Съжителство без брак остава незаконно!!!

• 12 130
  • 205
  •   1
Отговори
# 120
ми печели жената, с която има фактичесо съжителство...
А правата на жената със съжителство са да се оплаче на арменския поп Grinning
Абсолютно точно!

# 121
Има такова понятие поне в десетина закона. Точно това е парадоксът.
Но пак казвам, че всеки пише каквото се сети.
Дай един пример от тези десетина закона.

Например в Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси, в Кодекса на застраховането и т.н.
Правихме специално изследване, дай да не спорим.

# 122
Например в Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси, в Кодекса на застраховането и т.н.
ОК, приема се, не бях прав. Друг въпрос е дали някой изобщо спазва тея закони при условие че самото понятие не е дефинирано никъде.

# 123
Да и точно поради това мястото му е в СК. Рано или късно ще го има там.
Дори проф. Герджиков беше склонен да отпадне самото регистриране,
но да го има принципно в СК съжителството, като правна уредба.

# 124
  • София
Да и точно поради това мястото му е в СК. Рано или късно ще го има там.
Дори проф. Герджиков беше склонен да отпадне самото регистриране,
но да го има принципно в СК съжителството, като правна уредба.

ей за това говоря и аз толкова време

# 125
"Рано или късно" е доста разтеглив период.

# 126
"Рано или късно" е доста разтеглив период.

Както пише в изследването, което съм  посочила по-горе, семейното ни законодателство е на това ниво на развитие,
на което са били европейските държави през 60-те, включително бившите соц.страни.

# 127
Разбрах. Ако вкараме съжиителството като правна норма в СК,ще стигнем европата и ще си решим проблемите. А дали не пречи в цялото ни законодателство сляпото копиране на чуждо? Да сте чували за народопсихология? Дали нашите съжителстващи са същите като европейските newsm78?

# 128
Оправдаването с народопсихологията ми е любимата тема. Simple Smile
Ние имаме  една изключителна народопсихология, където никъде я нямат. Аман.

А какво ще кажеш за директивите, които задължително трябва да въведем, за регламентите, които трябва да прилагаме?
С какво ще се оправдаем? /щото следват санкции/. С народопсихологеята ли? Голям майтап.
Никой няма да гледа как живеят хората, дали сме готови и т.н.,щом си в ЕС ще трябва да правим по отношение на законите каквото трябва.

Законодателят е длъжен да гледа и в страни, за сравнение. Посочих изследването за сравнение, а не като довод.

# 129
  • София
И какво, по директивите трябва да се въведе и узакони съжителството като дублиращо брака ли?

ОК, както стана ясно, съжителството съществува в други закони. Но според мен важното е, че то не трябва да се приравнява и съответно да дублира брака, както се предвиждаше.  Иначе се получава така, че черната кутия е все същата, само дето едните влизат и излизат от нея със  "здрасти", а други с една камара документи. Ето, това е противоречието - уж говорим за различни неща, пък те били едно и също, само дето му слагаме различни имена.

# 130
ОК, приема се, не бях прав. Друг въпрос е дали някой изобщо спазва тея закони при условие че самото понятие не е дефинирано никъде.

Да, спазва се, най-малкото защото е много лесно за доказване.
Още преди да сключим брак, с мъжа ми навсякъде сме писали другия.

# 131
  • Банкя
Случайно попадам на тази тема.
Аз живея вече 12 години без брак и имаме две деца.
Досега не сме имали никакви проблеми.
Даже не знаех ,че се обсъжда..
Кой както си реши така да си живее.

# 132
  • София
Аз не намерих сили да изчета цялата тема, вероятно и някой друг е попитал, но да питам и аз - ако двама души НЕ желаят да сключат брак, не значи ли това, че те НЕ желаят да поемат активите и пасивите от това действие според закона?
И ако е така, то къде е логиката да им се отнеме това право, като всички, живеещи на семейни начала, бъдат причислени към тези, живеещи в брак по смисъла на закона?

# 133
  • София
Аз не намерих сили да изчета цялата тема, вероятно и някой друг е попитал, но да питам и аз - ако двама души НЕ желаят да сключат брак, не значи ли това, че те НЕ желаят да поемат активите и пасивите от това действие според закона?
И ако е така, то къде е логиката да им се отнеме това право, като всички, живеещи на семейни начала, бъдат причислени към тези, живеещи в брак по смисъла на закона?

защото не ви наги НЕ желанието за сключване на брак е свързано с активите и пасивите на последиците от действието
а преимно със спестяване на самото действие
и защото тези, които не са искали, наистина, да са под определянето на някакви нормативни уредби, просто няма да се обърнат към тях, когато се стигне до раздяла
и защото, когато двойката е имала дългогодишен съвместен живот, със всичките му там последици, е редно да имат и същите права, като тази подписала се някъде
защото противното превръща брака в едно чисто договорно отношение, и му отнема всичките морални и тн функции, които толкова се проповядват
все едно се казва - женете се, че иначе нямате никакви права
а не живейте заедно, обичайте се и създавайте деца и покажете това на света, като сключие брак
с какво една бракувана двойка с две деца и дългогодишен съвместен живот /съвсем хипотетичен пример/ е по-заслужила от подобна двойка с две деца и дългогодишен семеен живот, но небракувана
правото да не се позоваваш на закона е избор, а не принуда поради липса на закон

така го виждам аз

# 134
  • София
Аха, значи да стане нещо като да не си платиш застраховката, обаче като стане катастрофа или ти откраднат колата да си получиш застрахователната премия само защото имаш кола.

Общи условия

Активация на акаунт