Момичета и момчета, молим за подкрепа!

• 69 242
  • 1 416
  •   1
Отговори
# 285
А при нас всеки ден дават ябълка като безплатна закуска. 
Не съм питала детето само това ли им осигуряват с паричките, отпуснати от министерството.

# 286

basilisk,извинявай,но не всеки който яде от отровните за вас храни,страда от затлъстяване или е на път да мре. В това изобщо не може да ме убедите.

А, е, щом не е всеки, няма проблем, може да продаваме само такива в училищата.

Аре, flower, спирам да говоря с теб, докато не почнеш да се държиш сериозно, щото темата е сериозна.

# 287
To и от сиренето с тебешир не се умира, ама като го разбрахме не се юрнахме да го ръфаме...
Даже напротив- избягваме го  Rolling Eyes

Тео, медицинската сестра наистина вся респект у мен оттогава. Ще я поздравя! Peace

# 288

basilisk,извинявай,но не всеки който яде от отровните за вас храни,страда от затлъстяване или е на път да мре. В това изобщо не може да ме убедите.

А, е, щом не е всеки, няма проблем, може да продаваме само такива в училищата.

Аре, flower, спирам да говоря с теб, докато не почнеш да се държиш сериозно, щото темата е сериозна.

Леле, как се карате, като циганки на "Женски пазар"...
И аз ям вафли и на детето давам.....но съм се подписала в петицията....
Едва ли ще умра от 1-2 вафли...но по принцип знам, че са нездравословна храна.....
Не съм човек на крайностите, понякога и на мен ми се преяжда "нездравословни" Фафлички.....
И сирене с тебешир сигурно съм хапвала, но какво от това???
Важното е да не е системно......
 Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 289
  • София
Тази Флауърка много ми напомня за Мама Кенга  Thinking

Ей го на, в ръцете си държа сладолед и не пише нито да има отрови, нито е обозначено с червени букви, че причинява смърт. Ха сега убедете ме, че не трябва да ям сладолед. Хора от сладолед не се умира  Mr. Green . Или както казва мъжа ми:"Разбери, че няма нужда да го отглеждаш това дете сякаш ще живее 200 години". Необходими са му само 80тина"  Grinning

# 290

Ей го на, в ръцете си държа сладолед и не пише нито да има отрови, нито е обозначено с червени букви, че причинява смърт. Ха сега убедете ме, че не трябва да ям сладолед. Хора от сладолед не се умира  Mr. Green . Или както казва мъжа ми:"Разбери, че няма нужда да го отглеждаш това дете сякаш ще живее 200 години". Необходими са му само 80тина"  Grinning
Аз изядох преди малко 2 кофички от "Нирвана" на Делта....невероятен е!!!
 Mr. Green Mr. Green Mr. Green
Хайде сериозно!!!
В училищните лафки наистина не трябва да има САМО такава храна.....едва ли ще махнат всички "вредни"храни, но поне и плодове и зеленчуци във вид на салатки да има....
Обаче сега, като се замисля, доколкото съм чела, АКО ЕДНА САЛАТА ПАКЕТИРАНА  е престояла повече време от необходимото, тя става вредна.....в смисъл вкисва се, а готвените зеленчуци, ако са престояли повече от час, час и половина, от топлинната обработка губят полезните си с-ва....
А децата едва ли ще се полакомят да си купят салата "шопска" примерно при вида на един мазен, сочен е привлекателен хамбургер или дюнер.......

Последна редакция: пт, 17 апр 2009, 13:35 от sladkish4e

# 291
  • София
И аз призовавам за сериозност. И вредните храни ще изхвърчат от училищата. Да, на 100 %, тези, които са посочени в Наредбата.
Темата е конструктивна, засяга здравето на цяло поколение българи. Не е уместно да се хвалим, че сме неграмотни, лакоми, с притъпени сетива и най-вече не четем за какво иде реч тук!

# 292
Хайде сериозно!!!
Обаче сега, като се замисля, доколкото съм чела, АКО ЕДНА САЛАТА ПАКЕТИРАНА  е престояла повече време от необходимото, тя става вредна.....в смисъл вкисва се, а готвените зеленчуци, ако са престояли повече от час, час и половина, от топлинната обработка губят полезните си с-ва....
А децата едва ли ще се полакомят да си купят салата "шопска" примерно при вида на един мазен, сочен е привлекателен хамбургер или дюнер.......

Наистина, хайде сериозно, а!

В училищните лафки наистина не трябва да има САМО такава храна.....едва ли ще махнат всички "вредни"храни, но поне и плодове и зеленчуци във вид на салатки да има.....

По- учени глави от твоята са го мъдрили това и са си направили изводите. Ти на каква база умозаключи това? Или ей така само да си почешем езика.. Whistling
Не говорим за пакетирани и вкиснати салати. Да си имаме уважението.

# 293
Чета последните постове и със съжаление си мисля, че докато има родители, които с насмешка и безотговорност подхождат към темата за детското хранене в училищата, никакви закони няма да могат да променят действителността там. 
Все пак надеждата умира последна...

# 294
Чета последните постове и със съжаление си мисля, че докато има родители, които с насмешка и безотговорност подхождат към темата за детското хранене в училищата, никакви закони няма да могат да променят действителността там. 
Все пак надеждата умира последна...

Да, така е, но и не съвсем, защото подобни закони, изобщо мерки, но и инициативи, и особено образователни часове по програма, по проекти, ще възпитат не само децата, но и родителите. Както се каза по-напред, всичко това е послание, което възпитава всички ни.

СБНМ са написали официално писмо в наша подкрепа и са го пратили до всички институции, които сме изброили, и аз ще го получа. Ще го снимам и ще ви го пусна. Това е страхотно, много съм им благодарна, защото така натискът става много по-силен. След празниците, ще гледам да намеря време да разпечатам петицията и заедно с писмото да ги внеса, въпреки, че вече съм почти сигурна, че стига да приемат закона сега, ще приемат и наредбата, защото текста за това е в закона вече, което беше много важно.

# 295
Тео, връщам те на 11-12та страница по въпроса за училищните лекари, нямах много време да пиша и чета темата тия дни.

Чела съм длъжностната характеристика на медицинска сестра в основно училище и тя съвпадаше едно към едно със задълженията, които бяха изброени за въпросните лекари, които ще връщат.

Де що, моля те можеш ли да ми пуснеш длъжностната характеристика на мед. сестрите в училищата. Много е важно, защото първото нещо, което направих преди месеци беше да се обърна именно към сестрата, по възможно най-човешки, нормален начин, просто като родител я попитах какво мисли за въпросните продукти в лавката. Отговорът и отговорите й бяха повече от странни. Какво да направим, ако ги махнем тук, те ще излезнат отвън да си купят, ами не, няма да излезнат, моето дете е в първи клас, и във втори, и в трети........, през ум не ми минава, че някой може да го пусне да излезе от територията на училището и да пресича улица даже. Вече съм писала, по тази логика дай да продаваме цигари и алкохол, та да не ходят до близките магазини. Последните ги забраниха около училищата, кога ще се сетят, че и тези продукти са много вредни, колко процента трябва да станат затлъстелите деца, със сърдечни проблеми четох даже, че вече има, на 10 год. възраст. В статистиката пишеше, че на тази възраст, преди 10-15 г. почти не е имало деца с подобни проблеми!?

Педагогическият съветник и психологът също имат подобни задължения - и двете страни се справят чудесно.
Имам и личен опит и наблюдения от няколко града в страната за това как медицински сестри, психолози и педагог съветници си вършат работа по кампании за превенции, профилактика и т.н. Бях координатор на една такава и отделно бях лектор, имам визия за нещата, хората са доста съвестни.

Моят личен опит е съвсем, ама съвсем различен, незаинтересуваност и абсолютно подценяване на проблема. Никаква профилактика, никаква информираност на децата, печалбарство, минало всякаква граница, стигнало дори до откровено цинично зарибяване на децата. Да знаеш и да си чувала за подобен проект в училищата, не тук, таме, инцидентно и кампанийно, аз не. За сметка на това сега нашите деца имат проект за професиите, може и да е много полезен за големите деца, за моето дете какво му е полезното, на фона на вредните боклуци, с които го зарибяват в училище?! Не случайно ти пуснах и за скарлатината примера, за острозаразните и доста сериозни заболявания няма елементарна информираност дори, като превенция по разпространение на заразата, какво остава за сериозна дейност по въпроса, какво остава за нездравословните храни?! Трагедия, фактите са достатъчно красноречиви. В градините за тези острозаразни заболявания действат други наредби, така казаха от ХЕИ, а в отговора от МЗ пък друго май твърдят, не знам, някой ден и за това ще се поинтересувам.

Последна редакция: пт, 17 апр 2009, 20:38 от teo7777

# 296

Леле, как се карате, като циганки на "Женски пазар"...

А разбира се да си циганка на Женския пазар е най-ужасната обида на света.

Тео, това за СНБМ е супер новина, трябва да постнем писмото им и във Фейсбук.
Дано да има още подобни реакции или поне повече отзвук.

# 297
Хора, не съм чела тук отдавна. Някой да каже с 2 думи има ли развитие?

# 298
Хора, не съм чела тук отдавна. Някой да каже с 2 думи има ли развитие?
Да, има./точно 2 Wink/
СБНМ ще ни подкрепят. Hug

# 299

Тео, това за СНБМ е супер новина, трябва да постнем писмото им и във Фейсбук.
Дано да има още подобни реакции или поне повече отзвук.

Ще го качат на сайта им, оттам ще го вземем. Във Фейсбук трябва да сложим и линкове към медиите, които са отразили проблема, след нашето писмо и действия.

Въпросната наредба за организирането хранене на учениците в столовете, така и не можах да я намеря, Правда ми даде тел. на жената от предаването, ама се оказа неработещ, и сега празници....., а е много важно това, много.

Родителите масово нямат ни най-малка идея, че са КОНТРОЛИРАЩ ОРГАН, ПО ЗАКОН, че имат това право!!! Така като чета, и изобщо не са чели темите, т.е. нямат и идея, че в настоящата наредба (сега действащата) N 26, са изброени всички здравословни храни, които и лавките и столовете имат абсолютното задължение да предлагат!

Първият контролен орган са директорите и РОДИТЕЛИТЕ, ако сега действащата наредба N 26 не се спазва, и изобщо за каквито и да било притеснения по въпроса се сигнализира следващия КОНТРОЛЕН ОРГАН, РИОКОЗ.

Действат изключително експедитивно и адекватно!!!

Елементарно, лесно и достъпно да си защитиш правата по закон, стига изобщо да те интересува какви са ти правата по закон и изобщо да искаш да си ги защитиш, а не само да мрънкаш под нос и да си чешеш клавиатурата по форуми, излагайки се да пишеш глупости по теми, за които дори и елементарен труд не си си направил да се информираш!

Пиша това, защото както и тук, така и на други места такива невъобразими плоскомозъчни глупости прочетох, че просто ще извините тона ми!

Общи условия

Активация на акаунт