Тайно кръщене??

• 2 495
  • 19
  •   1
Отговори
Здравейте на всички!
Момичета някоя от вас чувала ли е че когато човек се кръщава не трябва да казва на никой  до другия ден??? За да ви стане по-ясно: На моя приятел майка му го е завела и го е накарала да се кръсти само с нея,брат му и снаха му.Ей така набързо- без гости без да почерпи - абе в пълна мистерия. Най-вече че му е казала да не казва на мен(и той не ми беше казал) а ние сме от 7 години заедно.Знам че тя не ме одобрява от самото начало ама чак пък толкова....Ние даже искахме да се кръстиме заедно, но сега няма как. Да приемеш християнството по тоя начин не е ли нередно-все едно те е срам че го правиш та трябва да го криеш? Той изобщо не е наясно с тея неща и я е послушал мислейки че е за добро.Не съм суеверна но подозирам някакъв скрит смисъл в това аз да не присъствам (вие не бихте ли).
Мисля че това което е направила е грях,та ние с него сме като мъж и жена- от 100 години сме заедно, имаме вече и красиво бебе...

# 1
  • Варна
Ох, мамин сладък той...

# 2
Категорично - НЕ! Щом е ясно написано и забранено да се жени човек в тайна, значи същото важи и за Кръщането. Не знам да има такова правило, нито решение на някой Велик Църковен събор. Майка му е странна птица, според мен (еснафка)... Вероятно са скръндзи и са гледали да не почерпят, макар, че на почерпката естествено трябва да присъстват само гостите на самото Кръщение, не се прави на другия ден, а в същия ден и се плаща изцяло от Кръстника, който трябва да донесе златен кръст на кръщелника си (повъзможност - разбира се), или друг + кърпа за кръщането и бяла деха (обикновено - риза). На мен ме облякоха напълно, но тогава бях дете, все пак.

П.П.: Кой го е кръстил, този който го кръсти му става баща в Христа и започват да ги свързват роднински връзки, не мога да разбера, как така само майка му , снаха му и т.н. Не може да е роднина, що за идиотщини ? тези хора, нормални ли са ?
 Един съвет - този човек няма да порасне майка му явно го държи и за... (в превод на езика на психологията - момченцето няма да преодолее Едиповия си комплекс, щом толкова слушка мамчето)...
А щом имате и бебе - какъв приятел ти е той, та той ти е мъж, не си ли запозната с християнските закони? Никой поп не може да кръсти просто така такъв грешник. Полага му се пост, молитва, известно време е отстранен от молитвите и службите, моли се в притвора на храма(защото е грешен за да влиза вътре и да се моли с другите и да целува иконите, понеже е гнусен пред Бога) и т.н., докато не проумее греховете си и не ги поправи, чак след като отидете и се кръстите и двамата, даде ви се прошка и т.н., можете да се ожените. Всичко това трябва да направите заедно, защото не сте прители (приятелите не си бъркат в га... -сещаш се) , вие сте - мъж и жена и тази кукувица (майка му) , по-добре я отстрани от живота му или си плюй на петите, защото има много да патиш. Просто един безкрайно приятелски съвет. Иначе за пари - поповете и на ръце ходят, това не означава, че е правилно...

Последна редакция: пт, 12 юни 2009, 13:48 от Аненка

# 3
Няма такова нещо като тайно кръщене, освен ако християните в момента не са преследвани и не могат открито да изповядват вярата си. Не се е кръщавал в Афганистан, нали?  Wink

Иначе и мен ме е кръстила бабата тайно от нашите, ама то е било друго време и други нрави.

# 4
Не съм чула за такава традиция, въпреки, че и аз като Жаве съм кръстена тайно, но по мое време това е било срамно и т.н., затова майка ми е скрила от баща ми  Embarassed след 1 седмица обаче той казал "Хайде да кръстим детето" и истината излязла  Mr. Green

А за твоя случай - не е виновна майка му, а той. Не е бебе, а голям човек, решението е било негово.

# 5
  • Кори Селести
Чувала съм, че има мъже, които цял живот са вързани за полата на майките си.
Явно случаят е такъв.

Ако сте заедно от 100 години, би трябвало да знаеш това.

# 6

И мила, казваш, че е послушал майка си, мислейки, че е за добро... - ами ако утре тя го посъветва, да те зареже - как мислиш , че ще постъпи той, нали смята, че всичко, което маминка каже е за добро и трябва да се върши...
Не знам, как го приемаш, аз бих била безкрайно скандализирана (в разрез с християнството), избухването ми ще бъде равно на  изригването на Везувий през 79г.

Последна редакция: пт, 12 юни 2009, 14:02 от Аненка

# 7
  • Sofia
Казано е: Забранено е на християни, дори да сядат на една маса с нехристияни! Това го казвам не аз , а Велик Църковен Събор, чийто правила са свещенни!...
Казано е: Не проповядвай във форума, защото е забранено! И това го казвам не аз, а Великите Правила Форумни, чиито условия и указания са свещени!
Тръгне ли така една тема, завършва със звън (това вече го казвам аз).

# 8
Какво ? Това не е проповядване, просто го споменах, ок, ще го поправя!

# 9

И мила, казваш, че е послушал майка си, мислейки, че е за добро... - ами ако утре тя го посъветва, да те зареже - как мислиш , че ще постъпи той, нали смята, че всичко, което маминка каже е за добро и трябва да се върши...
Не знам, как го приемаш, аз бих била безкрайно скандализирана (в разрез с християнството), избухването ми ще бъде равно на  изригването на Везувий през 79г.
Права си и аз бях скандализирана но понеже той имаше някякви кошмари и някаква гледачка казала на майка му че така ще минат ако се кръсти(ама защо тайно от мен...не се уточнява) newsm78

# 10
Категорично - НЕ! Щом е ясно написано и забранено да се жени човек в тайна, значи същото важи и за Кръщането. Не знам да има такова правило, нито решение на някой Велик Църковен събор. Майка му е странна птица, според мен (еснафка)... Вероятно са скръндзи и са гледали да не почерпят, макар, че на почерпката естествено трябва да присъстват само гостите на самото Кръщение, не се прави на другия ден, а в същия ден и се плаща изцяло от Кръстника, който трябва да донесе златен кръст на кръщелника си (повъзможност - разбира се), или друг + кърпа за кръщането и бяла деха (обикновено - риза). На мен ме облякоха напълно, но тогава бях дете, все пак.

П.П.: Кой го е кръстил, този който го кръсти му става баща в Христа и започват да ги свързват роднински връзки, не мога да разбера, как така само майка му , снаха му и т.н. Не може да е роднина, що за идиотщини ? тези хора, нормални ли са ?
 Един съвет - този човек няма да порасне майка му явно го държи и за... (в превод на езика на психологията - момченцето няма да преодолее Едиповия си комплекс, щом толкова слушка мамчето)...
А щом имате и бебе - какъв приятел ти е той, та той ти е мъж, не си ли запозната с християнските закони? Никой поп не може да кръсти просто така такъв грешник. Полага му се пост, молитва, известно време е отстранен от молитвите и службите, моли се в притвора на храма(защото е грешен за да влиза вътре и да се моли с другите и да целува иконите, понеже е гнусен пред Бога) и т.н., докато не проумее греховете си и не ги поправи, чак след като отидете и се кръстите и двамата, даде ви се прошка и т.н., можете да се ожените. Всичко това трябва да направите заедно, защото не сте прители (приятелите не си бъркат в га... -сещаш се) , вие сте - мъж и жена и тази кукувица (майка му) , по-добре я отстрани от живота му или си плюй на петите, защото има много да патиш. Просто един безкрайно приятелски съвет. Иначе за пари - поповете и на ръце ходят, това не означава, че е правилно...
/ Благодаря за изчерпателния отговор и наистина си патя от нея

# 11
  • Пловдив
Що се нахвърляте връз момчето? Може наистина майка му да го е убедила, че трябва да е тайно. А пък нея може да я е убедила гледачката, има хора всякакви. Щом се опира до такъв вид "услуги", значи им вярва.

И мен баба ми ме е кръстила тайно, но нашата история е малко по-различна, майка ми е православна, а баща ми е католик.

# 12
  макар, че на почерпката естествено трябва да присъстват само гостите на самото Кръщение, не се прави на другия ден, а в същия ден и се плаща изцяло от Кръстника, който трябва да донесе златен кръст на кръщелника си (повъзможност - разбира се), или друг + кърпа за кръщането и бяла деха (обикновено - риза).  На мен ме облякоха напълно, но тогава бях дете, все пак.

Айде стига, бе! Кръсника ли трябва да ти тегли целия масраф?!

# 13
  • Бургас
doh Явно или майка му не те зачита или някой много яко я е излъгал. Но дори и някой да й е казал за този "обичай" все пак е недопустимо да се скрие това от тебе, та вие сте от толкова години заедно, а и имате дете. Дори и да нямате брак вие сте си като мъж и жена.
За в бъдеще бъди много внимателна. Ако се беше случило на мен аз напълно щях да загубя доверието си в приятеля си и семейството му.

# 14
Не знам за такова тайно кръщене.Щом знаеш,че майка му не те харесва,трябва да ти е ясно,че това го е направила с цел ти да не присъстваш на това събитие.Явно не те възприема като част от сем.Друго е обаче по-обезпокойтелно,че приятелят ти не се е противил,съгласил се е с две думи не те е защитил.Ако толкова държи на теб е трябвало да настоява да присъстваш.

Общи условия

Активация на акаунт