Отговори
# 90
Дъщеря ми е кръстена на свекър ми - Ангелина. В началото ми беше може би малко криво, но сега не съжалявам. Свекър ми е душа човек, но си пати от добротата. И от цялата им фамилия, той единствено заслужава да кръстиш дете на него. А и термина ми беше на 8.11., та детето си идваше с името.
Идентично! newsm10
Само че  нашата принцеса се роди седмица след Димитровден, а и дядото Димитър...

# 91
Знам една история. Майката измислила красиво име за нероденото си още дете, радвала се...., родила син. Кръстила го с прекрасното име. Да, ама не! Свекърът се възпротивил, правил, струвал, прекръстили го на него и чак тогава приели в дома си майката и бебето...
 Всички и до ден днешен назовават детето с името измислено и дадено му от майката, а на свекъра името се забравило, нищо че е написано.

# 92
Е, ако няма да се кръщава на никого детето трябва да се заяви възможно най- рано и да се повтаря докато се роди. Иначе хората си таят надежда, живеят с очаквания, а ако са информирани отрано имат време да свикнат с мисълта и да казват, че идеята да не се кръщава на никого е била тяхна. Wink

За мен важното е нещата да се изясняват и обговарят открито и свободно. Не при всички е лесно, но е възможно.

Съгласна съм с това, което казваш.  Hug
Оказа се, че мъжът ми не ги е предупредил по време на бременността ми за нашето решение.
На въпроса ми защо, той ми обясни, че не е искал да има атаки към мен през тежката бременност, която карах.
Каза ми, че ги познава и че е щяло да бъде ад.
То като че ли после не беше.  Mr. Green

За мен също е важно нещата да се обсъждат открито и в моето семейство е така, но не и в неговото...

# 93
  • София
*Кокиче* Всеки трябва да си говори със своите роднини, наистина. Иначе ще има "Ама тя го кара, тя не дава" и ще стане по- лошо. Затова не харесвам подобни традиции, защото избора да не ги спазваш е много труден в определени случаи, а в някои направо невъзможен. А и някои имена не стават, дори и да си страшен привърженик на традицията. И става като във вица Светльо на дядо си Ламби или по- пикантното- Ташко на дядо си Мъди. Joy

# 94
*Кокиче* Всеки трябва да си говори със своите роднини, наистина. Иначе ще има "Ама тя го кара, тя не дава" и ще стане по- лошо. Затова не харесвам подобни традиции, защото избора да не ги спазваш е много труден в определени случаи, а в някои направо невъзможен. А и някои имена не стават, дори и да си страшен привърженик на традицията. И става като във вица Светльо на дядо си Ламби или по- пикантното- Ташко на дядо си Мъди. Joy

Точно затова аз не проведох този разговор с тях. Нека всеки се разбира със собствените си родители в такива деликатни
ситуации.  Hug
Ако трябва да съм откровена, не че толкова не ми харесваха техните имена, просто не съм се чувствала добре приета в това
семейство, не са ми показали чак такова уважение, че да им дам и своето, кръщавайки им дете.
А и тайно се надявах, че като не е на никой, няма да има сърдити.
Доста наивна съм била.  Mr. Green

# 95
Нашето дете не е кръстено на никого. От самото начало решихме с мъжа ми да избираме САМО имена, които не са на близки роднини. Така например отпадна мое любимо име - защото баща му се казваше така.
Всички знаеха за това, уж интелигентни хора, а накрая, като казахме името - за моя огромна изненада майка ми леко се разстрои, защото първата буква на нашето име съвпадала с първата буква на името на свекървата. Е, и? Това са си различни имена! От 30 букви, все ще има съвпадащи. Бях потресена - не окаквах такава реакция. все едно някой да реши, че например Невена (с имен ден Цветница) е кръстена на Николина (с имен ден на Никулден). Ужас. За щастие, мина й много бързо.
Сега чакаме второ, но вече всички знаят, че няма на какво да се надяват Simple Smile
Да ми е жив и здрав съпруга! Ама нали аз съм си го избирала - как няма да е прекрасен Simple Smile

# 96
Защо не опиташ да измислиш съчетано име от имената на свекъра и свекървата? Каквото и да си говорим още сме патриархална страна и нравите и обичаите ни са такива. Просто запомни, че понякога едно име обръща живота и на младото семейство и отношенията между поколенията. Защо с един удар да не удариш два заека -  gydi gydi да сложиш име, което на теб ти харесва, съчетание и родата доволна! Все пак реда на твоите родители е твърде дълъг във времето. А нима и те не са гледали дете? Аз също кръстих първородния си син на свекър ми, малко по- сложно щеше да бъде ако бе момиче, защото свекърва ми е Господинка/ добре че тя не си харесваше имато/, но пък и двамата започваха с Г . Още в началото на втората бременност казах, че детето ще бъде кръстено на баща ми и всички бяха подготвени.

# 97
  • Варна
Те се казват Тодор и Тодорка доколкото разбрах Wink

# 98
Първото , както и второто дете ги кръстихме с имена които ние избрахме , и бабите и дядовците ги обичат много, без внуците им да носят техните имена.

# 99
  • вкъщи
на майка ми е първото

# 100
  • ул. "Мечтание"
Аз си мисля, че има и други начини да покажеш уважение към родата, без да кръщаваш насилствено децата си на роднините. За мен това по-скоро е грубо неуважение към майката, отколкото уважение към бабите и дядовците.  Naughty

# 101
Saule[Само, че е важно да няма двойни стандарти. А в случая ми се струва, че има. Ти настояваш да дадеш на дедето името на майка ти, защо се чудиш, че и съпругът ти прави същото? Просто дайте на детето име, което ще си е само негово и готово.[/color]

Simple SmileНе настоявам да дам името на майка ми, тя почина. Всъщност не съм настоявала още за нищо. Писъла сам че бих искала ако кръщаваме на рода да е кръстена на баща ми, защото е възрастен и болен и страшно депресиран от загубата на жена си и незнам дали ще дочака второто или третото внуче.. Не на всяка цена естествено...но мисля че в този случай е по приемливо да се загърбят обичайте.
 И аз предложих да е неутрално име и най-малко ако се появи на празник на който да празнува имен ден. Реакцията на мъжа беше че неможе да кръсти детето с име с което не свързва с никого, най малкото не бил сирак и небило нужно.

П.П да допълня, че щеше да ми е по лесно ако и таткото беше на моето мнение, останалите ще преживеят случката и вярвам че ще я обичат живот и здраве независимо от името. Ще решим има време. Радвам се че чета че малко то вас са имали подобен проблем, това говори много за развитието ни.

Моят син е Теодор - сама избрах името му.Не е кръстен на никого. Мъжът ми нямаше нищо против. Сега е на 10 год. и досега свекърва ми 1 ден не го е гледала, помагала или нещо такова. Но какво от това!
А между другото как се казва твоя баща?

# 102
  • на брега на морето
Имам познат, който се казва Тодор,
но абсолютно винаги му казвахме Тони.

Знам една история. Майката измислила красиво име за нероденото си още дете, радвала се...., родила син. Кръстила го с прекрасното име. Да, ама не! Свекърът се възпротивил, правил, струвал, прекръстили го на него и чак тогава приели в дома си майката и бебето...
 Всички и до ден днешен назовават детето с името измислено и дадено му от майката, а на свекъра името се забравило, нищо че е написано.

Този случай не беше ли описан в БГ мама? newsm78
Или бъркам, но ми звучи много познато.

# 103
ами никога никой не ми е налагал как да си кръстя детето.смятам ,че отаве право на родителите ка ще си кръстят детето и съм си казала мнението по този въпрос още в началото на брака си. но истината е ,че аз уважавам свекъра и свекърва си и моето решение беше ,че детито ми ще носи буквата на свекървата и съответно имам момиченце ,което кръстих Ния.бабата беше много щастлива,че все пак съм проявила уважение към нея.сега малката й е любимка не само ,защото носи буквата на баба си.

# 104
Когато разбрахме, че ще имаме близнаци, решихме да кръстим едното дете на мойте родители,другото на свекърите.Когато се родиха  решихме момичето да е Преслава на свекърва ми, а момчето Илия на баща ми.Но свекър ми се разсърди, че иска момчето да е кръстено на него,въпреки че предната година зълва ми кръсти сина си на него.И след сърденето му свекърва ми ни помоли да го кръстим на него, а не на нея. И така и стана МОМЧЕТО - Никола на свекъра,а момиченцето Илияна на баща ми.

Общи условия

Активация на акаунт