Майски бебенца засмени, местят се вече в "Родени".Тема 1

• 14 688
  • 292
  •   1
Отговори
# 105
Момичета връщам се от преглед. Като преродена съм.  Grinning Grinning Grinning
Искам да ви кажа, че доктор Жекова - шефката на отделението е страхотна. Както и целият персонал, който днес ме обгрижи квалиететно.  Grinning Та, тя лично ми направи изследванията и започна да соли главите на "моята" смяна. Извини ми се много пъти и направи всичко възможно, за да не се повтаря това вече. Нареди да не се използват марли при шиенето и при всяко сваляне на шевове да се прави обстойна проверка. Голям професионалист е... и колко нежно пипа, а аз се плашех от този преглед. Искам да ви кажа, че пак бих родила в Окръжна, защото като цяло лекарите са на високо ниво. Заради грешката (вярно нелепа) на една лекарка, не искам да очерням цялото отделение, от което аз лично съм много доволна.
Иначе ми олекна, сега вече се опипах смело... ами супер съм си отдолу.  WinkОлекна ми и физически и на душата. Ще припкам скоро като млада сърничка. Сигурно няма да се наложи нищо да пия. Нито АБ, нито нищо. Всичко е зарастнало добре, а лохиите ми (които са много малко вече) миришат направо на рози. Laughing Щастлива съм момичета.  Party
Благодарна съм на д-р Жекова, също и на екипа който ме изражда... само една лекарка се изложи с този подарък, който ми остави, но не мога да си представя друго по-прекрасно раждане и друг по адекватен медицински персонал... Чувствам, че от тук нататък няма да имам никакви проблеми...а и за второ раждане взех да си мисля, че не е толкова страшно. Laughing Написах разказа си за моето раждане, и я да взема да ви го копирам... дано да не ви досадя с дългият си пост, но нали тук разказваме за ражданията си:

Дойде време и аз да разкажа за раждането си...
Много исках раждането ми да протече естествено и възможно най-активно, без голяма лекарска намеса. Речено - сторено.
Преносвах вече 5-ти ден и нямах търпение. На 23 май вечерта си вечеряме с Борис, а мен съвсееем леко ме понаболява. Не правя връзката Mr. Green и продължавам да си плюскам, гледаме и филмче и после по леглата. Мен сън не ме ловеше цялата бременност, та изгледах още един филм и висях пред компа, когато към 4 ч. на 24 май започнах да усещам, че болките доста се засилват. Бре, пипам си корема (нали трябва и втвърдяване да има) - а то...тука има, там няма. Явно на някои места от сланинките втвърдяването беше по-омекотено. Laughing Викам си: "Абе то ако не раждах нямаше така да боли!" Започнах да засичам. Издържах легнала до към 5, когато контракциите бяха станали на около седем минути. Аз от преди това си бях решила да изчакам възможно най-дълго вкъщи. Събудих Борис, а той милия се заюрка да бърза. Аз му викам: "Споко бе човек, искам да отида там и само да я изстрелям бебка, а не пет часа предварително и да ме увържат като Ханибал Лектър да стоя..." Все пак, когато контракциите станаха на 5 минути тръгнахме... Аз съм в Овча Купел, а Окръжна е на другия край... в Младост.Беше към 6 ч. Е, бебка като една истинска тактична дама си избра този ранен час и то на този светъл български празник, така че, нямахме проблем с придвижването. В колата контракциите станаха на 4 минути. Пристигнахме към седем без нещо. Не исках още да влизам и поистърпях още малко в градината. Не знам защо, но в този момент обичах много моят Борис. Влязохме в седем. Аз им викам на дежурните: "Вижте ме, щото ми е за първи път, дано да раждам, ама не мога да съм сигурна. Ще извинявате ако е фалшива тревога... #Crazy" Повериха ме за разкритие и викат:"Браво бе момиче, ти си свършила по-голямата част от работата. Ще раждаш. Имаш 6 сантима разкритие." Ей много болеше, ама никакъв страх нямах, само нетърпение да я свърша и тая работа най-накрая. През цялото време питах най-мило кой как се казва от персонала, да взема да ги запомня барем:)
Борис, моят най-любим човек на света, ме чакаше в предверието. Направиха ми една клизмичка и аз свежа като краставица, се затътрих при него... подминах го... и беж в кенефа.  Laughing Малеее - кеф!  
Явно от естествения окситоцин в тялото, през цялото време, въпреки болката, ми се изкаше да разцелувам любимия и да го успокоя, че всичко ще е наред.
И такааа... стана 8 без нещо. Казаха ми да изпращам Писанчо и му споменаха, че според тях до към обяд ще родя. Аз направих ей такива очи #Crazy щото мислех да е доста по-бързо, егати. Laughing Казаха ми: първо тонове, чакаме да се смени смяната (те точно към седем се сменят, ама май преди това искат да си пийнат каЙфенцето yes), после ти пукаме мехура, системка и аааайдееее.... Аз тъкмо да поспоря, но реших да си пазя силите и като приближат, да ги използвам за ръкопашен бой. Легнах на леглото за тонове и ме накабеларчиха. Боли си брате, гледам часовника и ми се размива пред очите... но си беше 8 и нещо. По едно време минава акушерката и аз: "Може ли без окситоцин..." , а тя: "хън, мън ми ние на всички слагаме, но айде ще видим как вървиш. Аз ще го приготвя, пък...". Абе един вид, се опита да ме измами, ама не знаеше за Дени Бързата Ракета. thumbsup След малко вече не търпях и им казах "Моля ви, мили жено, отвързвайте ме, по-добре права." Тя се нави и така разбрах,че права -  не права, си боли Mr. Green ама някак, като се превиваш в странни пози, се занимаваш с нещо. На няколко много силни и продължителни контракции сядах на тоалетната и от страх да не падне детето си държах ръката от долу. В един пик на болката, направих "пик" върху дланта си. Всъщност ми изтекоха водите - бистри и топлички. Ей, викам си,  ще го иза*ам това бебе в тоалетната.  Blush И пак най-мило се провикнах (какво ми беше станало не знам): "Извинетееееее! Извинетееее! Изтекоха ми водите." Дойде акушерката и ми вика "Споко де. Какво сега?Има време..." и аз : "Как какво, ще раждам- Искам на магаретоооо!" и тя се хили и ми обяснява как не ставало толкова бързо. Ама аз - не, та не! И като се събраха и двете смени, сума ти жени се юрнаха (похвалиха ми се преди това, че много лека смяна имали и само аз съм им раждане) та се напълни родилната зала. Аз бегом към магарето с ръка между краката, да не падне детето. Докторката скептично провери разкритието и се опули съвсем. Вика: "Ми... тя е готова. 10 сантиметра." smile3556 Беше към 8.30ч. започнаха напъните, ама нещо не излизаше тази ми ти беба. Аз до сега кротка, започнах да ръмжа като тигрица. А те наще... "Не ръмжи бе момиче, не през устата ами от долу напъвай." Аз си мисля, че си напъвах идеално. През това време три жени се бориха да ми набучат системата и не успяха... Хаха, ами аз работа вършех, каишите стисках, напъвах... а те ме агитират да не мърдам. Аз им отговарям, за какво ви е тоя окситоцин,бре...и без него се справям. Така и не успяха... Mr. Green
 Целият персонал се събра явно от скука и нещо си говореха...абе само дето бас не хванаха: "вижте колко е бързо всичко, сега и ако роди и без ЕПЗ и разкъсвания..." Една от лекарките, както се бях разчепила, лежерно се беше подпряла на едното ми коляно и съвсем небрежно ми казваше "Е хайде де, хайде! На това ли му викаш напъване!" Laughing Laughing Laughing
Е с напъните, не стана съвсем по мед и масло... Напъвах, напъвах (на мен ми се стори дълго време), но бебка не излизаше. И хайде кръц, и още напъване. Малко се поразкъсах и допълнително, но момичето ми най-накрая излезе. Оказа се с доста къса пъпна връв. Това я е спирало...и даже я е връщало от пътя и за навън.
Главичката беше трудна, после при един следващ напън и телцето се хързулна с малко течност (вода ли, кръв ли newsm78). Изплака много по-дамски. По-скоро измяука два пъти и като ми я сложиха на гърдите замлъкна и така ме погледна с големите си тъмни очи (тогава ги видях черни), че се просълзих. Вече знаех, че името и наистина е Рада и че всичко си е заслужавало. Heart Eyes Роди се в 9 без 4 минути. От пристигането ми в болницата бяха изминали два часа.
Последва кърпенето, за което извинете, ама никой не ме предупреди.  Twisted Evil
Единствено то помрачи купона (доста продължи), но както казах всичко си заслужава, когато си видиш детето и ти го поставят на гърдите. След няколко часа, малката Рада беше вече при мен и се гледахме лИбовно. Тя ме направи наистина щастлива, по един безпрекословен начин. Да родиш дете е най-голямото чудо на тази земя. Не се плашете момичета, наистина не е страшно и си заслужава да се изживее.
Леле, какъв дълъг постинг. Не се сърдете, ами четете... Blush Кой разбира, при мен се спираааа Mr. Green

# 106
Лелеее, не мога да смогна да ви изчета...  Laughing Ние се преместихме за няколко дни при нашите на чист въздух в Княжево, ама не смогвам още да се организирам съвсем, а и чак снощи пуснах интернет на моя лаптоп тук, та затова чак сега тръгвам да наваксвам с четенето.

Понеже не помня на кого последно честитих, та за всеки случай - честити бебчета на Мадленка, на Иве, на Бърбери - да са ви живи и здрави и много да ви радват!!!

Честита месечинка на адашчето Сианка и на Ели на мама Айла!!!

Да се отчета набързо - на прегледа вчера Сияна беше 3400, а Дария 3300 г и по 49 см. Здравички са, всичко е наред, докторката много им се зарадва. Айла, нормално ли е само толкова да са качили - по около 900 г от рожденното тегло и 3-4 см? Твоите каки как бяха? Изобщо, това чеса близнаци продължава ли да има значение? Биха ни втората ваксина за хепатит В. В лек потрес съм обаче от съвета да започна след около две седмици да захранвам с изцеден сок от ябълка...  newsm78 Майка ми обаче хич не се изненада, защото се оказва, че и мен тогава са ме почнали със сока от ябълка - около началото на третия месец. Братовчедка ми, чийто синковец няма още годинка, също тогава е започнала със соковете. Та се чудя. Вие на какво мнение сте?

Танче, много ми е мъчно за това, през което трябва да преминете с Лили, но вие сте силни момичета и вярвам, че изходът ще е повече от добър! Аз, откакто преживях собствената си драма, твърдо вярвам в чудеса и се моля за вашето чудо - да не се бави, а скоро да видите светлината му!!!  Praynig Hug

За водата - ние от деня на изписването правим добавката и копъра или с водичката на Хип, или с онази българската със слончето на етикета - не съм обръщала внимание каква е, щото таткото ги пазарува. Чисто вода отказват да пият. Освен това, имахме вече млечница още от болницата и понеже бързо се справихме, хич не ме тревожи. Повече не ни е повтаряла засега.

Ели, моите моми също имаха голям проблем с нослетата по едно време - яко хъркане, будеха се от запушените нослета, не се хранеха понякога точно заради това и т.н. По това време се мъчех да им помагам с аспиратора, но имаше ефект за някой друг час и после всичко отначало. Тогава кумата ми ме светна, че с аспиратора се дразни лигавицата на нослето и то започва още по-силно да образува секрети. Спрях, останахме само на физиологичен разтвор и ефекта си дойде след около 3 дни. Сега капя веднъж на ден физиологичен разтвор, ако чуя шумно дишане, почти веднага те се изкихват и ако има нещо то излиза.

За колана - бяхме тръгнали да купуваме, щото нали се сещаш какво коремище имам да прибирам ... макар че да се похваля - доста добре се прибира засега, малко коремче ми е останало, влизам си вече в панталоните, само още не мога да ги закопчавам  Crazy. Та, като тръгнахме да купуваме, случайно се заговорихме с масажистката ни, която е кинезитерапевт. Тя горещо ме посъветва да не слагам колан, защото се отпуска коремната мускулатура. По-добре е да се изчакат 40тина дни и после коремни преси - те гарантирано дават резултат.

За 40тия ден и погачата - ние сме точно на този етап. Утре, на 40тия им ден ще отидем на църква за очистителна молитва. А в неделя ще правим погача. Самият ритуал, както аз съм го виждала, е почти същото като описаното от Кремче. Само дето ние ще го направим два пъти. И едно напомняне за суеверна част от ритуала - гостите не трябва да замръкват, не трябва да взимат нищо от къщата и майката не трябва да ги изпраща.

На мен гадовете от НОИ нищо не са ми привели още, а от 1 април съм болничен  Close. И телефоните не вдигат на всичкото отгоре  #2gunfire.

Аз също поплаках след като изчетох блога, пуснат от Сиска...  Cry

Ох, сори за дългия пост, ама кой знае кога пак ще е кротко и ще имам време за нета...

# 107
Slavaa лед като си вземеш акта за раждане пак от общината си вадиш едно удостоверение за роднинство (или нещо от сорта) и после отиваш в социалните с това удостоверение, оригинала от акта за раждане, там на място се попълват 2 декларации и ако искаш си вземи от банката бланка с номера на сметката (ако я нямаш не е страшно на едната декларация има място където да си попълиш номера на сметката)
Задължително си направи копие от акта за раждане, защото оригинала остава при тях за около месец.
И един съвет към всички - проверете си на акта за раждане долу върху подписа дали има ударен печат. Аз нямах и ходих пак до общината да ми го сложат.

# 108
Аз вчера взех акта за раждане, но това,което ми направи впечатление е, че ЕГН е 094514, това нормално ли е? не трябва ли да е 090514?

# 109
bani, не се притеснявай всичко е наред.  Simple Smile Към месеца на раждане се прибавя 40 и така се образуват вторите 2 цифри на ЕГН-то. 

# 110
Аз вчера взех акта за раждане, но това,което ми направи впечатление е, че ЕГН е 094514, това нормално ли е? не трябва ли да е 090514?
Така записват ЕГН за да не стане объркване с някой столетник,ако са останал такива за съжаление в нашата държавица.

# 111
  • Пловдив
Хайде и аз в новата тема.  Ех , вече и ние сме в "Родени"!
При нас нищо ново.Зари расте , папка , мъчат го гадните колики и така...
Обаче Зари много ми хълца и понякога и водичката не му помага. Дайте съвет за други методи за спиране на хълцането.
Таня , много съжалявам , че трябва да минете през тези мъки. Знам , че накрая всичко ще бъде наред. Само имайте вярата за това
Засега чао от нас!

# 112
  • о`майна лунна нощ е
Така записват ЕГН за да не стане объркване с някой столетник,ако са останал такива за съжаление в нашата държавица.
Peace Сега към месеца на раждане се прибавя 4. Нашето ЕГН също е така 094430 ..., а на баткото 064422...

Слава - с оригиналното удостоверение за раждане, копие от него, личните ви карти и удостоверение за брой деца и копие от удостоверението за раждане на второто дете, ако има такова, се отива в социалните по адресна регистрация. Там се попълва молба по образец и се прилагат тези документи /те са описани в самата молба/. Както са ти казали вече, оригиналът на удостоверението за раждане остава при тях известно време. На гърба му отразяват, че ти е изплатена еднократната помощ за раджане, сумата и слагат печат и подпис. След време ти го връщат. Направи няколко копия преди това, защото трябват на различни места през този период. Може да посочиш банкова сметка, по която да ти бъде преведена сумата.

# 113
За хълцането питах още в болницата , щото малката почти след всяко кърмене хълца. Казаха ми че не е притеснително или да и дам малко да суче или да проветря , щото от чистия въздух по-лесно спират да хълцат.
Колкото до ЕГН от 2000г насам към месеца се прибавя 40 за да няма дублиране с вече съществуващи ЕГН-та.

# 114
Дендри радвам се 4е нещата са се оправили при теб.
  • [/li
Бейлис разкажи малко как е при вас ,как приема Наско малката,също и другите май4ета с малки каки и батковци.

# 115
Здравейте вече в родени 2009г. И аз да споделя, че на 29 май, след не много щастливи събития се роди моя син Мартин, 3500 кг, 53 см - с много буйна коса и малки тъмни очета, които не спират да ме следят  Simple Smile

Не зная дали да разказвам нашата история, но само искам да кажа, че не препоръчвам на никое майче да настоява за естествно раждане след секцио - не си струва риска и негативите и явно тези, които успяват са единици.

Не съм в течение със събитията в нашия форум от 29 насам, така че отивам да чета...чета...

# 116
  • о`майна лунна нощ е
С баткото единствената грижа ни е, че е много шумен. Постоянно му се напомня да не вика, да не кряска, да кара по-тихо колите си ... иначе за всичко останало е 6. Много си обича Ема. В родилното на изпиването рева за нея, не за майка си. За мен не се сещаше да попита. Само го слушах как плаче през вратата защо не му дават Ема, къде е тя  Mr. Green Сега я гушка, гали. Все още не му е никаква конкуренция за играчките, за това е толкова готин. Ще го видя после като започне да му взима нещата  Mr. Green

# 117
Дендри нямам думи за твоя случаи, добре,че се оправят нещата без последствия.
. В лек потрес съм обаче от съвета да започна след около две седмици да захранвам с изцеден сок от ябълка...  newsm78 Майка ми обаче хич не се изненада, защото се оказва, че и мен тогава са ме почнали със сока от ябълка - около началото на третия месец. Братовчедка ми, чийто синковец няма още годинка, също тогава е започнала със соковете. Та се чудя. Вие на какво мнение сте?

Моето мнение е да си смениш педиатъра. Прекалено рано е за захранване още повече със сок.

# 118
Здравейте, мами! Честито, на всички обебили се! Да са ви живи и здрави сладките бебоци и да ви радват много! На останалите 2 в 1 късмет и стиснати палци час по-скоро да се срещнете със своите рожби.
Аз да си призная от доста време не съм влизала, но първо ми беше доста гадничко, да чета докато бебо ми е в болница, а сега след като си го прибрах у дома време не ми остана. Ами като го чакам почти близо месец Макси да се прибере - сега не мога да му се нарадвам -  МНОГО СЪМ ЩАСТЛИВА newsm44
Благодаря на мамите, които ми се обаждаха и се вълнуваха за мен и Макси. Фелинка, Сиска, Миа, Кай Рен - дано не изпоскам някоя - СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ newsm51
Сега за мен. Изписахме Макси на 26 Май и от родените му 1750 бебо ни го дадоха на 2400, а също така се надявам вече да е повече. За сега ми е жив и здрав, но много ни мъчат гадните колики и слънчицето ми се свива на четири. Купих си чайче на Хип, семе от копър, семе от анасон, капки Еспумизан, капки Сааб Симплекс и нищо. Вече съм отчайна,  smile3518защото освен коликите от два дена ми повръща много. След лакомо ядене и стабилно оригване не минава и час и той повръща, а снощи два пъти на фонтан. Звъняхна педито, а тя ми каза, че имал рефлукс или неможел като по-големите бебоци да задъжа храната, ама  НЕ БИЛО НИЩО ПРИТЕСНИТЕЛНО. newsm12 Ама аз съм си доста стресната. Някоя от вас има ли такъв проблем? newsm78
А също се зачудих, като педито ми каза, че не може да ми даде талон за очен и за ортопед, защото акта за раждане ми е още в социалните??? При вас така ли е?

# 119
  • София
Честита месечинка на адашчето Сианка и на Ели на мама Айла!!!
Да се отчета набързо - на прегледа вчера Сияна беше 3400, а Дария 3300 г и по 49 см. Здравички са, всичко е наред, докторката много им се зарадва. Айла, нормално ли е само толкова да са качили - по около 900 г от рожденното тегло и 3-4 см? Твоите каки как бяха? Изобщо, това чеса близнаци продължава ли да има значение? Биха ни втората ваксина за хепатит В. В лек потрес съм обаче от съвета да започна след около две седмици да захранвам с изцеден сок от ябълка...  newsm78 Майка ми обаче хич не се изненада, защото се оказва, че и мен тогава са ме почнали със сока от ябълка - около началото на третия месец. Братовчедка ми, чийто синковец няма още годинка, също тогава е започнала със соковете. Та се чудя. Вие на какво мнение сте?
  Мерси за поздравленията  Simple Smile
  Да наддаването е съвсем нормално, а и вие бяхте спаднали сигурно поне 100-200 грама, а наддаването по принцип се гледа от най-ниското рожденно тегло, което прави над кг някъде наддаване. Близначките също качиха първия месец около 900 грама.
  Ето тук може да видиш таблицата на СЗО за наддаването по седмици и месеци за бебета според рожденното им тегло, за тези с по-ниско рожеднно тегло наддаванеот е по-малко, въпреки че може и по повече да качват и да  настигнат връстниците си, но в никакъв случай не е задължително. http://www.who.int/childgrowth/standards/weight_for_age/en/index.html
Аз гледам на таблици, зет скорс гърлс  Simple Smile Моите вървяха почти точно по тази табличка, в началото малко изоставаха дори, после леко дръпнаха. ОТдавна не съм я гледала, сега ще видя за новата бузанка как са стоиностите  Simple Smile
  За сокчетта и аз и педиатърката ми сме на едно мнение и затова много се радвам че съм при нея. И според нея и според мен, а и според СЗО захранването започва при навършени шест месеца, дотогава само кърма и кърмене на поискване. Така че песен шест месеца, не мисля за сокчета или пюрета  Simple Smile Ако смяташ да захранваш по-рано е хубаво да е поне при четири, пет навършени и то коригирани месеца. Близначките ги захраних на шест месеца, което горигирани е било пет месеца и десет дни със съгласието и подкрепата на педиатърката  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт