Да научим и Италиански!

• 136 299
  • 735
  •   1
Отговори
# 675
da razbira se.vseki si ima svoi na4in po koito vuzpriema ne6tata po lesno.italiqnskiq ezik e mn hubav naistina.oba4e lo6oto e 4e vuv vsqka oblast ima razli4en dialekt.vse pak vs se u4i kogato se ima jelanie.
az naprimer postoqnno si pi6eh v perioda kogato hodih na u4ili6te tuk v italiq.v re4nika dale4 ne e napisano vsi4ko.vajnoto e da se znae sega mi doide na um 4e
scoppare v re4nika pi6e 4e zna4i meta naistina zn meta no italincite go izpolzvat kat e.e
ili uccello-koeto zn ptica no su6tevremenno zna4i i pi6le
i taka

# 676
uccello-koeto zn ptica no su6tevremenno zna4i i pi6le

Това ме втрещи... Чувала съм го много пъти в странен контекст и съм чудила...

# 677
taka.istinata 4e mn italiqnski dumi imat po nqkolko zna4eniq i v na4aloto za men be6e naistina trudno da gi razli4avam.ti vuv italiq li jivee6 ili v bulgariq

# 678
# 679
  • София
Моля ви използвайте функционалностите на сайта, за да пишете на кирилица. Това не се чете.

# 680
  • София
taka.istinata 4e mn italiqnski dumi imat po nqkolko zna4eniq i v na4aloto za men be6e naistina trudno da gi razli4avam.ti vuv italiq li jivee6 ili v bulgariq

Здравейте! Ще бъда благодарна, ако споделите значения на думи, които в бг не се учат като другото значение на птица Wink

# 681
az nz kakvo se u4i to4no v bg po prostata pri4ina 4e ne sum go u4ila nikoga tam.moga da kaja samo za razli4iqta v re4nika

# 682
sega ne mi idva ni6to na akula.qsno e 4e golqm broi dumi imat nqkolko zna4eniq.ako ima nqkoq duma koqto te interesuva mi pi6i.nz dali tova se u4i no na mn mesta v italiq vmesto adesso moje da se 4ue prosto MO

# 683
az nz v bg ne6ttata kak stoqt ne sum se pribirala ot 4 godini po4ti.kolko struvat re4nicite kakvi sa kursovete kak sa nz ni6to mn mi e interesno iskam da pomogna na nikoi taka toi 6te nau4i ne6to az su6to 6te nau4a ne6to i taka

# 684
  • IT
Деси, пиши на кирилица моля те.
Дори и да не ползваш на устройството, с което пишеш (лаптоп, таблет и тн) форума има такава възможност

# 685
  • София
az nz kakvo se u4i to4no v bg po prostata pri4ina 4e ne sum go u4ila nikoga tam.moga da kaja samo za razli4iqta v re4nika

Ще бъда благодарна, ако споделите за различията, които сте открила в речника.
Относно изучаването на италиански език в България, нямам идея принципно какво се учи.
Аз имам частен преподавател, с когото изучавам граматиката и строежа на едно изречение. През годините, когато съм посещавала Италия имам натрупан добър речник (от необходимите в ежедневието думи), но имам проблем да формирам изречения и затова сме съсредоточили усилията в граматиката.
Идеята ми е в края на тази година да заживея в Италия и ще бъда благодарна на всеки, който сподели тук интересни изрази и думи, които ще ми помогнат да не изпадам в неловки ситуации (визирам примера с птицата)  Joy
Благодаря и приятен ден!   bouquet

# 686
едно е ясно ако почнеш да превеждаш дума по дума няма да се получи

# 687
  • София
едно е ясно ако почнеш да превеждаш дума по дума няма да се получи

Научих се, че няма как да бъде превеждано дума по дума от италиански на български език и обратното. Предишното изречение ме подсети, че много полезно за всички участници незнаещи добре италиански език ще бъде ако знаещите споделят изрази, които трябва да бъдат наизустени.   bouquet

# 688
ti rendi conto-даваш ли си сметка     
ci penso io-аз ще го направя
fammi capire-кажи ми
малко думи които няма в речника
campare-живея     scocciata- Отегчена   
ardentemente-пламенно
dissolvenza-увяхване

# 689
Понеже прочетох ardentemente, ardore според речника има значението на fuoco. Разликата, обаче е, че се използва за емоция, в смисъла на "страст".

Общи условия

Активация на акаунт