Октомври09-тема 4

• 12 676
  • 299
  •   1
Отговори
# 90
  • София
въпроса ми беше на колко дни болничен имам право  newsm78, знаех, че по принцип с ЛКК човек има право на 180 дни и се чудех какво става след това.
Аз не съм счетоводителка, но понеже много се интересувах от първата ми бременност относно счетоводните въпроси, та вече съм доста навътре.
Значи, в годината имаш право на 180 календарни дни болничен. Ако трябва да го удължиш, ще трябва ЛКК, която да ти издаде ТЕЛК за неработоспособност поради заболяване. Но като сме бременни не сме инвалиди, така че ще трябва да поработиш малко или да си ползваш колкото имаш платен отпуск или ако работодателя ти позволи и неплатен. Това мисля са опциите.

# 91
  • София
защото ако взимате болничен без прекъсвъне се взима за база от последния месец, в който сте работили поне десет дни - 6 месеца назад, а за майчинството (от 45 дни преди раждане до 1 година на детето общо 410 дни) вече 12 месеца, предполагам знаете.
Това за 10-те дни важи при изчисляване на платен отпуск, няма нищо общо с болничните. Болничния за бременност и раждане е различен и при него се взима базата 12 месеца назад, независимо дали си ползвала през това време обикновен болничен или не. Ако няма прекъсване между обикновения болничен и този за болничен за раждане, това е по-благоприятния вариант, защото базата се намалява минимално. Но за повече подробности трябва да се пита наистина в счетоводната тема, там са специалистите.

# 92
Добре дошли на новите мамчета, лека бременност и сладки бебета на финала   bouquet

Не знам как се смята и какво е точно, но аз ще ви кажа как ще взимам майчинство без да работя и един ден  Peace Преди 5 години имам тудов стаж за около 2 години, след това бяхме в чужбина и сега като се прибрах и вече бременна се ошашавих как ще е с майчинството  newsm78 Днес отидох да питам в социалните и ми казаха така: за да взимам майчинство 90% е нужно да имам поне една година трудов стаж не зависимо от кога е, не е задължително да е непосредствено преди излизане по майчинство. След това е достатъчно поне месец преди излизането по майчинство да съм се осигурявала или да съм назначена на работа и съм на линия да взимам майчинство 1 година 90% и след това една година минималната 240 лева. Така, че според ман болничните не нарушават нищо особено като става въпрос за бременност  Peace Не знам може и да бъркам де  newsm78

# 93
  • София
След това е достатъчно поне месец преди излизането по майчинство да съм се осигурявала или да съм назначена на работа и съм на линия да взимам майчинство 1 година 90% и след това една година минималната 240 лева. Така, че според ман болничните не нарушават нищо особено като става въпрос за бременност  Peace Не знам може и да бъркам де  newsm78
Има много ама много голямп значение. Значи това дето са ти казали е изискването. Първо задължително трябва да се водиш на трудов договор в момента на излизане в болничен, и през времето докато си в болничен работодателя трябва да ти плаща здравна осигуровка, в противен случай няма да си получиш обезщетението.
Другото и много важно, ок почваш работа 1 месец преди болничния и какво ще получаваш само 240 лв месечно, което е минималната заплата за страната. За майчинството  - база за парите, които се получават се взима пропорционално среднодневната заплата, тази която се водиш по трудов договор 12 месеца назад. Та не е едно и също дали ще взимаш 240 лв месечно или 1000 лв примерно. Новата наредба е изгодна за майките, които се осигуряват на реална заплата, защото ще получават повече парички.

# 94
Това за 180 дни за пръв път го чувам... Предишната бременност се водих всичките 9 месеца в болничен  newsm78 newsm78 newsm78. Ще трябва да се провери... тоест ние като се водим октомври, ноември и декември в болничен по очевидни причини това значчи ли, че преди това могат да се вземат само 3 месеца. Не мисля. В крайна сметка ако на човек наистина му се налагат 9 месеца на легло не мисля, че някой ще откаже... Просто 7 дни се дават от лекуващия и след това 30-ките се дават от ЛКК - тоест двама лекари. те май могат да дават до безкрая

# 95
  • София
тоест ние като се водим октомври, ноември и декември в болничен по очевидни причини това значчи ли, че преди това могат да се вземат само 3 месеца. Не мисля.
Това е друг вид болничен Simple Smile. Има разлика между двата. За общо заболяване имаш право на 180 дни. Иначе да, от личния лекар получваш 7 дни и за всички останали се иска ЛКК, но лимита е 180, после трябва да се иска ТЕЛК. Щом като толкова време човек е неработоспособен значи нещо не му е наред и се води някакъв вид инвалидност. Аз така го знам. Ама айде няма да пиша повече, питайте в счетоводната тема там ще кажат, дано на тях повярвате.

# 96
sofy, не го приемай лично.... Просто ти казвам от личен опит, че предния път с ЛКК от датата на положителния тест до 45 дни преди термин се водих болничен. Това са си 7 месеца отвсякъде.... Не съм ходила на Телк със сигурност - щях да си спомням  Joy

# 97
Здравейте!
Аз от моя бивш гинеколог знам,че имаме право на 180 календарни дни болничен,като към тях не влизат задължителните 45 дена преди раждане.А почти всички октомврийки са вече във втория месец и спокойно могат да си вземат болничен.Аз смятам да се възползвам в края на март,защото сега съм в платен отпуск.
Днес ходихме на първия преглед и си имаме първа снимка! Grinning След 2 седмици пак ще ходим,за да видим и сърчицето  Praynig

# 98
  • София
sofy, не го приемай лично....
кой ти каза, че го приемам лично  Hug
просто споделям какво знам

# 99
Здравейте момичета,на мен продължава страшно да ми се гади и да ми се спи.
И незнам защо,всеки който види снимката на бебе казва че са две. newsm78
за 10 дена е пораснало двойно и тойно,така се вижда на снимката.  bouquet
Добре дошли на новите мами и леко бременеене. Hug

# 100
  • София, Дружба
anhelika и на мен ми се гади още. Просто се чудя какво да хапна. Постоянно ми е разбъркано, дори и само вода да има в стомаха ми. Не знам кога ще мине? При предната бременност не съм усетила нищо такова...
Наистина ли са две бебетата? Видя ли ги гинеколог със сигурност?

# 101
Казаха че е едно ама който види снимките и се шашка.Как могаг да кача снимките да ги видите и вие.

# 102
мили момичета, извинявайте, че нахлувам така в темата ви, но направо не мога да се въздържа - искам да честитя  на Прити и Атадарчето! мили мои, стискам сиииилно палци, даж еи на краката - дано всичко се подреди както ви се иска и да изкарате една прекрасна бременност! а през октомври - страхотни бебета-везни, здрави, диви и щастливи!

и на всички октомврийки за 2009та - преживейте този страхотен период по възможно най-добрия начин! глезете се - сега ви е времето и дано накрая всичко да мине като по вода, за да получите едни сладки вързопчета!

# 103
Леле колко много сте изписалиииииииии  Laughing
Аз днес имах твърде много работа и не можех да вляза, че като се зачета отиде...
Добре дошли на всички новоразбрали и новописали мами.
На всички майки на рожденици- да са Ви живи и здрави рожденниците.
Бебка и Прити си знаят стискаме им палци дружно...
За мен - все по малко ми се гади - вече почти никак даже. Кремче против стрии съм си взела и си се мажа, защото от предната бременност вече съм като зебра и не искам съвсем да се нацепя.
За болничните - предната бремнност не бях на работа, и сега честно казано ми е много нанагорнище та аз съм "ЗА" за всяка почивка която можем да ползваме, особено за мамите със по-проблемни бремнности.
За докитата първия път ходих твърде рано в Токуда, но нещо се разубедих да ходя там, и си мисля да се следя в "Майчин дом" А и аз съм RH- а там твърдят, че са най-големите специалисти...
Момичета ако някой следи бременността си там, ще съм много благодарна за препоръки за лекар, и за всякакви други съвети...

# 104
Здравейте момичета. Току-що се връщам от лекар и имам вече снимка на бебче, но след две-три седмици трябва да отида пак, за да видим сърчицето. Според доки съм в 6 г.с. Много съм щастлива. Само се надявам всичко да бъде наред.

Общи условия

Активация на акаунт