Има ли други майки, които смятат, че децата им не са от стъкло?

• 21 709
  • 288
  •   1
Отговори
# 150
Гледам темата станала лична.... И за да не остана по- назад да си обясня защо всъщност съм против.... Аз съм гордостта на мама, дето е проходила е на 9 месеца.... Е да, ама след 30 години взех, че забременях.... И се появи една отвратителна и непонятна за мен болка точно в областта на тазобедрената става от дясно. Та така се оказа, че съм си мъкнала дисплазия, крака ми е със сантиметър и половина по- къс от другия, и това по никакъв начин не ми е пречело, докато не забременях.... Сега вече болката е почти постоянна. Малко са днити в които я няма. Това беше и причината за предизвикване на раждането по- рано.. Та затова моя съвет е да се внимава. Не на всеки може да се случи, но на мен се случи и затова моите деца не са слагани подпряни да сядат, докато не се изправиха сами до седнало положение и не са слагани в проходилки и бънджита, а се търкаляха на пода, докато проходят. 

# 151
  • София
Абе, и аз си се чудя на ентусиазма...по-скоро крастата. Joy Ама все нещо излиза от тея теми винаги, колкото и да са обидни.

# 152
  • в сърцето на един мъж...
Спам
Абе сърби те теб клавиатурата Mr. Green

# 153
Абе, и аз си се чудя на ентусиазма...по-скоро крастата. Joy Ама все нещо излиза от тея теми винаги, колкото и да са обидни.
Защо пък обидни newsm78

# 154
  • София
Аз не виждам нищо странно в начина, по който се развиват тези теми. Всички искаме най- доброто за децата си, а не винаги е ясно дали, това което правим е най- доброто. Старала си се, чела си, слушала си авторитетите и накрая идват някакви в един форум, които твърдят, че вероятно не само, че ни си направила най- доброто, но си навредил. Как се приема спокойно такова събитие? Започват да се броят 22 потребители казали, че си права, а някакви си двама "вманиачени" казват, че си сбъркала. Както се казва, ако не можеш ти да си като останалите, трябва да опиташ да направиш останалите като теб- иначе все излизаш крива. не говоря персонално, а по- принцип. така си обяснявам споровете и си позволявам да го напиша, защото темата си стана психоаналитична- то не са диагнози, коментари и анализи. Та барабар Петко с мъжете и аз реших да се изкажа компетентно. Laughing

# 155
  • София
айде и аз да се изкажа.....
мен пък най-"обидното" в темата ми е заглавието...все едно тези дето постъпваме иначе сме някакви ненормални, параноични, тъпунгери.....ама всъщност не се обиждам...така дошло от вътре - така си го написала......
ти също няма от какво толкова да се обиждаш...всеки може да намери за какво да се хване ако иска като лична обида....а темата няма как да не е насочена лично към теб....
не си я формолирала като анкета - кой кога сложи детето си седнало.....искаш съвет и инфо насочени към твоето дете......
в крайна сметка мисля, че получи отговорите общо взето....от тук нататък си ти....

# 156
Никога не съм слагала детето насила седнало и не съм го подпирала с нищо. И двете сами си седнаха и сами си се изправиха /едната на 5, другата на 6 месеца седна/. Това, че детето иска да седи е ясно като бял ден. Това, че не му се лежи дълго време също не е нещо ново. Но аз не бих го държала седнало дълго време преди 5тия месец. Доколкото знам може да му навреди на ставите. Когато ходихме на ортопед, малката беше на 5 месеца. Лекаря разгледа ставите с ехограф и каза че вече може да сяда.
За стъпването на крака мисля че е ок, стига наистина тежеста да не пада на тях, просто да се допират до повърхноста. Според мен дори е полезно, за да се научи да стъпва с цялото стъпало. Поне така съм чувала от педката ни.
А това да се учиш по детето според мен е нещо друго. Ако детето може само да седне на 3 месеца или да се изправи, тогава ок, значи наистина е готово и е феномен Simple Smile. Иначе незнам кое дете не иска да е изправено и седнало.

# 157
  • BG
Последното мнение на Angel_Dust ме подсети да те попитам защо не си пуснала една анкета към темата?!  Thinking Така ще можеш да се ориентираш колко са "за" и колко са "против" ...

# 158
  • пак там
... и започнах да я слагам да спи при нас на спалнята. Така се наспиваме всички. Количката също събираше прах няколко месеца - от 5-тия до 11-тия.  Ако е рекъл Господ да ни даде и второ детенце - никакви креватчета, никакви колички, никакви такива. При мен на леглото и в слинг или кенгуру, докато не стане тежко за носене. Място за ненужни вещи у дома нямам!

Аз да оспамя темата окончателно Mr. Green
Извинявай за може би нетактичния въпрос, ама ми стана чудно... като детенце спи при вас на спалнята... как всъщност правите второто?

С риск да те скандализирам - секс може да се прави не само в леглото и не само вечер Wink

Абе бях чувала за подобно нещо, ама пусто... не знам как става... Я по-подробно, че ми стана интересно  Mr. Green

# 159
  • София
Ами като се налага например да пътувате някъде с детето, то стои в столчето за кола с часове? То тогава какво става? Нали всички тези неща ни улесняват живота и са направени съобразно възрастовите особености на децата. Затова и навсякъде пише препоръчителна възраст и килограми, за да ги слагаме там. Или те тези дето са ги измислили, не са се съветвали с лекари и не знаят за какво иде реч?
Имам две деца и за двете съм се водила по детето. Не съм се притеснявала да го сложа седнало в мен, все едно язди конче на крака ми. Да е жив и здрав сина ми, в момента е 20 кила, метър и пет и не е забелязал никой да му има нещо изкривено. А почти го отгледах в столчето за кола. Смятам да процедирам така и с дъщеря ми. В момента обитава блажено и щастливо шезлонг.

Там децата не са седнали. Говорим, разбира се, за кошчета за кола за новородени, не за големи дечица. Те са легнали - или полулегнали - и тежестта се разпределя по целия гръбнак, с лек превес към таза, но в никакъв случай не се стоварва изцяло там.
Въпросът е, че като го сложите под 90 градуса, дори и да го придържате към тялото си, то всъщност му дава... равновесие, но не и опора. С други думи казано, не го оставяте да падне - което би се случило, ако го оставите само на себе си - но вектора на силата гравитация сочи направо през дупето. С други думи, тазът поема цялата му тежест. И дори и да си мислите, че то колко тежи - толкова е лекичко и мъничко - това, в голяма степен, се дължи на лекичките и крехки кости... които просто конструктивно не са предвидени - все още - да носят такава "огромна" тежест.

# 160
  • BG
Кати  Hug
Само да добавя към нейния пост, че производителите на столчетата за бебета препоръчват почивка на всеки 2 часа, т.е детето не бива да седи с часове в една и съща позиция!  Peace

# 161
  • В заешката дупка

Природата си е природа, не трябва да вървиш с/у нея, гнуто като се роди и след малко тича, човек може ли? Не, защото не е устроен така. Съгласна съм да се водим по бебетата, но без никаква странична помощ, без да ги вдигаме ние, без да им осигуряваме нещо удобно, за което да се хване - тогава ок, нека седне, ако ще и на 3 месеца.

Искаш да кажеш, че дъщеря  ти като бебе никога не е стояло в полулегнало положение, примерно, защото съгласи се, в полулегнало няма как само да застане, трябва да я подпреш и да и помогнеш. Кърменето в скута на  бебе е точно това - подпираш го в полулегнало положение, и колкото по-голямо става, толквоа по на седнала бие позата. Или пък никога не си й придържала главата, да не увисне като съвсем малка. Или пък никога не си я взимала на ръце и носила, защото като бебе няма как сама да се покатери в ръцете и на раменете ти. И какво се оказва - можеш да помагаш на бебе да си държи изправена главата, да стои полулегнало/полуседнало, да стои изправено в ръцете ти, но не можеш да му помагаш да стои в скута ти, защото... защото някой е казал, че е вредно. Само дето още никой не е отсякъл, че носенето на бебето е опасно, защото е против природата. Вярно, катиАБВ се опита да обяви най-естествената и удобна поза за носене на дете от новородено (подпряно под дупето с една ръка и втората зад гърба) за вредна. Надявам се само някой да не й се върже, че хората ще спрат и да си носят бебетата.  Grinning Природата си е природа, наистина. Създала е бебето безпомощно и зависимо от нас за много неща. Погрижила се е да ни показва кога бебето има нужда от помощта - чрез външните му физиологични прояви. Не може да си държи главата изправена - помагаш. Не може да стои седнало - помагаш. Не може да се придвижва само - помагаш. И за друго се е погрижила - бебето да подава сигнали когато има нужда от помощ. Протяга ръце, придърпва се, мрънка, реве и прочие...   Няколко майки писаха как децата сами си показват, че искат да сядат, ама не им помагат, защото... защото някой ги е наплашил, че това е много вредно, а не защото природта (инстинктът им) казва не.

Иначе общо взето Homesick е описала какви са практиките и тук където живея, нищо, че не е САЩ, а Исландия. Не само акушерката и лекарят на децата ми не са ме плашили с увредени стави и гръбнак, но и в специализирани сайтове и книги за отглеждане и развитие на деца не съм среща нищо подобно. Аз не случайно попитах за статистики и медицински проучвания, на които се позоваха няколко души в темата (но така и нищо конкретно не посочиха), защото - едно е да изкажеш лично мнение, друго е да сложиш зад гърба си научни изследвания. Малко повече отговорност в писането, моля! На една майка само това и трябва да прочете - колко много увредени деца било имало...

Последна редакция: ср, 13 май 2009, 16:21 от ЧеКа

# 162
  • в сърцето на един мъж...
Мда, и поради тази причина немците като попаднат в задръстване и стоят там 5 часа, слизат от колата и тичат с бебето в ръце подире й, че да си починат 2 часа от столчето. Mr. Green Айде стига вече говорихте глупости и се надприказвахте Naughty

# 163
  • София
не да си починат 2 часа от стола, а на 2-3 часа от пътуването да се почине 15-30 мин....вярвам че дори твоето д... се нуждае от лека разходчица и почивка при дълъг път чат-пат...какво чудно има за децата....
и това го има и упътванията на някои столчета дори(може и вна всички не знам)....
да не говорим че идва и естествено...да смениш памперс, да го нахраниш и т.н.....

# 164
  • В заешката дупка
Всъщност те самите деца си показват, че имат нужда от раздвижване. Не биха издържали дълго в една поза. То и аз не бих. И аз тези почивки ги намирам за нормални. Когато детето е будно. Ние сме пътували обаче през нощта  и синът ми си е спал в столчето  с часове. Не съм го будила специално за почивка.

Общи условия

Активация на акаунт