Раждане в АГ"Света София"(бившата Тина Киркова) - 2 тема

• 78 051
  • 1 198
  •   1
Отговори
# 330
eli bogdanova честито бебче,да ви е живо и здравичко  bouquet
Радвам се,че при теб всичко е минало добре.И аз съм чула добри отзиви за тази акушерка Peace
На мен ми предстои секцио и АГ което съм избрала ще бъде в отпуска 3 дни,ако тогава нещо се случи ми каза да се обадя на д-р Арабаджикова-ще се радвам ако споделиш повече за нея,тъй като нито съм я виждала,нито съм чувала нещо за нея.Благодаря ти предварително Hug

# 331
Мерси Малибу!Аз без да искам си изтрих разказа #Cussing out(някой да помогне ако може да се възтанови)но както и да е CryНе мога да ти кажа кой знае колко за докторката(на раждането ми я видях за първи път)освен че е много мила Hugсладка и младичка!И всеки път като се срещнехме по коридорити ми казваше hahahaХАЙДЕ БЕ МИЛИЧКА ОЩЕ ЛИ СИ ТУКА hahahaЖелая ти много леко раждане и жив и здрав бебок baby_neutral

# 332
Благодаря ти мила eli   bouquet
За съжаление незнам дали модераторите или аднинистраторите могат да ти възстановят поста Rolling Eyes

# 333
Относно вътре-болничните инфекции - моя приятелка я изписаха вчера след планово секцио направено миналата сряда, каза че никой вътре не е чул в момента да има нещо такова, тя не е плащала на касата а лично на Григорова 500 лв и на анестезиолога 100, определено е доволна, само че никой не й беше казал че трябва да си носи колан за стягане на корема и я изненадаха неприятно, но бързо намерихме. Тя беше на 2-рия етаж, т.е. не е плащала за вип стая и ми обясни че обстановката не е никак лоша, в повечето стаи били по 3 момичета но някъде и по повече. Бебешоците ги носят на 3 часа за кърмене, и нощно време не са при майките това е за родилите секцио, а за нормално раждащите ги взимат поне 3 пъти за тоалет (или когато поискаш да сменят памперса) и веднъж сутрин за преглед от педиатър, през останалото време както и през нощта са при майките. Ако родилката е на 2-ия етаж близките могат да видят бебето само през другите стълби които са след лабораторията в ляво, преди ЖК по ЗК, на нея не й даваха да избута количката до охраната, тъй че това беше единствения начин.

# 334
 ladysunny твоята приятелка има актуално инфо какво точно трябва да се носи в болницата дали има някаква промяна сега,би ли могла да я попиташ.За бебетата колко пакета памперси трябва да се носят.Аз знам че в първите дни след секцио не е хубаво да се ползват тези колани.Кой и е казал да го слага явно има промени.Сигурна съм че доста от момичетата тук се интересуват от списъка с нужните неща за болницата

# 335
Странното при памперсите е че на нея са й взели 1 пакет от 24 бр. а не 2 както бяха казали. По принцип за нормално раждане искат 1 пакет, за секцио 2, за близнаци съответно 2 или 4 пакета.
За колана никой никъде не казва че е задължителен, но на нея на 2-ия ден след раздвижването са й казали да го слага. Иначе нещата които трябва да се носят са: лична и обменна карта, изследвания, направление за хоспитализация, акт за граждански брак (ако имате такъв), пластмасова чаша, вилица, лъжица, нож, сапун, 1 или 2 кърпи (не големи), нощница, ластик за коса (ако е дълга), тоалетна хартия 1-2 ролки, вода най-много 1.5л, чехли (да стават и за баня), самобръсначка (ако не сте успели сама, и не искате да ви бръснат с тяхна) това всичкото в найлонов плик. В отделно пликче памперси и мокри кърпички които се оставят там. А в останалия багаж който ти се носи след като родиш е добре да имаш помпа за кърма, няколко памперса, мокри кърпички, превръзки за родилки или нощни, ако си секцио поне 1 стек малки бутилки минерална вода с дозатор (те са за първия ден) а за после може и от 1.5л, ръкавички за бебо, биба залъгалка, халатче, бельо (може и еднократно), някаква връхна дреха, лигнин стерилен, четка и паста за зъби, очила (ако носите), крем за зърна, фотоапарат + зарядно. Акушерките в ТК са съветвали нормално родилите да се подмиват по веднъж на ден с отвара от лайка, и от смрадлика, с разлика около 2-3 часа м/у двете, освен стандартните тоалети, много по бързо зараствали раните. Иначе казано някой близък ти прави 2-та чая, сипва ги в малки бутилки от минерална вода и ти ги носи, но не трябва да са престояли повече от 6 часа. За изписването не забравяйте за гримовете. Това се сещам, ако някой знае за нещо друго да пише.  newsm78
PS за родилите секцио е добре да си носят и сулпадеин за да не ги боли главата

# 336
Ето и от мен един списък, надявам се да е полезен Simple Smile малко е подробен  newsm03
Списък за майката – на път за родилното:
Документи:
1. Лична и обменна карта
2. Направление за хоспитализация
2. Документи и изследвания, които са Ви правени
Принадлежности:
1. Тоалетна хартия
2. Сапун
3. Хавлиена кърпа
4. Мокри кърпички
5. Джапанки
6. Самобръсначка (освен ако не искате с техни да Ви правят тоалета, или си го направете предварително)
7. Бельо (проверете за еднократни гащи – може и да са Ви удобни)
8. Превръзки – силно абсорбиращи, нощни за препоръчване
9. Пластмасова чаша, виличка, лъжица (в повечето болници го искат)
10. Мобилен телефон
11.Четка за зъби и паста
12. Ластик за коса (ако имате нужда)
13. Лещи или очила (ако имате такива)
Списък с нещата, които да Ви донесат на първото посещение:
За Вас:
1. Нощници – 2 броя с копчета (ако случайно кърмата Ви дойде още там)
2. Зарядно за телефона
3. Подплънки за кърма (ако Ви тръгне кърмата)
4. Сутиени за кърмачки – 2 броя
5. Помпа за цедене, ако решите да се опитате да стимулирате кърмата
6. Минерална вода
7. Чорапи за Вас
8. Халат или подобна връхна дреха
9. Химикалка, тефтерче
10. Дребни пари
11. Крем за подготовка на зърната Ви
12. Вашата козметика, която е добре да ползвате при изписването  За една красива щастлива мама поне малко червило и руж е добре да имате.
13. Отвара от смрадлика 1,5 литра (много полезно за подмиване, противовъзпалително)
14. От здравна каса Ви се полага и тоалет 2 пъти на ден, за мамите с разкъсвания и шевове! Поинтересувайте се. Има и обезболяващи спрейове (Бивацин – използва се максимум 2 пъти на ден!!!)
15. Акт за граждански брак, ако имате такъв с бащата на бебето (служи за издаване на акт за раждане на бебето).
16. Крем за уморени и отичащи крака
17. Кърпи за гърди

За бебето:
1. Мокри кърпи бебешки – 1 пакет, които ще Ви го вземат за да правят тоалета на бебето (не мият бебетата, а ги бършат за съжаление) и 1 пакет си оставете при Вас.
2. Памперси – 20 броя – също Ви ги взимат за тоалета (в някой болници искат неотпечатан пакет, така че вземете малък).
3. Оставете си при Вас да имате допълнително памперси, в случай, че бебето има нужда от тоалет. През нощта са много нелюбезни и е добре да имате с какво Вие да ги подмените. В противен случай се обричате на безсънна нощ в рев  Сменят памперсите на 4-6 часа, и ако малко след като са го преповили се наака, ще си стои така до следващата, ако не го предвидите.
4. Крем за дупето на бебето – остава си във Вас – не го давате. Това е в случай, че се наложи да го преповивате Вие.
5. Ръкавички за бебето – обикновено се раждат с нокти и много се дерат. Ще си спестите неприятните драскотини по така нежната му кожичка
6. Лигавник – 1-2 броя, или техзухени кърпи за да го забърсвате – те често връщат и рискувате след току що направен тоалет да чакате 4 часа за да Ви го преоблекат, след като е върнало 
7. Биберон залъгалка – 2 броя
8. Лепенки за пъпчето на бебето (не е задължително), но в някой болници искат да си носите. Не ги давайте, ако не Ви ги поискат!!!
Списък за изписване:
За бебето:
1. Одеяло, порт бебе или пелена (зависи какъв комплект сте си избрали)
2. Боди
3. Шапка
4. Чорапки или терлички
5. Ръкавички (според сезона все пак)
6. Гащеризон или ританки с блузка
7. Еднократна пелена
8. Кошница за бебето (тя може и в колата да стои) 
За Вас:
1. Дрехи – може и за бременни  (не очаквайте да сте се стопили и да Ви стават дънките от преди да забременеете  )
2. Обувки
3. Превръзки (ако са Ви свършили)
4. Не забравяйте да сложите малко грим
5. Сутиен, бикини
6. Връхна дреха за Вас – ако студено.
8. Чаршафи за еднократна употреба

# 337
  • София
Страхотна информация сте дали, момичета!  Hug

# 338
Хехе, така като гледам - аз май трябва от сега да почна да стъкмявам багажа, че да не изпусна нещо  Joy

Много благодаря за инфото Tasty0703 и ladysunny

# 339
Момичета аз малко ще се отклоня от темата( предварително се извинявам), но някоя от вас може ли да ми каже какво представа тази обменна карта? Термина ми е 3 септември, ще раждам с избор на лекар в ТК. Вече започнах да си подготвям багажа, гинеколога който ми седи консултацията по здравната каса ми даде само направление за хоспитализация, но два броя. Вазможно ли е втория екземпляр да е обменната карта? Извинявайте ако въпросът ми ви се стори глупав, но го попитах и той ми каза че това е всичко което ми трябва. А сега като чета какво сте писали запшочвам да се чудя?  Thinking Не ми се иска когато дойде момента да постапя в болницата и да имам проблем.Благодаря ви много предварително, ако някоя от вас може да мо отговори разбира се  Confused

# 340
обменната карта е един лист на който пише най-важните неща-кръвна група,специфични изследвания и т,н най-добре го попитай лекаря трябва да ти е дал сигурно не си разбрала

# 341
Момичета аз малко ще се отклоня от темата( предварително се извинявам), но някоя от вас може ли да ми каже какво представа тази обменна карта? Термина ми е 3 септември, ще раждам с избор на лекар в ТК. Вече започнах да си подготвям багажа, гинеколога който ми седи консултацията по здравната каса ми даде само направление за хоспитализация, но два броя. Вазможно ли е втория екземпляр да е обменната карта? Извинявайте ако въпросът ми ви се стори глупав, но го попитах и той ми каза че това е всичко което ми трябва. А сега като чета какво сте писали запшочвам да се чудя?  Thinking Не ми се иска когато дойде момента да постапя в болницата и да имам проблем.Благодаря ви много предварително, ако някоя от вас може да мо отговори разбира се  Confused

Здравей и от мен!!!
Обменната карта е един лист, на който е описано всичко, което ти е правено през времето на следене на бременността от наблюдаващия те генеколог, както и кръвна група, резултати от изследвания, килограмите - през различните месеци, кръвното и прочие...
А на мен освен обменна карта и направление за хоспитализация /него ми го даде лекарката ми в 2 екземляра/, ме накара да си занеса и някаква амбулаторна карта - купува се от книжарница, представлява картон /него трябваше да го занеса при личната лекарак да ми напише някакъв номер и да ми го подпечата/, след което наблюдаващата ми гинеколожка по здр. каса ми вписа нещо в него. Та накратко ми каза да си нося всички тези документи + лична карта, акт за гражд. брак, трудов договор. Това било важно за издаване на болничния от болницата! Това е от мен! Дано съм била полезна!

# 342
klovis83  мн0го ти благодаря. Оказва се че с право съм се притеснявала, наистина ми е дадено само направлениое в два екземпляра. Благодаря още веднъж  Hug

# 343
Момичета, аз родих на 15-ти и вече сме си в къщи. Искам да ви кажа, че приемат и от Памперсите Слип§Плей, те са по-евтини Wink

Ако на някой му се чете моята истороя - ето я:

Та, както знаете, вече преносвах 7 дни и в петък сутринта отидох в ТК да ме приемат в патологията за преносване. Първо минах през регистратурата, от където ми дадоха талонче (час 8:40, а бях на рег около 8:30). Качих се до 203 стая, където приемат. Казаха ми да почакам малко. След като ме викнаха, взеха ми документите да ги попълват, мериха ми пулс, коремчето, качиха ме на магарето и една докторка ме прегледа за разкритие. Бях с 2см разкритие, като тя се опита да разшири, че да помогне (кофти тръпка е). Бях се преоблякла, донаписаха документите и ми казаха да дам нещата на мъжа ми и да ме чака на 6-тия ет. А ние с една санитарка (предполагам такава беше) се качихме с асансьора до там. Взех си багажа (едно сакче и бутилка вода), а дрехите и обувките ги оставих на мъжа ми да си ги носи.
След като ме приеха в патологията ме викнаха за ехограф, там една млада докторка ме гледа, каза, че сърцето е перфектно, всичко е ок (пропусна да види плацентата). Попитах дали е мн голям, че нали доки ми беше казал 3700гр още преди термин, а тя каза, че го дава под 3кг, но ги има със сигурност. Един друг млад доктор, дето се учеше явно кое как на ехографа, ме пипна по корема и вика 3500гр, а тя - "аааа, няма, м/у 3000 и 3500гр е". Та така, само що не заложиха Simple Smile После ме вързаха да ми запишат тоновете около 15мин някъде. А бебчо хич не мръдна, та ме караха да го дразня малко, че да се раздвижи Simple Smile След тоновете, ме прегледаха отново за разкритие - 3см към 4см, каза друга докторка, като ме човръкна още по-яко. Аз вече си бях сложила превръзка, и малко по-късно забелязах, че ми  е паднала част от тапата (падна на 2 пъти, като иначе леко кървях). След този преглед започнаха контракции, леко болезнени и обикновенно като ходя или седя. Но легна ли и минаваха. Странна работа. Та тази дето последно ме преглежда, каза, че сутринта се индуцираме, щото съм с почти 4см разкритие и няма за кога да чакаме. Бях си взела една книжка със судоку, та си решавах судоку, щото няма какво да се прави. В 24ч заспах и така до 6ч (с 2 ставания за 00). Лошото е, че 00 е на другия край на коридора, а тази стая нямаше, та докато ида и се върна се разсъня, ама бързо заспивах, като знам, че ще ми трябват силите   В 6ч бях будна, преди да дойдат. Жената там ми направи тоалета (аз се бях обръснала и нямаше нужда, та само клизмата, която мен, ако питате е по-добра от тази в 203 стая, защото използва едно шишенце и изстисква течността вътре за нула време, а не като долу да я вливат известно време). После си взех душ, багажчето и чаках да ме свалят в предродилно за предизвикване. В 7ч вече бях там, в 7:20 ми включиха окситоцин. Бяха ми казали да не ям и пия нищо след  24ч. Е, пила съм няколко глътки вода за цялата вечер. Имаше още едно мамче в предродилна, та не бях сама. Но пак нямаше какво толкова да се прави, та си решавах судокуто  Свалиха друго мамче от патологията около 8ч, влючиха й окситоцин и на нея, и в 12ч роди, като докато й дойдат болките и вече я напъваше (и на нея й беше 2-ро и преносваше 8 дена).
Та така, бях с 4см разкритие в 7:20. Около 10ч бях с 5см разкритие. Много бавно ми се стори. Бях решила 2-3 судокута, че контракциите бяха леки. Вече към 12ч мисля, че беше решиха да ми спукат водите, а аз още с 5см. Биха ми някакви обезболяващи, та вече не можех да решавам судоку, щото не го виждах, така ми се премрежи погледа. Около 13ч контракциите станаха доста силни, докторката ме прегледа и ... 5см разкритие, шийката не е изгладена, а контракциите якииии. Предния път не ме болеше така, и го казах на едната акушерка, а тя ми вика, че съм забравила. То вярно, че съм забравила, ама помня, че стоях и не мърдах, а сега се мятах като риба на сухо. Мъжа ми звънна в 13:40 и пита как е, а аз казвам 5см разкритие, болни големи, няма да е скоро. Направо се бях отчаяла, а ми казваха, че с 2-рото ще е мн бързо. Та...докато си се мятам, започнах да усещам да ме напъва. Казах аз на докторката, и тя като погледна бях с 8см разкритие, но каза да не напъвам, че ще се разкъсам. И аз слушам. Но след още 1-2 контракции, вече трябваше да напъвам. Е то хубаво, бебето се подава, но няма свободно магаре. Ами...ще се ражда в леглото   Този път за разлика от предния всичко усещах от долу. Ако не напъвам, контракциите болят, ако напъвам усещам долу как се разширявам, и пак боли (ама по-малко). Та така, напъвах, и на 2 напъна излезе главичката. Казаха ми да дишам и се опитаха да го измъкнат, ама не стана. Напънах още един път и излезе и телцето, като явно тогава леко съм се цепнала. Извадиха бебчо (всичко виждах, че ми беше на 1-2 педи дето се казва). Беше с омотана пъпна връв 2 пъти около вратлето и синичък. Размотаха го и бързо изрева, но само веднъж. Аз пък понечих да се обадя на таткото, а те ми викат „ееее, чакай де, поне да ти кажат колко тежи, а и плацентата още не е излязла”. А аз бях мн доволна от раждането и ухилена до ушите, та чак им направи впечатление, че видиш ли съм усмихната родилка  Плацентата беше лоша, поради не знам какви причини, питаха ме дали пуша, но не пуша от 3г, та явно е от преносването, макар, че пък водите бяха бистри.  Та, докторката само едно шевче, колкото за „цвят” ми сложи, и нищо не усещах, много добре се чувствах, без разкъсвания.
Дори ме вдигнаха да отида на крака до носилката в коридора, но на вратата ми се зави свят, та акушерката ме подпря (дори си изпуснах тел). Ама то нормално, не бях яла и пила, загубила кръв... Та така, дали съм имала сигурно около 10 много силни контракции, и пак се изтърпяват и родих. Дори като се обадих на мъжа ми не можеше да повярва, че то в 13:40 му казвам, че съм с 5см разкритие и ще има доста да се мъча, и след 40-50мин му казвам, че вече съм родила 
След раждането кофтия момент е стоенето в коридора на количката и една подлога. Е д-то ти става на поничка – мн е неприятно, ама няма как, 2ч се изтрайват. (Единственото нещо което ме изненада неприятно след това е, че имах контракции и то болезнени. Оказа се, че с всяко следващо дете контракциите след раждане били по-болезнени. Като кърмех в началото пак така ме болеше доста. Пих един бусколизин (дадоха ми го в болницата) и ми мина.) Ако си за ВИП веднага там те карат, ако не – 2ч в коридора. След което дойдоха мойте хора, пуснаха ги през 203-ти кабинет, избутаха ме с количката до вратата там да се видим за малко, донесоха и бебчо да го покажат. После ме закараха в стаята, и там трябваше да лежа около 2ч, след което мога да стана. Реших бебчо да го взема на другия ден, че да си почина, пък и мамите да не ги тормозя и тях (бях в стая с още 2 момичета).
Бебетата се взимат сутрин за тоалет и преглед от педиатър в 7:30. В 10ч си го взимаш при теб, и отново се водят за тоалет в 15ч до 16ч, а вечер в 20:30ч до 22ч. Има закуска, обяд и вечеря, но така и не опитах (само в патологията, бях гладна, а и не бях родила ). Та на другия ден взех Митко, дадох му да суче и захапа веднага. Само дето първоначално наистина ме захапа, та ме разрани. По-късно разрани и другата гърда, та сега доста ме болят докато засуче и омекне в устата му. Иначе 1-вата нощ при мен сука почти нонстоп, само го въртях от гърда на гърда. От 23ч до 7ч не е сукал общо може би около 2ч. Но гърдите ми бяха доста меки, и явно коластрата беше малко. На другия ден започна да суче през около 2ч. Но гърдите ми започнаха да се пълнят, и в момента са на камък и двете и не успява да изсуче. Та ще се поизцеждам по малко в банята, че иначе доста боли.
Ами това е общи линии. Аааа, свижданията са от 16 до 18ч, но лошото е, че и бебето е при теб и не иде да го оставиш в стаята и да се видиш с твойте хора. Добре, че се редувахме с момичетата, че иначе е мн кофти.  Друго което установих е, че може почти по всяко време да си слезеш в кафето отвън (май само от 14 до 16ч не дават), но това май е повече бонус за мамите секцио, защото бебчетата не са при тях, а другите могат да се възползват във времето 8:30-10ч, т.е. след визитацията (тя е от 8:30 до 9:30, но обикновенно минават на време), че тогава няма бебета при майчетата.
На мен ми казаха, че акта за раждане ще е готов след 20 дни. А иначе може да се вземе с ЛК вашата и на мъжа ви, без да е там и той. Взехме и документа за бащинството (105 стая, всеки делничен ден след изписването на детето от 13 до 15ч), искат ЛК на мъжа и епикризата на детето. Изписването на бебето и мамата става всеки ден от 11:30 до 14ч.
Ами...надявам се, че съм била изчерпателна.

# 344
Мили4ка,4естито  bouquetда сте живи и здрави ти и цялото ти семейство!!!!Благодаря за из4ерпателният разказ.

Общи условия

Активация на акаунт