Момичета и момчета, молим за подкрепа!

• 67 945
  • 1 416
  •   1
Отговори
# 1 080
Досега нямах време, ама утре разпечатвам наредбата и я залепвам в училището!

http://www.mh.government.bg/Articles.aspx?lang=bg-BG&pageid= … p;categoryid=1564

Ще разпечатам и Глава 4 от наредбата на Столична община, даже ще я раздам на родителите за обща култура, миналата година много ме молиха да им я намеря.

http://sofiacouncil.bg/index.php?page=ordinance&id=70

# 1 081
Благодаря, Тео!!! И на твоята дъщеря спорна учебна година!

При нас в 38-о е сменена фирмата, която се занимава със стола, тъй че стол още няма. Лавката в двора обаче си е същата - десет артикула на кръст, сред които гордо се мъдрят зрънчовци и снаксове. Има гише откъм улицата и откъм двора. Пълен непукизъм. И аз ще потърся принтер, че нямам вече подръка, и ще лепна, а утре и ще звъня (днес се присетих късно). Дай телефона наистина, моля.

Иначе учителката е поръчала да си носят закуски и не им дава още да пазаруват от лавката, ще видим докога. Днес явно бях подранила и мярнах Ането в двора на голямото междучасие, понесла съсредоточено кутията си за храна. Беше отгризала едното крайче на специално печения заранта лимонов мъфин, явно беше твърде притеснена да яде. На излизане обаче унищожи банан за части от секундата, вкъщи - каквото й изпречих пред очите. За утре сама си гласи сандвич, да видим.

# 1 082
81 30 443

Дежурен здравен инспектор, стол, бюфет...РИОКОЗ

цитирам тефтера....

Анда, пиша с грамадни букви заради всички, да видят телефона, да не си помислиш, че искам да те изкьоравя. Laughing

Малейй, изприщих се, викам егати излагацията, от толкоз телефони, на зам. министъра мога да дам веднага, да съм затрила най-важния ни телефон (аз мисля от гугъла го извадих...) Joy

Момичета, абе няма друго спасение, от нас си зависи, обаждайте се и следете, това е!

# 1 083
Ето още една статия за затлъстяването, храненето и движението. Има интересни аспекти и коментари.

Не можах да намеря Дежурния здравен инспектор във варненския РИОКОЗ, но намерих Дирекция "Здравен контрол", отдел "Контрол на хранителни обекти и храни" и дирекция "Опазване на общественото здраве". Кой казваш да търсим? Ето го списъка с телефоните за варненци.

# 1 084
И аз погледнах в лафката днес, ама бегло, утре по-обстойно  Wink-

Най-отпред на витринта изтупанчили целия асортимент на "Корни", с шоколад и без, 5 банана ( потъмнели) , кифли- 2 вида. Отзад хладилника пълен със сокове каквито се сетиш.  Crazy

# 1 085
  • София
При нас днес отвориха лавката, имаха два вида принцеси, няколко вида сок и известно количество минерална вода.

# 1 086
Аз съм ЗА здравословните храни, обаче съпругът ми не може да се съгласи, че някакъв зрънчо, направен от царевица, боя и едно Е е по-нездравословен от баница, направена с промишлен маргарин и вкисната извара. И с какво кроасана бил по-различен от кифлата с мармалад. И защо можеш да си купиш отделно шоколад, отделно бисквити, а вафла, където двете са заедно, да не можеш да ядеш? И сега децата ми трябва да изберат на кого да вярват Simple Smile

И той е прав, човекът, но просто в последния момент трябваше да се действа. Наредбата определено има слаби места и е мислена- недомислена, но без натискът, койте беше оказан, нямаше да имаме и толкова. Има какво да се прави по нея. Дано новото правителство вземе проблема присърце.

Честито и от мен и успешна година на първолаците на ОП и Анда.  bouquet  Как съм пропуснала. Blush

# 1 087
Браво,момичета!   bouquet
Гордея се с вас.   Hug

# 1 088
  • София
Аз съм ЗА здравословните храни, обаче съпругът ми не може да се съгласи, че някакъв зрънчо, направен от царевица, боя и едно Е е по-нездравословен от баница, направена с промишлен маргарин и вкисната извара. И с какво кроасана бил по-различен от кифлата с мармалад. И защо можеш да си купиш отделно шоколад, отделно бисквити, а вафла, където двете са заедно, да не можеш да ядеш? И сега децата ми трябва да изберат на кого да вярват Simple Smile

Мили съпруг на Любознателна, никаква прилика в степента на вредност няма между посочените.
Зрънчото е пържен в мазнина, която  е сто пъти сигурно използвана, ароматизиран е до неузнаваемост, смърди цяла детска площадка от един пакет.... Стар е, скъп е и никак не може да се усвои и една молекулка от царевицата, защото е обгърната от маргарина. Има и подсладител и 100 кила сол и консервант, и оцветител, и ароматизатор, и може и други екстри да има.... Това са само предположения, но мисля верни.

Баничката - в сегашния й вид е от бяло брашно, маргарин, сол и извара. Че тя направо е чудесна! Прясна е, освен маргарина няма химия, и мисля много по-евтина!
 Вчера ядох стандартна баничка , НО с олио. Хора! Видя ми се чудесна! Какво е толкова трудното?!

За гадния кроасан и кифлата съпоставката е аналогична. Стари са кроасаните, като отвориш опаковката, лъха на консерванта, после на ароматизатора, имат алкохол, яйца, фъстъци, всичко гадно, което се слага в тези "храни". Адски скъпи!

Кифлата , ако е с невкиснат "мармалад", направо е супер! Какво като няма истинска хранителна стойност и може да води до напълняване- поне не е отровна, като кроасаните!

За вафлите -  безвредни май няма, но истински шоколад - колкото искаш! За бисквитите - вече също има истински.

Благодаря за поздравите! Лавката ни стачкува, но в двора  и коридорите това почти не личи, всички родители грижливо са сложили за закуска вафли, меденки Любимка, кроасани и т.н.

Спиролина, новото правителство, в лицето на Гайдов- зам мин в МЗ, е върха! За останалите -още не знаем...

# 1 089

Благодаря за поздравите! Лавката ни стачкува, но в двора  и коридорите това почти не личи, всички родители грижливо са сложили за закуска вафли, меденки Любимка, кроасани и т.н.

Спиролина, новото правителство, в лицето на Гайдов- зам мин в МЗ, е върха! За останалите -още не знаем...

Ето затова трябва специална образователна програма и за родителите. Да не казвам какви пари се "трошат " в чужбина за това. И ние трябва да го поискаме.  Peace

И там никой не се пъне да предполага кое е по- вредно, нито пък се мъчи да избере най- малкото зло, по почина "мазна баница с маргарин" или "миризлив Зрънчо". Защото си има заложен стандарт.
ОП, започвам да ги "следя". Laughing Дано е така. Hug

# 1 090
Ето затова трябва специална образователна програма и за родителите.

Как? Нали точно затова през цялото време паралелно с приемането на наредбата се борихме и заедно с нея да влезнат и образователни програми в училищата. Упражнявахме натиск едновременно и в/у МЗ и в/у МОН и Вълчев. Най-бързият и гарантиран начин за стигане до родителите в национален мащаб, е чрез децата. Чрез училищата и учениците стигаш не само до учениците, но и до родителите им, още повече както ние го предлагаме, в тези програми и проекти да е предвидено активното включване и на родителите. Това е, друг начин няма. И го постигнахме, само изборите да бяха с няколко месеца по-късно. Но нищо, пак ще стане, процесът е тръгнал и е необратим в много по-голяма степен отколкото си мислим. Ей затова е най-ценна наредбата, защото обърна посоката в правилната.

# 1 091
Междувременно точно сега е момента да помислим и направим предложенията си в детайли за подобрения на наредбата. Отбележете си забележките по точки и предложенията ви и да ги съберем на едно място. После ще ги предложим на МЗ.

# 1 092
При нас днес отвориха лавката, имаха два вида принцеси, няколко вида сок и известно количество минерална вода.

Телефонът, звъниш и обясняваш положението. Hug

# 1 093
Ето още една статия за затлъстяването, храненето и движението. Има интересни аспекти и коментари.

Не можах да намеря Дежурния здравен инспектор във варненския РИОКОЗ, но намерих Дирекция "Здравен контрол", отдел "Контрол на хранителни обекти и храни" и дирекция "Опазване на общественото здраве". Кой казваш да търсим? Ето го списъка с телефоните за варненци.

На РИОКОЗ, Варна, не ти ли излиза в гугъла? Мисля, че излизаха дежурните. Но иначе си избери един телефон от списъка и казваш за какво се обаждаш и кой ти трябва. Те ще ти кажат. Принципно аз гледам да избирам най-големите началници. Mr. Green

# 1 094

Мили съпруг на Любознателна, никаква прилика в степента на вредност няма между посочените.
...........
Баничката - в сегашния й вид е от бяло брашно, маргарин, сол и извара. Че тя направо е чудесна!
..........
За гадния кроасан и кифлата съпоставката е аналогична.
..........
Кифлата , ако е с невкиснат "мармалад", направо е супер! Какво като няма истинска хранителна стойност и може да води до напълняване- поне не е отровна, като кроасаните!

За вафлите -  безвредни май няма, но истински шоколад - колкото искаш! За бисквитите - вече също има истински.

ОП, наистина си е голям компромисът с баничките и кифлите във вида, в който ги произвеждат в момента. Зрънчо-то и кроасаните наистина са отровни!
Какво им е.. ли..? Ами маргаринът е нефтопродукт, в бялото брашно има само нишесте, изварата вече не е от мляко, а солта е в ненужно количество и йодирана, пък мармаладът.. кой го знае от какво е направен... Но си права много в това, че този тип ежедневно приготвени закуски са.. с много.. гърди напред от всички пакетирани "лакомства". Най-малкото съм сигурна, че са им спестени голямо количество от Е-тата (оцветители, овкусители, консерванти, набухватели.. и всякакви други химикали).

Днес разпитах детето как се е отразила наредбата в тяхното у-ще и май ще имаме проблем. Според нея асортиментът не се е променил много - все още се продават кубети, чипс, шоколадови вафли и някакви "пастички" (не можа много да ми обясни какви). Зрънчо няма.  Rolling Eyes За съжаление едва ли ще ги хвана в работно време, защото лавките не отварят в 7.30, когато я изпращам до училище.., но все ще намеря време тия дни да ги посетя. Според вас дали кубетите, чипса и вафлите са достатъчни за да алармирам РИОКОЗ..?  newsm78

Чрез училищата и учениците стигаш не само до учениците, но и до родителите им, още повече както ние го предлагаме, в тези програми и проекти да е предвидено активното включване и на родителите. Това е, друг начин няма. И го постигнахме, само изборите да бяха с няколко месеца по-късно. Но нищо, пак ще стане, процесът е тръгнал и е необратим в много по-голяма степен отколкото си мислим. Ей затова е най-ценна наредбата, защото обърна посоката в правилната.

Момичета, да не забравяме, че все още сме малцинство. До съзнаване няма да се стигне скоро при голяма част от родителите. Просто изпреварваме много "събития" у нас.., заедно с някои други, за които изостанахме от Европа .. за няколко десетилетия. Аз лично не се надявам напълно да ги пропуснем, а да ги наваксаме по-бързо.  Flutter
Не съжалявам за липсата на време от предното правителство, хубаво е, че се направи нещо изобщо, макар и на финала. Това е базата, на която може да се стъпи и да се търси развитие натаък... Сега вече имаме истински шанс да направим повече за здравословното хранене на децата. Дори без да имаме пълната подкрепа на всички родители. 

Общи условия

Активация на акаунт