Съжителство без брак остава незаконно!!!

• 12 127
  • 205
  •   1
Отговори
# 135
ами печели жената, с която има фактичесо съжителство
или смяташ, че след като е напуснал жена си, или тя го е напуснала или каквото там, но не е разведен по една или друга причина, та жената с която живее няма никакви права
малко несправедливо, а

Определено няма права а и няма как да има втората. След като има брак - по закон собствеността придобита по време на брака, освен ако не е наследство или дарение е на двамата съпрузи, при развод се поделя.
Точно там е проблема на такива недомислици, че ако се изчистят юридически дотолкова нещата, че да не се получават каши - резултата ще бъде просто едно дублиране на брака, а не нещо по-различно.
Дай да си създадем проблеми, че да има какво да решаваме.

# 136
Аз не намерих сили да изчета цялата тема, вероятно и някой друг е попитал, но да питам и аз - ако двама души НЕ желаят да сключат брак, не значи ли това, че те НЕ желаят да поемат активите и пасивите от това действие според закона?
И ако е така, то къде е логиката да им се отнеме това право, като всички, живеещи на семейни начала, бъдат причислени към тези, живеещи в брак по смисъла на закона?

Само не можах да разбера кой им отнема това право /да не сключат брак/? Никой Simple Smile
Повтарям за стотен път, дори да бяха приели фактическото съжителство, само която двойка иска ще се регистрира, която не иска - няма да се регистрира. Само децата родени от брак ще се равняват по произход на тези родени във регистрирано фактич. съжителство. Т.е. изравняването е само по отношение на децата. Няма никакво изравняване и нищо не припокрива другото.

Andariel, незнам защо отказваш да разбереш /при все , че сама се приравни на юрист/, а и сравненията ти са умопомрачителни, какви черни кутии, какви застраховки. Laughing

# 137
  • София
Росита
 Някъде да си прочела, че се приравнявам като юрист? Нещата са прости. Доколкото разбрах, привържениците на вписването на съжителството в СК искат хората да се регистрират като съжителстващи в една стая с един подпис, без медицински, без проверки дали имат брак или не (или съжителстват), да се ползват от всички особености на брачната институция (признаване на деца, имущество, издръжки и т.н.), но като решат да се разделят да не минават през процедурата на развода, обаче ако се закучи работата по подялбите да могат да се възползват от защитата, която дава брака. Като така и не става ясно как ще се контролира дали съжителстващите имат действащи бракове и как ще се уредят взаимоотношенията при едновременен брак и съжителство, ако предварително не се прави проверка.

Същото е със застраховката. Не си правиш застраховка за кражба (не се жениш), но имаш фактура и документ за собственост (демек, разписал си се в общината, че съжителстваш с Х). Обаче ти крадат колата (разделяте се, обаче ти искаш дял от апартамента или той не е припознал детето и няма да плаща издръжка) и искаш от застрахователя (законът, а после и съдът) да ти покрият щетите (да ти присъдят дял от апартамента или автоматично Х да е баща на детето, защото сте живяли заедно с човека Х) само на основание, че си собственик на колата.

# 138
  • При семейството си
Росита, поздравления за търпението ти, но чета, че явно няма смисъл. Пак заключихме, че регистрираното съжителство се приравнявало на брака като правни последици и т.н, и т.н.

# 139
  • София
Да, това заключихме, защото всичко, което беше написано сочи натам. Никой не успя да каже каква е толкова голямата разлика между двете като състав и особености, че да бъдат третирани по различен начин.

# 140
да се ползват от всички особености на брачната институция (признаване на деца, имущество, издръжки и т.н.)

Т.е. изравняването е само по отношение на децата. Няма никакво изравняване и нищо не припокрива другото.

Rosita го е написала, затова направо я цитирам.

А заглавието на темата е ... ooooh! не ми се коментира.

# 141
Я пак обяснете за децата.

Т.е. изравняването е само по отношение на децата. Няма никакво изравняване и нищо не припокрива другото.

Има някакво изравняване и няма никакво изравняване newsm78
Какъв е проблемът на децата на несключилите брак?
Няколко пъти беше писано, че такава разлика няма.
А има ли и защо?

# 142
  • София
Не зная дали в тази или заключената тема някой пусна извадка от законопроекта. Та, там искат при регистриране на съжителството дете, което е родено по време на съжителството или до 300 дни от прекратяване на съжтелството автоматично да се пише на името на мъжа. Това е така при гражданския брак - детето, родено в брака или до 300 дни след разтрогването на брака да е на името на съпруга. А за всички останали, които не са женени сега бащата трябва изрично да припознае детето след раждането.

# 143
Не зная дали в тази или заключената тема някой пусна извадка от законопроекта. Та, там искат при регистриране на съжителството дете, което е родено по време на съжителството или до 300 дни от прекратяване на съжтелството автоматично да се пише на името на мъжа. Това е така при гражданския брак - детето, родено в брака или до 300 дни след разтрогването на брака да е на името на съпруга. А за всички останали, които не са женени сега бащата трябва изрично да припознае детето след раждането.

И защо трябва да се прави това с регистрация в общината? От тук писалите разбрах,че точно това не искат. Че припознаването на детето е висш акт на доказване на любовта им,т.е. не искат автоматично да става регистрирането по някакъв си остарял закон. Така се посяга на личността им и правото да свободен избор.

# 144
  • София
Ами, с това започнаха и двете теми преди няколко дни. И когато аз написах, че хем ги боли, хем ги сърби, хем драго ми е, взеха да ми се сърдят. Не щат да се женят, ама, ако случайно решат да се разпишат някъде, то да е за съжителство, по съкратена процедура, без медицински и други документи, искат при раздяла пак да минат по скоростната отсечка, а правата им да бъдат защитени като при женените. Имаше и нещо за имуществото и делбата му, ама не го помня вече.

Ей сега сигурно ще се обади някой, който ще ми каже, че нищо не съм разбрала и нещата не били съвсем така, обаче няма да обясни как са. Така или иначе тези поправки не минаха.

# 145
Ох, наминавам, гледам няма яснота по повдигнатите от петък въпроси. Като се изясни се надявам навреме да намина пак и да се информирам. Весела седмица!  Laughing Темата също е весела.

"Само не можах да разбера кой им отнема това право /да не сключат брак/? Никой
Повтарям за стотен път, дори да бяха приели фактическото съжителство, само която двойка иска ще се регистрира, която не иска - няма да се регистрира. Само децата родени от брак ще се равняват по произход на тези родени във регистрирано фактич. съжителство. Т.е. изравняването е само по отношение на децата. Няма никакво изравняване и нищо не припокрива другото."
Нали туй си хортуваме гледам от дни- на кого са отнети правата- като не им се сключва брак на хората да не го сключват, има си начини и за припознаване и за придобиване на съвместно имущество.
И не децата, родени по време на брак биха се приравнявали, а обратното- някои други ще се приравняват на родените по време на брака. А то с едното припознаване си е налице такова приравняване вече.

# 146
*brilliance* , elpis Hug Simple Smile

Я пак обяснете за децата.

Т.е. изравняването е само по отношение на децата. Няма никакво ДРУГО изравняване и нищо не припокрива другото.

Има някакво изравняване и няма никакво изравняване newsm78
Какъв е проблемът на децата на несключилите брак?
Няколко пъти беше писано, че такава разлика няма.
А има ли и защо?

Биляна, понеже отказваш да разбереш, специално за теб ще повторя още по- описателно:
Децата, родени по време на регистрирано фактическо съжителство са с установен произход по закон.
Общото между брака и рег.ф.съжителство е, че и в двата случая се прилага презумпцията за бащинство- съпругът, респ. партньорът се счита за баща на детето... На бащата се вменяват допълнителни задължения при рег.ф. съжителство /приложих извадка/.
При обикновеното фактическо съжителство- когато се роди детето, за да има произход от бащата - той трябва да го припознае.
Иначе - нищо. Детето няма да има произход от бащата. Ако откаже да го припознае произходът следва да се установи по съдебен ред. Т.е. необходимо е допълнително правно действие да се извърши - т.нар. "припознаване".
И така имате 3 възможности:
1. Да сключите брак;
2. Да живеете в съжителство без да се регистрирате - ражда се дете - извършва се припознаване - детето е с произход от бащата;
3. Да живеете в съжителство и да се регистрирате - ражда се дете- партньрът на майката е баща на детето - без припознаване.

THE END

# 147
  • София
Сутринта гледах Бареков
та изправиха се там Корнезов и Герджиков, да си защитават позициите, за и против узаконяването на съжителството и приравняването му със брака

това, което се каза, беше отвратително
живеещите заедно, имащи деца, всъщност не били семейство
тези двойки рушали моралните устои и разсипвали държавата
това бяха и доводите да не се приеме съжителството като равностойно на брак

нищо не се каза за правни и законови сложности, говори се само за морал и ценности
айде моля ви се
ей това вече е дискриминация и открита обида

# 148
  • София
Очевидно са прекалили на тема морал. Но и интересно, защо като юристи не са наблегнали на формалната страна на нещата?
Все пак в тази тема не прочетох някой да твърди, че неженените не са семейства и са по-долу от женените.  Peace

# 149
  • София
точно това ме потресе /меко казано/, мен
нищо свързано с правото

иначе съм готова да си споря на воля, не държа всички да са съгласни с мен
но, моля, нека имат смислени доводи
липсата на морал и рушенето на държавните устои /цитирам почти дословнно/, не са такъв за мен

Общи условия

Активация на акаунт