СЕДМОКЛАСНИЦИТЕ- палцестискането тече, децата се тестуват

• 23 748
  • 375
  •   1
Отговори
# 255
Поздравления за децата! Поздравления и за мамите! На този етап нашите деца знаят български език по-добре и нас. И това се дължи не на образованието в училище, а на подкрепата (финасова, интелектуална и морална) на родителите. А тези в МОН - те са идиоти.

Е точно това имах предвид, като писах преди 2 дни, че още с подготовката децата нямат еднакъв старт. Едни могат да си позволят, а други не/финансова подкрепа/. МОН иска, но в замяна на това НЕ ДАВА.

# 256
  • София
Благодаря за подкрепата. И аз оставих анализа и теста за утре, когато ще сме по-свежи и по-мъдри и двамата. Това с формулата излиза, че е поредната мистерия. Ще измислят нещо донемайкъде само и само да не разбере някой резултата. 

# 257
 Naughty
За тази година МОН вероятно ще приложи същите скали за оценяване! Скалите за матурите се менят, защото идеята е всички зрелостници да могат да завършат!
Нека децата да получат колкото се може повече точки на преразказа!
Пожелавам го на всички!!! 55

# 258
То през цялото време е една конспирация и една истерия, така че не ме учудва и това за начина на смятане на оценките. Въобще е една откачена история. На теста ясно е написано, че трябва да се пише със син химикал, но нашите деца на изпита е даден ЧЕРЕН. В две училища със сигурност. Просто не мога да разбера, хората по места ли не тълкуват нещата, както трябва. Кой и защо им прави инструктаж на квесторите и на Регионалните Инспекторати? Не че е толкова важно, но като това се повтаряше постоянно явно има значение.

# 259
  • София и там където не се пуши

Не можах да разбера кой беше с хубавото русо бебе днес.

Ами не е от твоя отбор, а от мамите с три деца. 

На 25-ти кафепиене на същото място.

Знаток, обещала съм на Маринова, че ще дойдеш на 25-ти, защото тя съвсем за малко те изпусна и    newsm45  . 

# 260
Българският,както и всички други езици се променят малко или много постоянно WinkТази дума в "Под игото" може да е писана по един начин,а сега да се изисква по друг.Няма значение,браво на всички деца,трябва да се радвате.А и не мислете,че много деца имат такъв резултат от теста.Не знам дали "Под игото"  за преразказ беше подмолен камък или не,защото е хем учена(и в по-говечето случаи мразена) творба,но хем е и може би една от най-трудните творби.Миналата година преразказа беше "Заложна къща".Много хора мислеха,че е лесно,но всъщност имаше много изброяване а и на места е било трудно да се преразкаже без повторения и да е ясно.
 ellytza всичко е наред,57т. са доста добър резултат.А може и преразказа да му е силата Hug Hug Hug
 Сега се успокойте,мина българския.Според мен децата ще правят много по-малко грешки от надоглеждане или от притеснение на изпита по математика,отколкото на този по БЕЛ,защото ще са подготвени и ще знаят какво ги чака.Не мисля,че ще е толкова труден,колкото очаквате.Съсредоточиш ли се,винаги ще намериш изход.В крайна сметка ако не излиза,нагаждаш отговорите и  ще разбереш.Миналогодишния тест по математика за мен беше лесен,но аз съм си малко неизживян математик,тъй че...Реших го и изкарах 5.80 приблизително,но децата бая се изпотиха.Не е коректно такива задачи да се дават на седмокласници,които не са изучили достатъчно материал да пробват различни решения на задачите.

Последно се изказвам и спирам вече.
Това, че езика се развива го споменах и аз, но със сигурност не се е развил до слято писане на тази дума (до немай-къде) до 1981г., видно от споменатия от мен по-горе речник.
Да ви уведомя междувременно, че езикът не се е развил и до 1999г. съгласно Български тълковен речник (четвърто издание) на Наука и изкуство от 1999г., където на 522 стр. се чете следното (цитирам буквално написаното в речника):
немай-къде нарч. Само в съчет.: До немай-къде-в извънредно висока, най-висока, крайна степен. Живеехме до немай-къде зле. От немай-къде-по неволя, поради липса на друга възможност. Дадох му заем от немай-къде..
Освен да са го развили езика тея дни, за да направят анкета колко често си купуваме речници -седмично, месечно.
Съгласна съм абсолютно, че при теста има и варианти за изключване, за да стигнеш до верния отговор, ако не си съвсем убеден кой точно е той, но при тази ситуация я ми обяснете кое по точно да изключа, бе джанам. Да търся при грешките по-по-най (коя грешка е по грешка от другите или как).
Лично мнение-това трябва да се провери - дали не е поредния гаф на МОН, допускан на конкурсен изпит, защото това е традиция.
Ако "традициите не са това, което бяха", защото 10-на дни преди изпита е излязло поредното преработено издание, в което някой беловлас професор е решил да развие езика до слято писане на думата - моля да бъда извинена. Сигурно го е наложило някоя европейска директива, ХА-ХА.
Но е факт, че и във филологическите среди се спори за правописа на някои думи, а тук "има нещо гнило" (тези дни и в България), при положение, че в речниците го откриваме с различен правопис.
Абе няма ли някой с филология наоколо?

# 261
попитах учителката си от уроците по бел, която е преподавател в СУ. тя обясни, че няма как наречието да се пише слято, все някъде би трябвало да има тире за полусливане.
а подточка г) може да е печатна грешка, защото при бърз прочит изпуснатото "н" не се забелязва толкова лесно. освен това в изпита имаше и други подобни грешки, като например изпуснатата дума в преразказа и липсващите правоъгълничета за последните две цифри на регистрационния номер в бланката...

чудя се дали в Министерството ще поправят грешката си, или двете ценни за доста седмокласници точки отиват на вятъра...

# 262
Зззззздравейте : ) !Аз не мога да заспя-непрекъснато се будя, хващам елката и скалите, и започвам да изчислявам.На теста имам 64-65 точки.Добре е, че на преразказите съм по-добра, дано там излезе нещо.Много ми е шашнато, защото математиката ми е слаба и планът беше да изкарам повече по БЕЛ.Очертава се да съм около 5.5, ама не знам дали ще успея да изкарам 4.5 по математика.Силно се надявам.Днес се притесних много, защото очаквах повече точки, но като разбрах резултатите на другите, ми олекна.Сега започвам яко математика.Не, че досега не съм решавала, но тази седмица трябва да се спукам от задачи.Не мога да си представя, че има въможност да не бъда приета #Crazy .Прословутата девета задача съм я решила.Имам книжка, чието заглавие е "Донемайкъде и обратно".Чудя се дали има два правописа като реторичен/риторичен.Ако е така, то другият вариант за изписване е до немай-къде.Ако е сбъркан въпросът, се дават всички точки, които носи, независимо от посочения отговор.С вариант 3 извадихме късмет.От преразказа не мога да се оплача, определено беше лесен, но не беше честно спрямо набор `94 и `93.Тестът обаче беше по-труден от двата, давани досега.Имам 6 грешки, а на миналогодишните имах съответно 1 и 3.Все тая : ) .Колкото-толкова.

Хайде успех на дечицата ви, дано математиката тази година бъде по-лесна от миналогодишната.
Ще ви пиша пак, когато си разбера бала  Stuck Out Tongue.

# 263
Добър вечер или добро утро!
Сън не ме лови,а не съм спала и предната вечер,уморена и изнервена ДОНЕМАЙКЪДЕ,и все повече обезверена.
Открили сме си 6 грешки,все по 2т,и разбира се 9 въпрос е сред тях.Също така броим за грешка и един от отговорите-14,поне 1 точка може и да си спестим.Изброила двете думи чрез /,а не с ;,което може да е грешка.Квестрките не пожелали и да погледнат какво пита детето с думите едн към друга-"Ама как ще и казваш?"А то питало как да ги изброи:с наклонена черта или чрез ;Абе..........................нямам думи.................до къде сме стигнали,да ги бяха сложили небългароговорящи поне,да не те яд!То бива,бива,бива..... #2gunfire
Детето ми е много,ама много щастливо,а аз се радвам(до колкото мога) на нейното спокойствие.И мен ме е яд на обясненията и-ами тези двата ги знам,ама защо съм писала този оговор-незнам...какво да му кажеш сега? Thinkingза математиката била по-спокойна,защото била правила 5-6 пробни теста,а п БЕл само2,и след като от БЕЛ е много доволна,нямало за какво да се притесняваме. Thinking
Е не е ли заблудена овчица,милата ми,наивната ми?Ето така се отпускат,и после нищо не постигат,ама нека се наспи сега,а след няколко часа ще започвам със  строй се!преброй се!леви,леви и в математиката марш!
А сега сериозното!
Наистина,след като в текста от "Под игото" имаше допусната грешка(макар и само изпусната дума),то защо да Не може да се е случило същото и с 9-ти въпрос,отговор  Г ? Май повечето деца са писали верен отговор Г.
Не е за вярване как отново се отиграха в/у децата ни...............
За да се обърне внимание на този проблем наистина трябва всички,ама по възможност всички да се свържат с учители по училищата си и да протестират с/у този въпрос.Помня,че нашата учителка по БЕЛ ми е споделяла за подобен проблем от минали години.както тази година проверяващите са в 1-во СОу по БЕЛ,така и предишни години е било,вс проверяващи,след консултации  решават проблемния въпрос да не се зачита за грешка,или по-точно правилен за всички отговори.така би трябвало да е най-справедливо.Но...Бог високо,цар далеко,какво ще стане тепърва ще разберем(а дали го написах правилно  newsm78)

# 264
  • София
Успокойте се, хора! Наспете се! Дайте на себе си и на децата си поне един ден почивка и тогава подхващайте математиката, при това без да прекалявате. Каквото е научено, вече им е в главиците и зор в последните дни (и часове) преди изпита само усилва напрежението. Пък да не говорим за чувството за провал като открият някой сбъркан отговор в последствие. Това са нашите деца. Независимо от представянето си на изпитите, те се нуждаят от нашата увереност и безусловна подкрепа.

Виктория очаква 67 или 68 точки. Колкото - толкова. Снощи беше на театър - "Ножица трепач". Много е харесала представлението. Днес ще празнуват със съученици и учители завършването на 7 клас. Утре е на рожден ден. От понеделник - пак рисуване. Някъде щяла да вмести и малко тестове по математика.

Да ви призная, стресът, който преживяхме през последните десетина дни, ми напомни, че най-важното е децата ни да са здрави и да знаят, че са обичани. Другото ще си дойде на мястото.

Хубав ден ви желая! Ние пак отиваме да джапаме из язовирите и да печем пържоли.  grinning039

# 265
  • гр. София
Добрутро!вече ще пиша слято
Тази нощ ми беше ад.Дъщеря ми се разкашля и така до сутринта.Естествено,че и за вчерашния ден все се сещах.Надявам се детето ми да се успокои,днес ще ходи на урок по математика,та поне там да бъде по-сигурен.
Учителката ни по Бел до миналата година включително е била проверяваща,но за тази категорично е отказала.Единствено е чела вчера текста във Френската и тя спомена за грешката на МОН в Под игото.Със самия тест не беше запозната,но ни обеща в понеделник да изкаже мнение.
В края на разговора ме "застреля" с думите:Много ви е възпитано детето,има знания,но се притеснява  как ще се представи и оттам му идват грешките.
КАК ДА МУ ВЪРНА ВЪЗПИТАНИЕТО ОБРАТНО? Grinning

# 266
Не, че досега не съм решавала, но тази седмица трябва да се спукам от задачи.

Мило дете, почини си днес, излез с прятелки, кавко разбираш под спукване от решаване... Confused репавай по няколко теста на ден, решавай задачки от учебника... и ще видиш... Simple Smile... Всичко ще бъде нардддддддддд!!!!!!...

# 267
  • София
Елица, нещо не схващам  newsm78
Възпитанието и увереността не се припокриват. Едно дете може да е добре възпитано и едновременно с това да е сигурно в себе си. Не само гаменчетата са нахакани и успяват.
Наред с доброто възпитание, ние преподаваме и урока, че това е правилното отношение към света и особено към себе си, а това дава на детето увереност. Не че децата ни не са се сблъсквали с неразбиране, но пък в по-дългосрочен план виждат, че си е струвало да показват добро възпитание.

А може би аз не съм разбрала какво е искала да каже учителката на Теди?

# 268
  • гр. София
Янита,не съм сигурна ,че и аз я разбрах снощи правилно.Но е факт,че Теди е много притеснителен и оттам идва чувството на несигурност,да не се изложи и т.н.

# 269
  • В центъра на мръсотията
И аз почти не съм спала.  Tired Дъщеря ми много се разстрои снощи, плака... Аз пък се притесних за нея... Права е Янита - абсолютна глупост е да се ядосваме за такива дреболии. Да идва и да минава и следващия изпит, че всички имаме нужда от почивка - и деца, и родители.

Общи условия

Активация на акаунт