Отговори
# 75
  • ул. "Мечтание"
На никого не е кръстен сина ни, защото не сме искали да го кръстим на никой роднина. С името си дойде така да се каже. Имахме варианти и за момче и за момиче даста преди да родя, но вечерта преди да тръгна да раждам ни хрумна нещо съвсем трето... и така си и остана!

Ако на теб не ти харесва да си кръстиш детето на някого, въобще не си длъжна да го правиш. Традициите не са това, което бяха!  Peace Бори се за правото си! Това дете не е тяхно, а твое и на мъжа ти. Вие двамата решавата как да бъде кръстено, а не трети лица. Това е решение, което трябва да вземеш само и единствено с него.

Спомням си как се избра името на брат ми! Пълен ужас беше. Събра се семейния съвет, майка ми още в болницата. И те решиха как да се казва и по-точно баба ми!  ooooh!
Аз лично никога не бих позволила да ми наложат как да си кръстя детето. Ако на мъж ми нещо не му харесва - следващото в списъка. Ако на мен някое не ми харесва - следващото и така докато се стигне до име, което харесва и на двамата, а не на родата.
Аз лично нямам нищо против да се кръщават децата на бабите и дядовците, но ако това е избор на родителите, а не да бъдат накарави едва ли не насила.

# 76
  • Германия

Аз лично въобще не мислех за име до самия край, една бременност/раждане не е като да идеш на почивка, краят никога не е ясен, не бих се настройвала предварително.
А и не всички деца са планирани  Laughing
[/quote]
Много си права, аз както си се познавам, каква съм бъзла, като нищо и в лудницата ще вляза от притеснение Laughing
Иначе попитах, защото при мен поне, винаги се е стигало до такъв разговор, и то още в етап на връзката, когато бебетата са били хипотетична възможност в мноооооого далеко бъдеще  Simple Smile

# 77
  • Варна
Не би ме заболяло толкова от натиска на свекърите, а от това, че не усещам разбиране и подкрепа от съпруга си. Все пак , той мой приятел и мъж ли е или закостенял радетел на безсмислени и ненужни традиции?

Мдам, абсолютно вярно. В крайна сметка свекърите да се тръшкат, след като едното име е толкова важно за тях, проблемът си е техен. Но фактът, че нямаш подкрепа от мъжа си е много тревожен. И наистина откъде накъде няма да имаш право на мнение? То съвсем като в 18 век, когато жените са били наистина само фабрика за износване на потомството. Ох, не знам, аз си пиша по-скоро по усещания, защото не сме стигнали още до момента да избираме име на детето си, но някак не мога да си представя, че мъжът ми би упражнявал натиск върху мен. Просто не го допускам, а и аз както вече казах съм ужасно твърдоглава и си мисля, че такъв натиск изобщо няма да ме стресне, а само ще ме накара да се окопая още по-стабилно Crazy

# 78
Баба ми е ронила сълзи, че не са ме кръстили на нея. После са кръстили брат ми на дядо и тя е казала, че е изпросено. Смешна работа. Мойто дете не е кръстено на никой. Свекърва ми все ни изброяваше хубави според нея имена докато бях бременн и все с нейната буква. Joy Е, не й мина номера. hahaha

# 79
Навремето майка ми /Тодорка/ и свекърва ми /Елза/ се шегуваха,че за да няма сърдити ако е момче първото ни дете трябвало да бъде кръстено Елзидор. Laughing Laughing Laughing

# 80
  • у дома...
Дъщеря ми е кръстена на свекър ми - Ангелина. В началото ми беше може би малко криво, но сега не съжалявам. Свекър ми е душа човек, но си пати от добротата. И от цялата им фамилия, той единствено заслужава да кръстиш дете на него. А и термина ми беше на 8.11., та детето си идваше с името.

# 81
  • Бургас
Иван е на бащата на Вальо. Никога не са ме притискали за име, даже не са споменавали. Най - важното за всички беше да е здраво детето, а как ще се казва беше моя работа да избера. Когато се роди човечето, тогава дойде и името. То си приличаше на Иван. Даже си спомням, че когато се обадил мъжа ми да съобщи на техните, че имаме момченце Ваньо, те не повярвали. Един месец по - рано и то момченце. Ние чакахме Инна.  Mr. Green
И сега когато питам свекъра как се казва внука той направо лети от щастие.
Второто ми дете дай боже ще е или Николай или Ирина. Дано вече да идва, че голямо чакане го чакаме. И малкото и аз...ама за сега не става. Blush

# 82
Жал ми става като чуя такива истории.....Аз бих се чувствала ужасно,ако някой така се опита да ми превие крилата в такъв хубав за мен момент като бременността.Е*ати и безчувствените хора!Мъжа ти не е по-различен.Проси си един хубав,болезнен развод.Не бих казала "аз ако бях на твое място",защото просто такъв мъж не би оцелял дълго край мен.

В края на краищата ще го кръстиш на свекъра си и после цял живот ще има да ти стъпват на главата.Моите съболезнования ,за което...

# 83
Да се зепиша и аз. Крсътих сина ми на свекър ми, Красимир. Всички казват,че е хубаво,ама на мен не ми харесва. И не защото не е хубаво,а защото мъжът ми е ме изнуди да го направя. И да ви кажа,като чета моят си е стратег, ние сме заедно от много години и като заговорихме да имаме деца,той каза,ами ако искаш да имаме на мене важно първото да е кръстено на баща ми. Аз му се изсмях и казах,че на мен също. Мина година две и разбрах,че е съвсем сериозен. Започнах да мисля и в един момент му казах,реших да се съобразя с желанието ти, той много се зрадва,целуна ме и попита сигурна ли съм. Е ,мина време докат се решим,докато забременя и т.н. но като се роди дедето спазих обещанието си. И въпреки,че свекър ми е готин,че никога не е изразил претенция,че помага и гледа малчо когато може,пак ми е криво. Зради натиска.. Сега искам да имам второ бебе, дано стане по-скоро и ще го кръстя на член от моето семейство.
А тия,че човекът прави имнето,а не обратното съм се наслушала, кръстиси детето Стаматка например и да видим?
Това,че ще му викаме Крис,да не е също като дядо си..е само аз му виках така и звучах като луда.
Много е лошо,това че ти окзват такъв натиск и добре разбирам,че въпреки че Теодора е хубаво, на теб вече не ти харесва.
Успех мила,да ти се роди жива и зрава рожбата,за теб ще е най-пракрасната дори да се казва Теодора.

# 84
  • Под звездите
Не е задължително да кръщаваш на някого.Аз нито първото нито второто съм кръстила на някой.С мъжът ми преди това опсъждахме за имена и той ми каза така ти си тази която ще го носи 9 мес,ти ще се мъчиш да го родиш и ти имаш право да си избереш имената.До ден днешен нямам проблеми с родителите.

# 85
Детето си е ваше.
Кръщавайте си го с име, което Вие искате да му дадете.
Сърдитите ще се отсърдят в момента, в който то се роди.

Да, да, надявай се, че така ще се получи!
Минала съм по този път. Моето мнение е също, че детето не трябва да бъде кръщавано на никой,
а да бъде избрано име, което харесват и двамата родители. Така и направихме с мъжа ми, тоест имах
неговата подкрепа.
И като се роди детето...не е за разправяне, бяха грозни скандали, изрекоха се тежки думи...
В резултат на което, кърмата ми спря от стрес...
Наказах ги като не давах да видят детето почти докато навърши една година.
Мъжът ми също почти толкова не ги беше виждал. След което направих компромис заради него и
той и детето им отидоха на гости, без мен...На мен ми трябваше още доста време, за да им стъпя в къщата.
И досега не използвам никакво обръщение към тях, не мога...Опитвам се да ги виждам колкото е възможно по-рядко.  

Единствения съвет, който бих дала е този- дайте му кратко име.
Не Цветелина, кратко Ина.
Не Десислава - кратко Деси.
Не Цветослава- кратко Цвети.

Аз пък съм чувала, че името трябва да е дълго и да съдържа колкото се може повече гласни.  Peace

# 86
Дъщеря ми е кръстена на баща си и на майка ми  
Когато имам друго дете ще го кръстя на свекърва или свекървата. Свекър ми носи любимото ми мъжко име а свеки любимото ми женско име (Любослав и Катерина).

# 87
Аз пък съм чувала, че името трябва да е дълго и да съдържа колкото се може повече гласни.  Peace

Както и да я наречете, измислете й и едно галено име, умалително. Децата обичат да бъдат глезени, в определени моменти да чувстват, че ги приласкаваш...
Ние дълго време страдахме, че учителките в детската градина не можеха да приемат галеното му име и го наричаха с цялото.
"Защо на Гергана викат Гери, на Калоян- Коко, а на мене все на цяло име?"
Така ще можете лесно да отличавате строгия тон от ласкавото обръщение.
Една приятелка рекла на сина си "Тодоре", а той я попитал сега пък за какво му се кара (обикновено го наричат Тошко).
Това е опорна точка за детето, не му я отнемайте!

# 88
  • София
Детето си е ваше.
Кръщавайте си го с име, което Вие искате да му дадете.
Сърдитите ще се отсърдят в момента, в който то се роди.

Да, да, надявай се, че така ще се получи!
Минала съм по този път. Моето мнение е също, че детето не трябва да бъде кръщавано на никой,
а да бъде избрано име, което харесват и двамата родители. Така и направихме с мъжа ми, тоест имах
неговата подкрепа.
И като се роди детето...не е за разправяне, бяха грозни скандали, изрекоха се тежки думи...
В резултат на което, кърмата ми спря от стрес...
Наказах ги като не давах да видят детето почти докато навърши една година.
Мъжът ми също почти толкова не ги беше виждал. След което направих компромис заради него и
той и детето им отидоха на гости, без мен...На мен ми трябваше още доста време, за да им стъпя в къщата.
И досега не използвам никакво обръщение към тях, не мога...Опитвам се да ги виждам колкото е възможно по-рядко.  

Е, ако няма да се кръщава на никого детето трябва да се заяви възможно най- рано и да се повтаря докато се роди. Иначе хората си таят надежда, живеят с очаквания, а ако са информирани отрано имат време да свикнат с мисълта и да казват, че идеята да не се кръщава на никого е била тяхна. Wink Нормално е в различните поколения да има различни разбирания по въпроса, но като отстояваме своите можем да го направим по щадящ начин. При мен никой нищо не е казвал, но не спирах да повтарям, че детето ще има име различно от техните и уважението не се демонстрира така, а ежедневно и взаимно. Нямаше абсолютно никакви драми, напротив. Предполагам, че иначе можеше да има не толкова сърдити, колкото разочаровани хора, които 7- 8 месеца са очаквали друго. За мен важното е нещата да се изясняват и обговарят открито и свободно. Не при всички е лесно, но е възможно.

# 89

Както и да я наречете, измислете й и едно галено име, умалително. Децата обичат да бъдат глезени, в определени моменти да чувстват, че ги приласкаваш...

Поправям в цитата ника, защото това са мои думи.  Hug
Разбира се, че умалителните имена са галени и децата ги обичат.
Аз говорех за официалното име - просто има добри, положителни вибрации, ако съдържа повече гласни.

Общи условия

Активация на акаунт