Икономични ли сте?

• 18 178
  • 258
  •   1
Отговори
# 195
Анда,  и аз готвя като твоите неща  Laughing няма начин да затвориш пица или спагети в буркан за през седмицата.
Единствено мусака, лазаня или супа ядем и на следващия ден.

# 196
И аз съм си правила галета от стар хляб.
Живях на село (през зимата) няколко месеца сама с детето - то беше бебе. Имах готварска печка на дърва, която гореше по цял ден. А ние двете с малката  не можехме да изядем цял хляб за един ден, затова го режех на филийки и го слагах в тавичка в единия край на печката, за да изсъхне. Получаваха ми се много хубави галета.  Simple Smile
Ето и друга моя икономия от този период:
Застройвах супата с жълтъка на яйцето, но белтъка не го изхвърлях, а го разбивах с миксера, добавях смлени орехи и захар и си правех ореховки.   chef

# 197
Сещам се сега,че когато ползвахме памперси(1996-1997),ми бяха казали,че използвания ве4е памперс се изпразва от съдържанието,като се скъсва леко отстрани,след това се пере и се слага вътре пелена.Пробвала съм го,незнам защо при мен не се получаваше,но другите майки бяха много доволни от това откритие Naughty.Братът на една приятелка имаше бебе,нейните бяха големи вече и тя му беше дала дрешките от децата,но понеже снахата не ги пазела-целите били станали в лекета,тя ми заяви че повече нямало да им дава нищо.Държеше след като умалеят на племенника и,дрехите да и се върнат.(още се чудя какво ще ги прави).Същата тази приятелка държеше много ако вземеш цигара от нея,да се върне.Никога не забравяше кого е почерпила с цигара Shocked.Но това май не е икономичност,а пинтилък.Кафето у тях се правеше супер рядко,сока го разреждаше с промишлено количество вода.Винаги ни молеха да ги караме до някъде с колата и никога не попитаха колко дължат за бензин.Само да вметна че ние не сме били в по добро материално положение от тях.Просто са си такива-пре....другарче.Ако се сетя нещо ще допълня

# 198
  • София

Определено да готвиш и затваряш в буркани за седмицата е по-добрият вариант от това да купуваш всеки ден кренвирши или разни сурогати и с тях да храниш децата си. Не всеки може да си позволи да готви ежедневно, всъщност за повечето работещи хора това си е лукс.
А когато затвориш вряло ядене в буркан, той се вакуумира и храната вътре се запазва почти непроменена.

Абсолютно!!! И аз го правя.. от икономия.. на ВРЕМЕ  Grinning Изобщо нямам време да се занимавам да готвя всеки ден. Така че когато имам възможност готвя някакво ядене и супа и затварям. Събира ми се да готвя 2 пъти в седмицата  Wink

За парцалчетата дето ги обсъждате.. лелите на баща ми така правеха. Обаче тия жени са преживели 2 войни. Как няма да са икономични. Сега ни се вижда смешно на нас, ама... Но като цяло егати безумията по отношение на икономиите прочетох в тази тема.  Crazy Crazy Crazy Crazy Особено ония с последна мода техника и компютри и без нет, щото е скъпо...  Crazy

# 199
  • София
Какво готвите, че става за през седмицата?

Е, разбира се пица и спагети не става или аламинути. Ама супа, всякаквите там манджи. Примерно пиле с ориз, мусака, гювеч.. абе всичко така сготвено си става да се сложи в буркан. А понеже наистина се вакуумира може да си готвиш аламинути някой ден и манджата да я ядеш на другия ден. Аз разбира се не готвя за цял месец напред  Crazy Но ние сме 3 деца и майка смятай каква тенждера е слагала на печката. Може би оттогава съм свикнала да не готвя по 3 порции  Confused

# 200
  • София
Аз също готвя 1 път седмично, нямам време за повече. Не затварям храна в буркани, но ако нещо не можем да го изядем го слагам в кутия и във фризера. После, някоя вечер, ако нямаме вечеря - вадя, на микровелето и хапваме. Не виждам нищо лошо в това, че не изхвърляме храна. Икономисвам, като си купуваме дрехи предимно от разпродажби, но така на прилична цена се сдобивам с качествена стока. Както се казва, не сме достатъчно богати, за да купуваме евтино.Не виждам нищо лошо в това човек да е икономичен.

# 201
  • София
Какво готвите, че става за през седмицата?

вчера сготвих спанак с ориз - ще го ядем и днес. примерно...

# 202
...Е, разбира се пица и спагети не става или аламинути...
                         То няма и смисъл чак аламинути да се затварят.
                         Ние галета не сме правили, но сухарите стават великолепни - режеш на мънички кубчета, малко масло и подправки и могат направо да се хапват  Peace.

# 203
Сещам се за още една икономия: приятелка на свеки като си прави чай, после не изхвърля торбичката, ами си я изсушава и я ползва още няколко пъти. Така процедира и с утайката от кафето - суши и прибира обратно за многократна употреба.
И при нея не става дума за немотия, а за начин на живот.

# 204
Тази тема започна да прилича на едно огромно извращение.Икономиите останаха на заден план.Признавам,че за повечето дивотии тук дори не се бях сещала,че съществуват .Започвам да изпадам в силна депресия само като си помисля,че около мен може да има хора,които живеят по този начин. Tired

# 205
Да, но от такава икономия му минава ароматът на кафето или чая. Аз съм правила икономия от този род - 1 пакетче чай за двама души, но от силния чай - не билков, а английски - черен, Lipton.  Храна никога не хвърлям, готвя 3 пъти седмично. Просто държа тавата с печено свинско и картофи в хладилника, покрита, докато свърши - обикновено на третия ден.  Друга икономия - режа салфетките на две. Не толкова от липса на стотинки, а не обичам да разхищавам хартия. Много ценя природните ресурси, които не са неизчерпаеми - никога не пилея безсмислено вода, ток, храна, хартия.  

# 206
Сещам се за още една икономия: приятелка на свеки като си прави чай, после не изхвърля торбичката, ами си я изсушава и я ползва още няколко пъти. Така процедира и с утайката от кафето - суши и прибира обратно за многократна употреба.
И при нея не става дума за немотия, а за начин на живот.
                         За чая в пакетчета мисля, че е вредно, заради отделящите се таин/танин, но не съм много сигурна как беше. Но пък могат пакетчетата да се замразяват и да се ползват за други цели, напр. с пакетчета лайка да се налагат уморени очи и т.н.т....
                        stefani6, много ми стана мъчно, като те прочетох. Дано е просто пролетна умора.

# 207
Хич не съм икономична - в магазина се мотая дълго, но не защото гледам цените, а защото чета какво съдържа това, което купувам  Embarassed. Мразя да ми е тъмно или мрачно - у нас винаги свети като коледна елха. Вода хабя на поразия - техниката спестява и вода, обаче 80-литровия бойлер свършва само, докато си измия косата.  Embarassed Нямам време обикновено, а и нерви да обикалям за нещо с 1 лев по-евтино до другия край на София ... Порицавам се публично. И въпреки това, в къщи аз се водя пестеливата.
Готвя почти всеки ден, защото детето и мъжа ми имат различни предпочитания - повечето пъти по две ястия на хранене. Тук обаче съм спестовна  Mr. Green понеже повече от 1 ден едно ядене не желаят и двамата, прибирам остатъка в кутия във фризера. Така след ден-два поне готвене за единия, примерно, спестявам.
В общи линии живеем на принципа - носете си новите дрехи. Не пазя новите неща за гости или "за ново" някъде дълбоко из гардеробите. Не се впускам да купувам излишни неща, с изключение на дрехи и обувки ...ама те никога не са достатъчно все пак.

# 208
Мразя да ми е тъмно или мрачно - у нас винаги свети като коледна елха. Вода хабя на поразия - техниката спестява и вода, обаче 80-литровия бойлер свършва само, докато си измия косата.  Embarassed

Споко, те тия ресурси са неизчерпаеми...  ooooh!

# 209
Не се впускам да купувам излишни неща, с изключение на дрехи и обувки ...ама те никога не са достатъчно все пак.

Естествено! На една жена никога не са й достатъчни ДРЕХИ, ОБУВКИ и ЧАНТИ !  Peace

Общи условия

Активация на акаунт