Програмата за детегледачките - 6

• 55 529
  • 765
  •   1
Отговори
# 75
аз,като го чета това,разбирам,че програмата В подкрепа на майчинството вече няма да я има Thinkingние решихме да си плащаме на нашата детегледачка и тя се съгласи да и даваме толкова,колкото би взела по програмата.зимните месеци ще ни е трудничко,обаче Confusedние,от друга, страна не искаме тепърва да подаваме документи за нова програма,да избираме нова детегледачка и детето тепърва да свиква с нея,ако ни одобрят Crossing Arms
някой знае ли със сигурност ще спират ли Програмата в подкрепа на майчинството или все още има надежда след нова година да получим финансиране Praynig

# 76
аз,като го чета това,разбирам,че програмата В подкрепа на майчинството вече няма да я има Thinkingние решихме да си плащаме на нашата детегледачка и тя се съгласи да и даваме толкова,колкото би взела по програмата.зимните месеци ще ни е трудничко,обаче Confusedние,от друга, страна не искаме тепърва да подаваме документи за нова програма,да избираме нова детегледачка и детето тепърва да свиква с нея,ако ни одобрят Crossing Arms
някой знае ли със сигурност ще спират ли Програмата в подкрепа на майчинството или все още има надежда след нова година да получим финансиране Praynig

Tired честно да ти кажа за завиждане си, че жената се е съгласила за тези пари. моята детегледачка освен, че взема парите от програмата, аз й доплащам всеки месец.
да не е пенсионерка твоята жена?

# 77
Много интересна статия в днес.бг моя малък син става на 1 годинка октомври, а свекървата е безработна и е на борсата, какво следва да направим ние ако искам да участвам в такава програма за гледане на дете. Или да се разходя до социалните.

# 78
ianuda, прочети предишната страница и посетете местното бюро по труда.

# 79
Здравейте, може би не му е тука мястото, може и да има друга тема, но в мен напира един въпрос, който много е свързан с програмата. Ясно е, че тя е под въпрос, а и да тръгне това е временна мярка, която правителството ще по крепи или не, зависи от бюджета. Има нещо по важно, което ми се струва нужно да се коментира. Приемът в детските ясли има двоен стандарт. Яслите към ОДЗ са ясни, там важат писани правила и он-лайн система. Но все още има ясли към Министерство на здравето, които са извън системата и няма правила за прием. Родителите водят личен разговор с директорката, класирането и приемът не подлежат на публичен контрол. Макар, че местата са малко, а може би именно заради това, не трябва ли и този вид детски заведения да имат прозрачен прием. Предполагам, че много от вас по съображения за по-голяма сигурност предпочитат детето под 3 г. да си стои в къщи и да бъде отглеждано от баба му, разбирам това, аз съм възприела същият подход. Все пак има хора, които не могат да си позволят 500-600 лева за гледачка в София, предпочитат да се борят по легалния начин и искат яснота. Аз съм за това всички детски заведения да имат прозрачен начин на прием и критерии. Имате ли други мнения?

# 80
някой запознат би ли дал инфо как се развиват нещата по тази програма и за 2-те страни ,към момента ?
благодаря!

# 81

Тук намрих отговора, но бих искала да се допитам до вече сблъскали се с този проблем мами или по-добре запознатите от мен!
"5) Ако сте бременна със следващо дете:
- В случаите когато вече е разрешен отпуск за бременност и раждане за следващо дете, майката няма право да се включи в програмата „В подкрепа на майчинството” за предходното дете.
- Когато е започнало отглеждането на дете по програмата „В подкрепа на майчинството” и през този период на майката се разреши отпуск за бременност и раждане за следващо дете, трудовият договор на наетото лице не се прекратява."
   Благодаря!

Здравейте момичета,

присъединявам се към въпроса на moni marian , ако може някой да каже - това потвърдено ли е?

Предварително благодаря!

# 82
Здравейте, момичета!

Много се израдвах като видях, че има и такава тема, но като се зачетох и направо се обезкуражих  Confused Сега в крайна сметка действа ли тази програма или не, изплащат ли се парите по нея или не???
Аз онзиден ходих до тукашното Бюро по труда (в Благоевград) за първи път да питам за програмата и ми казаха, че действа и няма никакви проблеми, само трябва да си подам такива и такива документи и декларацийки и с приоритет са безработни в предпенсионна възраст. Но аз тогава си мислех, че си имам едно момиче за гледане - та ми казаха, че трябва тя да се регистрира в бюрото като безработна. И това беше всичко, което ми казаха, не ми споменаха за спиране на парите заради ревизии, не ми споменаха за разни спънки и проблеми...

# 83
здравейте.
Аз бях наела пенсионерка по програмата в подкрепа на майчинството от м.02.2009 г. но за съжаление тази жена се оказа много лоша и крадлива и бяхме принудени да я сменим.за целта трябваше да се прекрати трудовия договор с нея, което автоматично ни нареди на опашката за чакащи по програмата, която естествено накрая беше спряна.сега отново съм подала документи за програмата отново на работа, но като гледам май скоро няма да стартира, а пък малкия навършва 3 годинки през м.02.2010.

# 84
  • ПРИ ЛЮБИМИТЕ ХОРА
Здравейте!
И аз се интересувам от тази програма "Отново на работа".Действа ли вече самата програма или още само набират документи по нея?Има ли някой който вече да е одобрен по програмата?

# 85
  • София
За "Отново на работа" набират документи. Още няма одобрени. Тя ще се финансира с пари по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

# 86
  • ПРИ ЛЮБИМИТЕ ХОРА
Благодаря ти  Kia !А ти запозната ли си добре с изискванията по тази програма?Имам в предвид за изискванията спрямо родителите?Че при мен има някои въпроси, на които немога да получа отговор от местното Бюро по труда.

# 87
  • София
Благодаря ти  Kia !А ти запозната ли си добре с изискванията по тази програма?Имам в предвид за изискванията спрямо родителите?Че при мен има някои въпроси, на които немога да получа отговор от местното Бюро по труда.
Ето тук им алинкове с образци на заявленията, които трябва да се принтират.
http://www.az.government.bg/internal.asp?CatID=28&WA=Efunds/ … 105/Menu_1105.htm
Изискванията са написани на последната му страниза - 3.
Не забравяйте, че към заявлението трябва да приложите следните документи:
- копие на акта за раждане
- служебна бележка от работодателя или друг документ, удостоверяващ трудовия статус.
Прочетете внимателно Заявлението и попълнете всички необходими полета.
ЗАПОМНЕТЕ! Можете да подадете Заявление, ако сте:
- наети (и двамата родители) по трудово правоотношение към датата на подаване на заявлението;
- единият от родителите ползва отпуск по майчинство по чл.164, ал.1 от Кодекса на труда;
- не сте включени в Националната програма „В подкрепа на майчинството”;
- децата ви не са записани в детска ясла.
Всички подадени Заявления ще бъдат разглеждани и класирани, но: Приоритетно ще бъдат разглеждани
заявления от следните групи лица:
- самотни родители;
- многодетни семейства;
- родители на деца с увреждания;
- семейства, в които един или и двата от родителите са с увреждания;
- семейства, в които месечният доход на родителите не надвишава
размера на две средни работни заплати.
Попълненото Заявление се подава в бюрото по труда по местоживеене.
Избраните чрез подбор безработни, регистрирани в бюрото по труда и
преминали курс за обучение за полагане на грижи за малки деца ще
бъдат насочени за одобрение от Ваша страна.

Ние си принтирахме заявленията и отидохме с попълнени документи барабар с детето в бюрото по труда.  Laughing Моля се поне тук да се класираме, защото майка ми е безработна и няма никакъв доход ...  Praynig

# 88
  • ПРИ ЛЮБИМИТЕ ХОРА
БЛАГОДАРЯ ТИ ЗА ИНФОРМАЦИЯТА  Kia!

# 89
  • София
Здравейте! Имам следния въпрос: Майка ми е включена в програмата "В подкрепа на майчинството", но тя е пенсионерка. Четох, че програмата вече няма да работи с пенсионери, това означава ли, че ще й прекратят договора и как и кога точно ще стане това?
Ако й го прекратят, какво трябва да направя, за да почна отново да си взимам 50% майчински, докато детето ми навърши 2 г.?

Общи условия

Активация на акаунт