Натурална закваска за хляб или Хляб с квас.....

  • 186 650
  • 749
  •   1
Отговори
# 645
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Ами моята хлебопекарна има програма за хляб със закваска, номер 11 е (машината е Кенууд В450).Продължителността на програмата е 5 часа и 15 минути, но не включва печене.След края включвам 14- та програмапечене 60 минути. Днес пак правих хляб със закваска 1/2 доза обаче.Ето резултата:





След малко ще слагам ръжено-пшеничен пълнозърнест да пека с ръжената закваска.

# 646
  • Мнения: 307
А какви са ти горе- долу мерките за половин доза?

# 647
  • Мнения: 3 721
ku[d]ku[d]yaka след 10 ден меси и печи, а сега може да изхвърлиш част от закваската.


Да, знам, че има още много време, докато стане, просто се чудех ако я разделя сега в два буркана дали ще я уморя Simple Smile, хич не ми се иска да хвърлям половината

# 648
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
А какви са ти горе- долу мерките за половин доза?


Ами наполовина от големия хляб. Simple Smile

100 гр квас
150 мл вода
250 гр брашно
1 с.л олио
щипка захар и 1/2 ч.л сол

# 649
  • Мнения: 307
E как се получава така, че набухва като обикновения хляб с мая.
На мен не ми се получава.

Като правиш хляб с квас повече продукти ли слагаш отколкото като правиш с мая?

Последна редакция: пт, 22 мар 2013, 20:50 от sinapovaaya

# 650
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Квасът ми  стана много хубав, поддържам го добре и хлябът втасва на топло около4 часа и половина.след това при печенето още се надига.

# 651
  • Мнения: 573
ku[d]ku[d]yaka след 10 ден меси и печи, а сега може да изхвърлиш част от закваската.


Да, знам, че има още много време, докато стане, просто се чудех ако я разделя сега в два буркана дали ще я уморя Simple Smile, хич не ми се иска да хвърлям половината

Най-добре изхвърли повече от половината, защото колкото повече квас имаш, повече брашно ще трябва да прибавиш, за да се захрани. Количеството ще нарастне страшно много, награя ще имаш една тенджера с квас, не знам какво ще го правиш, как ще го съхраняваш и храниш. Изхвърлянето е по-економичният вариант, колкото и странно да звучи.

# 652
  • Мнения: 3 721
Да, права си, то пък за какво ми е жал на мен Simple Smile - брашно и вода и малко гъби вътре Simple Smile, ще хвърля една част, че иначе ще трябва да отворя фурна Simple Smile

# 653
  • Мнения: 2
Вчера реших да си направя Пица. За да е по интересна викам ще направя тестото с квас. Снимки няма - първо защото се изяде за секунди  Party и второ защото не илюстрира добре направеното, под плънката как ще видиш тестото. Пицата стана превъзходна включително и заради тестото за това реших да споделя рецептата Hug

Тесто за пица с ръжен квас
               
625 г   Продукти                  
200      Вода (гореща)      
 1 ч.л.   Сол      
 1 с.л.   Зехтин      
400      Бяло брашно      
80      Хмелов ръжен квас   

Технология

В машината се слагат водата, солта и зехтина. Машината може леко да се загрее преди това.  Брашното се пресява и се сипва в машината. Най на края в кладенче в средата на брашното се изсипва Кваса. Машината се пуска на месене - програма 16 - 1:25 ч. като месенето е 25 мин и 1 ч. втасване. Като свърши програмата се оставя да втаса още около 1 ч. като машината от време на време се пуска да подгрее за 10 секунди. Когато тестото е готово се изважда от машината и без да се меси се разтегля с ръце на кора колкото тавата. Поставя се в намазана със зехтин тава, отгоре се намазва със малко от доматената паста и се запича за 10 мин в нагорещена фурна на 220 градуса. След това се намазва с останалата паста, продукти според наличността (гъби, колбаси, царевица, маслини, сухи домати, сметана, зелена чушка, ЧУБРИЦА и т.н.), фурната се пуска да пече повече отдолу пак на 220 градуса и пицата се пече още 15 мин. Поръсва се с кашкавал и се оставя до златист цвят.  За чесновия сос се използва кисело мляко (1,5 с.л.), гъста (може и заквасена) сметана (100 мл.), майонеза (1 с.л.), прясно мляко (съвсем малко - да стане леко течно) е 3-4 големи скелидки чесън (счукан смалко сол).   

# 654
  • Мнения: 307
Помощ в закваската ми има мухал.
Тя ми е от нова година, почти всеки ден я храня, да са се събирали 2 максимум 3 дни да не е нахранене и това се е случвало 1 или 2 пъти. Сега гледам, че по стените на бурканчето горе има мухал и мирише на изгнило леко.
Трябва ли да стартирам нова закваска?

# 655
  • Мнения: 49
sinapovaaya, да, хвърли я и си направи нова.

# 656
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Че как за ден ще хване мухъл? Ти миеш ли буркана или слагаш все в същия от Нова година? За ден е абсурд да  хване мухъл.

# 657
  • Мнения: 307
Ами в същия буркан просто съм добавяла брашно и вода. Как да го мия, нали ще се затрият гъбите?

# 658
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Ами в същия буркан просто съм добавяла брашно и вода. Как да го мия, нали ще се затрият гъбите?

Аз не процедирам така. Държа 50 мл в чисто бурканче. След това вадя в йенска тенджерка с капак и там подхранвам. През това време измивам бурканчето. Като е готова закваската слагам в тестото и пак 50 гр в чистото бурканче в хладилника. Всеки път така. И всичко си е  чистичко и мирише приятно.

# 659
  • Мнения: 307
Аха значи от време на време да го прехвърлям в друго бурканче сухо и чисто и това да го мия.
Мерси. Това мухлясалото го хвърлих барабар с бурканчето, че ме беше гнус да мия Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт