подготвяте ли си гърдите за кърменето?

• 3 598
  • 55
  •   1
Отговори
# 30
Не съм подготвяла гърдите си преди раждането! Опасно е, защото може да предизвика контракции! По-добре си купи крем за разранени зърна (за всеки случай).
Таза ми го премериха в деня на раждането, преди това никой не е споменавал нищо.

А за кърменето - чети в Кърмаческия, там ще намериш отговор на всичките си въпроси. Погледни и тук
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=307863.0

Peace И аз не съм подготвяла гърдите си преди раждането! Ние все още се кърмим с моята госпожица, пожелавам ти и ти да успееш да кърмиш твоето бебче! Колкото повече толкова по-добре!  Grinning

# 31
С нищо не съм ги подготвяла.Гинеколога ми намекна за някаква подготовка,но никога не съм мислила да правя.Това е ненужно и безполезно според мен.Най-много да си разраниш зърната предварително и да те болят още преди да си започнала кърменето...  ooooh!

# 32
зърната не трябва да загрубеят, а да са еластични...не съм ги подготвяла...позата на бебето, съм чела че била много важна при поставянето за кърмене...и най-вече честото слагане на гърда....колкото по-често, толкова по-бързо се свиква...болка не съм изпитвала, в началото кърменето ми носеше голямо удоволствие, защото това беше невероятна връзка с детето ми...сега вече ми се усмихва, смее и гука и кърменето е на друго ниво...пак е приятно изживяване, но тогава в началото за мен беше нещо невероятно красиво...пожелавам ти да разбереш сама...и не се страхувай от болка или нещо подобна...чети в кърмаческия и ще се подготвиш все някак си... Hug успех...

# 33
  • у нас
първият път - да, вторият - не  Peace

# 34
Аз четох, че не трябва да си загрубявам зърната, но го отчитам като грешка и следвиящ път, живот и здраве, ще ги обтривам.

# 35
# 36
Не знам какво се обсъжда в този кърмачески, но имам чувството, че понякога се разменят доста нелогични съвети!
Като си намажеш зърната с кърма какво постигаш - кожата в никакъв случай не става по-еластична, нито пък, ако вече е нацепена, си помагаш по този начин. Ако се появят рагади, най-добре е да се мажеш с мазен крем, който е именно за напукана кожа - Дефламол е много добър.
Като не си миеш зърната, още с първата глътка даваш на бебето си ферментирала кърма! Чудесна предпоставка за колики. Не само, че трябва да си миете гърдите, преди да дадете на бебето да суче, но и е препоръчително да изстискате няколко капки кърма, за да прочистите тази, която се е застояла в каналите /и също е ферментирала/.
И последно - гърдите не се разраняват от позицията на бебето при кърмене, а от вакуума, който се създава, когато бебето засмуче зърното.
Какъв късмет съм имала, че като млада майка не съм се съветвала във форума, а съм питала единствено лекари - акушери, гинеколози, педиатри и т.н.

Съветите ти са абсолютно нелогични.Написала съм това,което лично ми помогна в началото.Всяка майка,кърмила успешно,ще обори твоя пост.
1.Мазането с кърма предотвратява до известна степен неприятната болезненост в началото,не я лекува.
2.Миенето със сапун е абсолютно отречено,защото миризмата му може да отблъсне бебето от гърдата.Може би,бързайки да ме опровергаеш,не си видяла,че изрично съм написала думата сапун?
3.Какъв вакуум?  Rolling Eyes Това е смешно да го коментирам.Който се интересува,ще попрочете тук-там,ще разбере какво значение има правилното поставяне на гърдата,не съм го измислила аз,нито някой фанатик от Кърмаческия  Wink
4.Не знам какъв късмет си имала,факт е,че вече 1г и 9м кърмя успешно детето си,помогнала съм на мои приятелки,които са били на ръба да се откажат от кърменето.
Приеми,че в крайна сметка може и да не знаеш някои неща.Човек цял живот се учи,но добрия тон се учи първите седем години.  Wink

# 37
1.Мазането с кърма предотвратява до известна степен неприятната болезненост в началото,не я лекува.първите седем години.  Wink

Това може да го направи само някой, който не се гнуси да ходи омазан в мляко и лиги, ако ще да са бебешки  Sick
И да е правилен този съвет, може да се спазва само от нечистоплътни жени.

# 38
  • в страната на чудесата
Това може да го направи само някой, който не се гнуси да ходи омазан в мляко и лиги, ако ще да са бебешки  Sick

янечек, доколкото си спомням твоят опит с кърменето не е съществен. може би има други теми, в които ще бъдеш по-адекватна с изводите...кърмата за разлика от сутиена ти е стерилна!

# 39

[/quote]
Ми ако ще кърмиш по-дълго след 40-ия ден ти писва да се миеш преди и след всяко кърмене. Чак пък нечистоплътност..........
Аз лично получих като рекламен подарък една опаковка с крем на Авент против рагади, мазах се с него 10 дни преди да рода. Кърменето започна като най-лесното нещо дадено от госпед, без каквито и да е неприятности. Е не отдавам това 1000 процента на кремчето, а на вероятно анатомична особеност. Желая на всички успех.

# 40
така със спорове не помагаме много,  само дакажа, че вече не си мия гърдите преди всяко кърмене, само да се има предвид, че сме на свободно хранене, което понякога е през час, през двадесет минути или през няколко часа...когато си поиска, изтисквам малко от кърмата, за да се отпушат каналите и се обтривам с нея...не мисля, че това е нечистоплътност...плюс това бебе на три месец(колкото е моето) вече си лапа толкова ръцете, че ако трябва да му е чисто всичко, това значи или да му вържеш ръцете или да са му все на мивката...няма как иначе...а след още месец два съвсем...като почне да хваща всичко и да го "опитва"...кой както си реши...

# 41
1.Мазането с кърма предотвратява до известна степен неприятната болезненост в началото,не я лекува.първите седем години.  Wink

Ох, забравихме, че Вие сте най-чистоплътните и най-красивите и всичко най-най, а другите са тоооолкова гадни и никога не се къпят  Crazy И да, мен изобщо не ме е гнус от лигите на синът ми  bowuu отвратително нали?  Mr. Green

baibibi, ти не знаеш какво се обсъжда в кърмаческия, "ама имаш чувството, че понякога се разменят доста нелогични съвети!" Звездите ли ти го говорят?
Как ще се вкисне кърмата за 2 часа м/у храненията? Природата е измислила всичко. Животните изцеждат ли си млякото, да не се опияняват малките от ферментацията?  hahaha
Как ги съчинявате тези неща направо не мога да повярвам!

# 42
Подготовката за кърмене, според мен се изразява в набавянето на адекватна информация за протичане на кърменето. Обтриването с кърпа, или други садистични методи, могато да доведат до нежелани контракции, този метод е всичко друго, но не и полезен за гърдите.
Честото миене със сапун изсушава ареола и зърното, което води до появяване на рагади (не е задължително, но е предпоставка).
Мазането с кърма, и "проветряването" на гърдите са сравнително бърз начин за зарастването на рагадите, ако има такива.
Предпоставка за успешен старт на кърменето е правилната поза и пак казвам, наличието на достатъчно информация и убеждението, че правите най-доброто за детето си.
При кърмене "на поискване" да са винаги измити гърдите, означава практически с бебето да живеете под душа, особено през първите 1-3 месеца!
vqra_86, самия факт, че искаш да направиш нещо, за да си готова за срещата си с бебето е чудесен! Пожелавам те да се справиш! Ако имаш въпроси, има достатъчно хора, готови винаги да помогнат с адекватна информация!  Peace

# 43
  • До хладилника, който обичам

Янечек, много интересно виждане Grinning
Съветът е абсолютно правилен. Въпреки това, жените, които го правят, обичайно са с отлична хигиена.
За разлика от обикновеното краве мляко, женското е антибактериално и има омекотяващо действие, което е благотворно при разранени зърна.
Разбира се ти можеш да правиш каквото прецениш за себе си - има жени, които със спирт мажат гърдите, въпреки че това изсушава невероятно кожата и я прави склонна към разраняване.
Но - добрата хигиена не е равнозначно на изваряване на гърдите Laughing

Спазвайте добрия тон  Peace

vqra_86, няма нужда да правиш нещо специално, ако чувстваш гърдите си добре. Ако кожата ти е суха, чувствителна, допир на дрехи я дразни, то тогава мазане с пречистен специален ланолин или крем за кърмачки може да е от полза, но иначе като цяло няма особена нужда.
Около зърното има малки пъпкообразни издатини - като недоразвити зърна. Това са жлези на Монтгомъри, които изработват специална смазка, която помага на зърната да бъдат еластични. Тези жлези се активизират скоро след забременяване, а особено активно действат след раждане по време на кърмене. В общия случай тяхната дейност е достатъчна, за да поддържа еластичността и доброто състояние на зърната - но доброто поставяне на гърда и правилното засукване е особено важно, така че това е, за което ще трябва да следиш след раждането на бебето.
Ако все пак искаш да правиш нещо, то може да са въздушни бани, слънчеви бани на умерено слънце в безопасните часове на деня. Ако имаш притеснения за това, че зърната няма да са "груби" - ходи без сутиен или изрежи върховете на стар сутиен. Така допирът до дрехите ще дава като естествено загрубяване всичко, от което обичайно тялото се нуждае.

Мастопатията обичайно се повлиява добре от кърмене, изборът ти да храниш естествено бебето сигурно ще е от полза и за двама ви  Grinning

# 44

Имайки предвид заядливите ти постове във всички подфоруми,не ме учудва и този.Ако ти се гнусиш от кърмата си или от детето си,имаш проблем.А ако един съвет е правилен,то той не би могъл да води до нечистоплътност.Оставам с впечатлението,че си поредната съфорумка,която просто излива злоба и агресия,забравяйки,че ако не можеш да помогнеш със съвет или личен опит,то е по-добре въобще да не пишеш.
vqra_86 ,желая ти успех.  Hug

Общи условия

Активация на акаунт