Хиперактивност с дефицит на внимание - тема 7

• 258 525
  • 1 418
  •   1
Отговори
# 1 050
  • София и там където не се пуши
Бяхме чували , че децата със СОП на ресурсно обуччение имат право на неограничен брой отсъствия .Някой знае ли тещо по-конкретно?

Не съм чувала такова нещо.

# 1 051
  • Пловдив
Мен също ме интересуват упражненията по норбеков. Ако е възможно за някакъв линк, все едно към видео или към статия, може и на руски.
За концентрация е и Брейнджим -
ето и видео

Не сме ги правили, и не мога да споделя, какъв и дали дават ефект.

# 1 052
Здравейте, нова съм тук, но Ви чета отдавна. Имам съмнение за ХАДВ за 4 годишната ми дъщеря. Живот и здраве ще разберем след окоро 3 месеца, когато ни е първото посещение в Св. Никола - София. Някой може ли да ми каже как протича първия преглед там, колко време, трябва ли специално да се подготвим и т.н. ??? Предварително благодаря за всяка информация.

# 1 053
Наистина съм много притеснена и постоянно си представям, че ще ни поставят и някаква страшна диагноза и разни такива черни мисли. Някъде четох че първоначално детето трябва да се наблюдава няколко дни?? От детски психолог или  психиатър? И още нещо към майките на деца с диагноза ХАДВ, какви бяха признаците по-които усетихте, че нещо не е наред. и на каква възраст, т.е. имам предвид освен трудно проговаряне и свръхактивност? Ако някои прояви интерес ще опиша повече за нашето състояние и нещата които мен ме тревожат.

# 1 054
И аз имам съмнения и не само съмнения, че моето момиче е  ХАДВ. По скоро дефицита на внимание и е голям проблем, но при нас нещата са малко различни. Странното е, че мен ми отказаха час за преглед в св.Никола, а ме препратиха към  психиятърка в Плевен  newsm78, която преди това е работила в св.Никола.  Кажи нещо повече за момиченцето си.

# 1 055
 На 4 г. е, като цяло до момента ми се струваше, че се развива съвсем нормално, т.е проходи на 1 година, жизнена, физическа активност и до момента без забележки (катери се, скача, тича, играе добре с топка и т.н.) , проговори преди на навърши две годинки и от тогава не спира, сравнително бързо започна правилно да произнася думите и сега дори в градината ни хвалят, че говори изклчително правилно и има богат речник. Винаги е била много контактна и обожава да играе с други деца, в случай че наблизо няма, тогава ние с татко й сме на мушката  Wink. Сама трудно се зиграва. Винаги е била по-палава и подвижна и определено си пада по динамичните игри (скачане, катерене, тичане), госпожите в градината ни се оплакваха че трудно успявят да я накарат да седне при заниманията, 4е не чува, когато и се говорих, но не обърнах особено внимание тогава, отдавахме го на това че е малка, на характер, на малко лоша дисциплина. Но напоследък, когато започнаха по-сериозни занимания в градината (и в къщи де, опитваме се да учим цифрите) установих, че на нея и е по-трудно. Като ли че не може да запомня колкото другите деца, разсейва се, трудно се концентрира и започна с голямо нежелание и мрънкане да сядаме заедно да рисуваме, да броим. Понякога ми се струва че не е достатъчно ориентирана, като че не е в час на моменти, не съм сигурна, че го формулирах ясно? Като че е с развитие  на 3 годишна. Все по-често ми се струва ,че изостава от другите и забелязах че вече предпочита да си играе с по-малки деца от нея??
А на вас как така ви отказаха?? Това е странно, аз само се обадих, обяних с няколко думи и ни записаха, но чак за след 3 месеца.

# 1 056
Здравейте,
предварително се извинявам, защото вероятно някъде назад е обсъждана темата, но искам отново да попитам: синът ми е на почти 7 год. с аутистични прояви, иначе с куп увреждания в по-глобален план. От повече от 3 години има кризи на агресия / ярост всеки път, когато нещо не е спрямо очакванията му (например филмчето свърши) или не получава веднага това, което иска и т.н. Общо взето терапии психолог - ерготерапевт - звукова стимулация не са дали никакъв ефект върху поведенческите му проблеми. Понякога по цял ден крещи, удря, хвърля (вкл. телевизор), драска, хапе, къса. Напоследък засичам някаква периодичност - 2 месеца по-обострено състояние и 2 месеца по-леко, но не съм сигурна, че не е случайност. Хомеопатия също не помогна.
Изписаха ни Рисперидон (Рисполепт), но ме е страх да започна да му го давам по 2 причини: 1. риск от напълняване (макар че той все още е слабичък) и 2. отпускане/сънливост - той по принцип е хипотоничен и много лесно се изморява, вкл. понякога заспива в училище (специално училище). Можете ли да ми кажете как се отразява това лекарство на вашите деца и дали сте намерили нещо друго, което помага и няма много странични ефекти?

# 1 057
  • Пловдив
Надето77 - съвет за лекарството не мога да дам, тъй като ми е непознато, но си мисля, че в темата за аутизма ще намериш много знаещи и компетентни майки, които ако знаят, няма да откажат отговор.   bouquet

# 1 058
Когато преди 2 години отидохме при Ментешев за реоценка, във връзка с подновяването на Телка, моят син го погледна и каза "Същият, като д- р Иванов, но по- малко му е разкопчан ципа на панталона"

И той не е терапевт, и няма право да терапевтира децата!!!
Ако нещо такова се случва, би попаднало под ударите на закона, ако се случваше в някоя бяла страна!

Катина си е много с акъла!:) и е от групата родители, на които можеш да се довериш почти сляпо:), като единствено имаш пред вид, че всяко дете си е като него си...точно!

# 1 059
World Class Spa & Fitness се включва в Кампанията  „Освети в синьо", инициирана от Фонд за терапии за деца с аутизъм- фондация „Стъпка за невидимите деца на България”, сдужение „Тацитус” и Националната Асоциация на ресурсните учители в България НАРУ,  която информира за аутизма в цялата страна.

На 29.04.2014 г. от 18.30 World Class Spa & Fitness организира Адаптирана водна терапия за деца с аутизъм и ще бъде направена демонстрация на адаптирана водна терапия от проф. д-р Мая Николова от Национална Спортна академия и нейните студенти, специалност „Адаптирана физическа активност”

Всички родители, които желаят, могат да доведат децата си на 29.04.2014 г. от 18.30 във World Class Spa & Fitness на адрес: ул.Ралевица 38, с/у резиденция Бояна

Посланикът на Литва Дарюс Гайдис ще бъде Посланик на добра воля на събитието, Камен Воденичаров, Графа, Гала, Ники Кънчев, София, която при старта на Националната информационна кампания за аутизма посвети песен на силната майка на дете с аутизъм в България „Силна съм” , Тома, певицата Джорджия, Део, писателят Калин Терзийски и още много известни личности ще подкрепят инициативата.

Последна редакция: пн, 28 апр 2014, 17:20 от Kezaja

# 1 060
Виждам, че никой не отговаря за прегледите в св. никола и явно ще трябва да изчекеме и да видим. Ще пиша подробно тогава, дано с това бъда полезна на други майки.
Към майките с хиперактивни деца - в началото кое ви усъмни, че нещо не е наред? При моята дъщеря в момента ми прави впечатление, че повтаря непрекъснато реплики от филмчета, които гледа. Къде в котгект къде не, но незнам как да го приемам, това симтом ли е?? Моля майки с повече опит и наблючения да споделят.

# 1 061
проговори преди на навърши две годинки и от тогава не спира, сравнително бързо започна правилно да произнася думите и сега дори в градината ни хвалят, че говори изклчително правилно и има богат речник.

При моята дъщеря в момента ми прави впечатление, че повтаря непрекъснато реплики от филмчета, които гледа. Къде в котгект къде не, но незнам как да го приемам, това симтом ли е??

Повтарянето на реплики на фона на нормален разговор ли е, т.е. детето има ли функционален говор? Това може да определи всеки логопед, психолог и дори родител на дете с настоящи или минали проблеми с ехолалия.

Можеш да прочетеш нещо за ехолалията тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=599230.msg20010734#msg20010734

Последна редакция: пн, 28 апр 2014, 16:34 от констанца

# 1 062
Благдаря за включването, информацията в темата е наистина полезна и ще я прочета  и по-задълбочено. Това за непосредствената и отложена ехолалия определено съм го виждала при малката. Но наистина ми е трудно да определя дали е проблем или етап от развитието на речта (досега така си мислех). За други хора може би е лесно да определят, но мен определено ме обърква - дали е проблем или нормално <детско бърборене>. Та, повтаря чути реплики предимно когато играе сама или се занимава нещо, напр. подрежда си играчките, разхождаме се и тя си бърбори (без да разговаря с мен). Забелязах, че го прави и когато е напрегната, изнервена от нещо или и се скараме. Като цяло нямаме проблем да комуникираме с нея в къщи и градината. На конкретно зададени въпроси отговаря адекватно, няма проблем да споделя желанията си (особено ако нещо иска да се купи  Laughing) или да си изрази емоциите. Но понякога ме провокира с подобни реплики или иска да ми привлече вниманието, друг път иска да ме включи в разиграването на дадена сценка - от сорта `тя поддава реплика , а сега ти трябва да кажеш ......`
Незнам, как Ви се струва момичета, имаме ли проблем или пресилвам нещата?
Най-много ме притеснява, че с връсниците си сякаш не успява да се приобщи към игрите им, като е ли са твърде сложни за нея или нещо не й допада?? Ще се радвам на всяко споделено мнение.
И още един въпрос - в цитираната тема прочетох, че при много деца ехолалията е нормален етап в разкитието, но до каква възраст е нормално да продължава.

# 1 063
dream09,
 и на мен на няколко пъти се опитаха да ми откажат час. Разбраха, че сме от Бургас и упорито ме насочваха към Варна, като цитираха име на варненски психиатър, който бил се учил при тях. Същата схема кат при Elihris, която са насочили към Плевен. След 4-я мисля разговор с тях ми дадоха час и срещата беше в началото на март. Тогава ми казах, че евентуално през май ще ни извикат за няколко дни да сме на разположение в София и на ел поща ще ме уведомят за кога, но до момента никой не ми е писал за евентуалното обследване, а междувременно м. май е много натоварен откъм ангажименти и беше възможно да отидем само в дните 7-10.05 и дори и да ни викат за края на месеца ще трябва да отложим за юни.
Нямам представа колко време минава между първата среща и последващото няколкодневно наблюдение на детето в рамките на 2-3 часа на ден, но тъй като вече минаха 2 месеца започнах да се чудя дали изобщо ще ни потърсят, имайки впредвид колко настойчиво ме отпращаха към Варна. А

# 1 064
  • Sofia
Ами те като не тисе обаждат ,обади им се ти. Наистина са много натоварени,но ако настояваш много ,все ще ви приемат.

Общи условия

Активация на акаунт