За лошите деца и съжалението, че не набих едно такова

• 16 936
  • 359
  •   1
Отговори
# 270

Никога не бих ударила чуждо дете, както и не вярвам, че децата са толкова преднамерено нагли, гадни и желаещи да наранят някой.

Именно такива са,за съжаление,доста деца над 5-6г..Изживявам го на собствен гръб,моето е в тази възраст и обикновено е потърпевшо от НЕпреднамерените и НЕжелаещи да го наранят деца,които му отскубват кичур коса от главата,извиват му ръката,зашото не прави каквото му казват или му мятат пръчка по главата,по простата причина,че има мнение и не иска да играе на еди-какво -си.То всичкото го казвам със съжаление колко много деца се държат така.
Затова съм на мение,че на една площадка трябва да сме еднакво бдителни родители,както на малки деца,така и на по-големи.Забелязала съм,черодителите на  по-големи деца са в градинките само за присъствие,улисани с сладки приказки често зъобще не виждат какви ги вършат отрочетата им.Нали са големи,не са бебета ooooh!....
Не знам как бих реагирала в дадената ситуация,дано не се и налага,но мисля,че бих направила забележка на детето и на родителите му.

# 271
Защо когато някой разкаже някаква случка във форума и веднага сума народ започва да коментира, че това не било възможно и не можело да стане така. Била съм учителка в първи клас, деца на 6 години опреледено проявяват агресия и насилие едно към друго. И по-лоши случки от прегазено с количка дете мога да разкажа. Защо ви се струва толкова фантастично? В моя клас децата, които проявяваха най-много агресия бяха две. Едното един ден ми сподели, че татко му биел майка му "за пари". Не знам какво точно имаше предвид с това "за пари". Другото беше от семейство с по-големи възможности, което смяташе сина си за 8-мото чудо на света. За каквото и провинение да се оплачехме на родителите му, те все търсеха причината в някой друг. Детето на 6г. не е съзнателен човек и не може да отговря изцяло за поведението си, това е ясно. Но е ясно и че на тази възраст определено би трябвало да проявява повече емпатия - особено към по-малките и слабите.

Къде е възрастовата граница, когато вече признавате, че има лошотия у човека? 10 години? 12? 13? 18? Или изобщо няма лоши хора, независимо от възрастта? Провинилото се дете може да не е лошо, но се е държало лошо. Какви са били мотивите му да прегази малкото дете ние не можем да кажем. Доколко е осъзнавало какво прави? Защо не е схванало, че поведението му е опасно за малкото? Или е схванало, но не му е пукало. Точно затова е нужно родителите на такива деца (които системно проявяват агресия)да се обръщат към детски психолог. Децата са лесно манипулируеми и понякога казват нещата, които знаят, че другите искат да чуят. Родителите пък често са предубедени, търсят повод да оправдаят поведението на отрочето си и отказват да приемат, че има сериозен проблем. А психологът би трябвало да е подготвен да погледне по-надълбоко в нещата.

# 272
Съгласна съм с Homesick .
Ако нищо не му кажеш на това дете, то как ще разбере, че е постъпило нередно? И не мисля, че трябва да се развикаме първо на бабата, "да и шибнем един" и т.н. Аз бих повишила тон първо на въпросното  момиче, а после на баба му. Не става въпрос да го набия, но един възрастен, който се кара обикновено има ефект при децата. Ако е непознат, още по-добре.
Само сега някой да не каже, че както "никой няма право да бие чужди деца", няма право и да им се кара.

# 273
Homesick, много добре казано newsm10.

# 274
  • София
Вербалното насилие, т.е. караницата също е същото като физическото.
Хоумсик,
Когато ти си учител в твоите задължения е да отговаряш за сигурността на децата. Когато едно дете се провини ти не тръгваш да му крещиш или да те напъва да го шамаросваш, нали? Казваш на родителите. Можеш да му направиш забележка, да му кажеш, че постъпва лошо, дори да го накажеш според правилника, но не можеш да се саморазправяш с него. А в тази случка авторката я е напъвало да му се кара, че и да го шамари и съжалява, че не го е направила. Ето, това е много неприятно. Не е тръгнала да се репчи на възрастия, а на детето. Хайде сега, като ще е битка, поне да е между противници от една и съща категория!

# 275
. А в тази случка авторката я е напъвало да му се кара, че и да го шамари и съжалява, че не го е направила. Ето, това е много неприятно.
Неприятното се е случило на детето под колата и на майка му .
Авторката е имала желание ,но не го е шамаросала.Разликата е голяма.

# 276

Съжалявам, но немога да се съглася. Определено няма да търпя някое дете да се държи така и аз да си мълча, защото не е мое дете. Като ви слушам, излиза че децата толкова ги насилваме горките - няма да им се караме, да ги биеме....абе я да ги оставиме да се държат като расли в гората. То възпитание от нас не им трябва - сами да се оправят.

# 277

Съжалявам, но немога да се съглася. Определено няма да търпя някое дете да се държи така и аз да си мълча, защото не е мое дете. Като ви слушам, излиза че децата толкова ги насилваме горките - няма да им се караме, да ги биеме....абе я да ги оставиме да се държат като расли в гората. То възпитание от нас не им трябва - сами да се оправят.

И аз няма да търпя подобно поведение. Има деца, които се държат точно като излези от гората. Много често се случва да се карам на други деца, ако удрят моите. Определено има ефект и спират. На родителите няма какво да казвам. След като не са близо до детето и позволяват това, едва ли ще реагират адекватно.

# 278
  • София
Едното няма нищо общо с другото - караниците, викането и боя от една страна и растенето в гората. Но какво да си говорим! Боят е много старо възпитателно средство по нашите земи, също и викането по чужди деца. Крайно време е да се постави границата. Можеш да спреш едно дете, да го дръпнеш и да се опиташ да предотвратиш някоя беля или откровена агресия, но не можеш после да  тръгваш със същата тази агресия вече след като е стана проблемът.  Никой при никакви обстоятелства няма право да крещи на чуждото дете, особено ако това дете има до себе си възрастен, който отговаря за него. Възрастните първо да се оправят помежду си, пък после да налитат на децата. Ама, както написах, на повечето не им стиска, защото не знаят колко по-голям бабаит или луд ще е този отсреща. А детето, какво, едно 6-годишно дете не може да му стори нищо на възрастния, нали?

# 279
Аз също не смята,че на децата трябва да се крещи,но съм за да се направи забележка,с подходящ тон и съдържание.Обикновено децата се респектират ако чужд човек им обърне адекватно внимание и им обясни понятно грешката им в дадена ситуация.Досега съм изпадала много пъти в подобна ситуация,нито веднъж не съм влизала в пререкания с родители.

# 280
Зависи колко е голямо детето. На 2-3 годишно мога само да се усмихна и да кажа нещо с благ тон. Но 6-годишно дете с тенденциозно злобно и агресивно поведение очевидно има проблем с възпитанието от страна на родителите. Разговор с такива родители е като да говориш със стена. Като няма кой да ги възпита такива деца няма нищо лошо да видят и някаква реакция от обществото, че така не може. Има и много родители, които поощряват агресията на децата си.

Крещи е силна дума разбира се, но в екстремни ситуации се налага подвикване  Grinning

# 281
Аз също не смята,че на децата трябва да се крещи,но съм за да се направи забележка,с подходящ тон и съдържание.Обикновено децата се респектират ако чужд човек им обърне адекватно внимание и им обясни понятно грешката им в дадена ситуация.Досега съм изпадала много пъти в подобна ситуация,нито веднъж не съм влизала в пререкания с родители.
Peace Много добре казано!
Никой при никакви обстоятелства няма право да крещи на чуждото дете....
Ха-ха. Намери се кой да го каже, както и предполагах. Tired

# 282
Чета темата от няколко дни и не мога да се начудя - нарочно ли някои "писателки" се правят на чукчи? Никой не е казал, че момиченцето не трябва да се наказва или да не му се обърне внимание на поведението. Проблемът произлиза изцяло от агресията на авторката към детето - същата каквато то е проявило към по-малкото и по-безпомощно детенце. Само че при едно 7 годишно дете тази агресия не е добре осъзната и с правилно отношение, не само на родителите, но и на обществото, би могла да се канализира в друга - градивна посока. А при една вече оформена личност, предполагам на 20+ години? Защото, скъпа авторке, децата попиват модели на поведение от нас - големите. И твоето агресивно отношение ще бъде модел за твоето дете. Няма - аз никога не го бия и не му крещя, няма - аз му показвам и обяснявам, детето ти наблюдава поведението ти спрямо околните.
Представете си, мили майки защитнички на правдата на детската площадка, ако над вас се извиси един 3 метров, 200 килограмов гигант и започне да ви крещи нещо насреща - дали изобщо ще разберете и дума, от това което ви крещи? По-вероятно е да изпаднете в див ужас от гледката и да търсите как да се измъкнете максимално бързо. И съвсем друго би било ако този великан дойде - с целия респект на внушителните си размери и те покани да седнете и да ти обясни спокойно защо точно фаса, който току що си хвърлила до пейката ще доведе до липсата на обществено самосъзнание в детето ти.
Госпожа "рицар на бял кон", "спасителка на онеправданите" замисли се над собствените си реакции и дали те са по-малко неадекватни от тези на това 6 годишно момиче, прегазило нечие дребосъче.

PS А пък ако някой удари детето ми - каквото и да е направило (аз може после и най-строго да го накажа), гарантирано ще си го получи в троен размер - агресията поражда агресия. Докъде ли ще стигнем така?

# 283
Прочетох темичката,еми мисля че ако бях на майката с това дете на 100% щях да се скарам на детето и то много сериозно.На 6 години да мине през синът ми и аз да не реагирам ще ме извините,но съм емоционална и няма да се стръпа даже да тегля и една на баба му.
Дайте сега,че са деца следващият път може да е с колело  не с такава кола.Ако мине с колелото през него пак ли така ще реагирате?Има си родители?

# 284
  • София
Сиса,
Няма изобщо да ти дойде на ума да се караш на това дете, защото ще си заета със собственото си! А докато се усетиш майката на другото дете ще го е взела и ще са духнали. И тук детето на авторката няма нищо общо със случката. Авторката е един обикновен свидетел, който е тръгнал да раздава справедливост, но към неправилния човек.

Общи условия

Активация на акаунт