Есен Down-Under - Австралия и Нова Зеландия 4

• 20 436
  • 290
  •   1
Отговори
# 150
МамаТ, и аз си останах у дома, но мъжете ходиха и казаха 4е било много весело.
Късничко се върнаха.

# 151
Привет! Около нас нищо ново - Никола расте, усмихва се, гука, и май ще му избиват зъбки - настървено ми хапе пръстите  Mr. Green
Тия дни ме е обхванал кулинарен ентусиазъм - направихме си кисело зеле, а днес си намерих (най-сетне) сурово прясно мляко и утре ще подквасвам кисело, ще правя кефир и прочие забавления.
С това се занимавам тия дни...
 Hug

# 152
Ей, не пишете бре!
Рик, растете а?
А кисело зеле се каня да правя от ... 7 години  Embarassed
Да вземеш да кажеш как става ли ...  newsm78  chef Grinning

# 153
аз се завърнах от вашите земи (много хубаво беше  Heart Eyes), но ви следя с едно око до свършване на темата  Grinning

Майка, аз правих кисело зеле за първи път тази година. Взимаш един голям буркан (4-5л), нарязваш средно ситно една глава и половина зелка, намачкваш я хубаво със сол и я натъпкваш в буркана както е нарязана. Затваряш буркана (без стерилизиране или нещо подобно), слагаш на топло (28-30градуса) и след няколко дни (3-5) си имаш кисело зеле.
вода не слагам, защото зелката сама си пуска сок ; аз не вярвах, ама като взе да ми прелива буркана се уверих

# 154
Наистина ли?
А аз си мислех, 4е и вода с оцет трябва  Embarassed
А колко сол сложи на глава и половина зеле?
А в какъв буркан? Колко голям?

# 155
Майка, тя тази рецепта е бърза, бавният начин си е с водата и протакането и поне месец време да втаса зелето... но и по този начин става чудесно според мене, а когато е сготвено дори не се усеща разликата.
Солта е на око, мачкаш нарязаното зеле с достатъчно сол за да се усеща солено на вкус, но все пак поносимо за ядене. Бих казала една две супени лъжици, нормално пълни...
похвали се ако пробваш (апропо, може и да става в малки буркани - 1л, но трябва да направиш няколко сигурно  newsm78)

# 156
А ти откъде изнамери такъв голям буркан?  newsm78

# 157
голям чат правиме  Blush

аз имах един - бях купувала sundried домати, но като цяло и при нас в Щатите са кът този размер.

# 158
Ами те тези теми (седми4ните и темите по държави) са за това по принцип.
Споко!  Hug
А за сарми няма как да стане, а?
Може ли някак си в този голям буркан цели листа да се слагат или не?  newsm78

# 159
Оставям ви и отивам да спя.
Досега бях в една друга тема, където се обсъжда днешната матура по математика и вчерашната по Български език.
Моят племенник е 4-токласник и живо ни вълнува.
Стискайте палци
Лека нощ от мен.
Ако някой има идея за кисело зеле, което да става и за сарми, нека сподели  Hug

# 160
Колко вкусно сте си поговорили!  Hug

Аз съм правила зеле за сърми. Използвах една голяма пластмасова кутия с капак (storage box). Разрязах на 2 една огромна зелка, махнах сърцевината. Отделно около нея нарязах на по-едро друга зелка, за да поуплътня. Затиснах с чиния и камък и долях вода, подсолена на вкус (да не е нито много солена, нито безсолна). Сложих капака и оставих кутията на слънце. В зависимост от температурата, зелето вкисва за седмица-две или три ако е по-студеничко. Може да се използва и голяма тенджера като зелката отново се разполови. (Аз от мерак и нетърпение все не успявам да го доизчакам да вкисне напълно, но и така омирисвам махалата  Mr. Green)
Оцет никога не се слага.
Мммм.. как ме подсетихте; благодаря! Hug

# 161
аз се завърнах от вашите земи (много хубаво беше  Heart Eyes), но ви следя с едно око до свършване на темата  Grinning

Майка, аз правих кисело зеле за първи път тази година. Взимаш един голям буркан (4-5л), нарязваш средно ситно една глава и половина зелка, намачкваш я хубаво със сол и я натъпкваш в буркана както е нарязана. Затваряш буркана (без стерилизиране или нещо подобно), слагаш на топло (28-30градуса) и след няколко дни (3-5) си имаш кисело зеле.
вода не слагам, защото зелката сама си пуска сок ; аз не вярвах, ама като взе да ми прелива буркана се уверих

Да, и аз така го правих. Ползвах двулитров буркан, събрах една малка зелка и половина, сложих три лъжици сол и една лъжица суроватка (от кисело мляко - става и млечно кисела ферментация и зелето е по-полезно най-общо казано). Отначало ми се стори много солено, но като си вкисна, беше супер. А от сока на зелето правя следното - около 1/4 чаша сок, сока на половин лимон или грейпфрут, малко настърган ginger и допълвам с вода. Става много освежаващо Simple Smile

# 162
Как ми се доядоха самички и на мене. Ще я пробвам тази рецепта, само дано да не ни изгонят от блока като се размирише  Mr. Green. Като сме на вълна вкуснотийки да питам, на мен много ми липсват българските суджучета, луканки и сушеници- случайно някой да е открил заместител за тях или много лесна рецепта за направата им  Rolling Eyes
Моя малчуган се опитва да лази  ooooh! придвижва се на малки разстояния като гъсеница.

# 163
българските суджучета, луканки и сушеници- случайно някой да е открил заместител за тях или много лесна рецепта за направата им  Rolling Eyes

Тук в южноафриканските магазини има подобни саламчета/суджучета.
Има швейцарски магазин за колбаси, както и баварски.
А има и един българин, който прави и продава разни лукански, суджуци и филета "изтървани в пепелта" (така им казва баща ми  Mr. Green)

# 164
Ехоооооооооооооо, НЗ, Австралия!!!
Спите ли?
Аз да побутна темата малко ...  Peace

Общи условия

Активация на акаунт