Здравословно хранене за децата - 2

• 111 293
  • 1 593
  •   1
Отговори
# 1 140
Да,но не е ли време да се отказват от него  newsm78
Понякога искам да им внеса разнообразие- нещо ,което вече са опитвали /защото са много недоверчиви към нови храни/,но в нова форма/ например зърнените ,които хапват,но не под форма на досадните крекери, а например кекс или друг вид бисквити/
Еее,няма такова отвращение  Sick
То е сърдене,плюене....
И добре,че хапват ядки,че поне от там си набавят полезни  омеги- риба НИКАКВА!, под никаква форма!
Най-омразни са за мен онези им периоди,в които ми отказват дори плодове #Crazy
Могат да си карат само на прясно и кисело мляко!

jabata_dil  -имаме ,ама все едно ги нямаме  Laughing  едната е на 4000 км, а другата е малко по-близо ,на 40тина ,но идва веднъж в месеца и ми стига  ooooh!

# 1 141
Grace', не знам колко е голямо детето и дали слагаш цял банан, но 1 банан и соево мляко+сусамов тахан си е достатъчно за закуска дори и за тийнеджър.  Simple Smile
На същото мнение съм.

Може и да се затвори в буркан като пелте (желе).
Еххх, на баба беше едно от хилядите любими неща да прави желе от дюли. Придобиваше един винено червен цвят и беше много вкусно. Simple Smile

# 1 142
Grace', не знам колко е голямо детето и дали слагаш цял банан, но 1 банан и соево мляко+сусамов тахан си е достатъчно за закуска дори и за тийнеджър.  Simple Smile
На същото мнение съм.

Ох, поолекна ми малко. По-малки са количествата естествено.

# 1 143
Много ви се радвам като ви чета,интересни неща,съвети и т.н.Много ще съм ви благодарна,ако можете  да ми кажете според вас каква твърда храна и горе-долу колко трябва да яде бебе на 8 и половина месеца?Кърмим се на поискване и нямаме някакъв особен режим,макар,че се старая поне твърдата храна да я предлагам в някакви приблизителни часове.Захранихме се късно и плавно,още сме в самото начало,не ядем големи количества...даже напоследък почти не ядем твърда храна,та съм се хванала в чудо.

# 1 144
nor4y, или се кърмите "на поискване" или се захранвате, а кърменето е вечер и сутрин, поне с децата си така процедирах. Коремчето не е голямо, за да поема голямо количество. Ако се кърми на поискване, т.е. без режим, поемането на друга храна, също ще е без режим в произволни количества. Не знам какво наричаш "твърда" храна, надявам се не са краставици, моркови и подобни. Има каши, пюрета и др. подобни за преход между "течна" и "твърда" храна. Давала съм ги на децата си, на режим "5-хранения", след 7-8 м.  Говори с педиатъра. За твърдата храна имате време, а и трябва да си комплектовате зъбките  Laughing
Кърменето и поемането на течни и кашо-образни храни е много по-лесно и предпочитано  Tired, не им се дъвче много на мъничетата  Hug

# 1 145
nor4y ,препоръчвам ти педагогическо захранване Peace
горе-долу на вашата възраст започнахме с него- Никога не са се задавили или затруднили с нещо- децата си знаят способностите Peace

# 1 146
ivasl, Ясен е почти на 1год и 4мес. Суче все още на поискване, не го кърмя само сутрин и вечер. Поемането на друга храна е с режим т.е. храни се винаги с нас на масата, 3-4 пъти на ден. Каши и пюрета не съм давала. Захраних педагогически.

# 1 147
Вери, да са ти живи и здрави дечицата и много да те радват. Браво на Ясен, а и на теб  Grinning преминал е в отбора на "големите"  Grinning
Дано и при nor4y "преходът" да е така безпроблемен  Peace и след някой и друг месец да се похвали Дени с положителен резултат от педагогическото захранване  Wink

Hug

# 1 148
Благодаря ви момичета и аз на там съм се запътила.Е малко по-различно де,прилагам нещо като педагогическо,но подбирам храните спрямо класическата схема,тоест давам само по една нова,подходяща храна в продължение на няколко дни....не знам,но някак си ме е страх да му дам много нови храни newsm78Пък и не знам дали всичко ще е подходящо за него-например му е много рано за сушени плодове,ядки,семена,кълнове,мед,някой видове зърнени...бобови,подправки,страх ме е да не сгафя нещо,кога се въвеждат тези неща.и всъщност какви са точно дозите,как се увеличават с порастването на детето(най-вероятно си е индивидуално за всяко дете,но пък да не претъпча Rolling Eyes),чела съм много за ПЗ,но ме страх да не сгафя нещо.А не е проблем да го взимам 4-5 пъти на масата с нас/мен(освен,ако не спи,но аз вече почти не се храня докато той спи),дори и вечер към 19-20 часа???И според вас,ако не практикувам въвеждане на  само една нова храна няколко дни,как трябва да постъпвам хем да му е разнообразно и интересно,да се запознава с нови вкусове,хем да  не прекалявам,за да не направя някоя глупост.....по мъничко ли да давам,как newsm78(май по-добре да пиша в темата за ПЗ).

А да ви попитам тези от вас,които готвят на пара,какви уреди,решетки ползват и как,доволни ли са?(Вери този линк ,който ми даде за силиконовата решетка,пише,че има и някакъв си метал)

И още един въпрос малко глупав.Тези от вас,които готвят,като сготвите една храна гледате ли да се изяде наведнъж?Знам,че така е най-хубаво,но просто нямам време и готвя по-рядко по по-голямо количество(това е още една причина,поради която не искам детето да яде всичко,което и ние,вярно,че все някой ден ще яде това,което и ние,но колкото мога да го опазя сега,пък и тогава може да имам повече време за готвене или пък да сме минали на суровоядство.макар,че то и за това си иска време Simple Smile.иначе не се оплаквам от нещата,които ядем,здравословни са за сегашните ми разбирания...)

# 1 149
  • София
Никак не ми харесаха силиконовите поставки за готвене на пара, защото:

-не се затваря плътно капака на тенджерата, това, което е като дръжка, излиза от ръба на тенджерата. Следователно ще се готви по-бавно, разходът ми за енергия и вода (истинска изворна е и ми е много ценна) нараства. И цялото помещение ще стане в пара и конденз...

- много е голямо пространството под решетката, а аз готвя за четирима и никак не ме устройва да готвя една шепа зеленчуци

Аз се изложих страхотно, защото използвах алуминиева поставка доскоро.... Обаче ето сегашния ми вариант:

Готвене на пара БЕЗ ПОСТАВКА - слагам на дъното измити, необелени картофи и заливам 2/3 от височината с вода. Оттук нагоре вече се готви на пара. Цяла тенджера с продукти. Отпадна ми търсенето на поставки. Остава да купя и една нетоксична тенджера от силарган на Silit и съм ОК.

(това последното е по тази тема, препоръчвам ви я! http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=316168.690  )

# 1 150
Използвам уред за готвене на пара и съм доволна. Има 2 приставки с ванички отдолу в които може дасе събира отделно бульона. Например ако в едната готвя зеленчуци а в другата месо ми се събира в едната зеленчуков и в другата месен бульон, който мога да използвам когато поискам за супи. Като ми пише в рецептата добавете зеленчуков бульон и аз хоп и добавам Simple Smile
Готвя винаги ден за ден. Храна останала от предния ден в къщи не се яде , затова готвя малко и правя големи салати  Wink Виж , салатата от предния де (ако остане) оползотворявам в готвенето. Например , ако ми е останала домати&чушки&лук на другия ден е идеално за боб или дори за леща:)
Но не обичам да астоява храна и затова не юркам мъжО за голям хладилник или фризер . Но пък шкафовете ми са пълни с оризи, бобове, лещи, кускус, сух грах и все от този род.
Това от мен и сега и аз един въпрос.
Олио купувам маслиново и от време на време за готвене от гроздови семки  или рапица , но купувам качествено и скъпо олио. Сега въпроса е, като тези масла имат само от полезните омеги могат ли да се предозират? В съмисъл важи ли и за тях ограничението в количество за ден?  Hug

# 1 151
аз готвя на пара с  уред за пара,и съм много доволна!
последното ми изобретение,вЧера, бяха ньоки от сладки картофи  newsm22
веЧе поЧти половината от манджите ми са на пара Grinning
готвя всеки ден,Че и по два пъти на ден-всеки с претенциите си  у нас Mr. Green

Последна редакция: пн, 19 окт 2009, 13:10 от Mamagemelar

# 1 152
Nor4y, за захранването на бебето има цял подфорум, даже два. Моля, там задавай въпросите си!
Тук става въпрос за доста по-големи деца!

# 1 153
Mamagemelar, от това, което си писала излиза, че малките омитат по 600-800мл мляко на ден  Shocked

даже понякога ,ако се заинатят и не искат нищо друго-минават литър!
Хич не е полезно толкова мляко. Пробвала ли си да им намалиш количествата?

# 1 154
Защо да не е полезно?Моето дете изпива абсолютно всеки ден по 600мл АМ,отделно са всички млечни десерти,които предлагам.

Общи условия

Активация на акаунт