И аз съм започвала със западна астрология и по тропическия Зодиак, с руската школа стартирах навремето. И ми беше абсолютен хаос в главата, безразборно четене и неподредена мисъл, без никаква система и методика. После преминах към астропсихология – немската школа, заминаха още няколко години. Резултатът от гледна точка на събитийна и обстоятелствена познаваемост беше почти нулев, но всички ми се възхищаваха на точния психологически портрет. Така че знам силните и слабите страни на тази школа, не е като да не съм я изучила в дълбочина. Разбирам, че на всеки човек му харесва да го разпознаеш като характер и психологически особености, но практиката е показала, че 99% от заявките са свързани с разглеждане с конкретни, често наболели теми и въпроси, които нямат нищо общо с психологическия портрет на индивида.
Та, после се появи една известна сега астроложка и започна активно да презентира ведическата школа. За мен тогава беше "тъмна Индия", но проявих любопитство. В началото нищо не вдянах и се отказах. Година по-късно дойде такъв момент, просто изведнъж усетих силно желание и булото на неразбирането се вдигна. По онова време се бях запознала с друга жена, практикуваща Джйотиш – българка, която живее и работи като астролог в Германия, та тя ме подбутна. От нея имам много мил подарък за един мой рожден ден – първите ми книги по ведическа астрология. Може и в хороскопа ми тогава да е видяла, че моментът е дошъл, имам готовност. И тогава навлязох с лекота, сякаш цял живот това съм учила. А година по-рано, когато вече проявявах интерес – пълна мъгла и сякаш имах забрана за разбиране. Имам и друга позната, при която също трябваше да мине известно време, за да започне да вдява от ведическа астрология и да стигне до някакво разбиране на принципите, залегнали в тази система. За Джйотиш просто трябва да узрееш, при всеки по различно време идва този момент. При някои въобще не идва, нека не се заблуждаваме. Говорим и за практикуващи астролози, които не са в състояние да разберат и усвоят тази система.
Просто хората са свикнали да се разпознават в "зодии", хаха. И ако му кажеш, че в хороскопа му всичко се измества с около 24 градуса назад, реакцията в повечето случаи е доста неразбираща и остра. Ама как така, вече съм друга зодия!? Обаче астрологията не е само зодии, крайно време е това да се разбере. Може би тогава ще се разбере и разликата между двата Зодиака. Според мен обаче скоро няма да се случи... и може би така трябва. Затова винаги ще ги има двата Зодиака – при едни ще работи единият, при други другият, при някои и двата.