Eто моята любима питка, покажете и вашите! - 5-та тема

  • 51 746
  • 363
  •   1
Отговори
# 135
  • Мнения: 1 283
Постни са и питките на Карина Peace от която рецепта става страхотно вкусно тесто Grinning

Моля за линк, че не ги открих!



ВКУСНИТЕ ПИТКИ НА КАРИНА  Wink



  Blush Да си покажа провала.  Трябваше да бъде пет лъча с по три фитила, ама аз кво се "зафитилих", чак се забравих и чак като почнах да плета тогава се сетих.
Последната ми питка, съвсем набързо

Честно - изобщо не съм се старала, бях изморена.





# 136
  • Мнения: 1 394
Пепика,за пореден път....БУРНИ АПЛОДИСМЕНТИ ОТ МЕН!

# 137
  • Мнения: 1 486
Пепика,за пореден път....БУРНИ АПЛОДИСМЕНТИ ОТ МЕН!
И от мен!!!Страхотни са !!! Peace Hug

# 138
  • На планетата Земя
  • Мнения: 6 764
Пепика, страхотно! Моите аплодисменти.
Все така да се "зафитилчваш".  Laughing

# 139
  • Мнения: 406
Пепика,тази зафитилена питка направо ми напълни душата  Hug Поздравления за красивата идея   bouquet

# 140
  • Мнения: 1 283
 Blush Embarassed Blush Embarassed Blush Embarassed Момичета - това беше  грешка, но от това се роди Това Joy. От дефект-ефект. Първоначалната ми идея беше да направя звезда с пет лъча, а тези лъчи с тройна плитка. Ама то вкъщи - зверилник - един мрънка, друг търси нещо и все не го намира и точно тогава реших да броя фитилите, та като се "зафитилчих" Joy Направих 15 фитила и като ги сложих  Sick Thinking майко мила - откъде да почна да плета. Та това е Crazy, ако имам време ще ви покажа първоначалната идея. Там беше обаче с четири фитила, ама като забравих как се плете, някой да даде линк плийз Blush

Pina имам питане към теб - Знаеш ли как се прави маслено тесто, но не като бутер тесто, а с повече мас, или олио, пък може да е и палмова мазнина?  В нашия град правят едни маслени гевреци, които много ми харесват /много важно че са мазни, позволявам си един път в месеца/. Не вярвам да ги правят с масло и много ми е интересно какво е това тесто? Гледам, че първо го оставят да втаса на едни втасални рафтове и после го пекат в конвектомат.
А, и друго дай рецептата за рогчетата и кифлите - купешки, че не мога да ги намеря, а са много ценни - да ги сложа на първа страница. Много благодаря предварително Hug

# 141
  • Мнения: 1 394
Аз пък имам питане как се прави бутер тесто.Аз знам технологията ,но не знам рецептата.Ако някой знае да пише!

# 142
  • Мнения: 1 283
Аз пък имам питане как се прави бутер тесто.Аз знам технологията ,но не знам рецептата.Ако някой знае да пише!
Имам технологията на професионално немско многолистно тесто. Искаш ли го?

# 143
  • Мнения: 1 394
Естествено,Пепика,нали за това питам-давай насам!Ама не само технологията ,ама и рецептата,че именно нея незнам

# 144
  • Мнения: 11 743
Пепика , рецептата за рогчетата я има (линк към темата) в авторската ми тема, в подписа ми  Peace Аз ей сега ще я изровя и ще дам пак. Точно рогчетата са от маслено тесто, както и кашкавалките, които дадох в същата тема. Замесва се с много мас и масло - така е оригинала  Peace Втасва си по обичайния начин за тесто с мая, но обема не е същия, а много по- малък.

За плетеното нещо - аз помислих, че е октопод  Blush На това ми заприлича и ми се стори оригинално  Peace

Рогчета         Кашкавалки

Тези теста се водят точно маслени с мая! Има и още една рецепта с такова тесто - за Добруджанки. Мога и нея да напиша, ако има интерес.
Веднъж, като се замеси това тесто, може да се направи във всякакви форми - било гевреци или друго. На времето много експериментирах с него, става винаги разкошно, особено това за кашкавалките, него препоръчвам  Peace

Последна редакция: чт, 09 апр 2009, 09:28 от pina

# 145
  • Мнения: 1 283
 Hug Hug HugМного ти благодаря Pina. Триумя се кое тесто да направя. Гледам количеството мазнина е еднаква, само че на кашкавалките има масло, нали мога да го заменя с олио -  питам по принцип? Тези гевреци, дори и след два дни стоят меки и от увиването им като геврек са на конци. А обема наистина не е същия заради многото мазнина, ама пък са убийствено вкусни. Ейййй определено ми липсваш в темата Confused Колко пъти ми се е налагало да "откривам топлата вода" теб като те няма.
Напиши рецептата и за кифлите, аз тях правих, но не мога да си намеря рецептата, станаха ама точно като купешките.
Тези тестени неща направо са ми страст пред готвенето. Освен да си отворя един цех и да съчетая полезното с приятното  Peace
Напиши моля те и рецептата на Добруджанките, от сега знам че ще са върха  bouquet

dodyniki ето обещаната рецепта

Брашно тип 500 - 1.000 кг
пекарски маргарин - 0.050 кг
захар - 0.030 кг
сол - 0.015 кг
жълтък - 0.020 кг
вода - приблизително около - 0.500 кг

ЗА РАЗТОЧВАНЕ:
маргарин за разточване 1.000 кг
Общо количество на тестото - 2 650 кг

Всички продукти / с изключение на маргарина за разточване/ се смесват до получаване на не много твърдо тесто. Констистенцията на полученото основно тесто трябва да отговаря на констистенцията на маргарина за разточване.
Основното тесто се оставя известно време да престои, след което се разточва до размер, двойно по- голям от блата маргарин за разточване. Блатът маргарин за разточване се поставя върху едната половина на разточеното тесто, захлупва се с другата половина и се ламинира.
ЛАМИНИРАНЕ
Едно единично, едно двойно: около 10 минути почивна на тестото: още веднъж едно единично, едно двойно.
Многолистното тесто се охлажда и по-късно се обработва в желаните форми.
Преписах го дословно по рецептата

Последна редакция: чт, 09 апр 2009, 19:01 от Пепика

# 146
  • Мнения: 11 743
Пепика, не замествай маслото с олио! Не, че няма да стане, ама съвсем няма да е същото. Твърдата мазнина си е твърда мазнина и по друг начин се отразява на тестото. Ако по рецепта е дадено масло, може да се замени с мас или маргарин.

За кифлите, ами аз не помня коя рецепта съм давала  Blush Ако е за обикновени кифли, тези които се правят с мармалад, със сирене или охлюви, рецептата е тази:
1кг брашно
30гр мая
12гр сол
120гр захар
120гр олио
1/2 яйце за намазване
Замесва се тесто по обичайния начин (маята се разтваря във вода около 200мл + щипка захар) и после с другите продукти. Втасва около 1час или 1,5часа. Премесва се леко и се оформя - ако са кифли с мармалад се точи, реже и навива по познатия ни на всички начин. Ако е със сирене се къса на парчета, слага се сирене посредата и се сгъва. Ако е за охлюви, прави се фитил от всеки къс и се навива по посока на часовниковата стрелка (последното имало значение за втасването  Thinking )
Окончателна ферментация в тавата за 40мин. Намазва се с яйцето и се пече в загрята фурна на 220градуса за 15мин.

Ако става дума за кифли с локум или Виенски кифли, рецептите са други  Peace И тях мога да напиша, стига да са нужни и да не досаждам с безкрайните си писаници  ooooh!

Добруджанки

1кг брашно
30гр мая
20гр сол
100гр кр. масло
130гр св. мас
90гр олио
2 яйца
180гр сирене
Замесва се тесто, като в него се слага маста, кр. масло, яйца, сирене - замесва се меко тесто. Водата е според преценката, да е меко тестото. Температура на водата - 30градуса.
Втасва до 1 час на хладно (това е за всички маслени теста, за да не им се разтопи мазнината и да 'излезе' от тестото - важно условие е!). Дели се на късове и се окръглява - топки се правят. Нарежда се в тава за окончателна ферментация за 40мин. Залива се със заливка, която е около 50-100гр - мазнина, яйце и брашно - като каша. Отделят се малко от дадените продукти.
Изпичаме в предварително загрята фурна на 260градуса за 10-15 минути.

На мене също много ми се меси, но ми се и хапва  Embarassed Много са ми любими тестените изделия, както да си ги приготвям с голям мерак, тъй си ги и хапвам доволно. Тъкмо се повталих, сега ако се подкарам, мога да върна всичките килограми  ooooh!

П.П. Маслените теста излизат скъпи, то се вижда колко са разточителни рецептите, но за сметка на това стават разкошни!  Peace На времето правих стотици пъти кашкавалките и бях ги свикнала, сумати народ, да си ги похапват, всички много ги обичаха  Peace


П.П. dodyniki аз имам същата рецепта за бутер тесто, само дето е с кр. масло, а не с маргарин. Та, явно, това е. Аз се обърках, че търсиш кроасан тесто (блундер тесто) и тъкмо се бях засилила да пиша  Laughing

Нека поясня, ако е останал някой, който не знае  Laughing Рецептите, които давам са професионални и са много точни. Повечето съм ги изпробвала и винаги резултата е бил страхотен  Peace

Последна редакция: чт, 09 апр 2009, 20:11 от pina

# 147
  • Мнения: 85
Правих медена питка,която много ни хареса,става много вкусна и огромна.

# 148
  • Мнения: 262
Аз нямаше да меся преди Великден , но много исках да си пробвам новата тава , а и ми се въртяха тука едни брашна , та питката ми е полу пълнозърнеста , добре се получи , другата седмица пак  Sunglasses




Сега се сетих нещо , върти ми се една заквасена сметана  в хладилника , годността й е до 20-ти.

Дали ще стане добре ако я сложа следващия път в тестото вместо к.мляко , някой пробвал ли е ?

Последна редакция: чт, 09 апр 2009, 23:03 от The_Sunrise

# 149
  • Мнения: 22 867

vesi_rn, The_Sunrise, красиви питки сте направили момичета!  chef  bouquet

Ето и моята от днес. 

Общи условия

Активация на акаунт