Кевинчоо.. - Не бе мамо,викаме му Кевчо.

• 24 522
  • 480
  •   1
Отговори
# 150
  • между морето и небето
Вярно е, че всеки има право да кръщава децата си както иска. Но и влиянието на близките оказва голямо влияние.
Аз имам чуждо име, което в последните години е много популярно Габриела. Когато бях малка голям зор си беше. Доста познати не можеха да го произнесат както трябва, дори една учителка, така и не се научи, макар че и бях любимка. А и вечно ме питаха на кого си кръстена... на дядо ми Георги, кой ти избра това име ...В моя род, и по баща и майка, едва ли не, са се надпреварвали кой какво чуждестранно име да даде на детето си.
После настъпи друга вълна. Братовчедите ми избраха по български имена за децата си Никола, Чавдар, Теодора, Деница, Калоян, Александър...
В рода на мъжа ми не мога да се сетя за нито едно чуждо и странно име, изкл.тези, идващи от православието.И има пълна приемственост внуците да носят имената на баби и дядовци. И така.

Моята голяма дъщеря се казва Екатерина, точно на свекърва ми, а малката Естела на майка ми Стела. Но буквата Е отпред я прибавих, за да не се повтаря името Стела, защото го бях нарекла за едно ...ангелче.

# 151
  • пак там
Освен ако всъщност наистина не знаеш дали католиците са християни...

Тъй ли? Колко интересно... А ние кога сме били католици? Щото останах с впечатление, че се коментират някакви български именни традиции  Laughing

Дете, вземи се спри. Ние сме християни - и православни, и католици. Но дори и да се основаваме на това, че в България църквата е православна, в нашата мила Родина има достатъчно количество и католици. За справка - поне известните ми райони около Пловдив и Свищов. Вероятно има и куп други, просто за тези зная. Така че отвсякъде ти издиша заяждането.

# 152
Дете, вземи се спри. Ние сме християни - и православни, и католици. Но дори и да се основаваме на това, че в България църквата е православна, в нашата мила Родина има достатъчно количество и католици.

Всичко това ме обогатява неимоверно, ти си лъч просветление в днешния ден, но кажи - каква връзка има туй безценно инфо с темата, с темата за имената??  Laughing

# 153
  • пак там
Дете, вземи се спри. Ние сме християни - и православни, и католици. Но дори и да се основаваме на това, че в България църквата е православна, в нашата мила Родина има достатъчно количество и католици.

Всичко това ме обогатява неимоверно, ти си лъч просветление в днешния ден, но кажи - каква връзка има туй безценно инфо с темата, с темата за имената??  Laughing

Сладурана си ми ти... Mr. Green

# 154
Ей,най -обичам да се заяждам с хора без работа ...
crazy chick ,като не ти е ясно,какво точно правиш в тази тема?!    newsm78   

# 155
  • Бургас
Сега се сетих нещо. Много ме беше страх от имена като Георги, Гергана. Все такива с "р". Имах позната Гергана, която не можеше да произвася името си заради тази буква. Толкова се притесняваш да го казва. Та затова много се замислих като давахме име на синковеца.

# 156
crazy chick ,като не ти е ясно,какво точно правиш в тази тема?!

Как какво, изказвам си мнението относно българските имена. Отговарям на въпроси и реплики към мен, също така. Нещо нередно?

# 157
Който, както иска да си кръщава детето.
Аз съм за българските имена.  Crossing Arms

# 158
моето дете го кръстих НИЯ.на главната героиня  от "железния светилник" на Димитър Талев,която се казваше така.още в годините ,когато учих това произведение ме впечатле името и така след  години,когато се появи нашата красавица й дадох това красиво име НИЯ.
по принцип съм за балгарските имена и гледах да си кръстя детето с българско име. а НИЯ  е точно такова.

# 159
Аз също съм привърженик на бълг.имена,но не ми е неприятно да чуя и НЕбългарско име на дете,стига да мога да го произнеса. Simple Smile
Моят син носи името Иван,на дядо си Иван.
Та си спомням случка от родилното-след като стана ясно как ще се казва синът ми,една от акушерките ми каза следното:"Майче,евала ти...От много време не съм чувала,тук,в родилното,хубаво българско име на дете....Заровихме ги в миналото..."
Още помня женицата и огромната й усмивка....

# 160
От много време не съм чувала,тук,в родилното,хубаво българско име на дете....

Нас ни изписаха с Гай Александър!  Whistling

# 161
A кое им е чуждото на Тервел, Геновева, Слава, Мита...?

newsm78

# 162
Аз харесвам и българските имена и имена, които почти навсякъде звучат еднакво (визирам името на детето ми).
Не мога да приема имена на българчета като Стивън, Майкъл, Памела и пр.
Скоро една моя позната роди и кръсти бебето Захара Shocked, (като осиновената дъщеричка на Анджелина Джоли). Много нелепо ми се стори...

# 163
  • с/у ОколоМръсТното
Скоро една моя позната роди и кръсти бебето Захара

а ако беше Захаринка, по-добре ли щеше да го чувстваш?
Примерно: Димитра и Димитринка, Александра и Александринка. Има и още примери.
Харесвам само 5-10 имена. По-скоро за световни, отколкото типично нашенски. Но името на детето е воля на родителите. Какво сме ние, за да съдим  Thinking

# 164
  • София
Скоро една моя позната роди и кръсти бебето Захара Shocked, (като осиновената дъщеричка на Анджелина Джоли). Много нелепо ми се стори...

това като оня виц за Светльо на дедо му Ламби Mr. Green
аз четох за някой дето си кръстил детето Космополит, за да може да се чувства човека като станел голям гражданин на света. баси шантавите родители...и представи си отива момчето на училище и учителката: и сега на дъската да излезе номер 16-ти, Космополит Минетков (последното е реална фамилия, не е измислица на автора Confused).

Общи условия

Активация на акаунт