подготвяте ли си гърдите за кърменето?

• 3 604
  • 55
  •   1
Отговори
# 45
  • Анкх-Морпорк
Ох... Ферментирала кърма в гърдите няма, независимо дали и с какво са измити. Защото кърмата съдържа специфични антитела, ензими и бели кръвни телца, които убиват микроорганизмите, а без микроорганизми няма ферментация.
Вече са ти казали, най-добре да не се мие с изсушаващи препарати, да не се прекалява с миенето, и са ти дали линк към библиотеката.
Личен опит - с нищо не съм мазала, никакви проблеми с разраняване.

# 46
  • София
След 7ми-8ми месец мажех чат-пат с Лансинох под душа и това ми беше единствената "подготовка".

# 47
През първата бременност, по съвет на една акушерка, търках зърната с хавлия. Никаква полза. След като родих, така зверски ми се разраниха, че имах и гной и кръв и съм плакала, абе ужас...
По време на втората ми бременност се постарах да се информирам много повече за кърменето, не се втренчвах толкова в самата бременност. Резултатът е, че също имах проблеми и то доста, но ги преодолях защото бях подготвена и знаех как да реагирам.
Разранени зърна в началото нямах, независимо, че не съм се подлагала на изморителни и ненужни втривки  Laughing предварително. В последствие ми се е случвало, но главно заради неправилно захапване на бебето през нощта.

# 48

Като не си миеш зърната, още с първата глътка даваш на бебето си ферментирала кърма! Чудесна предпоставка за колики. Не само, че трябва да си миете гърдите, преди да дадете на бебето да суче, но и е препоръчително да изстискате няколко капки кърма, за да прочистите тази, която се е застояла в каналите /и също е ферментирала/.
И последно - гърдите не се разраняват от позицията на бебето при кърмене, а от вакуума, който се създава, когато бебето засмуче зърното.
Какъв късмет съм имала, че като млада майка не съм се съветвала във форума, а съм питала единствено лекари - акушери, гинеколози, педиатри и т.н.
Това за ферментацията е пълна глупост. Как им ги раждат главите такива неща на лекарите не ми е ясно.. Ти сериозно ли мислиш, че кърмата ферментира или нещо се майтапиш Grinning Преди мен са ти написали, защо не ферментира кърмата.

Нито съм си мила зърната преди всяко кърмене, нито съм изстисквала кърма. Кърмата ми не е ферментирала(няма и как да стане това нещо), нито сме имали колики. Освен това въпреки вакуума, който се създава при кърмене, зърната ми не са се разранили.

Към авторката- Не се притеснявай. Вече са ти дали полезна информация. Лека бременност и безпроблемно раждане Hug

# 49
Не съм си подготвяла гърдите за кърмене. Струваше ми се ужасно перверзно. Да си застана гола, бременна пред огледалото и да започна да се чеша по зърната.... не, това не ми допада като сценарий.
Просто през първите няколко дни ползвах силиконови зърна.

Не знам какво се обсъжда в този кърмачески, но имам чувството, че понякога се разменят доста нелогични съвети!
Като си намажеш зърната с кърма какво постигаш - кожата в никакъв случай не става по-еластична, нито пък, ако вече е нацепена, си помагаш по този начин. Ако се появят рагади, най-добре е да се мажеш с мазен крем, който е именно за напукана кожа - Дефламол е много добър.
Като не си миеш зърната, още с първата глътка даваш на бебето си ферментирала кърма! Чудесна предпоставка за колики. Не само, че трябва да си миете гърдите, преди да дадете на бебето да суче, но и е препоръчително да изстискате няколко капки кърма, за да прочистите тази, която се е застояла в каналите /и също е ферментирала/.
И последно - гърдите не се разраняват от позицията на бебето при кърмене, а от вакуума, който се създава, когато бебето засмуче зърното.
Какъв късмет съм имала, че като млада майка не съм се съветвала във форума, а съм питала единствено лекари - акушери, гинеколози, педиатри и т.н.

Съжалявам, но не си права. Гърдите не се мият преди кърмене, ако ги миеш премахваш защитното масло, което ги предпазва от разраняване. Кърмата има силно антисептично действие и затова ако имаш ранички по зърната е хубаво да ги намажеш с кърма. Относно ферментиралата кърма, тя не се разваля до 8 часа на стайна температура /то и краве мляко като го оставиш на стайна температура не ферментира за 2-3 часа/. Рагадите се получават от натиска на венците на бебето /това в случай, че не захапва добре/, силиконовите зърна предпазват и поздравления за използването им, но Дефламола не е добро решение, има специални кремове за зърна. Ако се намажеш с Дефламол и бебето суче, ще се натрови. Хубаво е да се съветваш с лекари, но акушерите и гинеколозите израждат бебета, а педиатрите лекуват бебета и малки деца, за кърменето има специалисти по лактация.

За авторката: аз не съм подготвяла гърдите си, нямах ранички, но внимавах бебето да засуква добре. Не съм измивала гърдите си преди кърмене и съм оставяла капки кърма да засъхнат по зърната. Последния месец от бременността ми ходех с тениски вкъщи и без сутиен, това е напълно достатъчно да позагрубеят зърната. Бебето ми нямаше колики или са били съвсем слаби, нямаше млечница също.

# 50
Аз не съм ги подготвяла. Не мисля, че има смисъл.

# 51
Не!
Подготвях себе си (информирах се Mr. Green), за да съм спокойна и да предам това на бебчето. С първото си бебе единствено първите два дни преди кърмене поставях топли кърпи на гърдите си, за да започне по-лесно да се стича кърмата и така и не разбрах какво са разнанени зърна или други проблеми. А с второто - спокойствието ми си беше част от мен  Laughing

# 52
Не,не съм.

# 53
Здравейте всички!Аз съм в края на 7 месец и досега не съм правила нищо,за да подготвя гърдите си за кърмене,защото моята лекарка нищо не ми е споменала.Затова искам да попитам какво трябва да направя и дали не е късно?Много ми се иска да кърмя,но незнам дали ще мога,защото преди време ми откриха мастопатия.А също и непременно ли трябва да се измери таза и кога?Ще се радвам да споделите опита си,защото моята лекарка изобщо не ми говори за такива неща Sad

Аз от средата на 7-мия месец започнах всеки ден да се мажа с крема за зърна на Авент. Не съм се разтриала с груби кърпи, защото ми се струва болезнено. Като родих първите 3 дни ме понаболяваха зърната, защото бебка беше като вакуум-помпа, но изобщо не ме разрани, а съм я слагала на гърда при най-лекото мрънкане, понякога през 15-20 мин. Оставях просто кърмата да облива зърната и след първите 3 дни вече усещанията по зърната не бяха болезнени и проблеми с кърменето нямаме и до днес.  Peace

# 54
Не съм си подготвяла гърдите за кърмене.!

# 55
  • На бял кон в Pierrefonds
Абсолютно нищо не съм правила.

Общи условия

Активация на акаунт