Ето пролет идва вече, пораснало е доста ЮНСКОТО човече! Тема№39

• 15 753
  • 285
  •   1
Отговори
# 90
Здравейте и от мен!
Времето наистина днес е страхотно, но и аз съм на работа.
И аз да ви се оплача снощи се събудих в 1.20 ч. и съм заспала някъде към 5ч.А за ходенето до тоалетна , аз ставам по веднъж всяка вечер между 1-1,30 ч.
Витамини не пия, тъй като и моята лекарка и Марков ми казаха, че не  е необходимо.
Салати и аз много обичам и до преди няколко седмици това ми беше вечерята, но на два пъти точно след ядене на салата ме хвана страшно разстройство и временно съм спряла да ги ям. Казах на лекарката ми и тя потвърди, че това е било от салатите и ми каза, че са вредни не само за сърцето, но и за бебето.

# 91
  • Germany
За витамините - не пия, а бебето си върви доста напред. Мисля, че ако се храним разнообразно тези изкуствени химии не са ни нужни.
За марулките - ужасно ми се яде всякаква зеления напоследък. Баща ми донесе замразена коприва от негов приятел, а мъжа ми купи пресен спанак и 3 дни това ядем Simple Smile. За салатките и аз знам от мама, че е добре да се накиснат в студена вода поне час преди консумация.
Четох, че през 28,29 и 30 седмица има повишена нужда от желязо и се чудя освен в копривата в какво друго има?

# 92
Moni, за желязото:

"В организма на животните и човека желязото постъпва чрез храната (най-богати на него са черният дроб, месото, яйцата, бобови култури, хлябът, грисът, цвеклото).

Спанакът също съдържа желязо, но много по-малко от други зеленчуци като например лещата и зелето. В захарта, яйцата и рибата също има повече желязо от него. Спанакът съдържа обаче вещества, които пречат на пълноценното усвояване на желязото и затова е по-добре да бъде сервиран с месо или риба. Така олигоелементите (около 60 на брой в организма, между които желязо, мед, цинк, селен, никел и др.) ще бъдат правилно усвоени от организма.

Легендата, че спанакът съдържа много желязо, се ражда след печатна грешка. При описване резултатите от направено през 1870 г. немско изследване на съдържанието на желязо в различни храни, десетичната запетая в стойността за спанака била отместена по грешка надясно, като в резултат била публикувана десет пъти по-висока стойност. Грешката била поправена през 1937 г., но чрез пресата и филмите за „Попай Моряка“ (започнали през 1929 г.) в масовото съзнание вече се бил утвърдил митът за богатия на желязо спанак.[1]

Потребността на човек от желязо на 1 kg тегло е: деца — 0,6 mg, възрастни — 0,1 mg и бременни — 0,3 mg желязо на денонощие. Като правило, желязото, което приемаме с храната, е напълно достатъчно, но в някои специални случаи като (анемия, донорство на кръв) е необходимо да се приемат желязосъдържащи хранителни добавки.

Внимание! Предозирането с желязо вреди на организма! Ето защо на здрави хора не се препоръчва употребяването на препарати, съдържащи желязо!"

Източник - wikipedia, за мен легендата за спанака беше новост, винаги съм мислела, че в него има много желязо  Embarassed

# 93
Всъщност има два вида желязо- хемово и нехемово. Хемовото е високо усвоимо и неговата резорбция в организма не се влияе от други фактори. То се съдържа в животинските тъкани и органи, които съдържат хемоглобин и миоглобин - месо, птици, риба.

Нехемовото е слабо усвоимо и се съдържа в яйца, плодове и зеленчуци. Резорбцията на нехемовото желязо зависи от разтворимостта му в чревния тракт и от други фактори в храните, някои от които потискат, а други - стимулират резорбцията (всмукването) му.

Витамин С, както и животинските храни - месо, риба, птици улесняват резорбцията на нехемовото желязо.

Храни, които съдържат целулоза, танини, фосфати, полифеноли значително потискат желязната абсорбция (усвояване). Богати на вещества, потискащи усвояването на желязото са чаят, богатите на целулоза зърнени храни, соята, млякото.

Феникс също ми се губи. Дано да е добре.

# 94
  • Germany
Благодаря!
А легендата за спанака я знам и затова питам в какво друго има желязо Simple Smile. Сега разбрах защо ми се ядат и доста бобови неща....
А тази бременност нещо не ми се яде риба въобще... иначе много обичам. Дано не лиша бебока от нещо много ценно.

# 95
На ман ми се хапват всякакви сочни и "мокри" храни-предимно плодове и зеленчуци.Да не говорим как ми се яде диняяяя!
Изяждам по 10 кивита на ден,незнам добре ли е това,но просто не мога да спра.
Имам въпрос.Когато излезем болнични 45 дни преди термина,каква част от сумата на която се осигуряваме ще получим.Напримен на осигурителна база 1200лв,колко чисто ще вземем за месеца?

# 96
raia123 ето тук въвеждаш осигурителния си доход :
http://pariteni.bg/Calcs/5/c4ca4238a0b923821.html

Ще вземаш около 850 лв.

# 97
Честит 8 март на патерици.Вчера бях на работа и не можах да пиша.
Остават ми още две седмици работа и след това ще си седя в къщи и вероятно ще съм по активна във форума.
Аз пия витамини Пре Натал и не мисля че се отразяват на килограмите ми.
Лек и приятен ден момичета-аз отивам на работа.   bouquet

# 98
  • БЛАГОЕВГРАД
Честит 8 ми март!!!/със закъснение/
Желая на всички дами да бъдат живи и здрави,щастливи и обичани!
Много съжалявам за неприятните събития, случили се на някои от вас!Бъдете силни и мислете за съществата,който растат в нас!Те са нашето бъдеще и надежда! Hug

За витамините-Матерната и на мен не ми я препоръча д-ра от ЖК-пия Top Levure-някакви френски,казаха ми да си избера-или Хип или тези
За сега бебка върви точно с термина, но аз цял месец не съм качила нито един кг.Утре съм на ЖК и ще питам дали това не е проблем newsm78От началото съм качила 9 кг.

Искам да питам нещо относно раждането в частни клники:Ако отидем там с направление по здр.каса,там при раждането доплащаме разликата до цената на частната клиника.
Дали е така,или аз така си мисля?Знаете ли колко им изплаща касата за секцио и за нормално раждане?

# 99
netitop , плащаш си по тарифата на болницата, която е около 2000 лв. +/- 200 лв за София.
Ако не си здравноосигурена плащаш малко повече.
А НЗОК плаща на частните болници ражданията по клинична пътека на същата сума, както и на държавните болници.

# 100
Айде и аз в новата сладурска темичка Hug
После ще ви  чета, че днес като за понеделник ми се разказа играта на работааааааа Mr. Green
PS.Видях виииии Grinning
Страхотни бременни сладурски коремчета Hug Grinning

# 101
  • София
 Здравейте, мами и от мен супер време е навън, само за разходка. Стопля се и е време още малко, за цветята на балкона ми. Ще трябва да ги насадя, милите ми каскадни петунии на които целият блок ми завижда ха ха. Красота неземна са те и са изключително дъхави.
За витамините- пия Хип Натал- чувствам се добре от тях и не се надувам, сравнение с други които съм ползвала и при предишната ми бременност.
За доброто настроение- създаваме си го ние и ни трябва много малко. Даже и едно прочитане на темичка тук.
Поздрави, мами бебеланки!!! Hug

# 102
Франчи, тази формула обаче не е ли за нормална работна заплата? Доколкото знам, майчинството е 90% от брутната заплата, т.е. raia123 би трябвало да взима 1080 лв.  newsm78   

# 103
Досега ви четох и накрая успях.Сега ще разгледам снимките.Аз още се влача болна.Шест дни бях на бабини илачи и днес не издържах и се обадих на докито.Изписа ми Биопарокс,Тавипек и вит.С - 1000мг.Някой от вас употребявал ли е тези лекарства.Аз му имам доверие но все пак.Моят бебчо беше спрял да ме рита известно време,но аз си мисля че е усещал че съм болна и много се притесних да не му е станало нещо,но днес е по-активен.Най-се дразня от кашлицата която имам.Чак си стягам корема от кашляне и почна да ме понаболява.
Топлото време не ме блазни,защото точно сега като не си сигурен как да се облечеш и хоп вирусче,а и покрай теб всеки кашля и киха и после се чудиш как си се разболял.
Лек ден мами.  bouquet

# 104
Франчи, тази формула обаче не е ли за нормална работна заплата? Доколкото знам, майчинството е 90% от брутната заплата, т.е. raia123 би трябвало да взима 1080 лв.  newsm78   

Тц, Гъди взема се средното брутно възнаграждение за предходните 12 месеца и средното нетно за същия период.
Взема се по-малката от двете суми и от нея са изваждат тези 90 %.
Ако трябва да съм точна се изчислява средно дневното брутно и нетно възнаграждение.

Последна редакция: пн, 09 мар 2009, 14:08 от Франческа Салиери

Общи условия

Активация на акаунт