КЛУБ "РОДИТЕЛИ-ЧАСТНО ОБРАЗОВАНИЕ" 15 - изпитите

• 70 999
  • 644
  •   1
Отговори
# 195
Досега:
Св.София, "Мария Монтесори", НУКК, Евростар, Св.Георги, Евролицея, 38 -мо, 133-то, ААУ, ЕСПА. Тези училища си подбрах след четене по форумите и въобще в интернет.
Предстоят: Петър Берон, Св.Климент Охридски, Ровел, Българско школо и...май това са. Сега ще разгледам и сайта на Дрита. Има ли някое, което според вас, е добре също да посетя?

# 196
Миналата година в Св. Георги имаше тест и събеседване с родителите и детето за подготвителната група. За първи клас (и по-горните класове) казаха, че ще има и изпит по английски.

Embarassed Почти 2 часа си говорих с директорката, но не съм разбрала да има тест, което не значи, че няма, естествено. Те ми предоставиха доста обилна информация от 100-тина страници, която изчетох не съвсем задълбочено поради липса на време и не видях да има изпит.

# 197
...именно! Тази брошура я раздават много доброволно, но след това не става ясно какви действия трябва да се предприемат...

# 198
Миналата година в Св. Георги имаше тест и събеседване с родителите и детето за подготвителната група. За първи клас (и по-горните класове) казаха, че ще има и изпит по английски.

Embarassed Почти 2 часа си говорих с директорката, но не съм разбрала да има тест, което не значи, че няма, естествено. Те ми предоставиха доста обилна информация от 100-тина страници, която изчетох не съвсем задълбочено поради липса на време и не видях да има изпит.

Миналата година детето ми беше в Чуден свят и съм сигурна, че имаше събеседване. Дори трябваше да го платим, 200 лв ooooh! Децата прекарваха един ден в училището, после имаха разговор с психолог, а накрая разговор с психолог на детето и родителите. Ние не сме участвали в такова събеседване тъй като предварително бяхме решили, че детето ни няма да се обучава в Св. Георги.
Твърде е възможно тази година да са го отменили. Вече нямам информация за там.

# 199
...именно! Тази брошура я раздават много доброволно, но след това не става ясно какви действия трябва да се предприемат...
Мъжът ми каза, че тази брошура била един много добър маркетингов продукт. Аз, като по-незапозната с пазарните категории, бях възхитена от изложеното в нея. Оххх, такава каша е това образование.

Последна редакция: пн, 22 фев 2010, 17:30 от Daniella

# 200
Даниела, съвет: кандидатствайте (за ЧУ) на няколко места. За Св. Г. си реши, но ако не те притесняват таксите - защо пък да не пробвате. Списъкът ти е доста добър. Но за две от у-щата, списъкът от желаещи е огромен, така че си подсигури няколко желания и се целете не в едно, а в набелязаните.

# 201
Ще напишеш ли впечатления. А ние можем да коментираме тук-таме, където знаем нещо. Hug

# 202
Даниела, съвет: кандидатствайте (за ЧУ) на няколко места. За Св. Г. си реши, но ако не те притесняват таксите - защо пък да не пробвате. Списъкът ти е доста добър. Но за две от у-щата, списъкът от желаещи е огромен, така че си подсигури няколко желания и се целете не в едно, а в набелязаните.

Точно това смятам да направя!  Simple Smile Таксата на Св.Георги е най-висока /от тези, които съм посетила/, но да кажем, че за нас е търпима.
Задължително ще споделя тук впечатленията си, защото няма да е достатъчно само моят поглед.

# 203
Тази учебна година за предучилищен клас на Св. Георги имаше тест, включително по английски, някъде около 2 часа отне. Също така имаше и интервю с психолог за определяне на училищна готовност, което продължи пак около 2 часа. Колкото до материалите, които предоставят в началото, това всъщност са правилник и процедури. Съгласна съм, че е добър маркетингов ход, но също така моите наблюдения са, че правилата и процедурите описани вътре се спазват.

Последна редакция: ср, 24 фев 2010, 21:52 от milenab

# 204

........
Задължително ще споделя тук впечатленията си, защото няма да е достатъчно само моят поглед.

Бъди сигурна, че ще е абсолютно достатъчен.    Peace

# 205
  • София
много хубава тема Hug
дойде и нашият ред да се поинтересуваме, синът ми на есен ще бъде предучилищна.
подадох документи за Дойче Шуле към Немското посолство, но има прекалено много желаещи и вероятно няма да стане. предпочитам обаче все пак училището да е с английски език, затова няма да се ядосвам, ако не стане.
Европеският лицей ми звучи добре, снимките също го представят в добра светлина, ще опитам да го разгледам на място.

хареса ми и ААУ, но след предучилищната много нарастват таксите.

# 206
Здравей,  Aurora! Добре дошла!

Копирам интересни постове от съседна тема за Европейския лицей:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=463899.new#new

И аз посетих "лицея" примамена от възможността и трите ми деца да са там - най-малката в детска градина, средната в предучилищна и каката ще е пети клас. Хареса ми от информацията на сайта им, че е възможно детето да преминава от българска образователна система в британска след изпит по английски (каката ми вече се справя доста добре - учи езика вече 4 години в Британика), обаче.....
Питах имат ли лиценз от МОН, ако детето не се адаптира добре ще имаме ли проблем с прехвърлянето в друго училище/предучилищна? Първоначалният отговор беше  "Да, имаме лиценз", а после се оказа, че те са подали документи в МОН за лицензиране до осми клас включително, но на практика нямат още класове, съответно нямат и учители. Казаха, че не са сигурни дали ще се сформира пети клас изобщо, за сега нямали нито една подадена кандидатура на дете за 5 клас?! Ситуацията с лиценза от МОН не ми стана ясна - имат или са подали документи и очакват резултат!? За британската им система - преподавателите са българи, говорят на английски (за градината става дума) - в момента водели "активна кореспонденция" с британския обучителен център на Кеймбридж за да ги акредитират да обучават и изпитват по тяхната система. Т.е. и акредитация за британско обучение още няма. Със сигурност до май-юни щели да получат такава, но от къде е това "със сигурност" също не разбрах. В крайна сметка си направих следните изводи:
- не фигурират като частно училище с лиценз от МОН в официалния сайт на министерството. Може и да имат такъв , но никъде не е написан, не ми показаха лиценз като документ, нито споменаха номера и датата от която съществува такъв, тоест за мен те все още нямат лиценз. И ако детенце започне там да учи няма да можем да се прехвърлим в друго училище без приравнителен изпит, а за предучилищна ще трябва да повтори годината.
- не притежават лиценз за обучаване и издаване на дипломи от обучителен център Кеймбридж
- няма да може и трите ми деца да са там, защото вероятността за сформиране на пети клас е минимална.
- таксите - не можаха да ми кажат каква отстъпка мога да ползвам при евентуален прием на двете или на трите деца. За мен това значи, че не са наясно до колко могат да си позволят да лавират с таксите - т.е. ще си направят плана за разходи за учители спрямо броя платени такси ( по-малко деца - по-ниско платени учители, повече деца - по-добре платени учители = за мен това е атестат за нивото на преподавателите, добрите учители предполагам са по-скъпо платени)
Може и да стане добро училище, но за сега е нищо.

Отидох там от любопитство. Не става. Предполагам, че почти всяка държавна градина или държавно училище ще са по- добър вариант. Не са наясно с принципите си, не са наели персонал, въобще би било не просто авантюра, а напълно необмислен риск човек да запише детето си на подобно място. Мое мнение, разбира се.

# 207
  • на път
това видяхте ли го мами?

Традиционно изложение ЧАСТНО УЧИЛИЩЕ 2010/  26 -  27 март
10:00 – 18:30 часа
Хотел ХИЛТЪН – зала МУСАЛА

# 208
Ако ходите на изложението, разкажете после дали ще има вдигане на таксите в ЧУ - обикновено на това изложение става ясно. Предполагам, че тази година няма да има промяна в таксите.

# 209
  • София
1, благодаря много за информацията. жалко, защото тъкмо ми хареса и се навих. ще се разходя и аз дотам може би тази седмица.

имате ли наблюдения от ЧУ "Светлина", което откриха на ул. 6-ти Септември през 2009 г.?
моят син сега ходи в Детската градина Светлина и съм доволна, може в крайна сметка да го запиша там, поне Директорката е доста борбена и съм сигурна, че не бездейства и прави всичко възможно да утвърди добро училище.

ще се радвам и за отзиви за ЧУ "Дорис Тенеди", че ни е до вкъщи Hug
иначе аз планирам на място да отида скоро.

Общи условия

Активация на акаунт