Време е за тиквички-2

  • 22 731
  • 138
  •   1
Отговори
# 15
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
Превод с помоща на Лабрекс.

Продукти:

6 тиквички
6 патладжана
2 с.л. зехтин
1 глава лук, тънко нарязана
2 скилидки чесън размачкани
1 буркан консервирани домати (400 г)
1/4 чаша доматено пюре
1 чаша зеленчуков бульон
сол, черен пипер
1 чаша ориз
2 с.л. нарязан магданоз
1/2 чаша ситно настърган пармезан

За соса:

30 гр краве масло
1 1/2 с.л.брашно
1 чаша прясно мляко
леко разбито яйце
щипка настъргано индийско орехче
сол, смлян бял пипер

Сос:
В малка тенджерка разтопяваме кравето масло, сипваме брашното и разбъркваме около минута. Сваляме от огъня и, като бъркаме, сипваме прясното мляко. Пак слагаме на среден огън и бъркаме до сгъстяване на соса. Оставяме го да изстине и разбиваме в него яйцето, слагаме инд.орехче, солта и белия пипер.

1. Нагряваме фурната до 180 градуса. Разрязваме на две по дължина тиквичките и патладжаните, изваждаме меката част с лъжичка и я накълцваме.

2. В дълбока тенджерка сипваме зехтина, добавяме лука и чесъна и бъркаме, докато лукът омекне. Добавяме накълцаната среда на тиквичките и патладжаните, доматите, доматеното пюре, зеленчуковия бульон, солта и пипера. Оставяме да заври и слагаме ориза. Варим, като разбъркваме отвреме навреме около 15 минути до омекване на ориза и сгъстяване на сместта. Добавяме магданоза и разбъркваме.

3. В намаслена тава слагаме лодките от тиквичките и патладжаните, всяка от тях пълним със сместта. Поливаме с малко сос и посипваме с пармезана. Запичаме около 35 минути до омекването на лодчиците и зачервяване отгоре.

Забележки:
Рецептата е отлична, но няколко малки съвета. Меката част от тиквичките и патладжана се изстъргва много добре с лъжица за сладолед. Хубаво е да се посолят лодчиците и меката среда и да се изчака, след половин час изстискайте течността от меката част, а лодчиците изплакнете с вода и подсушете. Това е нужна за да се премахне горчивината. Ориза го варих отделно, преди да го сложа в сместта, струваше ми се, че ще остане суров.


Последна редакция: чт, 02 юли 2009, 20:03 от ۰۪ ۫٭۪۫۰ Сливница ◊

# 16
  • Мнения: 5 221
Още една салата със сурови таквички:
Нарязват се на много фини жулиени (или се настъргнат, но по-вкусно е с нарязани) тиквичка, морков, половин краставица и 1 кисела ябълка и се разбърква. Приготвя се дресинг от 3 с.л. зехтин, 1 ч.л. горчица, 1 ч.л. мед, малко лимонов сок, сол, копър и начукани орехи и се заливат зеленчуците.

# 17
  • Мнения: 1 798
Още една салата със сурови таквички:
Нарязват се на много фини жулиени (или се настъргнат, но по-вкусно е с нарязани) тиквичка, морков, половин краставица и 1 кисела ябълка и се разбърква. Приготвя се дресинг от 3 с.л. зехтин, 1 ч.л. горчица, 1 ч.л. мед, малко лимонов сок, сол, копър и начукани орехи и се заливат зеленчуците.
Много свежо,ще се пробва  bouquet

# 18
  • варна
  • Мнения: 263
нарязаните тиквички ги овалвам в брашно и ги нареждам в тава една върху друга  да престоят 15-20мин да се овлажнят после във фритюрника стават хрупкави с коричка ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ги пробвайте

# 19
  • 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 410
Аз не беля тиквичките,и никога не съм ги белила.Предимно ги пържа на тиган,но без брашно.Салатата и мен ме заинтригува,ще опитам Thinking

# 20
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
Пържените тиквички без брашно,хич не ми харесват Naughty Sick

# 21
  • Мнения: 511
И ние сме големи почитатели на тиквичките
като пържа не ги беля само ги измивам и подсушавам,режа и овалвам в
царевично брашно и хайде в тигана
след това си приготвям майонезен сос и вкусотияяяяяяяя

# 22
  • Мнения: 1 704
Аз ги обичам и без брашно  Peace ааууу а като ги сложа на оребрен тиган-лелее какво става нямам думи Mr. Green

# 23
  • Мнения: 5 593
И ние сме големи почитатели на тиквичките
като пържа не ги беля само ги измивам и подсушавам,режа и овалвам в
царевично брашно и хайде в тигана
след това си приготвям майонезен сос и вкусотияяяяяяяя


МИРО И ПОЛИ ,как правиш майонезения сос?

# 24
  • Мнения: 5 714
Савина: "Това съм го правила, имаше рецептата и тук, но не става с белите тиквички а със зелените, те са по-крехки и могат да се ядат сурови."

Белите също могат да се ядат сурови.  Wink

# 25
# 26
  • Мнения: 4 380
Савина: "Това съм го правила, имаше рецептата и тук, но не става с белите тиквички а със зелените, те са по-крехки и могат да се ядат сурови."

Белите също могат да се ядат сурови.  Wink

Само дето не са вкусни. Wink

Не може да сравняваш вкуса на сурова тиквичка с вкуса на цукини.

# 27
  • Мнения: 4 380

Направих го и е страхотен. Лек, нежен, диетичен, летен...Какво повече да искаш?  Heart EyesМерси нордина!

# 28
  • Мнения: 5 714
Савина: "Това съм го правила, имаше рецептата и тук, но не става с белите тиквички а със зелените, те са по-крехки и могат да се ядат сурови."

Белите също могат да се ядат сурови.  Wink

Само дето не са вкусни. Wink

Не може да сравняваш вкуса на сурова тиквичка с вкуса на цукини.
Зависи. На мен са ми вкусни. Simple Smile
Вкусове не сравнявам. Всеки е уникален.

# 29
  • Мнения: 4 380
Зависи. На мен са ми вкусни. Simple Smile
Вкусове не сравнявам. Всеки е уникален.

Как викат руснаците "на безрыбье и рак-рыба". Като нямаш база за сравнение, може и да ти е вкусно. На мен не е. А и на повечето хора. В България няма традиция да се употребяват тиквички в суров вид и за това си има обективна причина.

Както не са вкусни сурови тиквички, така не са вкусни пържени цукини. Има си сортове по-подходящи за едното или другото.

Общи условия

Активация на акаунт