Момичета и момчета, молим за подкрепа!

• 67 745
  • 1 416
  •   1
Отговори
# 1 395
Два пъти седмично  Shocked, специална програма  #Cussing out, нЕма начин да се върна, извинете ме за тона.
Миналата седмица ме молиха от една фирма да се върна в България да живея, срещу европейска заплата, благодаря ви, отказвам категорично и с чиста съвест. Детето ми яде всеки ден плодове в градината, по подразбиране се дава всеки ден преди обяд в 10 часа получава плодова закуска, със здрави плодове от проверен доставчик. Кога тия кретени ще разберат, че здравите деца са здрави възрастни, направо се ядосах. Кретени специални програми  #Cussing out #2gunfire.

# 1 396
Малко извън темата, днес пуснах следния имейл до г-жа Фандъкова (разбира се, подписана надлежно, по разбираеми причини тук не пускам подписа си):

Уважаема г-жо Фандъкова,

обръщам се към Вас, тъй като не знам към коя дирекция или отдел към Столична община да подам оплакването си. В училището на дъщеря ми, 104 ОУ "Захари Стоянов"  се прави общински ремонт на тоалетните помещения. Ремонтът все още не е приключен, въпреки, че учебната година започна и първолаците не могат да ползват тоалетните на първия етаж. На останалите етажи, където вече е приключила работата, ремонтът е извършен изключително безобразно. Всички в училището, и родители и педагози, сме крайно възмутени от качеството на ремонта. Интересува ме:

1. Столична община при извършване на училищни ремонти, извършва ли съответно и контрол на качеството на извършения ремонт, преди да заплати на фирмата, която е наела за ремонтната дейност? Кой в столична община е отговорен с ангажирането на ремонтната фирма и с проконтролирането по време и след приключване на ремонтната дейност?

2. Защо ремонтната дейност в училищата започва в последния момент, малко преди началото на учебната година, няма как да приключи на време за 15.09. и съответно ремонтите продължават паралелно със започналия вече учебен процес. Децата учат, майстори работят по коридорите, мръсотия....., на всичкото отгоре в крайна сметка ще имаме едни безобразно грозни "отремонтирани"  тоалетни. (Ако подобен ремонт ми беше извършен в дома, не само, че нямаше да платя на майсторите, но щях и да ги изгоня, най-малко.)

3. Сега след като се отчете по документи, че в нашето училище вече имаме "нови и ремонтирани" тоалетни, предполагам скоро няма да има никаква възможност да настояваме за нов ремонт на тоалетните или за отпускането на средства за целта. Вероятно ще се наложи с родителското настоятелство да търсим варианти и събираме пари от родителите, както и от бюджета на училището, за да ремонтираме след "ремонта" на общинските майстори.

Очевидно е, че в конкретния случай не става дума за липса на средства, а точно обратното, за безотговорност към изразходването на общински такива. Както и безотговорност към училищната среда, в която нашите деца се обучават и прекарват по цял ден.  Не само учебния процес и педагозите формират отношението на децата ни към училището и учението изобщо, но и цялата учебна среда, която ги заобикаля.

Много се надявам да извършите проверка по случая, да изпратите служител от Столична община да констатира качеството на извършения ремонт в училището ни, и да ни съдействате за намиране решение, така че да отремонтираме отново тоалетните помещения в училището ни, този път качествено.

Сега видях, че вече имам отговор, той гласи:

Уважаема госпожо ........................,
Вашето писмо своевременно е насочено по компетентност към заместник-кмета по "Инвестиции и строителство" в Столична община г-жа Ирина Савина /e-mail: isavina@sofia.bg , телефон: 987 95 23 /.
Желаем Ви приятен ден!

Надявам се да съм ви била полезна, макар и не съвсем по темата. Grinning

# 1 397
teo7777,
много хубаво писмо.  Peace

Не всички ремонтите се правят от фирми, обаче.    Crossing Arms
Тогава кой какво да  контролира и кой да понесе отговорност за разултатите?  ooooh!

Класната стая на сина ми е ремонтирана с остатъчни материали от знайни и незнайни доброволци. Резултат- кафяво мазало върху паркета, и около него- човекът, който се е наел, не е бил специалист; ужасна миризма на разредители- защото е мазано скоро, не е проветрявано през ваканцията явно и не е успяло да се отмирише.  Sick
 В класа има 2 деца с астма, но и на другите едва ли ще им се отрази добре да дишат изпаренията за "Добре дошли!". Ала никой, освен учителката, не се притесни.  Confused

Боите и лаковете били купувани от домакинката на училището и аз все още се опитвам да разбера какви са точно, след като от РИОКОЗ ми казаха, че не било тяхно задължение да контролират безопасността на боите и лаковете, с които се прави ремонта. Фирмите трябвало да имат сертификати.  bowuu

Последна редакция: сб, 18 сеп 2010, 16:57 от Doodoo

# 1 398
  • София
И в нашето училище няма лавка, ама какво от това, децата пресичат улицата и отсреща в гаражите, превърнати естествено в мини-маркети.
Добре, че първолаците не ги пускат никъде. Дъщеря ми и на стол не иска за моя радост, яде каквото й сложа Simple Smile
Засега обаче няма ни безплатна закуска, ни безплатен плод. Чух, че от 1-ви ще бъдат включени още училища, ще видим утре

bzepic, не е толкова лошо положението Peace В градините всеки ден дават плод, в нашата дават и сурови зеленчуци в 10 ч., в училищата в стола десертът задължително е плод  Peace

Тео, не се и съмняваме в теб, само така  Peace  Ще чакаме отговора на г-жа Савина. В градината тази година също правиха ремонт в тоалетните, но пък фирмата, да не повярваш, си е свършила работата перфектно.

# 1 399
  • София
Как вървят нещата във вашите училища?
На мен ми се изчерпа вече търпението и спрях да се интересувам. След като пусках десетина сигнала.
Умора ме е налегнала , но се надявам някой от вас да ме  посъживи Simple Smile
А отгоре като че ли напълно забравиха за тази наредба 37 ?

Всъщност устроих детето си вече стабилно само на домашна храна. Джобни пари не носи. Черпи с храна от къщи, а него черпят с всичко и той подбира вече (май Simple Smile )
Опитвах се и асортимента на лавката да обогатя със здравословни  артикули, но срещнах невъзможността- я хладилникът не става, я не се харесвало на децата, я нямат търговски интерес....

# 1 400
Как вървят нещата във вашите училища?
При нас проблема е решен кардинално - дъщеря ми е в първи клас и учителките категорично не позволяват децата да припарват до лавката. Дали това ще формира някакви навици не зная, но поне тази година сме спокойни по този въпрос. Иначе боклуците си се продават. Какво в училище, така и в лавките, намиращи се до самата ограда на учебното заведение.

# 1 401
Иначе боклуците си се продават.

Доня Туфина, нали разбираш, че това е нарушение, един вид престъпление срещу нашите собствени деца. Докато ние, техните родители търпим и се примиряваме с тези престъпления и нарушения, те ще продължават. Именно нашата родителска отговорност към децата ни, която в реалността най-вече се изразява в категорична нетърпимост към подобни проявления и злоупотреби с децата ни, е единствения фактор, който е в състояние кардинално да реши проблема, и то дълготрайно.

При вас нищо не е решено кардинално, а и забраната сама по себе си не решава нищо, точно обратното. Децата не са неодушевени предмети, а най-активните и жизнени същества, те се борят да намерят своето място, да бъдат, да се вградят и да се докажат в общността, в която се развиват, учат и живеят. Всяка забрана ги лишава от равноправие и свобода, поставя забранителни граници в общността им. Не забрани и граници, а добра среда за израстване, развитие и възпитание трябва да им осигурим. Именно тя ги възпитава, не забраните.

# 1 402
Твоят пост утвърждава моето убеждение, че лавките са крайно вредно явление. Въобще всякакви трудно контролируеми търговски обекти, на територията на училищата, в крайна сметка произвеждат крайно вредни практики и резултати за здравето и развитието на децата. Носят висока степен на риск за тях във всяко отношение. Всяко училище трябва да има възможност и условия за стол и топла храна за обяд, поне за най-малките, а в краен случай добър механизъм, надлежно контролиран за доставка на храна от друг обект.
Оттам нататък всякаква друга допълнителна храна, закуска и тем подобни са отговорност на родителя, казвам го принципно, това не пречи на инициативите на разни институции за допълнителни закуски по всякакви програми.... (но подчинение на много строг контрол)

В същото време аз съм категорична, че децата нямат място извън територията на училището, по време на учебния процес. Всичко това са пълни глупости, които се ръсеха и писаха тук, продукт единствено на частни търговски интереси. По цял ден седят обикновено по-малките деца, които изобщо не трябва да напускат територията на училището, това че в много училища го позволяват, е престъпление, опасността за детето е огромна.
А по-големите деца обикновено са за половин ден в училището, с по 10-15 мин. междучасия, къде ще ходят, за какво и кой ще ги събира за часовете после. Кой носи отговорност за неизвинените им отсъствия?! Примерно, аз съм на работа, оставила съм го в училището, те са го пуснали да си обикаля квартала, то не влезло в ен брой часове. И аз как собствено съм в състояние да контролирам този процес?! И изобщо това моя отговорност ли е? А за безопасността на тези деца извън училищна територия кой носи отговорност? Моята пряка отговорност е извън училищната територия и извън часовете на училищното обучение и процес, аз мога да участвам в училищните процеси и да влияя, и в мой интерес е да го правя активно, но пряко не мога да участвам, т.е. да застана в училище и да си пазя детето, няма как да стане. Там училището трябва да ме замести, аз настоявам да е по максимално отговорен начин, така че да осигури на максимум моето спокойствие, че детето ми е в добри ръце.

# 1 403
Teo, права си, но не ми се влиза в полемика...защото съм писала и по-напред в темата, че аз лично съм ЗА лавките във варианта, в който ги имаше по моето време. Просто трябва контрол. А защо не и списък с одобрени храни, които се продават. За лавките и барчетата извън училищния двор няма две мнения-крайно неприемливи са....Само че с "демокрацията" идва и така мечтаната изкривена представа за слободия, която наблюдаваме днес. Търговците са крайно нещастни как така няма да си печелят от децата...и т.н. да не се повтаряме.

В нашето училище има стол, децата се харанят там (тези, които остават и след обяд в занималня). И все пак - огладняват, ако са цял ден. В момента учителите ги учат да си носят храна от в къщи, плодове или каквото им сложат родителите. Моята дъщеря почти не яде храната от стола - адски гадна била. Така че, вече не ползва тези услуги и в редките случаи, когато се налага, изпада в пълен потрес.

Според мен е нужен категоричен и много строг закон, регулиращ храните в детските заведения и училищата, лавките, столовото хранене и излизането на децата през учебно време извън територията на училището. Имам чувствто обаче, че пиаш някакви утопии....

# 1 404
  • най-шареното място
Отдавна не съм влизала в темата, но и при нас е като навсякъде - има лавка, пълна с боклуци.
Има и закуска за малките ученици - пълни с боклуци.

За мен като майка лавката не е проблем, но тази закуска е голям проблем. Докато я нямаше - даваш закуска на детето и ти е мирна главата. Да но сега им дават или изгнили домати и крущи или кремче или филия с маргарин и колбас. Е, понякога има ябълки или портокали, които ако се сетят си вземат за вкъщи или тестяна закуска - там има поне само маргарин /без колбас/. Сега е много по-сложно и за детето, и за родите;лите защото ако 20 деца дъжчат маргарин с колбас, а детето е с банан, като нищо ще заръфа "полезната" закуска...

# 1 405

Според мен е нужен категоричен и много строг закон, регулиращ храните в детските заведения и училищата, лавките, столовото хранене и излизането на децата през учебно време извън територията на училището.

Много си права, трябва да мислим върху това и да го искаме!

# 1 406
  • София
http://vegebg.org/2014/ zdravoslovni-uchilishtni-lavki-urugvai/  (изтрийте празната позиция защото се приема за рекламен спам)
Училищните лавки в Уругвай: сбогом боклучава храна, газирани напитки и затлъстели деца

• От началото на март 2014г. в училищните и гимназиални столове няма да има повече напитки като кока кола или снаксове, вафли, кроасани и други подобни храни, смятани за вредни за здравето. Министерството на здравеопазването (в Уругвай – б.ред.) разпореди да се продават само здравословни храни и напитки.
• Сокове със 100% съдържание на плодове; сладкарски изделия, направени с растително олио (без втвърдени мазнини или маргарин); десертни напитки с мляко (но с максимум 12,2 грама захар на 100 милилитра); плодове и зърнени храни. Това са някои от храните, разрешени за продажба в образователните институции. Освен това е факт, че външният вид на лавките ще се променя коренно от началото на 2014 г. и този модел ще се разпростре върху храните и порциите, които се предлагат в училищата по принцип. Ще се контролират и околните магазини.
„Този закон е една отправна точка, от която да се продължи напред“ – казаха от Министерството на здравеопазването.

Създаване на здравословни хранителни навици
Закон N° 19.140, който постановява защитата „на детското и юношеско население, което посещава училища, държавни и частни лицеи, да се подпомага чрез създаване на здравословни хранителни навици“, бе създаден от депутат Хавиер Гарсия, гласуван миналата година и все още нерегламентиран. Без съмнение, обаче, вече ще се прилага на практика от началото на март, когато започва учебната година.
Министерството на здравеопазването, заедно с Министерството на образованието и културата и с Държавната администрация на общественото образование, са разработили списъка с полезни храни за продажба в училищните институции.
Генералната директорка на Министерството на здравеопазването Марлен Сика каза за „El País“ (голям аржентински ежедневник – б.пр.), че са се провели също срещи с Индустриалната Камара и че „всички страни“ подкрепят прилагането на новия закон.
Списъкът, който бе предоставен за „El País“, все още не е окончателният вариант, но съдържа основните очертания на крайния вариант и се разделя на три групи: една за „натурални храни и напитки или с минимална обработка“, друга за „обработени пакетирани храни, които отговарят на установения минимум за калории и хранителност“ и трета за „пакетирани на местата за определени търговски марки храни“.

„Не търсим да ограничаваме нещата, които се продават, а да се организира как и в какви количества. Лавките няма да могат да продават повече определени продукти, като газирани напитки и снаксове, но очевидно ще има един преходен период, за да не се предизвикат икономически загуби“, поясни Сика. Директорката на Министерството на здравеопазването отбеляза, че ще се направи една съвместна оценка в образователните центрове, където се предоставят тави с храни за учащите, за да може менюто, което се предлага, да изпълнява директивите, очертани от закона.
Освен това ще изчезнат солниците от столовете и бюфетите в училищата и няма да се разрешава на учащите да слагат допълнителни подправки във вече приготвена храна. А за децата и подрастващите, които си носят следобедна закуска или обяд от вкъщи, ще се приканват родителите – макар и не задължително – да не дават на децата за училище храни, които са забранени. „Също ще се организират плодови дни или други такива дни на здравословни храни“, уточни Сика.
Здравословни храни
Проектът на Министерството на здравеопазването, съгласно закон 19.140, не само включва забрана за продажба на определени храни в лавките на училищата и гимназиите, но и утвърждава програма за създаване на добри хранителни навици. Тя ще бъде промотирана чрез различни медии и чрез раздаване на образователни листовки на всички учащи се.

Сика съобщи още, че ще се приложат мерки за контрол на училищата във връзка с изпълнението на разпоредбите, приети от Министерството на образованието. От една страна, ще се установява дали директорите на училищата следят какво се продава при тях. От друга – ще се организират проверки от Министерството на здравеопазването за фирмите-доставчици, като се очаква същите да не продават забранени продукти в училищата. „В крайна сметка не искаме да санкционираме, а да повишим осведомеността и осъзнатостта на хората“, подчертава директорката на министерството.

Цифрите
26,6%  от младежите в Уругвай в гимназиална възраст страдат от наднормено тегло, според Второ световно изследване здравето на подрастващите от 2012 г.
28,6% са момчетата в тази възраст с наднормено тегло, според същото изследване, а при момичетата цифрата е 24,9%.

Ще се контролират магазините в близост
„Имаме голямо притеснение какво ще стане с тези, които имат локали и магазини в близост до училищата. Извън нормативната рамка (от все още нерегламентирания закон 19.140), работим върху това и търсим решение“, поясни генералната директорка на Министерството на здравеопазването Марлен Сика. Длъжностното лице изказа по този начин своето притеснение за всички онези локали и магазини, които се намират в близост до училищата и които очевидно ще продължат да продават продукти като снаксове, газирани напитки, вафли и кроасани, които ще са забранени в училищните лавки.
„Една от формите е да се установи някаква дистанция, разстояние“, изказа предположение Сика. Но в разговора си с „El País“, каза, че все още не е ясно как ще се постигне това, имайки предвид съществуването дори на супермаркети, в непосредствена близост до училища. „Все още работим върху това, дискутираме“, добави Сика.

Превод: Анна Кръстева (Ani Kr)
Източник: Fundación PROTEGER – www.horadigital.com.ar

# 1 407
  • София
Моля, отворете линка, за да видите снимката Simple Smile

# 1 408
  • София
https://www.facebook.com/pages/%D0%97%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0 … ref_type=bookmark

Държавно училище с такава страничка - браво!
Не съм виждала така добре поднесени плодовете, че да ти си прииска да си купиш.
Много ми хареса всичко, идеята и осъществяването й. Дано директорът я прокара докрай, защото на заден план се виждат и забранени от наредбите артикули.

Снимката с плодовите салати и коментарите на учениците ме обнадеждиха!

Последна редакция: чт, 13 ное 2014, 11:50 от ЗаСлон

# 1 409
  • Къде ли не
За Слон, снимката с полодовете не е от училището. Това е обичайна гледка в щата Калифорния, например. А снимката най - вероятно я е направил Асен Александров в района на колумбийският университет. Все пак браво за инициативата и дано и при тях да се появят такива чашки с полодове!

Общи условия

Активация на акаунт