Ето пролет идва вече, пораснало е доста ЮНСКОТО човече! Тема№39

• 15 753
  • 285
  •   1
Отговори
# 105
Смятането на среднодневното възнаграждение в НОИ става по една особено странна формула.Сравнително точно (но не абсолютно точно) то се определя по следната формула:

90% * [(ОД1+ОД2+ОД3+ОД4+ОД5+ОД6+ОД7+ОД8+ОД9+ОД10+ОД11+ОД12)/(РД1+РД2+РД3+РД4+РД5+РД6+РД7+РД8+РД9+РД10+РД11+РД12)]

където ОД е осигурителен доход за месец 1, месец 2 и т.н. а РД е броя на работните дни през месец 1, месец 2 и т.н.

След това получената сума се сравнява с нетния доход. Ако нетния доход на дневна база е по-голям, то за смятане на обезщетението ще се вземе в предвид 90% от осигурителния. Ако 90% осигурителния доход е по голям – взима се нетното възнаграждение. Или иначе казано – обезщетението ви ще бъде изчислено на база по-малката от двете суми.

Например:

Някоя мама се осигурява на 1420 лв/месец., чисто - 1111лв/месец. Грубо за година работните дни са 252 дни, т.е. 21 работни дни в месеца

По формулата 90% * (12*1420/252) = 60.85 лв/ден.

След това системата гледа какво е било нетното възнаграждение на тази майка: В случая то е било 1111 лв

(1111*12)/252= 52.90 лв/ден.

В този случай майката ще получава около 52.90 лв за всеки ден, който е в майчинство/болничен, защото се прилага правилото “90% от осигурителния доход, но не повече от нетния доход”. Ако първата сума беше по-малка от втората (както се случва в повечето случаи при по-ниски осигурителни доходи), то тогава тя би била сумата, която от НОИ ще вземат, за да се изчисли дневното обезщетение за майчинство. Грубо ако месец има 21 работни дни ще взима 1110.90 лв.

Работни дни 2008:
Януари - 22 работни дни
Февруари - 21 работни дни
Март - 20 работни дни
Април - 21 работни дни
Май - 20 работни дни
Юни - 21 работни дни
Юли - 23 работни дни
Август - 21 работни дни
Септември - 21 работни дни
Октомври - 23 работни дни
Ноември - 20 работни дни
Декември - 20 работни дни

Работни дни за 2009:
м. Януари - 21 р.дни
м. Февруари - 20 р.дни
м. Март - 20 р.дни
м.Април - 21 р.дни
м.Май - 19 р.дни
м. Юни - 22 р.дни
м. Юли - 23 р.дни
м. Август - 21 р.дни
м. Септември - 21 р.дни
м. Октомври - 22 р.дни
м. Ноември - 21 р.дни
м. Декември - 21 р.дни

P.S. Аз имам направена ексел таблица, ако иска някой може да му я изпратя да си сметне майчинството според неговия случай, т.е. от 45-дневния болничен колко ще му излезе майчинството всеки месец.

Последна редакция: пн, 09 мар 2009, 14:18 от mgamisheva

# 106
Здравейте и от мен! Навън времето е просто приказка. Толкова се надявам за утре да не са познали. Цяла сутрин бяхме навън с малката. Птичките се чуват навсякъде.

Аз също спрях витамините. Ям много плодове и зеленчуци. Надявам се да са достатъни на бебчето.
Много съжалявам, че не дойдох на срещата, но за сметка на това се полюбувах на снимките. Аз все още не съм купувала нищо за малкия, макар че ръцете буквално ме сърбят. Тези дни ще преглеждам дрешките от малката и които са в неутрални цветове ще ги ползвам отново. След 1-2 седмици ще боядисаме спалнята отново, за да я освежим за малкия юнак. Иначе и мен бебо ме рита постоянно. Вече достига и ребрата ми и болката е доста неприятна. Отдавна не съм го усещала да ритка ниско долу и затова се надявам вече да се е обърнал с главата надолу.

Това е от мен засега. Слънчев и усмихнат ден на всички!

# 107
За частните болници аз ще раждам в такава но с направление до сега нищо не се плащаше но от скоро самата клиника си установи сума която да се плаща и е около 200-300 лв така че моя съвет е да отидеш и да попиташ на място
За Тавипека докато бях в болницата ми даваха от него и ми помогна на билкова основа е и не вреди на бебо а ти само се обади или ходи на преглед? И аз бях като теб и карах пневмония затова отиди при специалист белодробни заболявания

# 108
  • София
ето една статия точно за нитратите http://www.menumag.bg/articles/view/84, определено най-силно количество се натрупва в парниковите, зелени зеленчуци.

# 109
Ами то какво излиза-  май пак сме прецакани. Аз си мислех, че майчинството ми ще е по-голямо от нетната сума, която сега получавам  #2gunfire

mgamisheva, аз я искам. Моля те, прати ми я на gydelichkova@abv.bg

Благодаря

# 110
mgamisheva, моля ти прати ми я и на мен.
Мерси преварително:
katyyy@abv.bg

Петя, мерси за полезната статия.

# 111
anjeelina благодаря за отговора относно Тавипека.Аз се обадих,не съм ходила.Ще почна тези лекарства и ще видя как ще съм.Аз кашлям най-вече като съм легнала и щкашлицата ми е от дразнещото гърло / понеже ме сърби гърлото/.Иначе нямама болки в гърдите или нещо такова.Надявам се да не се стига до пневмония. Rolling Eyes
mgamisheva ако може и на мен да пратиш. bem4ica@abv.bg
Благодаря ти.  bouquet

# 112
mgamisheva, моля те да я пратиш и на мен.

daria.raykova@abv.bg

Мерси!

# 113
за сега съм пуснала табличката на:

'nadezhda.sarachinova@balkanstar.com'
'marusq@mail.bg'
'gydelichkova@abv.bg'
'katyyy@abv.bg'
'bem4ica@abv.bg'
'daria.raykova@abv.bg'
'vip_building@abv.bg'

Ако някой не я е получил да даде друг мейл.

# 114
mgamisheva , аз не съм я получила.
Ето ти другият ми мейл
nadejda_tanev@mail.bg

Благодаря още веднъж.  bouquet

# 115
mgamisheva, може ли и на мен да я пуснеш: slavenadimova@yahoo.com

Благодаря предварително!

# 116
И при мен още не е пристигнало нищо. Pls, прати я пак на i.garkova@abv.bg

# 117
mgamisheva, при мен вече приситгна на абв-то.
Мерсииии!  bouquet  bouquet  bouquet

# 118
mgamisheva, ако може и на мен да ми пратиш таблицата elenkova@gmail.com .

Предварително благодаря
bouquet

# 119
Франчи, ще ми я изпратиш ли и на мен? Може да има несъвместимост на моя мейл и този на mgamisheva и затова да не получавам нищо  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт