Астма, информация, странични ефекти от лекарствата - тема 5

• 49 140
  • 602
  •   1
Отговори
# 585
  • София - Младост 1А
Поля дано нямате повече притеснения и всичко с майчето ти е наред.  Praynig

bg_mama съчувствам ти... искренно, но не знам какво да кажа. Правят ни на маймуни.  Hug

По повод на тестовете да ви кажа защо държат да ги правим. Респираторните ясно, заради астмата. Не знам защо така ги изискват. По повод на хранителните. Пепи има непрекъснат сърбеж на кожата. Дори да няма нито едно лишейче или пъпчица, непрекъснато се чеше. Ама като ви казвам, че се чеше... чак кръв си пуска. Лятото е много зле. Понеже ходи с потничета и къси панталонки и в момента, в който докопа гола кожа почва да чеше до побъркване. Зимно време поне се чеше през дрехите и не му стават рани. И този сърбеж не се повлиява от никакви лекарства и мазила. Пил е и е мазан с какво ли не. Носи само бяло бельо, дори диета спазва. Не супер стриктна, но избягвам дразнещи и алергизиращи храни. Просто не преминава. Сега предполагат че може да е алергия към някоя от основните храни и антихистамините не могат да се справят с реакцията. Та за това ми казаха че хранителните са задължителни... а какво ще покажат и как ще ги разтълкуват...

# 586
  • Под Сините камъни
И ние подадохме документи за ТЕЛК на 20 юли ама ни искаха само копие на акта за раждане, амбулаторни листи от прегледите ни в София и копие на рецептурната книжка и евентуално епикризи от отделението където е лежал ама ние нали никъде не сме лежали и нямаме.Сега ще чакаме писмото кога да се явим и какво още да приготвим за прегледите.
Някой взимал ли е Сингюлера този месец?Дали пак се доплаща?Да знам какво да очаквам като отида другата седмица.

# 587
Здравейте момичета слава богу този път ни се размина беше само лека настинка newsm44.bg_mama нямам думи незнам как си издържала.Документите за първия ТЕЛК на Мити ги подготвих за няма и седмица,лекуващия ми беше дал един списък каква бумащина точно ще ми трябва повечето от нещата ги изготвиха той и личната.От мен се искаше само да си попълня молбата да си изровя епикризите от нас, листовете за всички прегледи ги взех от личната.Самото подаване на документите да ми е отнело 30мин имаше 2-3 преди мен.Явно навсякъде се работи по различен начин  newsm78

# 588
  • София - Младост 1А
Някой взимал ли е Сингюлера този месец?Дали пак се доплаща?Да знам какво да очаквам като отида другата седмица.[/left]

Аз го купувах на 5 юли и доплатих 14 лева. Сега за август не знам какво са измислили.

# 589
  • София,
Здравейте момичета Laughing
Аз да се похваля днес си взехме решението от ТЕЛКа- дават ни 50 % за две години напред с диагноза бронхиална астма с чести усложнения Rolling Eyes, надявам се че това е достатъчно, за пред социалните  Hug
Незнам защо, но очаквах повече Thinking

# 590
Поздравления!Напълно достатъчно е за пред социални. wavey

# 591
Здравейте мами, пиша с доста паднал дух. Двес ни изписаха от болница, четвърто лежане за година и половина. Бяхме спряли фликсотида преди седмица и междувременно хвана вирус и отново се озовахме в болница. Вече не вярвам, че някога ще хване вирус и няма да направи пристъп. Странното е, че няколко часа преди много да се влоши го водих на лекар, и там не чуха свикрането. При вас случвало ли се е така? Той много ревеше и ревеше и може би затова не го чуха. Никой не ми вярваше като им казвах, че е с пристъп - усещах го по дишането, по цвета му, по настроението. Сега пак с никой не трябва да го срещам докато се закрепи, пак изолация, пак фликсотиди.... Просто ми е толкова мъчно за това детенце, че просто ми се реве. Какво, какво да правя, което зависи от мен? Пие ЗЕ и ЕМК, какво още може да му дам за имунната система?

# 592
Браво Семирамида. Достатъчни са, няма значение в процента на ТЕЛК-а при децата. Разликата е вече във високите %, когато децата са с тежки увреждания и имат нужда от личен асистент, и в това дали ТЕЛК решението е с придружител или не. При нас Мария е с 66%, Минко със 60%. Пре - предостатъчни са. Преди това Минко ми беше със 50%, няма никаква разлика в това което получавам. Принципно за астма се полагат 50%. Ние имаме доста придружаващи заболявание които всъщност са причина за по - виокият %.

# 593
Здравей Десили. Да при нас се е случвало да слушат Мария и да ни кажат че няма спазъм. И малко след това да е с жесток спазъм и да мсе с талонче в ръка отправили се към болницата. Първо - не падай духом. Ти трябва да си силна и да вярваш че с детето всико ще е наред. Това с което ти можеш да му помогнеш - инхалации щом усетиш че наближава пристъп, че е хремаво, че започва да кашля. Купете инхалатор ако нямате и прави инхалации, като начало е достатъчно да са с физиологичен разтвор. Ние всички сме минали по - този път. Няма да обяснявам пак Мария с колко урбазон е наблъскана, с колко антихистамини. Как беше месеци и години наред постоянно болна, как д-р Куфарджиева се беше хванала заглавата с нас, как ни поставиха диагноза бронхиална астма - тежка форма.  Баткото горе долу е в същото положение. А сега имам две здрави деца, много жизнени и енергични. Всичко с времето се нормализира, все още нямам отговор на въпроса дали астмата при деца се лекува успешно, или по скоро има добър контрол над нея. Но при всички положения нещата с израстването на децата се нормализират. Просто трябва да се научиш да приемаш нещата спокойно, за да не плашиш и детето. След като сте лежали в болница, знаеш и как се прави дренаж - или по - точно как трябва на малкото дете да се помогне да отхрачва. Прави го, много помага. На нас в болницата рехабилитаторката все ни казваше - правете го в къщи за да не стигате до тук.

# 594
  • София,
Да МЕричери права си, аз се учудвям че рефлукса не са го отчели, но явно него все още го водят физиологичен и се надяват да го израсте, както и аз де, ако не е той едва ли всеки път ще си лежим по болниците. ooooh!
desili искам да те успокоя и да ти вдъхна кураж, да ти кажа че не си сама, ние сме насъщия хал Sick и аз като теб се чувствам понякога отчаяна на ръба на силите си, но няма как, трябва да се борим за децата си Rolling Eyes колкото и да е трудно и колкото и да ни боли, да се надяваме че все някога ще го израстат и имунната им система ще укрепне и все някога не всеки вирус ще ги изпраща директон в болница.
И на мен също ми се е случвало да не чуят пристъпа на слушалки, и то много странно в един и същи ден водя детето няколко пъти при няколко лекари, едните чуват нещо, другите нечуват нищо #Cussing out пълен абсурд. ЗА имунната система какво да ти кажа, те са още много малки и с каквито и препарати да ги тъпчем няма да им помогнем много. КАкво е ЕМК newsm78, нещо не се сещам в моменат, а ЗЕ предполагам е Зелената енергия нали newsm78 кой ти ги е препоръчал тези неща за имунитета на детенце.  newsm78
НА мен същи ми бяха препоръчали едни познати ЗЕ, но се консултирах с една лекарка - пулмоложка от ТОкуда, която ни е един от лекуващите лекари, тя не ми я препоръча тази енергия, защото съдържала прекалено много алергенни съставки, коитоф в някои случаи също могат до доведат до пристъп, особено при деца при които преобладава алергичният компонент в клиничнта картина на пристъпите, аз затова и се отказах. Моето дете специално много добре се повлиява от Сингулера, пием го вече от единадесет месеца и като че ли пристъпите сега не са толкова тежки, поне не се е налагало и урбазон при последните боледувания, но пък се налагаше антибиотик, защото от вирусните и бактериални инфекции той не може да го опази. За имунната система аз давам сега един препарат - Ескимо, съдържа Омега 3 и омега 6 масни киселини и някакви други съставки, но засега още нямаме резултати. Crossing Arms

# 595
Здравейте Меричери и Семирамида, благодаря ви за окуражителните думи. Дай Боже наистина да постигнем по-добър контрол с годините. Откакто Андрейчо е с астма - а то е само от година и половина - сякаш планина ми легна на сърцето, нещата не са вече същите... Да, ние имаме инхалатор, но аз много-много не смея сама да правя инхалации, за да не размия картината по време на прегледа. Така беше и тази неделя. Малкия още от събота започна за кашлюка, същия ден го водих на лекар, казаха ни че дробчетата му са бижу и почнахме анти-вирусни препарати. Цяла нощ се скъса да кашля и докато чакахме таксито да ни кара на лекар пак, съм сигурна че направи пристъп. Но в клиниката стана страшно неспокоен и преслушването не разкри състоянието му. И същото както и вие казвате - след няколко часа направи страшен пристъп. Но не знам как да правя дренаж - досега никога не са ми показвали - само са ми казвали да поощрявам откашлянето.  Вие в коя болница сте лежали? Аз го водя в Токуда, защото е най-близко до нас, и там са много всеотдайни лекарите.

За ЗЕ, препоръча ми ти първо хомеопат, малкия я пие от 9-10 месеца. ЕМК са есенциални мастни киселини. Да, и на мен ми казват едни че е алегрен, други - че е добре, реших да давам. Истината е, че поради редица причини - вероятно и сингюлера и фликсо - сега по-бързо се възстановява от пристъпите. Преди по две-три седмици правихме инхалации докато се съвземе.

Мъка ми е, че толкова затворен живот водим, особено есен и зима, а детето така си иска детска компания...

Последна редакция: чт, 30 юли 2009, 20:31 от desili

# 596
Десили, дренажа всъщност е едно тупане по гръбчето на детето. Прави се умерено силно, от двете страни на гръбначният стълб и по самите дробчета, като детето го слагаш на възглавница леко приведено надолу с главата. Прави го на игра. Не трябва да го удряш с отпусната длан, като шамар. Ръката в дланта трябва да е стегната, все едно е паничка.... надявам се че ме разбра. Детето ти е вече на възраст на която можеш да го научиш и да духа със сламка в чаша вода, може да надува балон, слагай едно перце на масата и го карай да го духне - все упражнения които макар и да ти се струват маловажни , мого помагат, а ти можеш всико това да го превърнеш на игра. От инхалациите не се плаши. Те няма да замъглят картината, най - много да помогнат на детето ти. Прави ги с физиологичн разтвор, не дей да чакаш да стигнете до тежък пристъп. Щом усетиш че детето кашля, защо чакаш- аз лично мисля че трябва да се действа веднага. Давам пример с мене - Мария започва да кашля и естесвено кашлицата се усилва. Аз я водя на лекар - чисти гърди. До вечерта вече свири и скърца , леко се доближавам до гърдите и го чувам с просто ухо. Аз веднага започвам инхалации с вентолин. Водя я на лекар и получаваме талонче за болница. Тя започва да повръща от кашлянето, свири здраво. Но в болницата  - в този случай ни изпратиха в 5 та градска, доктора който вече ни познава добре ме изслушва внимателно, и казва - ти си направила всико необходимо. Ако продължиш така няма смисъл да я хоспитализираме, давай с инхалациите и редовно на преглед да я слушат. Така че от инхалациите не се плаши а ги прави смело.

Последна редакция: пт, 31 юли 2009, 09:32 от marychery

# 597
  • София,
Аз също вече нечакам положението да стане сериозно, почне ли да кашля малката и веднага включвам инхалации с Вентолина през шест и дори през 4 часа, много я облекчават.
НАс също ни хоспитализират в Токуда, свикнахме си там, лекарите ни познават, много са внимателни и винаги успяват бързо да я вдигнат на крака Hug, последно излязохме оттам миналата седмица в четвъртък, но този път нямахме нито пристъп, нито е кашляла, проблемътбеше съвсем друг, само ангина, но малката много повръщаше и беше обезводнена ooooh!
Дренажите на мен ми ги показваха точно рехабилитатори в Токуда, много са лесни и аз съм доволна, ние също често ги правим, но още немога да я науча да духа със сламка, тя едва се сети да си духне свещта на рождения ден Mr. Green, но има време все пак още сме малки! Hug

# 598
Семирамида, те се правят именно защото малките деца трудно отхрачват, дробчетата се задръстват със жилав секрет, а те не се сещат как да духат през сламка, или както казваш свещичката. Мария беше мъничка, на година и половина когато лежахме за пръв път в белодробната клиника. Първо пробваха със сламката и като видяха че не става си и назначиха рехабилитация с рехабилитатор.

# 599
Тези упражнения са много добър съвет - ще си поставя за цел да ги правим систематично. Аз засега съм му взела една хармоника, и той много обича да "свири" на нея. Вече за трети път влизаме в болница поради забавена реакция/недостатъчно чести инхалации - и сега си давам сметка, че всеки път е ставало, защото малкия се къса от рев по време на прегледа и лекаря не  може да хване обструкцията. Ще ми е за урок.

Общи условия

Активация на акаунт