САМО за фенове на Стивън Кинг!

• 40 669
  • 741
  •   1
Отговори
# 90

Разкажете ми повече за тази негова злополука. Много ми е интересно.

През лятото на 1999г Кинг бива пометен в гръб от пикап, докато се разхожда край пътя. Шофьорът на пикапа се разсеял за момент от кучето си, което се возило с него, и не видял човека на пътя. Казват, че ударът бил толкова силен, че Кинг бил захвърлен на 5м далеч, в канавката, въпреки че шофьорът е спазвал позволената скорост.
При идването на полицията, Кинг е бил в съзнание и е дал домашния си телефон да се обадят у тях. Контузиите му обаче са били доста тежки - колабирал бял дроб, множество счупвания на десния крак и голямо ожулване по главата.
Странното е, че по-рано същата година Кинг пише романът "Буик 8", където един от героите загива след като е блъснат от кола. Самият писател казва, че не отдава голямо значение на съвпадението.
След катастрофата Кинг претърпява пет операции за десет дни, но скоро след това продължава работа над поредната си книга. Въпреки, че поради счупванията е могъл да седи само по 40мин, преди болката да стане непоносима.
Пикапът, с който е бил блъснат в последствие е закупен от приятели на Кинг за 1500 долара, с цел да не бъде продаден като сувенир. Казват, че Кинг е имал възможността да излее яда си спрямо колата и да я халоса няколко пъти с бейзболна бухала. След това пикапът е даден за скрап и унищожен.
Самият инцидент е преразказван от писателя в някои от последващите му романи, особено в последната част на "Тъмната Кула". Тази книга съдържа и части от истинския разговор между Кинг и шофьорът на злополучния пикап, както и реални подробности по контузиите. Телевизионните мини-серии "Болница Кингдъм" също включва главен герой, бутнат от пикап.
Шофьорът на пикапа получава отложена присъда, след като се признава за виновен, но умира от превишена доза лекарства у дома си година по-късно.
Две години след катастрофата, Кинг се разболява от тежка пневмония, резултат от белодробните увреждания при катастрофата. Докато се лекува, съпругата му решава да направи ремонт на неговия кабинет. Кинг идва да погледне ремонта точно когато всичките му вещи са опаковани в кашони и готови за местене. Тогава му е хрумнало, че така ще изглежда кабинетът след неговата смърт. И от тук се появява идеята за романът "Историята на Лизи".
През 2002г Кинг обявява, че ще спре да пише, което решение е продиктувано главно от болките, които му причинява седенето, което е така необходимо за писането. За радост на читателите си, пенсионирането така и не се осъществява.

# 91
  • София
Добре, че ми припомни за Болница Кингдъм - много добър сериал  thumbsup
Все се каня да го изгледам пак, направен е доста страшничко.
Той не е по книга, нали?

# 92
Кремче Ванилия ,мерси за разказа.Аз дори не знаех за тази злополука Confused

# 93
И аз благодаря за разказа. А има ли наистина и нещо такова, че шофьорът е починал? И то на рождения ден на Кинг или пак са излмишльотини?

# 94
Вярно е.
Официалната версия е, че Браян Смит умира от взета по невнимание свръхдоза болкоуспокотелни медакаменти (пиел ги, понеже имал травма на гърба), обаче аз съм чел, че е имало съмнения дали е взел тази свръхдоза по собствено желание (или някой го е принудил Simple Smile ). А най-любопитното е, че този "инцидент" се случва "съвсем случайно" на рождения ден на Кинг Grinning
Ето още инфо за шофьора в уикипедия - http://en.wikipedia.org/wiki/Bryan_Smith

Освен в последната част на "Тъмната кула" и в сериала "Болница Кралството" (чийто сценарий е написан отчасти от Кинг) , злополуката с минибуса е описана доста подробно в романа "Капан за сънища" и в публицистичната книга "За писането".

Кремче, за съжаление преводът ти от уикипедия не е много сполучлив. Кинг не халосва няколко пъти минивана с бейзболна бухала, а буквално го потрошава. Белият му дроб не е колабирал, а е бил смачкан/деформиран, скалпът му не е ожулен, а разкъсан, освен това е бил с натрошен на множество места десен крак и със счупен хълбок (затова седенето му е причинявало болка). И т.н.

А, да, и една молба към stefka.k - не обиждай потребителите на Кинг форума с изказвания от сорта на "Живея в Пловдив. Да подчертя живея, понеже макар да съм тъдява 16 години, за мен телефоните все пак са си тЕлЕфони (не тИлИфони), зеленото си е зЕлено (не зИленУ) и обичам печено пиле, а не пеКЪно (Още по-малко пък със зелИ)". Във форума има доста хора от Пловдив, в това число и аз. Селяни, които говорят неправилно, има навсякъде, не само в Пловдив, но това не означава, че и ние сме такива. Подобни изказвания не се толерират, затова, ако искаш да продължиш да пишеш във форума, се въздържай от обидни коментари. Благодаря.

Последна редакция: ср, 01 юли 2009, 12:09 от deadface

# 95
Интересна история. Прочетох някъде за нея, но вече не смея да вярвам на всичко написано. Благодаря за инфото.

(Off:
 Deadface, в името на добрия тон действително мисля, че би било добре да не пиша във форума в такъв случай. Потърсих бутонче за редакция на написаните от мен неща, но не открих (може и аз да не съм догледала достаъчно, защото днес ми е натоварен ден в работата, а чак сега виждам посланието ти). Затова ще бъда благодарна ако ти можеш да ги махнеш. Многоточие или усмивка исках да сложа аз, но след кратък размисъл... мисля, че  е най-добре да изтриеш всичко.
Благодаря.)

# 96
  • Варна
Темата ни много е изпаднала.
Вчера гледах Storm Of The Century - но не ми хареса много, но имайки в предвид че филмите по Кинг са обикновено слаби бих искала да прочета и книгата (сценария), ако имате идея от къде да го дръпна или купя споделете моля Hug
Вивиан, до къде стигна с романите? Очакваме мнения.

# 97
Темата ни много е изпаднала.
Вчера гледах Storm Of The Century - но не ми хареса много, но имайки в предвид че филмите по Кинг са обикновено слаби бих искала да прочета и книгата (сценария), ако имате идея от къде да го дръпна или купя споделете моля Hug
Вивиан, до къде стигна с романите? Очакваме мнения.

Книгата се намира на английски в Амазон, не знам дали е превеждана. Най-евтината цена заедно с доставката от там излиза колкото да си я купиш в българска книжарница.

# 98
  • София
Dahlia , в момента чета "Роуз Мадър", допада ми (все още съм по средата някъде). Като я прочета ще споделя. В сборника "Всичко е съдбовно", Кинг споменава, че това бил един от най-добрите му романи.

Тези дни се сдобих и с "Томинокърс", както и с "Мъртвата зона", че я нямах.

# 99

"Storm Of The Century" е сценарий на филм, издаден през 1999 г. в САЩ под формата на книга. Въпросната книга се намира доста рядко, но вече можеш да си я свалиш от тук. Не е издавана у нас.

# 100
първата ми книга преди десетилетие и повече е ''тъмната половина'' след нея си купих още една ,но коя ли беше,не си спомням.
та с това се изчерпа колекцията ми с ужаса и още две-три среднощни малки романчета,с лека нотка на трилър bowuu

# 101
  • София
Момичета, една новинка: http://www.bard.bg/forthcoming/?BookID=1212

Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 102
Преиздават? Браво!Защо ли не го направят на повече негови неща едновременно?  newsm78 Но те си знаят какви са точно начините. Може би не могат да си позволят да се занимават дотолкова само с преиздаването на един автор. Не знаем какво е правилно за едно издателство, но пак добре, че ги има.

Между другото с тази им обложка най-много ми харесват. Бях свикнала с тези от едно време дето със заострените букви, но тези сега са далеч по-стилни наистина.

А аз съм в отпуска. Захапала съм Буик 8. Не съм стигнала и средата още, но... да ви кажа харесва ми. Ще видим като я прочета цялата. Знам, че много негови почитатели я намират за по-обикновена, но то си е вкус наистина.

# 103
  • София

Ехааа, браво!!! Моето издание, горкото, е на 100 години и е толкова парцаливо  Sad !
А и виждам, че картинката на корицата е от един мой любим (и доста гадничък) разказ "Аз съм вратата"  Mr. Green !
Вивиан, благодаря ти, че сподели  Hug !

# 104
  • София
И аз ще чакам с нетърпение да излезе, много се радвам, и се надявам и на още издания от Бард  Heart Eyes

На мен също много ми харесват кориците на им. Така еднотипни стоят много красиво на библиотеката ми  Mr. Green
А и картините на обложките са много красиво нарисувани  Peace

Общи условия

Активация на акаунт