Зелено селище

• 22 408
  • 134
  •   1
Отговори
# 60
 Hug Разгледах при-земния сайт,както и фенера,но едно нещо не ми дава мира ,и искам да го споделя с вас! Peace
От всичко ,прочетено дотук ,стигам до извода,че искате да се зароди такова селище, но някакси често се споменава,че е идея ´´за вбъдеще´´.Защо? толкова ли е трудно да си го представите?
Защо мислите,че трябва да сте далеч-далеч,за да сте обградени с тишина и спокойствие?
Ами ,няма ли селца около София,Варна, Пловдив,които да са едновременно отделени от градския живот ,и в същото време-на 30мин с кола,например?

Може би,защото имат опит от чужбина, но това го има само в Бг-само там  се прави на въпрос разстояние от 30,40,че и 50км.
В момента мъжът ми работи на около40км,от вкъщи.Аз лично ,само веднъж съм работила в близкото градче-иначе все на по 30-40км.

За училището...
Навсякъде в Европа има транспорт за ученици.
В случая-дори и 5-6 деца да са-един бус ги устройва.
А мислите ли ,че в цяла България ,училищата са им на един билет разстояние- в Родопите ,примерно, дори и в средния курс ,масово ходят на училище в по-големия град.Пък и не само там- аз съм от Варна , имах съученичка от Провадия- всеки ден си ходеше !

# 61
Скоро ходихме на пикник в Ярема, на 30 км от София. Оказа се, че там има частна много добра английска детска градина. Селото е много красиво, чисто и далеч от шумотевицата и лудницата на града, а има интернет, водопровод и все пак е близо до София. В района особено лятото има доста виладжии, но не знам как е транспорта зимата. Съседното село Железница е добре заредено, има магазини и доста ресторантчета даже. Иначе природата е фантазия - смесица от иглолистни и широколистни гори и много чист, кристален въздух  Simple Smile

# 62
точно това имах предвид  Peace
ако се огледате ,сигурна съм,че има хиляди възможности.

тук има такива 2общности-по - малко еко,и повече съмишленически!
предимно холандци са, но има и датчани.
Англичаните  са най-голям брой чужденци,но не си падат много по тия работи Mr. Green
повечето къщи са дървени, повечето са с фотосолари, много от тях нямат и ток/ просто не им се разправя- затова са с фотоволтаици/,повечето работят по интернет, или по веднъж-два пъти  в месеца са в Холандия.
всички са високообразовани,интелигентни хора,които са избрали този начин на живот- да си гледат доматите и чушките...
което не изключва и момента ,че тук спокойно могат да се пекат на слънце и да не се притесняват от трафика, смога, и от потъващата Холандия  Mr. Green

вижте бъдещият ми начин на отопление http://www.solarventi.com/generelt/SunModel_UK/index.htm

# 63
Страхотна тема  Hug
Аз също с удоволствие бих живяла в таккова еко селище. През последните години това ни е мечтата да си вземем къща в близост до София - засега мисля,ч е това е алтернативата, освен ако човек няма някоя дистанционна професия, за което също съм мислила. Още преди 3-4 години оглеждахме райони близо до София за къща, но за съжаление нямаме възможност за закупуване,така че засега сме в период огледи. Последно мислим за земя и да си вземем сглобяема дървена къща.. Мечтии :0 Иначе като райони сме мислили за Равно поле, районите около Лозен и Герман освен,че вече са доста скъпи и са много населени, така че отпадат. ходихме и до Пасарел, но си е далечко за автобус. А винаги гледаме да има градски транспорт, защото въпреки ,че имаме кола, трябва да има алтернатива.  Миналата година ходихме в село Плана, то също се намира след Железница - много ни хареса. Цялото село е на махали и е пръснато из баирчета и полянки. Не знам само как е зимата с транспорта,  а и е малко планинско и за зеленчуци и плодове не знам как е, не разбирам.
Иначе ако работя в София малко ме притеснява това всекидневно пътуване = загуба на ценно време. Сега живея и работя в центъра и съм се разглезила - 15 минути пеш и съм се придвижила.
За едно екоселище чухме случайно на едно моренце миналата година - става въпрос за "Васил Левски" (или поне тогава така се казваше, защото мислеха смяна на името), но хората са привърженици на не знам как да нарека , примерно движение, последователи на Анастасия, което както и по-горе казахте също не ми е по вкуса - предпочитам да няма религиозни и духовни замисли.
Също така си мисля, че е добър вариант закупуването на повече земя от няколко души, хем взаимопомощ, хем добри съседи и по-добра цена.
преди време бях попаднала на един проект за отпускане на средства от ЕС за развитие на селските райони, ще потърся и приложа инфо. Все още не съм имала време да прочета за проекта, но идва отпуска ще мога да се задълбоча.

# 64
  • София
Яка идея, да се закупи земя от сплотени с идея хора...
само дано сме на по-високо ниво на съзнание, което не би позволило дребнавите търкания, които се срещат между съседи....

и на мен много ми харесва около железница и ярема,
като ходим натам винаги се зареждам, толкова е красиво и силно  Peace

# 65
Ето още една група във фейсбук, на приземните хора. http://www.facebook.com/home.php?ref=home#/group.php?gid=128845972488&ref=nf

Танче, съгласна съм че е добре селището да е близо до град. Работата ти е тясно свързана с града ли? Може да има своя аналог в едно по-малко селище? А за училището - има такова в самото селище Simple Smile Съответно има деца, приятели. Мен също това ме притеснява за нашето село - вярно, че е близо до града, но все пак в селото май не живеят деца за постоянно.

Маmagemelar, права си относно притеснението за бъдещо неопределено време на мислите ни. Смятам, че текста в сайта е добре написан, а използваното време е съвсем на място. Има тук таме "ще", но като цяло и най-вече края на текста си е съвсем намясто - "Има такова място".

М_Ник, и аз много съм си мислила точно за южната страна на Витоша. Другите места, които ме приличат са Кюстендилско (там е необяснимо по-евтина земята  newsm78 ) и Благоевградско - Осогово и Беласица планини. И Странджа.

Maita5, знам за "Васил Левски", това, което мен също ме спира е точно това, че основата е такова движение. Въпреки, че несъмнено в Зелено селище ще има духовна дейност, тя няма да е основата върху която ще се гради. Смятам, че така е по-лесно да вирее толерантноста към различните вътрешни светове.

Bili-san, драго ми е да те видя тук Simple Smile

„Не избирай къща, а комшия”

Има съвсем реална вероятност в селището да има валдорфска детска градина/учителка Simple Smile

Мислили ли сте по въпроса как бихте се издържали в едно такова селище?

# 66
  • Русе
Танче, съгласна съм че е добре селището да е близо до град. Работата ти е тясно свързана с града ли? Може да има своя аналог в едно по-малко селище? А за училището - има такова в самото селище Simple Smile Съответно има деца, приятели. Мен също това ме притеснява за нашето село - вярно, че е близо до града, но все пак в селото май не живеят деца за постоянно.

Maktub,тези мои притеснения са в случай,че се преместя в някое от селцата край нашия или друг град.Не се отнасят за Зеленото селище.  Peace
 Инъче за работата ми.. Ами всъщност аз не съм сигурна с какво точно ще се занимавам след като изляза от майчинство.Това,което работех,когато и преди да забременея,беше временно.Имам някои идеи,но нищо не се знае.А в Зеленото селище.. Честно казано мислих си какви възможности се отварят за всичките му жители,не конкретно за себе си (нали съм на кръстопът относно това.. ).Та си мислех как щом в селището ще има градина и училище, ще има нужда от персонал за тях;ще има нужда и от магазин в селището - ето малък частен бизнес за едно от семействата;и разни такива неща..  Wink

# 67
Мислили ли сте по въпроса как бихте се издържали в едно такова селище?

за себе си не знам, но мъжа ми го цаня да  застрои селището  Mr. Green

# 68
Бих живяла, да. Представам си го като огромна многобагрена цветна градина, с всякакви добре поддържани дървета, къщите не много големи, но с чудни веранди, боядисани в оранжеви, зелени, червени мазилки, нещо като града на дребосъчетата от " Незнайко " с улица на " Синчеца " и т.н. Хората си ги представам с най-различни професии-сладкари ( понеже ужасно ми се яде торта в този така подходящ час на денонощието Grinning ), художници, композитори, писатели, зидари...

# 69
Айде и аз в кюпа с лудите  Wink
Отдавна го планираме с моя мъж новия ни "зелен" дом. Засега обаче точно факта, че имаме деца, които ще трябва да ходят на училище, да общуват с други деца, да канят и да посрещат гости, ни спира от заселването извън града. Искам децата ми да са независими, а не да прекарат детството си, извозвани напред-назад от мама и татко. От тази гледна точка селището, както групово го описахте, е просто идеално. Винаги съм си представяла нещо такова, но отдалечено от идеята за комуна. Колкото и да си отворен към различни идеи, колкото и лесно да приемаш другите, различните, едно такова удобно затваряне между еднаквомислещи си е точно затваряне - малко по-малко ставаш кон с капаци, дори и да не си бил такъв. Точно затова ми се струва, че живота там, където сме, прави не само нас по-богати, но и тези, които се заразяват от нашия ентусиазъм, от прехода ни към малко по-различен живот, от това, което носим в себе си. От тази гледна точка съм убедена, че е необходимо да има хора, работещи навън, както и външни хора, работещи в селището. Естествено, няма нищо по-нормално от това, хората да работят там, където живеят, но да не е плод на свободен избор...
Ядете ли месо? Ако не ядете, ще приемете ли да имате съсед, който коли козлета? Аз например ям, макар че лично не бих заклала животно. Не искам да отварям тема за/против едикакъвси начин на живот/хранене. Но как ще се отнесете към комшията, който мисли различно в едно такова селище?

Последна редакция: пн, 29 юни 2009, 16:15 от Сребърен облак

# 70
  • Русе
Ядете ли месо? Ако не ядете, ще приемете ли да имате съсед, който коли козлета?
Аз ям месо много рядко и общо взето постепенно минавам към пълното му изключване от менюто ми.Но почти всички около мен ядат месо,свикнала съм с това и го приемам.Общото между хората в селището ще е желанието да са по-близо до природата и да водят по-еко живот.Но ще има и различия между тях в различни отношения,нормално е и трябва да уважаваме тези различия.Истината е,че много ще се радвам,ако живея на място,където никой не яде месо.Но ако съседът ми обича да похапва месо и коли козлета,ще го приема,макар че няма да ми е никак приятно (не толкова това,че яде месо,а това,че убива животни).
 Сребърен облак,много ми хареса целия ти пост.И аз много си мисля за това затваряне,което ще е най-чувствително при децата.За това колкото по-многолюдно е селището,толкова по-добре - повече контакти и приятели за децата и изобщо за всички.  
 От тази гледна точка съм убедена, че е необходимо да има хора, работещи навън, както и външни хора, работещи в селището. Подкрепям  Peace
 И като стана отново въпрос за работа.. В Зеленото селище ще си имаме рсторантче и кафе-сладкарница,нали (за сладкарницата ме подсети хайдут велко )? Simple Smile Ето накъде ще е ориентиран моят бизнес.Работих няколко години в заведения,мислех да се ориентирам в друга посока,но може и да не го направя.Толкова хубаво си представям еко-ресторантчето,с удоволствие бих го отворила и раководила или работила там.Храната ще се приготвя от продукция на хора от селището,ще се разливат домашно вино и ракия.  Laughing Ще има хубава лятна градина (представям си я и нея,но нямам време да я опиша сега),а през зимата ще е уютно затоплено от камината на дърва.И сега ще проява дискриминация към различните от мен,но няма да има никаква чалга.  Naughty Дано да сте съгласни.  Mr. Green
 Размечтах се.. Хайде,заповядайте в Зеления ресторант!  Laughing

# 71
Ето някои осъществили мечтите си  Peace
http://organica-dobrostan.blogspot.com/

# 72
Страхотна тема  Hug Попаднах на нея "случайно" от подписа на Maktub. Отдавна обсъждаме със съпруга ми идея за подобен начин на живот, в който обществото работи както за общото благо на обществото, така и за себе си. Дори сме го обсъждали като идея за нов Световен ред  Mr. Green Където работиш това, което можеш най-добре и го правиш с желание и ентусиазъм и съответно даваш най-доброто от себе си. Хлебарят е хлебар и е щастлив с това, фотографът е фотограф, детски учителки и всички други професии, които лежат на сърцата на хората. Всеки е ангажиран да работи определен брой часове (в зависимост от нуждите на всички) за производството на продукта/услугата, от която се ползват хората в обществото. всички са добронамерени и се стремят към любов и приятелски взаимоотношения.
Самото село си го представям точно както е описано от при-земените.
Дори си мисля, аз имам земя (земеделска) на 50км от София - готова съм дори да я даря за общото благо, друг - строител - да се ангажира със строителството, трети с отоплението и т.н.
Но най-важното е хората да са ориентирани към по-смирен начин на живот, отказване или поне ограничаване на консуматорското общество.
А лично аз - представям си се, че се занимавам със земеделие. Просто ми лежи на сърцето. Искам да произвеждам нещо със собствените си ръце. Представям си, че имам малка (а може и голяма) нивичка с ягодки или нещо подобно, дори и цветя искам да гледам  Heart Eyes

# 73
Много ми допада мнението на Сребърен облак . И аз мисля, че децата са една сериозна връзка с града (който и да е той). На този етап, поне у нас, е доста трудно обучението в семейна среда на малките. Просто няма подобни традиции и празнотата в образованието е голяма. Много е сложно, дори за дечица с медицински причини, да продължат обучението си нагоре..

Друго - и аз не си падам по комуните. Духовността.. е въпрос на личен избор, а отношението към природата няма нищо общо. Много често местните живеят възможно най-щадящо (поради липсата на средства), което не ги прави наши единомишленици по много позиции.  Но пък модериният термин "еко" също не ме блазни, всеки си има неговото разбиране по отношение на природосъобразността. Някак съм настроена подозрително към всички "модерни" технологии в строителството.

# 74
Цитат
Видях описани моите мечти в тази тема, прекрасна е.

И аз ги видях,прекрасна тема. HugВъзнамерявам в близко време да ви затрупам с въпроси Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт