Вярвате ли в "Има госопд и всичко се връща на този свят"?

• 30 887
  • 320
  •   1
Отговори
# 270
  • пак там
Всичко се връща - и добро, и лошо, рано или късно. Убедила съм се от собствен опит.

# 271
  • София
Вярвам Peace

# 272
Да живееш с мисълта и да злорадстваш, че на някого нещо ще му се върне, не е здравословно за теб. На кого какво ще се върне си е Божа работа, твоята отговорност е да простиш. Повярвай ми така се живее по-леко и щастливо.

Не мисля, че като си казваш "всичко се връща" злорадстваш. Аз поне не злорадствам. Аз се успокоявам - така или иначе аз не мога (или не искам) да направя нещо на даден човек( да си отмъстя), който ме е наранил или каквото и да било, но вярвам и знам, че винаги има възмездие. Да Божа работа е и Господ си я знае тази работа. Няма измъкване. Казвам го от личен опит. Аз самата съм правила доста кофти неща на хора около мен и ви казвам връща ми се тъпкано. Затова вече съм на принципа "не прави на другите това, което не искаш да ти сторят на теб"  Naughty

# 273
  • пак там
Да живееш с мисълта и да злорадстваш, че на някого нещо ще му се върне, не е здравословно за теб. На кого какво ще се върне си е Божа работа, твоята отговорност е да простиш. Повярвай ми така се живее по-леко и щастливо.

Не мисля, че като си казваш "всичко се връща" злорадстваш. Аз поне не злорадствам. Аз се успокоявам - така или иначе аз не мога (или не искам) да направя нещо на даден човек( да си отмъстя), който ме е наранил или каквото и да било, но вярвам и знам, че винаги има възмездие. Да Божа работа е и Господ си я знае тази работа. Няма измъкване. Казвам го от личен опит. Аз самата съм правила доста кофти неща на хора около мен и ви казвам връща ми се тъпкано. Затова вече съм на принципа "не прави на другите това, което не искаш да ти сторят на теб"  Naughty

Именно. Този принцип - "Всичко се връща", по-скоро води до това да се огледаш в собствените си действия и да не причиняваш на другите това, което не искаш на теб да ти се случва. А когато си потърпевш от тези действия - да приемеш нещата по-философски, и да не си почерняш съзнанието с мисли за отмъщение. Примерно.

# 274
Да съдиш другите не беше ли грях? А, да раздаваш правосъдие? И да не можеш да простиш и да се надяваш за отмъщение?
 Mr. Green от най-тежките при това

Да, грях е да съдиш другите. Който съди другите, сам ще бъде осъден. Това е логиката на християнската философия. Ако искаш да ти се простят греховете, самият ти трябва да простиш на този, който те е ощетил по някакъв начин. В молитвата "Отче наш" е заложено точно това - "Прости ми дълговете (греховете) така, както аз самият прощавам на длъжниците си". Затова трябва да желаем прошка за тези, които са се провинили спрямо нас, а не отмъщение - в наш личен интерес е. Трябва да молим за милост от Господ (и за нас, и за ближните си), а не за справедливост, защото самите ние иаме прекалено много трески за дялане и ако Господ трябва да ни съди справедливо, здравата сме загазили.

Подкрепям, но с едно твърде важно уточнение. Милостта и справедливостта не си противоречат. Бог е и справедлив и милостив. Понеже справедливостта повелява да се покаже милост, на хора които показват милост или които се разкайват и т.н. Ако нямаше справедливост, милостта щеше да е за всички, но тя не е за всички... Звучи сложно, но помисли по въпроса... Все пак човек трябва да внимава какво приказва, от твоите изявления излиза, че Бог не съди справедливо... Embarassed

# 275
Да, вярвам.

# 276
Да,  вярвам .На скоро разбрах ,че на жената която приспа на няколко пъти с БНД -то,  са и подпалили колата. А тя беше най близката ми приятелка .(дясната ми ръка). Гадно е , ама е факт.
Дааа, Господ самия е казал "Не пипай жената на ближни си ( в случая - мъжа).
п.п - Виж, ти Thinking, имало и по смели (мами) от мене  newsm78

# 277
Да съдиш другите не беше ли грях? А, да раздаваш правосъдие? И да не можеш да простиш и да се надяваш за отмъщение?
 Mr. Green от най-тежките при това

Да, грях е да съдиш другите. Който съди другите, сам ще бъде осъден. Това е логиката на християнската философия. Ако искаш да ти се простят греховете, самият ти трябва да простиш на този, който те е ощетил по някакъв начин. В молитвата "Отче наш" е заложено точно това - "Прости ми дълговете (греховете) така, както аз самият прощавам на длъжниците си". Затова трябва да желаем прошка за тези, които са се провинили спрямо нас, а не отмъщение - в наш личен интерес е. Трябва да молим за милост от Господ (и за нас, и за ближните си), а не за справедливост, защото самите ние иаме прекалено много трески за дялане и ако Господ трябва да ни съди справедливо, здравата сме загазили.

Подкрепям, но с едно твърде важно уточнение. Милостта и справедливостта не си противоречат. Бог е и справедлив и милостив. Понеже справедливостта повелява да се покаже милост, на хора които показват милост или които се разкайват и т.н. Ако нямаше справедливост, милостта щеше да е за всички, но тя не е за всички... Звучи сложно, но помисли по въпроса... Все пак човек трябва да внимава какво приказва, от твоите изявления излиза, че Бог не съди справедливо... Embarassed

Темата наистина е сложна и винаги има опасност някой да разтълкува думите ни погрешно. Не съм искала да кажа, че Господ е несправедлив - а че трябва да се надяваме на милостта Му и да я желаем не само за себе си, а и за ближните си, дори и за тези, които са ни наранили. Дано сега да е по-ясно. А че Той ще направи това, което е най-добре за всички - и ще въздаде справедливост - в това няма и съмнение - Той знае най-добре кой какво заслужава и кое е най-полезно за всеки отделен човек. Това, което се иска от нас, е ние да си прощаваме един на друг и да не искаме от него да отмъсти на виновните за нашето нещастие. Когато някой ни причини страдание, ние трябва да му простим и да си спомним колко пъти самите ние не сме били прави и някой друг е плакал заради нас, с една дума: да не си водим гарез - само така ще се прекъсне веригата на злото. Ако Господ се вслушваше в молбите ни за отмъщение, светът досега щеше да е изчезнал, защото все някой на някого е виновен за нещо.

# 278
  • Стара Загора
абсолютно вярвам!  Peace

# 279
Да вярвам .

# 280
Вярвам.

# 281
О, Вяравай! Всичко се връща и не на друг свят, а на този! От опит го знам.

# 282
  • Linz
О, Вяравай! Всичко се връща и не на друг свят, а на този! От опит го знам.
По-назад в темата се питаше на Хитлер какво му се е върнало... това, че не е постигнал целта си до край да изтрепе половината свят ли?

Понякога един малък пропуск напълно променя смисъла на написаното Crazy

Последна редакция: нд, 23 авг 2009, 13:12 от Рени

# 283
Някой път е много трудно да се формулира "злото" и "връщането". Какво означава да си сторил зло? И на кого трябва да се връща? Понякога доброто се приема като зло, друг път злото като добро..Единствения път лично за мен е, да се уча от грешките си, да не причинявам умишлено страдания другиму, да постигна някаква вътрешна хармония. Но да чакам отмъщение от Господ (в който не вярвам), в кармата или в равновесието на природата? Не, не обръщам да ми ударят и другата буза, не отмъщавам, нито чакам нещо си да отмъсти за мен. Опитвам се да забравя, да си взема поука и да продължа напред. Ако човек живее в хармония със себе си не си задава такива въпроси.

# 284
Някой път е много трудно да се формулира "злото" и "връщането". Какво означава да си сторил зло? И на кого трябва да се връща? Понякога доброто се приема като зло, друг път злото като добро..Единствения път лично за мен е, да се уча от грешките си, да не причинявам умишлено страдания другиму, да постигна някаква вътрешна хармония. Но да чакам отмъщение от Господ (в който не вярвам), в кармата или в равновесието на природата? Не, не обръщам да ми ударят и другата буза, не отмъщавам, нито чакам нещо си да отмъсти за мен. Опитвам се да забравя, да си взема поука и да продължа напред. Ако човек живее в хармония със себе си не си задава такива въпроси.
Жалко,че всички "невярващи"не са като теб.Планетата щеше да е рай.А иначе ако не вярваш в Бог(не Христос,Буда,Мохамед и т.н)Интересно ми е лично ти в какво вярваш?Наистина,от думите ти личи,че носиш най-важните неща в сърцето,но тогава в какво вярваш?Какъв е смисълът на доброто?И вярваш ли че ти си плод на случайната еволюция на маймуните?  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт