Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 9

• 72 488
  • 605
  •   1
Отговори
# 180
  • в моя свят
Kezaja голямо БРАВО на твоето момче.

Бих искала само да допълня за Варна,че освен,че има няколко конни бази има и терапевт по хипотерапия,както и по водна терапия.А за Биофитбек има 2 апарата като единия работи напълно безплатно.
Малко като "реклама" на града прозвуча,но наистина има родители които скоро са се сблъскали с проблема и съм получавала лични съобщения за биофитбека и в темата май не сме много от този град,но може би има и такива,които се информират. Peace

# 181
  • Реъкйавик
ок зна4и избпра на града ама никак не е грешен Wink ами си е 4исто и просто правилен и то4ен  Thinking

# 182
  • София
Много хубаво сте описали Варна Simple Smile И на мен ми е любим град, дали и ние да не се изнесем натам. Фриг, вашата идея за малко селце до Варна ми се вижда чудесна, ох да си помечтая рано сутрин. Simple Smile Чудя се при едно такова преместване как човек си намира работа, в малките градове заплатите са много ниски, освен да реализирам детската си мечта да стана писател, ще се рекламирам тук и да си купувате книгите ми  bouquet

А за вглеждането в децата, аз много се запалих по идеята за преместването в провинцията от следната случка - бяхме в моят град и се разхождахме със снаха ми. Видяхме един човек, който можеше да бъде стар татко или млад дядо, буташе бебешка количка. Това беше едно по-голямо момче, на което като малко викахме "Името му Лудия", и си имаше подобни проблеми. Снаха ми каза, че откакто се е оженил е станал най-примерния татко, а това в количката е внучето му. В провинцията децата имат толкова възможности да тичат и да си измислят различни игри, родителите им не се вглеждат постоянно. Всяко дете учи и да възприемаме развитието на нашите също като учене, няма дете което да се родило научено да разпознава чувства или да знае как да се държи в обществото.

Успешна седмица на всички! Hug

Да допълня, че вчера много рових да намеря прогрма за лятото, като търсих най обикновени неща танци, или спорт за свободно време, още нищо не съм намерила, но попаднах на това - http://mcpsyh.com/programs.php

Последна редакция: пн, 06 юли 2009, 08:45 от TanyaMG

# 183
Фриг,

Колкото повече мисля по твоя въпрос, се убеждавам, че избора ти на града е супер, на този етап, единствения по- добър избор за терапия и "развитие", доколкото е коректна думата за дете от аутистичние спектър в рамките на бг, е София, но от следващата година, когот се очаква да има истинска делфинотерапия, с допир до делфините, Варна става все по- добур избор. Ние и това лято ще ходим с Марти при делфините за седмица, ще се видим и с Мечта и Мишо, но на този етап няма да имаме осигурен допир, само слушане на звуците, които издават делфините, а те са най- лековитите, допира е на следващо място.

Танче, ако група от активно действащите и четящи родители, започнем да пишем книга за почвата и развитието на аутизма в бг, както спектъра на диагностика се разширява все повече и нуждата от инфо е все по- голяма, може да и стане да живеете във Варна, само от писателство Simple Smile
Само да се пореггаментират нещата около образованието в бг на деца от спектъра, да се разделят ясно групите и потребностите на всяка от тях, както и да е ясно, че с течение на времето и борбата, децата преминават от една група на спектъра  към по- горна.
Вчера си мислех....каво ли ще е да продължаваме да споделяме и да сме в същата борба и по време на кандидатстудентските вълнения около децата ни от спектъра, когато това, че са в спектъра само ние ще си знаем и затова ще е още по- деликатно....

# 184
  • в моя свят
Аз обещах да пиша впечатления за делфинариума,но още не сме отишли  Embarassed Миналата неделя имаше огромна група туристи и нямаше места за съжаление,а тези почивни дни не бяхме в града.Може би през седмицата няма да е толкова натоварено,но тази няма да имам възможност.Много бих искала първо да отидем на представлението,изненадах се само от голямата цена на билетите,която дори не се доближава до тази обявена в сайта им.Но скоро ще отидем,а Мишо знаеше миналата неделя къде отиваме и какво ще гледаме и беше много разочарован,че няма билети.Гледахме един делфин от сладкарницата към делфинариума и през цялото време Мишо ми разказва за филмчето с трите русалки как плували с делфините и как делфините били много умни и можели да играят на топка с децата  Laughing

Да спомена и това,че започнахме айкидо и Мишо толкова много хареса тренировките(противно на моите очаквания) и брои дните до следващия път и с огромна съсредоточеност упражнява в къщи наученото.
TanyaMG не знам дали само на мен,но нещо не ми се отваря не линка,а после самата програма.

# 185
  • София
Ехе, Кезая, мисля, че скоро ще забравим темата, а и няма защо да се заглеждаме толкова.  Simple Smile Мисля, че тази тема ни събра заради големият ни страх и неизвестност, но благодарение на всички след 2-3 години работа се виждат резултати. А по всички деца има грижи и работа по израстването им. Мисля книгата ми да е за "морски залези" и други неща.  Hug

Намерих клип със звуци на делфини -
http://www.youtube.com/watch?v=9W2hXZM6iXM при моето дете предизвика интерес. http://www.youtube.com/watch?v=4Km2wbQCfyY&feature=related - а тук деца си играят с делфините. Звуците от Делфинариума как се слушат, по време на шоуто ли или ги водите на специално място. И ние планираме да ходим във Варна при делфините.

me4ta22, при мен се отваря, може да пробваш от друг компютър. То е обучение за родители на хиперактивни деца, няма нищо общо с делфини.

# 186
  • Реъкйавик
 Фриг, вашата идея за малко селце до Варна ми се вижда чудесна, ох да си помечтая рано сутрин. Simple Smile Чудя се при едно такова преместване как човек си намира работа, в малките градове заплатите са много ниски,
да и аз да си поме4тая малко слън4ево селце близо до варна -20-50-100 км например  къща кънтри стил с голяма градина и 2 ку4ета задължително....ме4ти
а за работа не знама аз завършвам на пролет ако ме искат в варненските у4илишта и децки градини и специализирани центрове добре ако ли не тогава откриваме свои собствен по западен стандарт... мъжо също с бизнес ако се оправи с българския...
 newsm78

# 187
  • в моя свят
Звуците от Делфинариума как се слушат, по време на шоуто ли или ги водите на специално място. И ние планираме да ходим във Варна при делфините.

TanyaMG както писах още не сме ходили на представление и не сме влизали в делфинариума.При разговора ми по телефона с човек от там ми казаха,че не биха върнали дете с проблем,но за сега може да се слушат само песните на делфините.Но както казва и Кезая представлението е атракция и всеки може да го посети.Нистина има много и цели групи туристи и представлението си е само за забавление.Деца с проблем могат да отидат,когато няма представление и може би делфините както си плуват в басеина детето да ги гледа и слуша звуците.Но пак отбелязвам,че не сме ходили и само предполагам как е.Също така по време на летния сезон има по 4 представления на ден,6 дни в седмицата,а през останалото време на годината мисля,че само веднъж седмично има делфин шоу и съответно персонала там не е толкова натоварен и делфините също повече време са "свободни".

# 188
  • София
me4ta22, благодаря ти за отговора. Аз за себе си се чудя тези песни на делфините къде се слушат в сладкарницата ли, или само по време на представлението? Защото по време на представлението има много разсейващи фактори, а и делфините няма да пеят, а ще са съсредоточени в играта. Ама колко представления са им сложили /гледах на сайта/, чак ми стана жал...

ФРИГ, хайде правете център и ще ви дойдем на посещение. Ние сега се каним да правим нещо като лятно училище за запознаване с природата и живота на село за деца под 10 години и ще видим. Ще стартираме, ако ни одобрят проекта.

Kezaja, може би не чак книга, ама някакво обобщение на най-важните съвети от родител към родител може да се направи и определено ще бъде полезно. Защо не и да се издаде като малка книга, с най-важните съвети, линкове и т.н. за помощ на децата. Вече един нов родител няма как да изчете всичко. А и дори да почне от началото, преди 2 години сме мислили едно, а сега друго.

А да ви питам как протича сега деня на децата ви? Аз бях решила да й осигуря много занимания, така че да дръпне още през лятото, но нещо зациклих и нищо не правя. Ходим 2 пъти седмично по 2 часа в Пумпелина и това е. А даже ще излизам отпуск, за да мога да я водя, а не знам къде.  А и какъв страх има да остава без мен, не знам вашите деца дали са имали такъв и това дали ще мине с порастването newsm78

Последна редакция: пн, 06 юли 2009, 18:34 от TanyaMG

# 189
  • София
Зоопарка - препоръчвам го с две ръце  Hug
Там могат да се хранят зайците с моркови.Могат да се хвърлят на бабите меци моркови.Заставаш пред клетката и извикваш - помоли се.Баба Меца застава на задни лапи и се моли.Тогава хвърляш моркова.Тревопасните сърнички, и подобни също папкат тревата, която оскубеш около клетките им.Носиш си свирка - най обикновена и заставаш пред папагалите и свиркаш.Пеят невероятно и надпяват свирката.Контакта с животните им действа много добре на дечицата.И понитата хрупкат морковчета.Абе вземи си две - три килца като тръгваш.Освен това има големи широки алеи, и пространство за беснеене бол  Laughing.Миналото лято ходехме поне веднъж седмично в зоопарка - най вече заради контакта с животните.Тази година нещо се излагам - веднъж месечно  Embarassed

Сетих се и още нещо.Пред клетката на кумчо Вълчо колко сме седяли да му се караме за Червената шапчица, за седемте козлета  Mr. Green.Кума Лиса също много реплики отнася  Twisted Evil.И с книжки сме ходили там да показваме рисунката и животното на живо, и да му поговорим............забавно е.

Последна редакция: пн, 06 юли 2009, 19:29 от Катина

# 190
Ние това лято направихме много активна и гъста програма на Марти, в момента и аз , и баба му, а и той от време на време, сме на ръба на силите и ми се искаше да намалим малко темпото, но няма от къде да отрежем, дневния режим към момента му е нещо такова:
- Всяка сутрин английски от 10.30 до 11.30;
- разходка в парка и обяд;
- от 13.30 логопед вкъщи или конна езда ( ездата е най- голямото препрятствие за бабата, защото тичат до конната база на "Хан Аспарух" в "Славия" и обратно;
- от 18 до 20.00 музикотерапия- второто ниво свърши вчера и от следващата седмица я заместваме с биофитбек;

-в събота и неделя аз поемам изцяло програмата:
- от 11.00 до 12.00 арт терапия с домашен бит;
- от 13.00 до 14.00 плуване;
- разходка и обяд на вън;
- от 17.00  до 18.00- гимнастика на мозъка;

Лятото прекъснахме уроците по пиано, учителката се притесняваше, че не го научава да свири, както е свикнала с децата в норма, а за бабата е добре дошло поне на пиано да не тичат през лятото, макар че е близо до нос и наесен ще ги подновим;

- в четвъртък и петък бабата води Марти на плуване от 16.00;

Програмата ни се размества, в засивимост дали е ниво биофитбек или музикотерапия- едното е в късния следобед, другото в ранния и от всичката работа, най- притеснено ми е за бабата, че такова препускане и енергия пада...но пък макар и на тези години, работата с терапевтие, особено на звукостимулацията, където и тя беше включена в първото ниво, промени коренно поведението си , отношението си към детето и мен и започна да ни вижда с нови очи- като на по- горно ниво Simple Smile
А то и всяко минаване от едно ниво на по- горно, е свързано с криза- както тинейджърството, така и децата ни като израстват и минават на по- високо функционално  ниво, се бунтуват и минават през кризисен етап, и ние заедно с тях.
Вчера мислех да понамаля малко терапиите за лятото, но няма кое да отрежа- всичко е много полезно, а и спетември като тръгне на училище, учи по 8 часа на ден- 4 в училище и 4 вкъщи, за да компенсираме разсейването и да имаме добри резултати, та тогава ще има по- малко време за терапии.
А на този етап, едни от най- полезните терапии, са му уроците по английски и по арте терапия- домашен бит, които са при учителки, които винаги са обучавали само деца в норма и подхода им е хем като към дете в норма, хем съм им дала инструкции единстено да го гледат в очите и да не обясняват нищо, докато не виждат погледа му. Днес учителката по английски казала, че за първи път работи с дете от аутистични яспектър и много обича детето, и й е много приятно да работи с него, и че ще й липсва във времето, в което няма да се виждат, в края на август.
А учителката по арт терапия и домашен бит също е преподавала само на деца в норма и също казва, че го обича и че той е най- умния й ученик. Първия път, когато ми го каза, помислих, че ме ласкае, за да се почувствам добре, но след време пак ми го каза и каза, че другите деца изпълняват инструкции, а той я гледа умно Simple Smile (каквото и да значи това ) и иска обяснения за всяко нещо защо така да се направи, и от време на време я гушка...това си е част от проблема, но се радвам, че е чаровно за някои учителки...
А от 20 до 30 август сме при делфините, ще седим вътре да слушаме звуците колкото време той пожелае, аз съм изцяло и само на негово разположение...

Танче,

Съвсем от скоро- не повече от около 2 месеца, страха от раздяла с нас, е преодолян- изявява желание да остава сам в детски клубове, а това, че се съгласи да плува сам, докато аз излизам да пия кафе, никой от залата не би повярвал, че ще стане само преди половин година, когато като тръгнех да излизам, писваше и викаше "Помощ" , и събираше всичката навалица около себе си. Този успех отдавам само на терапевтичната работа знаеш при коя терапевтка, която работи изключително структирурано върху:
- правила и норми на поведение;
- връщане и израстване в норма:
- височина и тембър на гласа;
И винаги за всяко ниво има програма от къде тръгва- къде е в момента детето и до края на нивото къде трябва да стигне- никога не прави нещата просто така, както се случи- винаги по програма и с ясна и точна цел.

А, хвърлянето през прозореца не съществува от около 2 седмици, бях казала на всички терапевти, че това е цел номер едно на този етап, и няка дружно- всеки по своемо, но според мене, най- вече с работата върху узграждане на правила и норми, за сега успява да се контролира и не хвърля ( дано не е временно).
А вечер рисувахме много предмети как падат и се размазват долу на земята- може и това да има значение.

Последна редакция: пн, 06 юли 2009, 20:01 от Kezaja

# 191
Kазея, ами кога правите почивките?   newsm78
При нас НАСТОЯВАТ зверски за тях - това са 4 периода в годината(това го правят в зависимост от 4те срока в училище по време на ваканциите) през което с детето не се работи.  През учебната година са 2 по 2 седмици , една по 3 седмици и една голяма 6-7 седмици/това е лятната ваканция/. През това време може да се прави музиката, плуване, но не и НИКАКВО обучаване, брейн гимастика и т.н. На края на периода проверяват има ли загуба на знания /т.е. ако не е чел 3 седмици чете ли по бавно, смята ли по-бавно, логиката му все ли е същата, има ли промяна в поведението, няма ли и т.н./ Това е много важно за проверка на ефективността на терапията. Загубата на знания през почивката отчита неефективна терапия.  И не само знания - гледат реакция на сетивата, поведение...абе всичко. Все едно наново правят оценка на детето и сравняват с тази преди почивката. Примерно ако всичко е преминало нормално и преди почивката 3 седмици сте учили цветовете, след 3 седмици почивка би трябвало детето пак да ги знае. У дома не се учат също, но си ги ползваш в ежедневието - "Дай ми зелената блуза, не, тази която ми даваш е червена, ето тази е зелената/, но без да настояваш, повтаряш, показва и т.н. както се прави в периода на "вкарването" на знанията....

Освен това би трябвало докато правите музико терапия да не правите друга... newsm78. При нас не развешават примерно сензорна терапия по време на томатис/но на сензорната може да има друго музикално стимулиране/, може да има Брейн джим и т.н.  и между музикотерапиите - каквито и да са искат по 3 месеца минимум.....  Музика и логопед /или Окюпешънал/ са незъвместими също newsm78

# 192
  • София
Катина и Kezaja, много благодаря за съветите Hug

Катина, много полезни насоки за зооградината. Ние сме на вълна да я посещаване, до миналото лято не обръщаше много внимание на животните, но тази пролет започна.

Kezaja, благодаря ти за насоките, ние само обикаляме кончетата и се чудим за музикотерапията, но може би ще остане за по-натам. Сега се учи да слуша със слушалки, доста повече я напряга, например звуците на делфините не можа да ги понесе със слушалки, а ги изслуша през колоните с интерес. За конете само обикаляме Банкя, Борисовата градина и Хан Аспарух. Много големи ми се видяха конете на базата в Овча купел, но пък нали ще пораства има още време.

Благодарение на вас, подредих нашата програма за юли

Понеделник - още не ми е ясно /как започвам, а  Simple Smile/
Вторник 10-12 Монтесори, ежедневен живот, логопед в Пумпелина
Сряда 10-12 Монтесори, ежедневен живот, логопед в Пумпелина
Четвъртък 10-12 Плейцентър "Приятели", драма на приказки /това е за всички деца/
Петък сутрин - Зоо градина
Следобедите или ходя на работа, или си правим домашните, а след 17,30-18 часа игри и социализация
Събота  или неделя - Психолог, коне, пипане на животни при баба й, запознаване с растенията и природата

Ей, хубаво е да си има програма човек, за това и на децата им е лесно Simple Smile

Лека нощ!

[desi], много интересн коментар. Не сме обсъждали до сега нуждата от почивка. И аз мисля, че трябва да се редуват перодите, за да има време децата да обмислят и приложат това, което сме им наливали като теория. И да ги поставяме в ситуации, където да използват наученото. За мен това е "пренасянето на опита".

Последна редакция: вт, 07 юли 2009, 00:19 от TanyaMG

# 193
  • в моя свят
TanyaMG от сладкарницата не се чуват песните на делфините.Там е преграден басеин и пускат само по един делфин и то не винаги.Има специално много дебело стъкло шумоизолиращо и дори не се вижда нормално през него,защото е и нещо като лупа.Ние снимахме от там,но на снимка през това стъкло се виждат само очертанията на делфина.Тази е най-сполучливата която направихме,но се отразява и вътрешеноста на сладкарницата.

http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2629/534285969189034930812469 … hQ6qEanjtVjVL.JPG

Относно терапиите ние ходим в един център 2 пъти седмично по 2 часа,но освн при кинезетерапевта и в компютърната зала Мишо не иска да работи с логопеда и психолога и те не настояват.Така той разбира,че може само да играе и мисля повече да не посещаваме центъра.До края на учебната година посещавахме друг логопед,а той много трудно свиква с нови специалисти.А и този център е за деца в "норма" и логопеда не е работила с дете като моето,което допълнително затруднява нещата.И реших лятото да се отдадем на по приятни за детето терапии.

На айкидо сме 3 пъти седмично по 1 час.Имаме приятел,който има конче и преди ходихме на базата да яздим и сега започваме отново.Малко ни е далечко,защото конната база е в краен квартал на града,но 1 път седмично ще сме там.В център Радост има проект за водна терапия от която децата непосещаващи центъра ще могат да се възползват август месец.Записали сме се и много се надявам да ни извикат.Утре ще разговарям и с психолога на Биофитбека кога ще можем да започнем 2-ри курс(макар,че на детето му е много скучна тази терапия и няма желание) И разбира се ще посетим и делфините и се надявам Мишо да има желание да слуша песните и да иска да ходим по често.И да не забравя,че 3-4 пъти сме на плаж,където детето не излиза от водата,играе на топка и се учи да плува,действа му наистина преобразяващо за целия ден след това.

Kezaja наистина е доста претоварена програмата ви,но и резултатите ви са много добри.Хубавото е,че Марти явно харесва всички тези занимания щом издържа на темпото.При нас най-големият проблем е силния негативизъм и трудно с много увещания правим дори и неща,които са му приятни.Голям проблем е още самото излизане от вкъщи макар след това да не иска да се прибира.Знае къде ще отиваме и какво ще правим и дори и това да са някой от любимите му занимания казва,че не иска да излиза,а само да си стои в къщи.Единствено за айкидото излизаме с голямо желание и без редовното "не искам да отивам никаде,мразя чужди хора и чужди места,а ти само ме водиш някаде"......

Последна редакция: вт, 07 юли 2009, 00:01 от me4ta22

# 194
  • София
Да кажа и аз за почивките.
Бубка има нужда задължително от поне три годишни почивки.Ето сега трета седмица не сме на Пумпелина и нямаме занятия.Ходихме на море.За нея това бе чудесно изживяване.Помни морето от миналата година и само като и спомена думичката море започва да се радва.Обожава водата,стоеше в нея без въобще да излиза на плажа Laughing-два часа сутрин и поне два часа следобяда.
Другата седмица отново сме на Пумпелина ,но до края на лятото ще си направим поне още една ваканция.
Забелязала съм,че при нея почивките действат изключително добре.Ето сега от няколко дни сама започна да казва- като и покажа дадено ястие или плод,тя да го назовава.Вчера и показах тавата с ориз-тя веднага каза ориз.Разпознава ги чудесно.Това не го умееше до преди една седмица.

Общи условия

Активация на акаунт