И з р а е л 28

• 19 627
  • 290
  •   1
Отговори
# 90
  • Някъде там...
Тиги,ние варненци сме широко скроени души и не ни пука,че заради на котката опашката ще избяга топлото  Joy Аз в Бг съм гледала само кучета...тук се наложи да се спра на котанка заради семейния мир  Joy Но си я обичам мойта черна хатула нищо,че мрази компютъра ми и вечно тъпче отгоре му  Joy

# 91

Тук във втори клас не бяхме чували за презентация. Embarassed

Точно затова и основната работа пада върху мен. Първо тя не може сама да събере и систематизира необходимата информация. Второ ще има досто граматически, правописни и фактологически грешки. Затова аз решавам, предлагам варианти, пишеме заедно, тя ще се учи да го чете гладко и да отговаря на въпроси.

Тиги определено е прав. Няма да се впускам в исторически план.
Започвме с историята за основаването, но бързо преминавам към географски данни, сравнени с Израел, климат, снегове... втората световна и спасяването на бг евреи. Интересни факти и личности.
Като за втори клас толкова стига. Малко постно, но това е положението дано все нещо им остане в главиците. Всичко това ще е съпроводено с много снимки и постери. Малко музика, за купона може да друснат едно право дунавско хоро по Дико Илиев Laughing.
Работните листове ще са с тивзорет (това е нещо като таблица с разбъркани букви, но там са скрити думи- бг градове). Също така ще получат три цвята хартии и клечки (за големи шишове с подлепени върхове) и ще трябва да наредят и залепят знамето.
Почерпката, госпожицата настоява да е сладка. Май ще метна една нормална торта (кекс) с бяла глазура, ще очертая контур на бг с рибат халав и с трицвети топки ще направя знамето (нагледно, дето вика Жаки).
Но все ни хрумват нови идеи, накрая ще изберем и решим окончателно с Мадленикуш Ментолка, Ефраимова дъщеря на големият Тали(Б/Д)ан  Laughing

Ох мечето от постинга на Мента ме вика, спи ми се от три часа, ама не мога да допълзя до леглото, обещавам си този шабат цял ден да спяяяяяяяяяяяяя  Tired

Последна редакция: пн, 16 мар 2009, 23:09 от Tali Dan

# 92
Не беше Анди. Whistling

Добре,добре.
Благодаря за обстойния коментар на предложението ми,оттеглям го. Sunglasses
Забравила съм какво е да си втори клас,а пък втори клас в Израел никога не съм била. Whistling
Както и да е.

Мразя обработени моркови,явно затова не ми хареса.

# 93
Плюши, предложението ти е хубаво и аз мислех за същото в началото... ако аудиторията беше с 10 год. по възрастна  Grinning...
Затова, без да ги подценявам, прецених нивото им на концентрация и свалих летвата. Трябва някак си да ги провокира, за да събуди интереса им. А то мойто е такова тихо (в у- ще само, навън е от хунски произход) ...

# 94
  • На дивана, под юргана
Мече, извинявай!  Embarassed
Мисля, че пиша "мече" излиза "Анди"... утре кой знае какво може да взема да направя...
Не е необходимо да го оттегляш, пък и Тали ще избере всичко, което ще й свърши работа. Нали затова е дискусията...
Аз понеже работя и нещо друго спешно в момента на компютъра и затова съм го написал така сухо и изглеждащо критично... просто съм се съсредоточил върху другото и тука набързо го натраках.

И аз съм забравил какво е да си във втори клас, но наскоро се опитах да пусна един от научно-популярните филми на ББС за Антарктида и животните там (като от Discovery е) на малкия тигър - е, нищо не става... гледа 15-20 секунди от уважение и вика "Тати, превърти напред", така издържа 2-3 пъти и накрая ми вика "Този филм не ми харесва, дай "Колите"! " А филмът е страхотен иначе... но е със субтитри ... и няма екшън!

# 95
Цвете    Hug Аз като най-любопитна , разкажи ни нещо повече за теб  Flutter Еврейка ли  си , не си ли , какво те свързва с Израел , а за иврита в Бг ли си го учила или в Израел  Laughing

Момичета направо се счупих да се смея с "новият иврит"hahaha Joy  Wink

# 96
Анди, честит празник на брат ти на патерица!   bouquet И весело изкарване на почивката!  Hug
perah, ще се радваме да споделиш не само знанията, но и компанията си с нас.  Heart Eyes
Tali Dan, това със сравнението на двете държави ми се струва много удачно и по-лесно смилаемо за децата на тази възраст. А може да вмъкнеш и някои снимки на еврейски семейства преди войната, след войната и в сегашно време. А също и бъгарските деца с еврейски произход как празнуват Пурим например.  Wink
Mentha, благодаря за информацията, беше ми много интересно да разбера израелската гледна точка по въпроса. Hug Предполагам писмеността е била доста добре развита и ценена в древността във вашата страна. Все пак самият им Бог я употребява, за да изпише 10 заповеди (1200-1300 пр.н. е.). След такъв пример сигурно  хората са били ентусиазирани да я използват за съхранение на различен тип информация.  Grinning
Петя, браво за идеята за курса.  Heart Eyes Тъй като на български такъв онлайн курс няма той ще е в голяма помощ за всички, за които представлява интерес езика. Все пак тора е написана вероятно на език най-близък до вашия, т.е. оригиналите са написани на него . А тя е основа на вярванията на трите най-големи религии в света - християнство, мисюлманство, юдаизъм, които предстваляват голям процент и от българското общество. Заслужава си и заради  тези хора да се създаде курса, защото не всички знаят английски или могат да си позволят да го изучават по университети. Също би помогнал и на учителките (по иврит) в България да си обогатят знанията.  Peace
Цитат на: Boryana
... Но си я обичам мойта черна хатула нищо,че мрази компютъра ми и вечно тъпче отгоре му  Joy
Страшен звяр имаш  Joy , че и самороден талант.  Laughing Хатула според мен много и отива , в приблизителен превод означава, "изгубена" на гръцки.  Sunglasses
За синьото нямам информация, но забележи, че израелското и гръцките знамена имат един и същи цвят.  Wink Гърция е била силно религиозна държава. В православието  храмовете, дрехите и др. имат много заемки и подобия на еврейските, така че нищо чудно и цвета да са копнали.  Laughing Все пак да не забравяме, че християнството тръгва от Гърция и оригиналните документи за евангелията са гръцки, чак след това се отделя католицизма като клон.
Цитат на: Tali Dan
... защо щъркелката не лети на шабат- защото съпругът и е набожен
hahaha  tooth  thumbsup
ПП. Този бисер е достоен да се сложи като заглавие на някои от темите за Израел.  Joy
Доста писах и аз днес.  Embarassed 

Последна редакция: вт, 17 мар 2009, 05:40 от basis

# 97
  • Някъде там...
Добро утро kaffeetrmker_2
Басис-хатула е котка в ж.р. на иврит Simple Smile а моята шматка се казва Кукула  Hug
Тиги-Колите са готино филмче,но на мен завинаги в сърцето ми остана Да откриеш Немо  Peace Много съм компетентна на тема анимация  Joy
Аз се понасям към даскало  #Cussing out
Хубав ден на всички Simple Smile

# 98
  • T"A
Добро утро на всички!

Басис, мисля, че наистина има много общо между Израел и Гърция - манталитета на хората също, не че познавам гърците толкова добре, колкото израелците, но все пак намирам общи неща... винаги съм си го обяснявала с това, че са южни държави, но го има и самочувствието, че са древни народи и са положили основи на много неща, актуални и до ден днешен... И чревоугодничеството, и стачките... За знамето винаги съм се питала какво символизира синьото у гърците  Thinking В Интернет пише, че е символ на небето и морето, част и от националните носии... е, при нас е само небето и божественото, но пак има пресечни точки (гръцкото пък има кръст, т.е. пак е свързано с вярата...). Дай да се разменим за малко, като ученички, аз идвам в Гърция, ти идваш на мое място в Израел - за опознаване на страната  Mr. Green

Бубе, леко и приятно училище  Hug

Тали, вчера гледах Пипи (Билби) в Стеймацки, вие с Меди четете ли я? И на какъв език - на иврит или на български? (кръстила си я Ментолка Ефраимова, това ме подсети да те питам)  Hug

# 99
  • Пловдив
                       Добро утро на всички !   bouquet

Анди (Hard) , според еврейските закони не съм еврейка ,защото майка ми е българка,
 само баща ми е евреин .  Живяла съм  1 година в Израел /далечната 1991-92 / дълга история .....
 Иврит започнах да уча в улпана ,само 1-во ниво и после го доучвах  с курсовете за учители ,които имаше в Сф  и с работата си като екскурзовод на израелци  в продулжение на 12 години.

Mentha , улпанът беше в Яфо ,в едно начално училище  на шдерот Йерушалайм . Учителката ми не само беше с Бг произход , но и набожна / с  перука /.

Ето и нещо за котките ...

Лама хатулим ло нихнасим ламекарер ?.....Ки шам йеш кор клавим .

Последна редакция: вт, 17 мар 2009, 09:59 от perah

# 100
  • T"A
Учителката ми не само беше с Бг произход , но и набожна / с  перука /.

Ха, прецедент  Laughing Наистина религиозни евреи от бълг. произход не се срещат често...

Вицът го знаех, но да помагам ли с превода или по-добре да се пробва някой от сега учащите се  Wink Hug Peace

# 101
 Добро Утро  Grinning

Цвете
   Hug благодаря ти ,че ми отговори  Hug
В форума мисля ,че не съм засичала истинска еврейка/евреин  , смисъл по майка и баща   Wink

Вчера моя приятелка е засекла 2ма религиозни евреи с къдрички  в черно както си му е реда  Laughing Щяла да се опита да ги снима дискретно  Blush но пусто му не е носила фотоапарат ,но са били атракция голяма  Joy   Laughing

Мента помагай ,помагай  Hug Wink

# 102
  • T"A
В форума мисля ,че не съм засичала истинска еврейка/евреин  , смисъл по майка и баща   Wink

Карол е еврейка и по майка и по баща, има и други потребителки, напр. Майка (която обаче много рядко пише при нас). Но за "истинска" е достатъчна и само майка, а такива са писали няколко. Просто част от тези момичета не пишат при нас или го правят рядко  Peace (нарочно не споменавам никове, всеки има право на някаква анонимност, освен ако сам не реши да се разкрие публично; а и информацията от личните бележки не бива да се огласява просто така...)

Мога да помогна с думи, но не искам да давам директен превод  Mr. Green трябва да се направи някакво усилие...
На иврит се изписва така:
למה חתולים לא נכנסים למקרר? כי שם יש קור כלבים

За някои думички сме казвали какво означават, вижте и в тази майтапчийска тема: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=364399.15

Идан Райхел за сваляне от торент

# 103
Мисля , че се превжда така :" Защо котките не влизат в хладилника?- Защото там има студени кучета.  newsm78 Не ми звучи добре, ама хайде рискувам.

# 104
  • Пловдив
Мисля , че се превжда така :" Защо котките не влизат в хладилник?- Защото там има студени кучета.  newsm78 Не ми звучи добре, ама хайде рискувам.

mimkis , въпросът е преведен правилно .
         Отговорът не е такъв , но все още няма да го кажа .

Общи условия

Активация на акаунт