СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 70 265
  • 1 648
  •   1
Отговори
# 930
                              Току що видях последния списък със свободните места в ДЗ и те са 778.Огледайте се за ДЗ около вас и вижте текущите приеми.Не мога да разбера защо при толкова свободни места не се приемат деца! Какво чакат - върбата круши ли да роди!При не пълен капацитет групите ще се самозакрият,ще си фалират като едното нищо.
                               Съвсем спокойно там където има свободни места в 2002 могат да приемат на текущ прием набор 2006 от яслата и на тяхно място да приемат 2007или 8 г.Тъкмо тези от 2006 ,които са навършили 3 год в яслата няма да треперят,че ще ги отпишат.Ей,няма кой да помисли с главата си и това си е! Sick
Peace Peace Peace

# 931
Критерият е абсолютно адекватен ако има горе-долу достатъчно места за всички и въпросът е само кой къде да се запише, а не дали изобщо ще се запише. Но ситуацията е доста по-различна.
                  То ако има места за всички няма нужда от критерии.
                   В сайта на МОН е публикуван ПРОЕКТ НА ЗАКОН ЗА УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ И ПРЕДУЧИЛИЩНОТО ВЪЗПИТАНИЕ И ПОДГОТОВКА.Ако някой се интересува да чете.Има и мейл за мнения и предложения.

# 932
  • Върху лъчите на Слънцето.
Критерият е абсолютно адекватен ако има горе-долу достатъчно места за всички и въпросът е само кой къде да се запише, а не дали изобщо ще се запише. Но ситуацията е доста по-различна.
                   В сайта на МОН е публикуван ПРОЕКТ НА ЗАКОН ЗА УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ И ПРЕДУЧИЛИЩНОТО ВЪЗПИТАНИЕ И ПОДГОТОВКА.Ако някой се интересува да чете.Има и мейл за мнения и предложения.
Предложи им това, което си описала в предния си пост...

# 933

...
И си мислех друго, въпреки, че съм майка само на една сладурана, мисля че отменянето на критерия брат/ сестра е супер глупаво. Не за друго, замислете се колко време ще отнема на родителите да заведат децата си по градина/ясла. Ако едното е прието в Дружба ,а другото в Люлин 2.  Привилегии за братята/ сестрите е имало винаги и така е честно. Аз не съм за разделянето на децата.

Аз си мисля друго не трябваше ли критериите породени деца,многодетно семейство и брат/сестра да бъдат обединени в едно.Но съм напълно съгласна с теб,че брат/ сестра го е имало винаги като критерий и честно казано съжалявам тези майки които  са на работа от 8 часа, а през това време от 7.30 до 8.00 трябва да съумеят да се справят така,че хем да отидат на работа навреме,хем да си заведат децата на градина.

Мами, почти няма начин родителите да водят децата в различин ДГ. Или детенце влиза при братчето или сестричето, защото получава заветните 3 точки за първо желание или никъде не влиза. Т.е. като при други 8000 деца си остава в къщи.

За това,че 8000 деца ще си останат вкъщи много се съмнявам.Мисля,че тази бройка е доста по-малка и всичко е преувеличено.Борбата тук е да вкараш детето си в ОДЗ и там недосига е доста голям и то защото се отпускат малко бройки.И ако една майка не успее да вкара детето си при братче/сестриче ще го запише в обикновена ясла, където смело мога да заявя има свободни места.Друг е факта,че повечето майки държат да вкарат децата си  в определено детско заведение,където наплива наистина е голям и съответно и децата с предимство са повече.Например до момента от всички които са регистрирани в 15 ОДЗ
в Свобода  като чакащи няма нито едно с предимство.Еми в такъв случай ще се пробвам там да си взема 3 точки и мисля,че ще имам по-голям шанс отколкото да се бутам там където нямам шанс,защото видиш ли другото ОДЗ е по-престижно от това.Това го давам като пример,защото много са майките които ръсаждават така.

Последна редакция: чт, 26 фев 2009, 12:29 от nivina

# 934
Цитат

За това,че 8000 деца ще си останат вкъщи много се съмнявам.Мисля,че тази бройка е доста по-малка и всичко е преувеличено.Борбата тук е да вкараш детето си в ОДЗ и там недосига е доста голям и то защото се отпускат малко бройки.И ако една майка не успее да вкара детето си при братче/сестриче ще го запише в обикновена ясла, където смело мага да заявя има свободни места.Друг е факта,че повечето държат да вкарат децата си  в определено детско заведение,където наплива наистина е голям и съответно и децата с предимство са повече.Например до момента от всички които са регистрирани в 15 ОДЗ
в Свобода  като чакащи няма нито едно с предимство.Еми в такъв случай ще се пробвам там да си взема 3 точки и мисля,че ще имам по-голям шанс отколкото да се бутам там където нямам шанс,защото видиш ли другото ОДЗ е по-престижно от това.Това го давам като пример,защото много са майките които ръсаждават така.

Абе аз с удоволствие ще я запиша на детска ясла, само ако в Дружба и района имаше такива...ама няма, възраст за ЦДГ няма също, така че ми остава да се бутам и аз за ОДЗ-не е по мое желание, просто такава е реалността  Peace

# 935
Предложи им това, което си описала в предния си пост...
                 Не съм прочела още всичко и то подробно.Ще пиша и то доста неща.
                  А това ,което съм писала по-горе умните го правят - приемат се в ДГ деца от 2006 /които са текущ прием/ и на тяхно място 2007 /които също са на текущ прием/ Така,тези дето трябва да ги изпишат януари си отиват или в групата ,в която ще бъдат през септември или по желание на родителите в по-горния набор ,ако има място.Групите си пазят състава и няма опасност от закриване.
                  Ей ви и пример :
Подуяне ОДЗ 3 Патиланско царство  2002 - 6 свободни места. Как същестувува група от 16 деца не ми е ясно.В същото време сигурно има в яслата на ОДЗ-то навършили 3 години.Защо не ги прехвърлят и на тяхно място да вземат от набор 2007 също чакащи на опа(шка и навършили 2 год. Това е последният чакащ на опашка в същото ОДЗ.  297. Мартин 17.02.2009 23:36:20  Вх.№ 538 Колко акъл трябва за да приемеш 6 от тия 297 ? Mr. Green

Последна редакция: чт, 26 фев 2009, 12:39 от Didia

# 936
Добре аз вече тотално се обърках  #Crazy #Crazy #Crazy
Пуснах през нета малката ми кукла,може да сметнете за луда,ама да си знам,че е там,но сега какво ще почне да се класира чак в годината,която трябва да влезе ли ? newsm78 Ох нищо не ми е ясно и това за каква възраст иде реч,нали в яслите децата се примета към 1 годинка,виждам,че пишете и за молби носени в яслите?Ох моля за малко прояснения

# 937
Цитат

За това,че 8000 деца ще си останат вкъщи много се съмнявам.Мисля,че тази бройка е доста по-малка и всичко е преувеличено.Борбата тук е да вкараш детето си в ОДЗ и там недосига е доста голям и то защото се отпускат малко бройки.И ако една майка не успее да вкара детето си при братче/сестриче ще го запише в обикновена ясла, където смело мага да заявя има свободни места.Друг е факта,че повечето държат да вкарат децата си  в определено детско заведение,където наплива наистина е голям и съответно и децата с предимство са повече.Например до момента от всички които са регистрирани в 15 ОДЗ

Абе аз с удоволствие ще я запиша на детска ясла, само ако в Дружба и района имаше такива...ама няма, възраст за ЦДГ няма също, така че ми остава да се бутам и аз за ОДЗ-не е по мое желание, просто такава е реалността  Peace

Е поне в това отношение район Надежда е доста добре,защото имаме 3 чисти ясли,8 ОДЗ и 5 ЦГ,а и  не са далече една от друга.А там където няма избор наистина е лошо.

# 938
  • София

И ако една майка не успее да вкара детето си при братче/сестриче ще го запише в обикновена ясла, където смело мага да заявя има свободни места.Друг е факта,че повечето държат да вкарат децата си  в определено детско заведение,където наплива наистина е голям и съответно и децата с предимство са повече.

Добре - аз живея в Овча Купел старата част. Тук наблизо има ясла и ДГ в една сграда. Обадих се през октомври да попитам какви документи трябват да кандидатстване, каква е вероятността да приемат детето ми и т.н. Казаха ми, че по всяко време мога да отида, но приемът бил само септември и за места чакали още деца от миналата година т.е. няма шанс. В кварталите - ОК, ОК1 и ОК2 - друга ясла няма има само ОДЗ-та.  Предпочитам да дам дъщеря си в едно от ОДЗ-та, в което и аз съм ходила  Laughing и е точно на 2 метра от блока на родителите ми, на 10 мин. от в къщи и евентуално мога да разчитам на тях да взимат София, ако се наложи да закъснея, но и в яслата да ни запишат пак банкет ще вдигна.  Така не бих казала, че ОДЗ-тата в Овча Купел 2 са от особено популярните, но все пак има чакащи по 300 деца ... както виждаш - нито в яслата свободни места, нито в ОДЗ-тата.  Така че теорията ти издиша ...

# 939
  • София

Е поне в това отношение район Надежда е доста добре,защото имаме 3 чисти ясли,8 ОДЗ и 5 ЦГ,а и  не са далече една от друга.А там където няма избор наистина е лошо.

Значи просто имате късмет в този район, за съжаление на повечето места положението и с яслите не е цветущо .  Confused Все пак пожелавам и още ДГ да открият както в този, така и в други райони.  Peace

# 940
Значи просто имате късмет в този район, за съжаление на повечето места положението и с яслите не е цветущо .  Confused Все пак пожелавам и още ДГ да открият както в този, така и в други райони.  Peace
Абсолютно вярно. И в моя район няма чиста ясла. А ОДЗ има само едно. Не е чудно защо опашките за ОДЗ-то са по между 150 и 300 деца, нали? И не е вярно, че борбата е само за ОДЗ. Борбата е също толкова жестока и за ЦДГ за навършилите 3 години. Цифрата 8000 може да е преувеличена, а цифрата 5000 по-добре ли звучи?!   Mr. Green

# 941
Абсолютно вярно. И в моя район няма чиста ясла. А ОДЗ има само едно. Не е чудно защо опашките за ОДЗ-то са по между 150 и 300 деца, нали? И не е вярно, че борбата е само за ОДЗ. Борбата е също толкова жестока и за ЦДГ за навършилите 3 години. Цифрата 8000 може да е преувеличена, а цифрата 5000 по-добре ли звучи?!   Mr. Green

Ами елате да живете при нас Grinning.В кръга на шегата.А на мен лично и 100 деца да бяха нямаше да ми звучи добре.

# 942
Ей да не вземете да се натискате сега за район Надежда, че от много хубаво ще стане много пренаселено Mr. Green Mr. Green
Обаче да вметна, че това не означава,че не седиш на номер 99 цяла година и чакаш и се молиш да мръднеш baby_neutral по напред.

# 943

Аз си мисля друго не трябваше ли критериите породени деца,многодетно семейство и брат/сестра да бъдат обединени в едно.Но съм напълно съгласна с теб,че брат/ сестра го е имало винаги като критерий и честно казано съжалявам тези майки които  са на работа от 8 часа, а през това време от 7.30 до 8.00 трябва да съумеят да се справят така,че хем да отидат на работа навреме,хем да си заведат децата на градина.
Децата в повечето случаи имат двама родители, които са заети с тяхното отглеждане... Защо не съжаляваш родителите, които ще трябва да напуснат работа да си гледат децата, а съжаляваш тези, които ще трябва просто сутрин да се организират единия да заведе едното, другия другото. 21ви век сме - като чета  тази тема оставам с впечатлението, че всички са самотни родители  newsm78. В нашата градина в момента на пръсти се броят майките, които водят децата. Масово се водят от бащите. Не виждам причина в другите градини да е различно  newsm78. Ако има свободни места за всички тогава е редно да се помисли за удобството на родителите. Като няма места за всички е редно всички деца да получат равни права да кандидатстват

# 944
  • Нови искър
Цитат

И във всичките изброени понеже и аз съм от този район няма места за кварталци пример:
24 ОДЗ 60% от децата са от Балша поради факта, че директорката е от там.
Думам ти дъще сещай се снао. Питай ме кога ще се класираш за 24ОДЗ. #Crazy

Общи условия

Активация на акаунт