Как се прави домашно масло?

  • 100 354
  • 413
  •   1
Отговори
# 300
  • Бургас
  • Мнения: 382
Аз сварявам млякото и го оставям в хладилник или на студено за една нощ.Така сметаната се отделя повече.Слагам я в студена вода.В буркан по- лесно се събира топката масло и затова ползвам този метод.После обезмасленото мляко си го подквасвам. Grinning
като се събере на топка веднага ли спираш да биеш или биеш докато стане по-твърда топката?

# 301
  • Мнения: 427
Като се събере топката под студена вода се премива и омесва.Става твърдо в хладилника.Тук в темата имаше снимки за омесване с нож.Аз го правя с ръка. Embarassed

# 302
  • Бургас
  • Мнения: 382
ами на мен ми се разтвори топката във водата  newsm78

# 303
  • Мнения: 427
Аз го правя в буркан.Като се отдели маслото то е жълта събрана топка.Леко разрошена, но все пак топка.Ако се е пръснало го изцеди в цедак и измеси.

# 304
  • Лондон
  • Мнения: 408
Искам да направя масло от кисело мляко.Май ЗИ4ЕТО беше писала как става.Ще потърся  нейните пояснения и дано да имам вкусно масло.Ще пиша дали съм направила.

# 305
  • Мнения: 427
Аз лично повече харесвам вкуса на маслото от прясно мляко Heart Eyes,пробвах няколко пъти и не харесах леко киселия вкус на това от кисело Rolling Eyes

# 306
  • Бургас
  • Мнения: 382
успях  newsm44 този път го разтърсвах докато стане на твърда топка, а не го извадих веднага като се събра Simple Smile

# 307
  • Мнения: 190
Днес ще се пробвам да направя от кисело мляко .

# 308
  • Мнения: 6
Здравейте и от мен,
Благодаря на всички за съветите, които сте дали! Събрах каймака, и сега отивам да го разбъркам с миксера. Като видя резултата - ще споделя и моя опит.

# 309
  • Монреал
  • Мнения: 631
Нашият миксер изпуши и го разбихме с дрелката  Joy

# 310
  • 1st floor
  • Мнения: 9 782
Да споделя , че вече два пъти правя масло. Първия път с хладка водичка/съвсем леко топличка/ - стана в буркан за 10 мин. Втория със студена - разбивах в буркана около 20, прехвърлих в шейкъра, че ми се схвана ръката - сигурно още 10, по едно време се бях отказала. И двата пъти извадих доволно количество масло - от 4 литра излиза около едно купешко кубче от 125 гр. Децата много го харесаха и много се радват като го правя, но не искат да се включат  Mr. Green .

Последна редакция: пт, 23 мар 2012, 16:57 от НеПоКоРнА

# 311
  • Мнения: 6
Така, време е да споделя и моя резултат.
Пробвах да разбия каймака с миксер в буркан с вода със стайна температура - нулев резултат след 15 мин. разбиване.
След, което сложих капачката на буркана и почнах да друсам яко - след около 10 мин. се получиха малки топченца около 10мм в диаметър. За 20мин. се получи голямата топка с масло.
Маслото е супер вкусно, жената е доволна Simple Smile

# 312
  • Мнения: 1
Нека малко да обобщим, гледам че от началото до сега вървят кажи речи едни и същи въпроси.

За фатките със сметаната нищо не мога да кажа...

Иначе масло може да се извади като се събере каймака или от прясното или от киселото мляко или и от двете, ако имаме под ръка... въпрос на кой, как му е по-удобно. Но да избиеш един буркан кисело не е удачно, както някой беше направил. То маслото се отделя на повърхността и не си струва да хабим останалото мляко като маслото се е концентрирало в горния слой.

Грубо от около 5-6 литра мляко обикновено се заформя около едно пакетче масло, ей така между другото.

Първият етап е да отделим маслото от прясното мляко след сваряване и охлаждане... колкото по-дълго време отлежава и се охлажда по-голям и тлъст слой ще се събере отгоре.

А вторият етап е вече като съберем горния мазен слой от киселото. Аз като събера маслото от прясното после киселото ми не формира маслен слой отгоре. Аз не харесвам в киселото ми мляко да се мотат мазни парчета, затова гледам да елиминирам колкото мога маслото още в началото преди подквасването, а който иска може да направи обратното. В крайна сметка маслото е там в млякото, кога ще го извадим е въпрос на личен избор.

Ако ще бъркаме пресен каймак мисля, че няма нужда от топла вода, по-скоро хладка, но ако ще бъркаме събиран от няколко дни, то там вече ще трябва топла водичка в началото за да размекнем стария и вече втвърден каймак. Ако ще ползвате топла вода гледайте да не е много гореща, ако прегреем маслото примерно с вряла вода то после има сипкава и зърнеста структура и не става гладко и мазно.

Използването на миксери и пасатори може да е удачно в началото за разбиване и хомогенизиране на маслено-млечно-водната смес, а след това мисля, че клатушкането в буркан е по-удачно. Така поне прави майка ми и не и коства никакви усилия... клати си буркана в скута докато си гледа сапунките и се образува много хубаво масълце.

След това обикновено идва моят ред...

След като маслото вече се е отделило и заформило в "топка" или нещо друго безформено то все още не е готово, трябва на няколко пъти да направим промивка с хладка вода... излива се внимателно бялата течност от буркана и се налива чиста вода и се продължава с клатушкането и така докато спре да се отделя бяла мътилка, а понякога излизат и цели бели парцали.

Остатъците от мляко в маслото ще понижат трайността му... чистото масло може да трае много дълго, но с примеси ще започне да се вмирисва от рано. Някой беше споменал, че не харесал маслото от кисело мляко защото имало кисел вкус... чистото масло няма как да има какъвто и да било вкус или аромат освен на масло!

След като сме промили добре маслото от млечни остатъци вече може да го съберем в удобен съд където да го охладим за да се стегне малко и да го размесим след това за отделяне на водата от него. Това пак се прави на няколко пъти с периодично охлаждане защото когато маслото омекне много колкото и да го месим и мачкаме водата ще се меси с него... има един тънък момент на точно определена твърдост в която се отделя най-добре водата и си иска мачкане.

Аз го претривам с лъжица към стените на съда и така прогонвам водата, като омекне и спре да отделя вода охлаждам пак в хладилник и пак мачкам... и така докато ми омръзне... след всички тези процедури ще имаме хубаво, качествено и чисто масълце.

От една купичка масло отделям около една кафена чашка вода, но си иска мачкане както казах.

Който го мързи може да мине без последната процедура, но тогава маслото ще отделя капчици вода когато го размазвате по филийките...

Ами общо взето това е.

# 313
  • Мнения: X
Имам нужда от малко помощ с претопяването - моето масло не издържа дълго, а е доста (майка ми ми събира каймака), сега го претопих, но след прецеждането се разделя на две - прозрачна отгоре и по-тъмна част на дъното на съда, тя изхвърля ли се? (по моя преценка цялата фира е изхвърлена още с цедката)

# 314

Общи условия

Активация на акаунт