Програмата за детегледачките - 6

• 54 867
  • 765
  •   1
Отговори
# 735
"jeny", няма как да избегнете този период от 1 -2 месеца.Ние бяхме от първите и чакахме 8 месеца, докато стартира програмата.
Няма да е проблем да напусне и да се регистрира, когато бебка стане на 1 година и да подадете документи по програмата.

# 736
  • София
 n_alex76 благодаря ти за отговора   bouquet
Сетих се и още нещо - всяка кандидат-детегледачка ли трябва да мине този курс? Майка ми е инженер по образование, но 12г. е работила в дом за деца (сираци от 1 до 6 клас) и съответно завърши и нещо като Обща Педагогика. Дали това не може да и спести курса за детегледачка, а съответно и чакането.

# 737
  • Wolwedans
n_alex76 благодаря ти за отговора   bouquet
Сетих се и още нещо - всяка кандидат-детегледачка ли трябва да мине този курс? Майка ми е инженер по образование, но 12г. е работила в дом за деца (сираци от 1 до 6 клас) и съответно завърши и нещо като Обща Педагогика. Дали това не може да и спести курса за детегледачка, а съответно и чакането.
мисля, че ако има стаж с деца не кара курс. Ще почне веднага Peace

# 738
Здравейте. Прочетох 10-тина страници назад и ми станаха ясни доста неща. Искаме майка ми да гледа бебка след като навърши 1г. Проблема е, че майка ми в момента работи. Дали може да напусне работа и да се регистрира в БТ? В смисъл, тя иска да го направи, но дали няма да има проблем. А и с това забавяне от 1-2 месеца, де факто ще е безработна ако напусне работа... Как точно да го направим?

jeny, ако не се лъжа имащ право да прехвърлиш майчинството на майка си, щом тя е наета по ТД и работи към момента без да кандидатствате по никакви програни и тогава тя ще взема нето 240 лв, а не бруто  и чисто да получава 190 лв. Единственото предимство на програмата "Отново на работа" във башия случай е, че е до 3-тата годинка на детето, а ако прехвърлиш майчинството на майка си извън програмата ще получава 240 лв. но до 2-рата годинка.

# 739
  • София
jeny, ако не се лъжа имащ право да прехвърлиш майчинството на майка си, щом тя е наета по ТД и работи към момента без да кандидатствате по никакви програни и тогава тя ще взема нето 240 лв, а не бруто  и чисто да получава 190 лв. Единственото предимство на програмата "Отново на работа" във башия случай е, че е до 3-тата годинка на детето, а ако прехвърлиш майчинството на майка си извън програмата ще получава 240 лв. но до 2-рата годинка.
Да, аз точно заради третата година се ориентирах към "Отново На Работа". Просто искам да избегна яслата.

# 740
Здравейте,
Изчетох доста за програмата и не ми се изясниха няколко неща:
1. В нашата фирма при връщане на работа след майчинството изискват първо да си изчистимнатрупания годишен отпуск, ако ни одобрят по програмата, какво прави през това време детегледачката?
2. Ако детето се разболее, родителите имат ли право да ползват болничен или не?
3. Мъжът ми има право на повечко дни отпуска годишно поради спецификата на работата му и работа на смени. Възможно ли е да правят проблем на детегледачката, ако той е в отпуск, а тя не е?
Мерси предварително.

# 741
  • Wolwedans
Здравейте,
Изчетох доста за програмата и не ми се изясниха няколко неща:
1. В нашата фирма при връщане на работа след майчинството изискват първо да си изчистимнатрупания годишен отпуск, ако ни одобрят по програмата, какво прави през това време детегледачката?
2. Ако детето се разболее, родителите имат ли право да ползват болничен или не?
3. Мъжът ми има право на повечко дни отпуска годишно поради спецификата на работата му и работа на смени. Възможно ли е да правят проблем на детегледачката, ако той е в отпуск, а тя не е?
Мерси предварително.

Това са въпроси, за които "създателите" на програмата изобщо не са помислили. Няма условие, което да посочва, че не можеш да си ползваш годишните отпуски докато имаш гледачка, т.е. всичко, което не е забранено е разрешено. Пускаш си отпуската и хукваш по кафета Mr. Green, а гледачката гледа детето. Между другото на нея също и се полага 20 дни годишен отпуск. Отпуската на бащата няма никакво отношение, но и твоята също де... Просто при евентуална провека гледачката трябва да бъде на работното си място, а ти където си искаш- вкъщи, навън, на работа все тая...

# 742
Мерси за отговора. Аз всъщност предпочитам да си я гледам тази натрупана отпуска, а и някак ми се струва по-редно, но след като го има изискването да съм в майчинство, докато се одобри детегледачката, явно не може да стане точно така. Иначе знам, че гледачката има право на 20 дни платен отпуск годишно и моят редовен си е толкова, така че няма проблем. За таткото попитах, защото понякога ги гонят по 2-3 дни без тяхно желание, когато нямат работа и да не е проблем, ако при евентуална проверка се окаже вкъщи. Също понякога кара 12 часови смени и после може да се случи почивка през седмицата.

# 743
  • Варна
Относно отпуските, аз като подавах това приложение № 6 дето се подава всеки месец, ги питах, ако ползвам платената си годишна отпуска, дали трябва да декларирам, както и бащата. Те казаха, че това няма отношение, както и ако съм в болнични например. Единствено било важно, дали  някой от родителите не  е в отпуска за гледане на дете до 2 или 3 години. Но това е при положение,  че детегледачката е одобрена и е назначена на работа. Та си мисля, че може по-добрия вариант е платената годишна отпуска , да си я ползваш след като  се върнеш на  работа.

# 744
Моята детегледачка е в болницата.Мъжът ми трябваше да си вземе част от платения отпуск, за да гледа детето. Sad

# 745
а ако детегледачката не ползва отпуска си, накрая ще и го платят ли?

# 746
а ако детегледачката не ползва отпуска си, накрая ще и го платят ли?

Не - назад в темата е описано, че не се плаща, нито се прехвърля за следваща година.
  Peace

# 747
  • София
Здравейте и благодаря за полезната темичка  Hug

Смятам и аз да подам документи по програмата Отново на работа, въпреки, че ако приемат малкия на ясла, ще го запиша през септември и ще отпаднем, но пък може и да не го приемат. Намерила съм детегледачка.  Simple Smile

Следващата седмица, когато отидем да подаваме документите ще попитам и там , но да питам и Вас -  В кой момент аз трябва да се върна на работа? Предполагам, че след сключването на договор с детегледачката. Което е малко тъпо, тъй като, ако ме задължат да си изчистя натрупаната отпуска ще имам хем детегледачка, хем аз ще съм в къщи.  Thinking Днес звънях и в НОИ. Според тях трябва да подам декларация за промяна в обстоятелствата, за да ми спрат майчинството, в три-дневен срок след като детегледачката започне да го гледа, т.е. според мен пак опира до датата на сключване на договора с нея. Вчера, когато се обаждах в БТ ми казаха, че договора с детегледачката е с Агенцията по заетостта, т.е. аз ще имам ли отделен договор с нея? Моля кажете ми също дали има някакви други документи, освен посочените в сайта на АЗ и заявлението, които трябва да се представят, както и има ли мами, които са подали документи в БТ Възраждане- София

Благодаря на всички за отделеното време.  Hug

Извинявам се, ако назад в темата има отговори на въпросите ми, чела съм я, следя я от септември, но сега, когато ми възникнаха конкретните въпроси, не можах да открия отговори.  Blush

# 748
  • Wolwedans
Аз от сряда (29.09) влизам по член 164 и бях в БТ и там ми казаха,че може и само 2 дни да съм по този член и после да започна работа-важно било КЪМ МОМЕНТА НА ПОДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТИТЕ!Та аз така и мисля да направя-на 29.09 ще ги подам,а от 01.10 ще се водя на работа-дано да няма проблем?   Praynig

# 749
  • около Варна
На мен ми отговориха същото, към момента на подаване на документите трябва да съм в отпуск по майчинство, от следващия ден мога да се върна на работа. Аз още на следващата седмица прекъснах майчинството, за да изчистя отпуските.

Стана вече месец откакто съм подала документи и няма отговор никакъв, дали трябва да звъня някъде да питам Thinking

Общи условия

Активация на акаунт