Да научим и Италиански!

• 136 262
  • 735
  •   1
Отговори
# 165
Благодаря, Татяна! Грешката е от недоглеждане, извиняваме се Confused
Важното е, че започваме отнякъде:)

# 166
А дали ще е въжможно да започнеме най от начало, примерно както се почва по уроците, Аз съм, Ти си и т.н. и т.н..  Praynig. За да може да си ни е подреденичко и да си започнем от начало. Защото така малко разхвърляно ми се вижда  Hug.

# 167
  • Софиянка в Пазарджик :)
mijjjka и Jana d' Ark са прави може би трябва да се започне от essere i avere  Simple Smile
Иначе е супер,че вече имаме учител  Mr. Green
До утре момичетаа Simple Smile

# 168
 Party Еййй супер,че вече си имаме и учител и че можем сами да си избираме темите.... Днес значи да си взема тетрадчицата, цветните химикали и тетрадката речник....Simple Smile

п.п. Татяна, извинявай за въпроса мила, но като си учила и знаеш толкова много добре италиански защо си тук  newsm78- надявам се да помагаш  Embarassed, че ние тук както повечето сме от нулата и доста неща не са ни ясни и дано сега с този нов даскал поне по едно две изречения да можем да скалъпим на италиански - този така прекрасен и мелодичен език... Heart Eyes

# 169

Di dove sei? Ди дове сей – От къде си?
Тъй като аз дълго време допусках грешка при отговора на този въпрос, мисля, че трябва да се отбележи:
Отговорът на "Di dove sei?" трябва да е или "Sono di (града).", или "Sono bulgaro/a (националността)". Грешно е да се каже "Sono di Bulgaria". Правилно е "Vengo dalla Bulgaria" - "Идвам от България".

italika, благодаря за инициативата! Ще се възползвам с удоволствие Grinning
Tatianna, ти си добър учител, включвай се често, моля  Hug

# 170
Добро утро,момичета  Mr. Green
Едно кафенце от мен!

(Lei) si chiama /си киама/ Той се казва
(Lei) si alza /Си алца/ - Той става
 още грешки забелязвам lei е тя не той
Може един урок и от мен! Simple Smile

Глаголът (съм) Verbo essere

Io  sono (йо соно) -Аз съм
Tu sei (ту сей)-Ти си
lei/lui è(луи/лей е)-Той/Тя е
Noi siamo(Ной сиамо)-Ние сме
Voi siete (Вой сиете)-Вие сте
Loro sono(лоро соно)-Те са

# 171
В италианския език има 3 групи глаголи – правилни, неправилни и модални глаголи, като има 2 основни/спомагателни/ глагола – „Аз съм”  - „essere”, „Аз имам”- “avere”.

Ще започнем със сегашно време :

ESSERE
(io) Sono   /Соно/ – Аз съм
( Tu) Sei    /Сей/ – Ти си
(Lui-Lei)  è  /Е/ – Той/тя е  

Бихме искали да отбележим, че ударенията в италианския език са от доста важно значение. Пример за това е и спрягането на глагола Аз съм в сегашно време – 3 лице, ед.ч - è , тъй като ако е без ударение означава съюза “И”.

Пример:

Si chiamano  Marta e Carlo./Те се казват Марта И  Карло/.
Pietro è molto stanco. / Пиетро е много изморен/ - /Пиетро Е молЬто станко/.
В италианския език „Л” е винаги мека, докато в българския език е твърда!  Simple Smile

(noi) Siamo /Сиамо/ – Ние сме
(voi) Siеte /Сиете/ – Вие сте
(loro) Sono /Соно/ – Те са

В този случай „Аз” и „Те” като спрягане на глагола съвпадат  Simple Smile

AVERE

(io) Ho /О/ – Аз имам
(tu) Hai /Ай/ – Ти имаш
(lei/lui) Ha /А/ – Тя/той има
(noi) Abbiamo /Абиамо/ – Ние имаме
(voi) Avete /Авете/ – Вие имате
(loro) Hanno /Ано/ – Те имат

В италианския език НИКОГА не се произнася буквата H/акка/! Не го забравяйте

Пример:

Marcella e Paolo hanno una macchina. /МарчелЬа е Паоло ано уна маКина/.
 Марчела и е Паола имат кола.

Когато ни питат или казваме на колко години сме , ВИНАГИ се използва глаголът „имам”, а не както в българския език – „съм” !

Quanti anni hai ? /Куанти ани ай/ – На колко години си ?
Ho venti  sei .  /О венти сей? – На 26 години съм .

п.п. Тъй като говорим за спрягане на глаголи в съответното време и лице - ед.ч, 3л - той и тя съвпадат, но благодаря за забелeжката, че  Lui e той .Simple Smile

# 172
italika  Добро утро!Buon giorno!  Mr. Green
И благодаря!

# 173
  • при него
Италика, надявам се не ми се сърдите за поправката.

Момичета, включих се в темата защото мислех че мога да помогна с нещо. За съжаление, когато човек знае добре даден език, това не е гаранция, че може да бъде добър преподавател, в смисъл, да знае как да предаде знанията си. Така е и в моя случай, за съжаление.
Това, което мога да направя, защото виждам че сте много ентусиазирани, е да взема старият си учебник за първо ниво и да пробвам да ви "преподам" някой урок с негова помощ. Иначе мога да ви кажа много полезни неща, обаче не са ми подредени логически в главата и вероятно само ще ви объркам. Надявам се в събота, когато ходя при майка ми и баща ми, да взема от там учебника и да мога в неделя да ви зарадвам с нещо интересно. Желая ви успех с ученето, италианският е много труден език, но щом имате желание, ще успеете!  Hug

Искам да ви поздравя за ентусиазма с една моя много любима италианска песен, казва се "Рецептата на шампиона" (La ricetta del campione)
http://www.youtube.com/watch?v=PO3YlxtZ-Jg&feature=channel

# 174
Много благодарим за редакциите,  ето и от нас една малка редакция към Questo sono io Simple Smile

lei/lui è(луи/лей е)-Той/Тя е
lei - ТЯ
lui - ТОЙ

и Buongiorno , а не отделно написано - Buon giorno

Татяна, разбира се,че не се сърдим - няма за какво. Просто понякога се получават технически грешки при писането Simple Smile. Спорен ден от нас   bouquet

И поздрав за всички, които обичат италианския Vivo per lei - Живея за нея

http://www.youtube.com/watch?v=N3WOVnTz-Yo

Последна редакция: чт, 27 яну 2011, 12:13 от italika

# 175
Дам,мерси за поправката  Mr. Green
 Crazy
Tatianna кой учебник имаш?
Аз имам progetto italiano на компютъра дори,но не знам как да копирам страниците тук с уроците ако ти можеш мога да ти пратя целия учебник,за да не преписваш всичко мисля,че ще е по лесно и се избягват тези грешки по невнимание  Crazy

# 176
Поздрави:
Buongiorno - добро утро, добър ден, обикновено при среща
Buona giornata - хубав ден (по-конкретно за деня), при раздяла
Buon pomeriggio - следобеден поздрав
Buona sera - добър вечер
Buona serata - хубава вечер
Buona notte - лека нощ
Sogni d'oro - (златни) сладки сънища

Buon appetito - добър апетит
Salute - наздраве (и при кихане)
Salve, ciao - здравей

П.П. Приемам корекции радушно Simple Smile

Questo sono io!!, целия ли учебник имаш? Моля те, качи го някъде, за да можем да си го свалим  Praynig  Тук например - http://dox.abv.bg/files/dw?a=ba9c2d5888

# 177
Хубаво да се работи с някакъв учебник, но не само с него. А простото копиране на материали от учебници няма да има никакъв ефект, ако няма разяснения, примери, аналогии и т.н. Освен това проджето е изцяло на италиански. Начинаещите ще им бъде доста трудничко. Добър учебник е, но за онлайн обучение не е достатъчен.

# 178
  • при него
Куесто соно ио, първото ниво съм учила по един друг учебник, но сега не ми идва името, а по Проджетто съм учила ниво В1 и В2. По мое мнение, Проджетто е доста "тежък" учебник.  Опитвам се да се сетя името на онзи другия, но ...  Всъщност мисля по-скоро да допълвам това, което пишат Италика, а не да се конкурирам с тях.. Но да видим, какво ще измисля в неделя..

# 179
 Simple Smile прави сте не е достатъчен,но това имам и затова го предложих като варянт,може до някъде да е от полза Simple Smile
Слънчогледка ето http://dox.abv.bg/files/listtree

Общи условия

Активация на акаунт