Как приготвяте зимнина?

• 179 211
  • 775
  •   1
Отговори
# 615
  • София
lina kaz,благодаря!Ще ми се обаче да нарежа доматите на малки парченца,не ми пречат обелките,няма да ги беля.Мога ли просто да нарежа домати и малко зелени чушки,магданозче и всичко това в буркан без да попарвам и меля нищо?

# 616
  • на втория етаж
  Да,и така става,но заради повечето чушки увеличи времето за стерилизация на 20мин.

# 617
Валенцето, аз преди седмица си направих доматите за зимата (около 70 бурканчета). От години ги правя само така - обелени и нарязани домати, малко настъргани на едро моркови, магданоз и сол. Затварям добре и варя 15-20 минути.

А иначе вчера правих това - патладжан, пипер с чесън и малко магданоз. Рецептата я видях от една стара книга за туршии.

# 618
Здравейте,

Аз правя домати за за готвене по следния начин:
Стъргани или млени домати, стъргани моркови,
рязани на дребно зелени чушки, сол и магданоз.
Варя в продължение на 15- 20 минути.

Туршии приготвям с камби, моркови, карфиол, корен
хрян, ябълка, овкусявам със захар, сол и оцет.

# 619
Моля за съвет. Как да взахаросам сладкото от смокини?  Thinking

# 620
  • Под звездите
Rossonera може ли рецептата за патладжана и пипера.

# 621

Изпича се червен пипер. Патладжана се обелва, изцежда се за час от водата и се изпържва от двете страни леко (колкото да промени цвета си, както се казва и да омекне). Обелват се отделно скилидки чесън (на буркан по около 10-тина скилидки) и се нарязва на ситно магданоз. Изпеченият и обелен пипер, и той малко се запържва. След това се реди в буркан - пипер, скилидки чесън, магданоз и патладжан (вижда се добре и от снимката).
Точни пропорции няма - колкото си прецениш. Аз от 10 патладжана и около 3-4 кг. изпечен червен пипер изкарах общо 8 буркана.
Затваряш добре бурканите (най-добре да са с винчета), вариш 20 минути и обръщаш да изстиват.

# 622

Изпича се червен пипер. Патладжана се обелва, изцежда се за час от водата и се изпържва от двете страни леко (колкото да промени цвета си, както се казва и да омекне). Обелват се отделно скилидки чесън (на буркан по около 10-тина скилидки) и се нарязва на ситно магданоз. Изпеченият и обелен пипер, и той малко се запържва. След това се реди в буркан - пипер, скилидки чесън, магданоз и патладжан (вижда се добре и от снимката).
Точни пропорции няма - колкото си прецениш. Аз от 10 патладжана и около 3-4 кг. изпечен червен пипер изкарах общо 8 буркана.
Затваряш добре бурканите (най-добре да са с винчета), вариш 20 минути и обръщаш да изстиват.

А някаква течност слагаш ли - олио, оцет?

# 623
  • пак там
Аз искам да си приготвя домати за готвене за зимата.Как ги правите вие-трябва ми нещо простичко,само с домати и най-много и чушки да сложа,без лук ,моркови и подобни?Ще си ги правя на село и ще имам възможност да си ги кипна после бурканите.
Признавам,че темата не съм я прочела цялата.Unknown_lady,прочетох,че ти си правила нещо подобно,но не намерих рецепта?

Най-мързеливите и най-вкусни домати за готвене, които съм яла: доматите се слагат в буркан (може и да ги попариш и обелиш, ако искаш, но не е задължително), 1 супена лъжица сол. Затваряш и вариш - 15-20 минути.

Стават и не само за готвене, но и за зимна салата - пасираш, добавяш кромид/праз и малко олио (по желание - сиренце) и става страхотна салата.

# 624
Хайде и аз да се включа на доматите, макар че точно сега ми се повдига от тях Joy Joy Joy Доматите или се мелят с машинка, или се настъргват на ренде или се попарват, нарязват и пър-пър с блендера (аз така ги направих сега), слага се сол на вкус, слага им се салицилова киселина (на опаковката си пише колко трябва да се слага-по един грам за килограм зеленчук, като обаче в малка чашка преди това с няколко лъжици от доматите се разтваря, иначе става на топчици, които в голямото количество домати не можете да уловите), сипват се в бирени бутилки, изчаква се около 2 часа хубаво да се утаят (ако има пяна), сипва се около 2 см. олио над доматите и се затварят. (Страхотно изречение сътворих). НЕ се стерилизират. Зимата си миришат на пресен домат. Използвам ги и за салата с праз и за готвене.

# 625
  • София /Абсурдистан
Аз искам да си приготвя домати за готвене за зимата.Как ги правите вие-трябва ми нещо простичко,само с домати и най-много и чушки да сложа,без лук ,моркови и подобни?Ще си ги правя на село и ще имам възможност да си ги кипна после бурканите.
Признавам,че темата не съм я прочела цялата.Unknown_lady,прочетох,че ти си правила нещо подобно,но не намерих рецепта?
Моята рецепта е малко мързелива, но пък доматите стават много вкусни. Наричам ги "Универсални печени домати" защото търпят много варианти и стават за всичко. Приготвят се много лесно и бързо, само привидно изглежда пипкаво, но наистина стават бързо, а на мен това ми е важно, защото ме мързи да се занимавам дълго Mr. Green При това си спестявам всякакво цапане и омазване на всичко наоколо. Ето рецептата:
Измивам ги и ги почиствам само отгоре от дръжките. После ги нареждам плътно в голяма тава/добре е да е по-дълбока/ и ги слагам във  фурната на 250 градуса. Малко по-късно доматите пускат водата си, внимателно я изливам от тавата и пак ги връщам във фурната да се допекат. Според зависи от сорта на доматите, на някои само веднъж изливам водата,а на някои - 2-3 пъти. Затова е по-добре да се изберат по-месести домати, за да се излее само веднъж. По-сочните домати, които са за салата пускат доста повече вода. Слагам вътре във фурната колкото тави се поберат да се пекат едновременно. Когато се опекат ги изваждам и ги оставям малко да поизстинат. И после само с едно движение им се махат кожите, много бързо и лесно става. После ги слагам в купата на кухненския робот, зареден с ножа за кайма и само с едно натискане на пулс бутона стават на пюре.  Това е. Слагам ги в бурани от 800мл с 1 лъжичка сол /или пък на вкус/ и малко нарязан магданоз. Може да се сложат и парченца нарязани опечени и обелени чушки по желание, но може и без тях.Затварят се и се варят 20 мин., като се засича времето  от момента на кипване на водата.Аз ги варя в един голям пластмасов леген в банята на бързовар Mr. GreenКакво да се прави, панелни са условията Mr. Green
По този начин се получава нещо като концентрат, не съвсем пюре, но нещо подобно е, или поне е направено на този принцип, тъй като излишната вода е извадена. Ако някой реши, тази смес да я кипне за малко в  тенджера, тя ще се сгъсти много бързо и ще стане истинско пюре. А пък ако в така приготвените домати се нареже и лук на колелца и с малко зехтин леко се сгъсти на котлона, става чудесен доматен сос за заливка на печени чушки, тиквички или патладжан. Става и за салата с праз също, за готвене, стават всякакви варианти за какво ли не. Имат специфичен вкус от печенето.
Това му е цялата философия с минимален разход на време.

Последна редакция: чт, 26 авг 2010, 01:55 от Unknown_lady

# 626
А някаква течност слагаш ли - олио, оцет?

Не абсолютно нищо друго. Прави се точно както съм го описала. В тях и без това си има мазнина - пържени са преди това.

# 627
  • Талант на 2012,2013 г.
Мммм...тези патладжани със чушки ще влязат и в нашето мазе... Хванаха ми окото... Joy

# 628
Много вкусно изглеждат, и аз ще ги пробвам. Благодаря за рецептата!

# 629
  • София

Благодаря ви за идеите и мненията!Като че ли най -много ми допадна това:

Най-мързеливите и най-вкусни домати за готвене, които съм яла: доматите се слагат в буркан (може и да ги попариш и обелиш, ако искаш, но не е задължително), 1 супена лъжица сол. Затваряш и вариш - 15-20 минути.
Само дето ми се промени намерението да ги правя на село по ред причини,та явно ще си ги варя вкъщи на газовия котлон.

Общи условия

Активация на акаунт