ОДЗ и ЦДГ В СОФИЯ - кандидатстване 2009/2010

• 77 103
  • 1 968
  •   1
Отговори
# 1 155
И още един въпрос - в миналите години имаше момент на спиране на "текущите класирания" за един период от месец, че и повече докато се доразвие новия регламент, директорките си определят местата, родителите се информират и после всички места за възрасти подлежащи на новия регламент се пускаха на май. Сега до кога ще има кандидатстване по стария за текущите групи от 2006 и 2007 набор? Не е ли редно да се спре приема по старите критерии, след като тези набори подлежат на класиране по новите?

Редно е, но за да стане това трябва да бъдат определени новите правила. Дано това най-накрая да стане идната седмица. Ще обсъдим този въпрос с Дирекция "Образование". Ние настояваме за нов регламент от септември месец миналата година!

Я.Дж.

# 1 156
Не съм наясно много, но искам само да попитам, нали предучилищната група е задължителна, т.е.дори и детето да не е посещавало ДГкара предучилищна в училището?Та въпросът ми е:има ли капацитет всички предучилищни да се провеждат в училищата и така да се освободят допълнителни групи в ДГ за по-малките?Може и въпросът ми да е абсурден, но ще съм благодарна някой компетентен да отговори защо не може, ако не може  Peace

# 1 157
Добре де. Бързи пръсти, бързи пръсти.
Ами ако точно в тоя момент ми се скапе нета? Тогава какво? Бум! И гърмя. И още четири години у дома с невъзможност за работа и съответно ограничени финанси.   РЕВЕ МИ СЕ!!!!
тЪЙ ДЕ аз затва не искам такива безумици аз съм с достатъчно бързи пръсти но нета ми е калпавввввввввввв и забелязвам че баш когато ми трябва никъв го няма та така ще стане и в понеделник няма да се боря за място записала съм всички деца преди и след мене ако има деца приети след  моя номер калашников ще играе ааааа няма оправия ако пък нека даги взимат  децата  но да ми плащат затова че детето не ми е прието е  то и това е вариянт

Няма проблем, ако точно в този момент прекъсне интернета. Просто системата няма да запише заявка за входящ номер и ще имате допълнителна възможност, когато интернет връзката се възстанови. Затова ще определим интервал от поне 6 часа за подаване на заявки.

Я.Дж.

# 1 158
Не съм наясно много, но искам само да попитам, нали предучилищната група е задължителна, т.е.дори и детето да не е посещавало ДГкара предучилищна в училището?Та въпросът ми е:има ли капацитет всички предучилищни да се провеждат в училищата и така да се освободят допълнителни групи в ДГ за по-малките?Може и въпросът ми да е абсурден, но ще съм благодарна някой компетентен да отговори защо не може, ако не може  Peace

Децата, които не са посещавали детска градина се насочват към училищата за предучилищна подготовка.

Не може да се освободи допълнителен капацитет в градините, защото училищата не могат да поемат повече деца за предучилищна подготовка.

Я.Дж.

# 1 159
Добре де. Бързи пръсти, бързи пръсти.
Ами ако точно в тоя момент ми се скапе нета? Тогава какво? Бум! И гърмя. И още четири години у дома с невъзможност за работа и съответно ограничени финанси.   РЕВЕ МИ СЕ!!!!
Ами имаш интервал от 4 часа, в които нета да ти се оправи - ако не, тичаш в първото интернет кафе Wink
С детето под мишница.   Joy 

Aз мисля да оставя нещата в ръцете на дъщеря си.....тя доста умело ми скапва компютъра няколкократно, да се надаваме, че ще е толкова ловка и в схемата "бързи пръсти".....ако не няма да я вземат на ясла....
А има и още един вариант:ние в къщи кандидатстваме, мъжете в работата, свекита, майки, лели, вуйни и т.н кой от къщи, кой от работа.... е все някой ще улучи 0-лата..... Crossing Arms Crossing Arms Crossing Arms

Няма да има възможност за подаване на заявки за входящ номер от няколко компютъра едновременно. За да се подаде заявка, ще трябва да влезете във вашия профил с парола. Събирането на повече хора да 'помагат' няма да има резултат - само ще пречи на всички.

Я.Дж.

# 1 160
Е, аз обясних на приятелките си тази тънкост на ОДЗ-тата "или от първа яслена или никога" и хората кандидатстваха и записаха децата си, масово дори без никакви предимства.
Съжалявам, ако според теб, съм те прецакала, но ако бях твоя приятелка и ти бях казала това, нямаше да мислиш така.
Simple Smile Напълно подкрепям. Дъщеря ми беше приета и самата директорка предложи този вариант. Наистина беше от предвидливост. После реших да освободя мястото, но не от мисъл за нуждаещ се. Ясно е, че тогава бяха единици наистина ходещите. И сега наистиня няма места Sad И е заблуда, че някой ще се замисли за по-нуждаещите се. Всеки е нормално да си мисли първо и основно за детето си Peace
Отделно, че всяко нещо си има цена. Да пазиш така място, значи детето ти поне по няколко дни месечно да ходи и после съответно да боледува, да мине през адаптационен период, който е по-тежък при по-малките... Аз отказах да платя тази цена Naughty, защото не съм "много" нуждаеща се, но напълно оправдавам тези, които осъзнавайки, че втори шанс може и да няма, са се възползвали Peace

Браво, ами какво да кажем за децата които са с хронични заболявания и е изключено да посещават ясла, а след това стават на 4 години и нямат шанс за записване в детска градина.

Тези деца ще бъдат приемани предварително по решение на съответните комисии.

"2.2.3. Децата със специални образователни потребности и/или хронични заболявания, както  и тези със заболявания с решение на ЛКК или ТЕЛК се приемат на място в ОДЗ и ЦДГ съгласно действащата нормативна уредба."

Я.Дж.
Г-н Джонев, моите уважения, но да не заблуждаваме хората. Това важи само за новосвормираните първи групи  Peace .
Защото тази година като се направи една първа група и в нея има 2 деца със СОП, 10 социално слаби и допълним бройката до 30 с други деца, то въпросната група когато стане 2-ра, 3-та в нея вече няма да може да се приеме дете изобщо, още по-малко със СОП. Ако не е изобщо, то поне много, ама много малко вероятно.
С други думи, за съжаление, на 4 години децата вече почти нямат шанс да попаднат в градина. Не и в София при този огромен недостиг на места.

Последна редакция: чт, 19 мар 2009, 12:19 от .Ели.

# 1 161
Ели, проблемът е, че не само ти, но и доста други майки не ме разбират и всеки мисли само и единствено за себе си........
Явно такъв ни е манталитетът и не сме дорасли за друго ниво.....

Имам друг въпрос, колко точно ДГ се строят в момента и колко ще са новооткритите места догодина в тези нови ДГ?
И как така има пари за всякакви глупости, но за ДГ все няма пари. Моля господата от общината да се научат да боравят със статистики и да действат адекватно.... Някой ще носи ли отговорност, че не е предвидил острия недостиг на ДГ в момента или пак ще се оправдаят с приходящите от други места (децата на хората, дошли от други градове, обикновено са родени в София, така че това извинение на мен лично ми е много смешно). Очевидно някой не си е свършил работата и трябва да си понесе отговорността (вместо това го отнасяме ние родителите, които сега се караме за всевъзможни предимства и заветните точки). Очевидно е и че новостроящите се ДГ са крайно недостатъчни и няма да решат проблема и за в бъдеще.... въпреки това обаче адекватни мерки продължават да не се взимат...

# 1 162
А кога ще се знаят датите за подаване на първоначалните заявките за входящи номера?

Както казахме, подаването на заявки за входящи номер ще бъде след (!) датата на първоначално класиране. Тази дата се очаква да бъде една от съботите на месец май. Понеделникът след съботата на първоначално класиране ще бъде датата за подаване на заявки.

Точният календар на всички важни дати по приема тази година ще бъде публикуван идната седмица.

Я.Дж.

Г-н Джонев, при определяне на съботата от май, моля да се съобразите с почивните дни и тяхното отработване. Например в интервала 1-6 май, много семейства са планирали почивки преди много време. Знаете също , че две от съботите на май ще бъдат работни (ще се отработват 01-06), така че не всички родители ще могат да ползват служебните си компютри, ако имат изобщо такива...
Само си разсъждавам, но и вие трябва да помислите по този въпрос.

# 1 163
Сладкишче, аз мисля, че ще ни дадат само един шанс "бързи пръсти" за една градина. Thinking
Ако може от ИСОДГ да ни осветлят по този въпрос?

Всеки ще има индивидуален брояч за всяка кандидатура отделно. Ако имате 5 кандидатури, ще трябва да участвате в 'играта' 5 пъти. Броячът ще започне да действа при натискане на бутон от Ваша страна. Когато избраният номер бъде записан в системата, възможностите за повторно натискане на бутон за съответната кандидатура ще бъдат изключени.

Я.Дж.

# 1 164
  • София
Предучилищната в училищата е на половин ден, т.е. родителите ще трябва да си гледат децата в останалото време. Нали няма да решаваме проблемите на едни родители за сметка на други?

# 1 165
Г-н Джонев, а по повод заявки за входящ номер, еднократно ли ще се натиска бутона и който номер (време) се получи? Защото някой по-нагоре беше писал, че в рамките на тези приемрно 6 часа, натискаш бутона и ще се вземе най-добрия резултат?

# 1 166
А кога ще се знаят датите за подаване на първоначалните заявките за входящи номера?

Както казахме, подаването на заявки за входящи номер ще бъде след (!) датата на първоначално класиране. Тази дата се очаква да бъде една от съботите на месец май. Понеделникът след съботата на първоначално класиране ще бъде датата за подаване на заявки.

Точният календар на всички важни дати по приема тази година ще бъде публикуван идната седмица.

Я.Дж.

Г-н Джонев, при определяне на съботата от май, моля да се съобразите с почивните дни и тяхното отработване. Например в интервала 1-6 май, много семейства са планирали почивки преди много време. Знаете също , че две от съботите на май ще бъдат работни (ще се отработват 01-06), така че не всички родители ще могат да ползват служебните си компютри, ако имат изобщо такива...
Само си разсъждавам, но и вие трябва да помислите по този въпрос.

Разбира се. Това са решения на Дирекция "Образование", но така или иначе няма да има техническа готовност преди 9-ти май.

Я.Дж.

# 1 167
  • София
Ели, проблемът е, че не само ти, но и доста други майки не ме разбират и всеки мисли само и единствено за себе си........
Явно такъв ни е манталитетът и не сме дорасли за друго ниво.....

Имам друг въпрос, колко точно ДГ се строят в момента и колко ще са новооткритите места догодина в тези нови ДГ?
И как така има пари за всякакви глупости, но за ДГ все няма пари. Моля господата от общината да се научат да боравят със статистики и да действат адекватно.... Някой ще носи ли отговорност, че не е предвидил острия недостиг на ДГ в момента или пак ще се оправдаят с приходящите от други места (децата на хората, дошли от други градове, обикновено са родени в София, така че това извинение на мен лично ми е много смешно). Очевидно някой не си е свършил работата и трябва да си понесе отговорността (вместо това го отнасяме ние родителите, които сега се караме за всевъзможни предимства и заветните точки). Очевидно е и че новостроящите се ДГ са крайно недостатъчни и няма да решат проблема и за в бъдеще.... въпреки това обаче адекватни мерки продължават да не се взимат...
Съгласна съм че някой трябва да поеме отговорност, но статистиката колко деца са родени в София не е съвсем равна на реалния брой деца живеещи тук защото има доста майко които идват да раждат в София, а изобщо не живеят и нямат намерение да живеят тук...аз когато раждах второто си дете бях в една стая с 2 такива

# 1 168

Какво точно искат уважаемите родители? Не разбирам. Хем да има 'фактор време', хем той да не работи по идеален начин, за да не се получава случайно разпределение.  

[/quote]

Г-н Джонев, аз ще ви кажа какво искат родителите под фактор време и защо съм го посочила във вашата анкета: на първо място, за да не могат хора, които се сещат по средата на годината, че искат детето им да е на детска градина и имат предимства по другите критерии (вкл. социални и т.н.) да се нареждат най-напред на опашките  от чакащи повече от 1 година вече. Аз съм инвалид ама видите ли сега съм се сетил, ами сети се по-рано бе, когато е времето за кандидатстване. Това е еднствения смисъл на фактор време, друг няма. Нека кажат и други родители гласували за фактора реме какво са имали предвид.  И второ, при първоначалното кандидатстване, ами нали трябва да се избере между деца с равни точки - времето или жребия са по приемливи от възрастта на родителите (щото до това ще се стигне с продължителност на регистрацията) от всеки друг критерий.  

# 1 169
Г-н Джонев, а по повод заявки за входящ номер, еднократно ли ще се натиска бутона и който номер (време) се получи? Защото някой по-нагоре беше писал, че в рамките на тези приемрно 6 часа, натискаш бутона и ще се вземе най-добрия резултат?

За всяка кандидатура отделно и еднократно.

Я.Дж.

Общи условия

Активация на акаунт