Януарските деца сбират пролетни цветя!

• 15 173
  • 296
  •   1
Отговори
# 225
# 226
  • София
Ив, ЧРД! Здраве, здраве, здраве и много наздраве!   bouquet  bouquet  bouquet
Мили малки и големи, празнуваши днес - Честит празник!   bouquet  bouquet  bouquet
Ман, Heart Eyes специални поздрави за вашия празник!   bouquet

# 227
  • София
Манана, честит ти християнин. Да е здрав и все с Бога напред!  bouquet Hug Heart Eyes

За памперса - понеже Селма попита. Вероятно всичко е строго индивидуално, но все пак ще споделя, дано съм полезна на някого. Научихме се без памперс за 2 седмици. Говоря в множествено число, защото по-скоро ние с баща й трябваше да осъзнаем някои прости истини и да ги приложим на практика.

1. Симона вече си казваше за ако. Не знам кога се научи, защото не ми е било цел да гоня срок. Със сигурност заобича гърнето в яслата, преди това не сядаше изобщо. Започна да си казва, когато се е наакала, после постепенно се усещаше в момента на изпускане и на 2 години вече можеше да предупреди и да изчака да донеса гърне и да й махна памперса. Даже се е случвало да се прибираме от вън и да трябва да стиска десетина минути, докато я сложа.

2. Преломен момент беше осъзнаването, че двегодишно дете надали може да си казва, когато му се пишка, не и всеки път. Ако чакам да се усети, вече се е напикала. Това я обезкуражаваше много, макар че не съм се карала. Мокрото, бърсането, преобличането на любимите дрехи напикани (голяма драма беше да се изпусне в гащите с "Том и Джери, а и през февруари си беше студено) - всяко напикаване води след себе си още и още... Много по-добре е да я подканям през определен период. При Симона това е 1.30-2.00 часа. По-рано все още не усеща нужда да пишка, а по-късно вече толкова й се ходи, че при самото споменаване на думата "гърне" тя се изпуска.

3. Гърнето не е място за игра, нито за гледане на телевизия, то седи само в тоалетната и се използва кратко и по предназначение. На гърнето не се седи повече от 3 минути. Точка. Ако не свърши нищо, след половин час пак. При сядането на достатъчно голям интервал от време обаче, няма как да не свърши нещо. И там не се носят никакви играчки. Всяка игра омръзва и гърнето не трябва да е игра, не и за моето дете. Успех пожънахме, когато забранихме седенето в хола пред ТВ-то. Naughty Гърнето, мивката и сапуна, гребенът, четката за зъби - всички тези уреди имат точно определено местонахождение и предназначение и се ползват от всички еднакво. Изключение от правилото за играчките може да е някоя кукла, която обаче идва с нас, само за да види как Симона пишка като голямо дете - куклата стои отстрани и единствено наблюдава, с нея не се играе в банята.

Трябваха ни 2 седмици, за да осъзнаем горните правила. След като и тримата се научихме взаимно, нещата потръгнаха лесно. Не знам дали има нещо "педагогически" вярно в горните разсъждения, но при моето дете те се оказаха верният път. Дано с нещо успея да съм полезна на някого.  Simple Smile

# 228
  Ним,благодаря ти за подробното споделяне!Браво за търпението и упоритостта ти! Hug
  Манана,честито ви християнче!  bouquet Снимките са много сладки! Heart EyesНа една от тях,обаче, ми се привидя Ноеми.... newsm78

# 229
Manana честито ти християнче! Много е пораснал и е много сладък.
Ним честито махане на памперса.
 Момичета Айя е вдигнала температура и цял следобяд не мога да я сваля Sad Поддържа около 37.5  - 38 градуса ,до сега давах само панадол който явно не помага ,но моля ви посъветваите ме какво друго да направя, защото взех много да се притеснявам. Сега хем спи,хем бълнува постоянно да я гушкам.

# 230
Честит имен ден на всички малки и големи именници! Да сте живи и здрави! Благдаря и аз за поздравите!

Манана, честито новопокръстено християнче! Бог да го пази и напътства!  Hug Прекрасен е!

Ним, поздравления, а обяснението ти ще ми бъде от полза! Браво!

Ваня, може да я заведеш сутринта да я прегледат. Тази температура не е особено висока, аз все пак се опитвах да я свалям с Панадол. Не съм писала тук, но преди около 2 месеца Свилен беше вдигнал 39,8 и я свалях в хладък душ. Увиването в мокър чаршаф не помогна, нито чорапките в оцет, нито картофи ( и това прочетох за спадане). Взех и от онези лепенки за спадане, временно оправяха положението. Продължи няколко дни и се оправи, прегледаха го, добре беше. Каквото и да е при вас да минава бързо и да не вдига повече!

# 231
Благодаря Лилянчо, до сега точно това четох,че най-ефикасни били хладките душове.

# 232
  • София; Дружбето
Ним, уби всякакви наадежди в мен Mr. Green но вс пак тайно ще се надявам и Миша някога да появи доза самосъзнание и да почне да си казва като се наака, а не да се крие като мачок по ъглите.
Лек ви ден, на мен ми банната мамата в работата, та мисля да взема болничен тази седмица, че мишата и без това кашля като магаре. Но днес ще черпя и чакам подарък, та имам стимул за работа Laughing

# 233
  • София
Ванче, за кога малката принцеса Т вдига?!  ooooh! То дойде време братчето да се появи...

Ох, тоя Шош ме вбесява с нежеланието си да закусва!  #Cussing out Вчера е карал само на мляко и едва вечерта баба и деди му пробудата една купичка пълнозърнест корнфлекс (на Нестле онзи)...  Tired Супата я изхвърлих недокосната...  Tired По-лошото е, че изпадам в ярост и някой ден ще го смачкам от бой без да искам...  Tired

# 234
Ним, браво на вас.

Говоря в множествено число, защото по-скоро ние с баща й трябваше да осъзнаем някои прости истини и да ги приложим на практика.

Това наистина е много важно. Аз искам само да добавя за поведението на родителите е този преломен период. Дано е полезно за тези, които сега започват приучването на гърне.

Не се карайте на детето, ако се напишка/наака или не иска да ползва гърнето. То самото е достатъчно изненадано и притеснено от новото положение и е добре да получи утеха, вместо каране и шляпане по дупето.
Например, може да му казвате, "Виж, сега хубавия ти панталон е мокър, изпишкай се следващия път в гърнето и така гащичките ще останат сухи." Говорете спокойно и без притеснение. Без насила да го карате. Всяко насилие е равносилно на отказ.

Не възнаграждавайте с лакомства и любими неща пълненето на гърнето. Това е най-обикновена нужда и тя не се нуждае от награда. Едно "Браво на детето" на първо време е достатъчно Simple Smile

Бъдете спокойни, че рано или късно моментът на махане на пампреса ще настъпи, не се тревожете, че комшийското дете ползва гърнето, а вашето не. Просто моментът при вас не е настъпил. Децата усещат тревогите ни и се объркват.

И най-важното (според мен) махнете памперса изцяло през деня. Гърне и памперс са несъвместими (пак казвам, според мен). Аз слагам само нощем и на разходка, понеже още е студено.

И, както е казала Ним, не го чакайте да си каже, а го подканяйте или слагайте на гърнето, в началото на половин час дори.
Запасете се с достатъчно количество хубави, весели гащички, които детето харесва.
И бъдете спокойни и уверени във възможностите на детето си.

При нас приемерът, даден от две приятелчета на Любо задвижи нещата, но аз смятам, че той си беше физиологично и психически готов да ползва гърнето.

Това е моята лекция. Дано да съм добавила още полезни съвети, към тези на Ним. Успех!  Grinning

# 235
  • В сърцата на четирима мъже/е,може и малко повече да са:-)))/
Манански, честито Ви християнче  bouquet  bouquet  bouquet Бог напред и той след него!!!   bouquet  bouquet  bouquet

Ама много хубав тоз Цеци бе Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes Само не разбрах, на снимките с фибичките - той ли е Crazy Crazy Mr. Green

# 236
Ив, Любо стана млекопитаещ след като махнах залъгалката. Тази нощ е изпил 3 шишета АМ. Едва ли ще закуси Simple Smile
И аз понякога изпадам в такива настроения, но гледам да не се ядосвам  Confused

Честито християнче, Ман! Бог да го благослови!

И здрава Айя  Hug

# 237
  • София
Ah, Ман, да бе! - аз от безсилен гняв забравих да ти го честитя и да те пофаля: ма, много ти отива да си майка на повече от едно дете, бееее!  Mr. Green

# 238
Честито на всички малки и големи, които празнуваха вчера! Да сте живи и здрави!
Благодаря ви за поздравите. Искрено ме зарадвахте!

Ним, браво за памперса!

manana, да е живо и здраво малкото християнче!

# 239
Сетих се още нещо Simple Smile Давайте на детето кърпичка или тоалетна хартия да се бърше както може, а вие го избършете хубаво после. И да си вдига гащите само, пак както може, а вие после ги оправете. Много се радват, че стават самостоятелни Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт