Проучване на СНБМ за храненето на децата в ДЗ и в семейството!

• 12 354
  • 157
  •   1
Отговори
# 90
СпирОлина, това е един от проблемите, които бихме искали да получи разрешение.

В ДГ храната за децата би трябвало да се приготвя според препоръките на Рецептурник, одобрен с писмо на МЗ №33-17-130/29.11.2004 г. В него обаче ние открихме съществени пропуски и несъответствия спрямо частта с препоръките и частта с дневните менюта и рецепти. Поставихме този въпрос пред НЦООЗ през 2008 г. на организираната от нас кръгла маса и получихме отговор, че някои рецепти наистина са проблемни, но те не са имали контрол над тях. В момента се изготвя нов рецептурник, който трябваше да е готов още в края на 2008 год., но до този момент не ни е известно да има развитие.

Проблема обаче не опира само до съдържанието на рецептурника, а и до това, че той има само препоръчителен характер (!!!!) и сравнително висока цена (47 лв). Нашите предложения са МЗ да издаде новия рецептурник като задължително издание, което да се разпространява в ДГ в страната безплатно. Както и да за алергични деца да има отделно меню...

Седмичното меню се определя от домакина на ДГ, ако не се лъжа, и със сигурност не е еднакво за всички ДГ в града. Също домакина приема хранителните продукти, а как се съхраняват - носят се градски легенди. Всички знаем, че и най-полезната храна или приготвена по най-полезна, щадяща, технология, може да се прецака, ако не се съхранява правилно.

А дали ние като родители бихме могли да повлияем върху менюто в рецептурника, е спорен въпрос, тъй като то се изготвя от технолог, специалист по детско хранене, може би алерголог. Всеки случай не сме поставяли това като предложене, но за мен е малко опасно.

# 91
Бръмбазела, благодаря.  bouquet

Честно казано, бях по- оптимистично настроена, като си задавах въпроса. Питах, точно защото и на мен ми бяха казали, че новия рецептурник трябва да бъде готов тази есен и таях големи надежди.., пък то какво се оказва. ooooh!
Наистина е абсурдно това: 47 лева #Crazy, че и длъжни да го купуват на всичкото отгоре. И защо са го написали, като е само препоръчителен. Crazy Прави сте; тези неща трябва да са безплатни и да се финансират от МЗ! Какви са тези безобразия? И мисля, че е редно, всеки заинтересован да може да го разгледа- да е достъпен в PDF в сайта на Министерство на здравеопазването , например. Така си го представям.

Това не го разбрах:
Цитат
някои рецепти наистина са проблемни, но те не са имали контрол над тях.
Как така са нямали контрол над тях? Не разработват ли те рецептите? Или са им "спуснати" отнякъде пак? Или са преписани от стария рецептурник , добавени са препоръки само ( от НЦООЗ) и са сложили тази смела цена? Не разбирам.  newsm78

На мен човек от системата на детските градини тук (Добрич), ми каза, че във всички градини  в града се готви едно и също. И за мен е  много странно, но ако е така, това означава, че някъде "отгоре" им спускат седмичното меню. ( Не знам , кой сектор от общината отговаря за това.) Значи наистина е "тъмна Индия", щом още даже няма стандартизиран продукт, който да се следва в храненето , което е много тъжно за нас и за децата ни. Иначе въпросният човек ме увери, че " много добре ги хранят децата". Самият той е с 15 кила отгоре, така че да не ми ги обяснява. ooooh!

Всъщност исках да разбера, вие какви правомощия имате, като питах за "повлияване от страна на родителите"? Или само е въпрос на добра воля от тяхна страна, дали ще ви послушат за каквото и да било?
Мисълта ми беше, че вие се ангажирате с различни инициативи, касаещи здравословното хранене/ четох в темата за викторини, игри и т.н/, а ако в ДГ не се готви в съответствие със здравословните принципи, вашият труд отива на вятъра.

Относно специалистите по детско хранене и технолозите: Интересно ми е, до каква степен им е актуализирана информацията, позлват ли и доколко чуждестранния опит, защото това е нещо, което непрекъснато се променя, не е това, което са чели в учебниците през 60- те и 70-те. Доколкото си спомням, предишният рецептурник беше от онези години. Ако са преписвани рецепти оттам, леле мале..

Последна редакция: вт, 08 сеп 2009, 13:50 от СпирОлина

# 92
Чак сега виждам, че си си допълнила поста.  Embarassed Отговарям:

Цитат
Честно казано, бях по- оптимистично настроена, като си задавах въпроса...

Има място за оптимизъм - специално НЦООЗ се радват на труда на родителските организации, защото е факт, че ако ние не ръчкаме когото трябва, и НЦООЗ няма да постигнат много - това смея да твърдя в светлината на последните ни срещи с НЦООЗ, МЗ и МОМН (+ бившите МОМ). НЦООЗ подкрепят инициативите на СНБМ, по-долу ще ти отговоря как, за да вървя по въпросите ти.

Цитат
Как така са нямали контрол над тях?...

Проф. Петрова ни обясни, че НЦООЗ са изготвили препоръките, а рецептите са били дело на друг човек и те не са имали възможност да реагират. Не зная подробности, за нея бе видимо неприятно да отговори на този въпрос. При настоящи рецептурник тя ме увери, че рецептите се тестват от технолог на НЦООЗ и всички противоречия ще бъдат изгладени.

Цитат
На мен човек от системата на детските градини тук (Добрич), ми каза, че във всички градини  в града се готви едно и също...

Странна работа. Би могла да си поиграш на следовател и да сравниш менюто в ДГ на твоето дете с това на някоя друга градина. Ние правим това в София. Няма да откажем да имаме инфо и извън столицата.

Цитат
Всъщност исках да разбера, вие какви правомощия имате...

Нямаме правомощия, освен тези, които са дадени на всички граждани и граждански организации - да се борят за по-добри условия за децата си. Стремим се чрез подходящи предложения, писмена кореспонденция, работни срещи и т.н. да проправяме път лека-полека. Но всичко става бавно и трудно. Хубавото е, че макар и да сме шепа хора, успяваме да устояваме - доказателство за това е и високоплатеното майчинство.

Цитат
... ако в ДГ не се готви в съответствие със здравословните принципи, вашият труд отива на вятъра...

Не е точно така. Планирания пилотен проект за тази есен ще се проведе в 10 ДГ, които са избирани на случаен принцип, независимо от разбиранията на домакинката за готвене и съставяне на меню. Дори и едно дете и един родител да разберат посланието ни, то това ще ни зарадва. Ако успеем да повлияем върху повече хора и да постигнем успех с този проект, то за следващата година ще имаме още по-силна мотивация за осъществяването му. И ето, стигнах до сътрудничеството ни с НЦООЗ: чрез проекта ни за интерактивни игри, с подкрепата на НЦООЗ, СНБМ е част от Национален план "Храни и хранене".

Цитат
Относно специалистите по детско хранене и технолозите: Интересно ми е, до каква степен им е актуализирана информацията, позлват ли и доколко чуждестранния опит...

Нямам отговор на този въпрос. Във всяка сфера е необходимо, за да си добър специалист, да поддържаш знанията си на ниво и да си конкурентен. За съжаление продължавам да се сблъсквам с някои предразсъдъци и противоречиви мнения. Между специалистите също има различно разбиране за здравословно хранене, та какво остава за нас, родителите...

Поредният ми огромен пост.

# 93
Бръмбазела , благодаря за огромния ти пост. Laughing

Надявам се, следващите проекти да "огреят" и детски градини в провинцията.

И дано срещате по- "отворени" хора по пътя си.  bouquet

# 94
ние още не ходим на детска градина и втората част не можах да я попълня.

# 95
Имам чудесна новина! Новият рецептурник е почти готов - имало е технологичен проблем, който е забавил подготовката му. НЦООЗ подготвят две нови наредби - за детските кухни и за детските градини. Във втората наредба се предвижда да бъде регламентиран самия рецептурника, т.е. той вече ще бъде задължителен, а не препоръчителен.  Laughing Предстои обсъждане на наредбите, така че още е рано да се радваме, но въпреки това новината е много добра. Силно се надявам, че рецептурника ще бъде задължителен за всички ДГ. Висящ остава въпроса с яслите.

# 96
Е, супер! Браво, браво!  Heart Eyes  bouquet Дано да може да се чете някъде онлайн!   Hug

# 97
супер, много се радвам  Peace

# 98
# 99
Искам да отправя запитване към кмета на общината и директора на детска градина относно това, че липсват изцяло пресни зеленчуци и плодове в менюто на децата. Бихте ли ме насочили коя наредба да чета, да се подплатя и кой рецептурник действа в момента или това е информация, която мога да взема само от въпхросната детска градина?

# 100

Цитат
На мен човек от системата на детските градини тук (Добрич), ми каза, че във всички градини  в града се готви едно и също...

Странна работа. Би могла да си поиграш на следовател и да сравниш менюто в ДГ на твоето дете с това на някоя друга градина. Ние правим това в София. Няма да откажем да имаме инфо и извън столицата.

Бръмбазела, не ми се наложи даже да играя на следовател. В ДГ, в която е записано детето ми, потвърдиха същото. Менюто се "спускало" за всички ДГ в Добрич  Rolling Eyes.
Децата закусват пържени мекици и подобни ..За плодове и зеленчуци дума да не става.

Имаш ли информация кога ще бъде готов новия рецептурник? Ако в момента при нас готвят по предпоследния такъв, аз лично не виждам какво се е променило от времето, по което аз съм била в ДГ насам. Thinking

Във всички системи по здравословно хранене се препоръчват по няколко порции пресни плодове и зеленчуци на ден и аз досега така съм си хранила детето.

Това лесно може да се организира по всички правила на натуралната хигиена и правилното съчетаване на храните, като плодовете се дават на гладно, както е  правилно, а обядът се предшества от порция салата. Даже салатата спокойно може да замести супата, която само разрежда храносмислателните сокове.

Да не говорим как се прекалява с месната храна. Три пъти в седмицата уж има месо, но в другите дни, в които няма, супата е с месо. Много здравословно, няма що! Че и свинско им дават, а точнно на него му трябват 4-5 часа, за да се смели. ooooh!
После, защо децата имали запек, защо били агресивни, защо били сополиви.

Да си сверят вече учебниците със западните, тези наши "експерти". Crazy Tired

# 101
Съгласна съм, че менюто се спуска, но един заинтересован и разтропан директор ще осигури плодове и зеленчуци. Елементарно е...каква е цената на "натуралния"сок, каква е в момента на зелето, морковите, ябълките....

# 102
  • край голямата локва
На нас ни казаха, че менюто се спуска, но без плодове. Ако искали да купуват трябвало да икономисват от  другите продукти. Да купуват по- евтини. Затова да наблягаме в къщи. Имаше предложение да събираме допълнително по 10 лв. на месец за плодове и зеленчуци, но част от родителите не се съгласиха. Учителките щели да ги изяждат.  Laughing Градината не ми пречи да и давам три пъти на ден порция плодове или зеленчуци- сутрин, следобед и вечер. А и знам, че и давам качествени. Супата е важна част от храненето, а каква салата ще им предложат там- оранжерийни домати от съседна страна.  newsm78 Проблемът със захарта в напитките и сладкишите, белият хляб и честата консумация на свинско са наистина сериозен проблем, който май- нямат никакво намерение да решат.

# 103
Градината не ми пречи да и давам три пъти на ден порция плодове или зеленчуци- сутрин, следобед и вечер. А и знам, че и давам качествени.

Въпросът е за даването на зеленчуци и плодове в детската градина, а не дали да имам кОлци с домати пред блока и да съм сигурна, че нямат пестициди. Дали даваме надецата си у дома тези продукти е едно, дали ги получават като част от дневното си меню в детската градина, където прекарват по-голяма част от деня е съвсем друго....

# 104
  • край голямата локва
Въпросът е за даването на зеленчуци и плодове в детската градина, а не дали да имам кОлци с домати пред блока и да съм сигурна, че нямат пестициди. Дали даваме надецата си у дома тези продукти е едно, дали ги получават като част от дневното си меню в детската градина, където прекарват по-голяма част от деня е съвсем друго....

Ние пък си садимЕ кОлците в морската градина и си беремЕ кАт имаме път. Laughing

Едва ли някой не иска да се дават плодове и зеленчуци. Ако имаш обаче два лева или вдигаш на четири или намаляваш- качество, количество или разнообразие. Ти кое избираш? Четирите лева не били опция. Проблема е, че така ще вкарат от най- евтините плодове които иначе ти ще подминеш, а вероятно ще се наложи да спестят и от другите хранения. А пък млякото дето горчи от захар и белите филии хляб намазани с кафява субстанция наречена незнайно защо течен шоколад ще останат. Иначе течния шоколад си го има, но е близо три пъти по- скъп. Кога ли ще го купят. newsm78

Общи условия

Активация на акаунт