Как приготвяте зимнина?

  • 179 084
  • 775
  •   1
Отговори
# 660
  • София
  • Мнения: 1 832
А така ми се иска да направя лютеница,но пусто в тоя апартамент как да варя тия буркани.

Аз ги варя на балкона в тенекия от сирене с бързовар.

Правя бърза лютеница от изпечени червени чушки, буркан доматено пюре и затоплена чаша олио, сол, черен пипер и няколко люти чушлета. Стерилизирам 20 мин.

# 661
  • Мнения: 182
Искам да използвам темата да поитам тези които са правили парената туршия на Блонди дали зеленчуците се кипват с марината,или след като заври маринатата само се заливат с нея ? Имам желание да я направя тази есен,четох хубави отзиви за нея,но това не ми стана ясно.

# 662
  • София
  • Мнения: 10 858
Само се заливат с врялата марината. Туршията е страхотна!

Относно консервираните домати - аз ги правя като настъргвам на ренде доматите (взимам от консервните), омесвам със сол на вкус, наливам в бурканчетата и кипвам 5 мин. за капачката. Рецептата съм я взимала от тук, от форума, адски лесна и успешна.

# 663
  • Мнения: 3 357
Много късно откривам тази разкошна тема. Търсих рецепта за туршия от моркови, си копнах рецепти за какво ли не Mr. Green
Да се отчета какво съм сътворила тази година - направих компоти от ягоди, череши и малини, зелен боб, домати, подправка за супа/ само домати, моркови, чушки, магданоз, сол и босилек/, предстои ми да правя люти чушки, кьополу, компот от дренки и имам доста чорбаджийски чушки и още ги умувам - дали пържени с доматен сос или на туршия.
Сега да питам това заради което ви открих - имам доста моркови - по-едрите ще нарежа и във фризера, а по-дребните искам на туршия в 3-литрови буркани, НО нямам рецепта
 Praynig моля споделете някоя разкошна рецепта за моркови

# 664
  • Мнения: 22 867

Аз пък днес си нарязах чушки за фризера, бяха разноцветни и толкова пъстри и красиви, че ги щракнах. Ама снимката ми хич не отразява действителността. Все пак.........малки късчета лято за зимата! Peace

# 665
  • Мнения: 22 867
Praynig моля споделете някоя разкошна рецепта за моркови

Виж рецептата на Пеполина, ако ти хареса, копнала съм я, вкъщи правим смесена туршия, но една година слагахме само моркови, ползвах ги за руска салата.

Цитат
В два 3-литрови буркана си нареждаш морковите, като между тях си слагаш и листа кервиз. Когато се напълнят бурканите в тенджера си слагаш за заврат 3 литра вода с 6 с.л. едра сол. Щом заври, слагаш 1 ч.ч. оцет и веднага снемаш от котлона и както е вряло си заливаш туршията. Затваряш си бурканите и 2 - 3 дни ги обръщаш нагоре - надолу.
Ами това е. След една седмица туршията е готова за консумация. Нашата дори я преполовихме и мисля да сложа още мъничко, защото туршията става много хрупкава.

# 666
  • Мнения: 3 357
  bouquet labrex - както винаги ти си просто невероятна! Благодаря ти, обезателно ще изпробвам рецептата на Пеполина. Heart Eyes 

# 667
  • Мнения: 497
Praynig моля споделете някоя разкошна рецепта за моркови



Цитат
.

cecunka76 q бях я дала тази рецепта в някаква друга тема тук за зимнина, но я пускам пак за теб, а и всеки, който е готов да опита нещо нова и различно. Вземана е от нето, но не знам откъде, та пак да похваля автора й. Много е сполучлива, стана ни любима на нас,  правя я вече 3 години . Тя вкючва освен моркови и други неща, но не пречи да е само от моркови. Който не обича люто да намалява лютите чушки в нея, защото става доста лютичка (то зависи и от самите чушки как се уцелят като лютивина). Само предупреждавам- не се лъжете да печете чушлетата на плоча, както направих аз миналата година (за по-Бързо, че повече място предлага тя), защото омекват-трябва да е на котлон-силен и за секунди от свяка страна, просто да ги ожари само.

ТУРШИЯ С ЛЮТИ ЧУШЛЕТА
1кг. Люти чушки-бели, топчести
1 кг. Краставички
1 кг. Карфиол
1 кг. Моркови
Чесън, целина, копър, магданоз (по една връзка)

Чушлетата- само леко се пърлят на силен котлон, краставичките и морковите се режат на кръгчета, карфиола-на розички.
Кипва се саламура от:
700 мл. Оцет
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. сол
1 ч.ч. олио
Като изстине се добавят 10 счукани аспирина. Заливат се зеленчуците, престояват 1 нощ-като от време на време се объркват. Подрежда се в буркани с горемина по желание.
Най готината част - Не се стерилизира!!! Joy

# 668
  • Мнения: 779
аз днес правих и мариновани гъбки Simple Smile ето снимчица

# 669
  • Мнения: 2 126
Дес, а като си сложила по килиграм от всичко колко сол прибави? Praynig Hug
Kъм 800гр.

# 670
  • Талант на 2012,2013 г.
  • Мнения: 3 001
Много ти благодаря. Hug Hug Hug

# 671
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 13 508
Praynig моля споделете някоя разкошна рецепта за моркови



Цитат
.

..................
Като изстине се добавят 10 счукани аспирина. Заливат се зеленчуците, престояват 1 нощ-като от време на време се объркват. Подрежда се в буркани с горемина по желание.
Най готината част - Не се стерилизира!!! Joy

Зеленчуците с гореща марината ли се заливат или със студена?
После като се подредят в бурканите, с марината ли се заливат пак?

# 672
  • France
  • Мнения: 726
аз днес правих и мариновани гъбки Simple Smile ето снимчица


Може ли рецептата?
  bouquet

# 673
  • Мнения: 779
разбира се -ето от тук почерпих рецептата , която е  предпоследната

http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,177.msg874.html#msg874
макар ,че трябва да се ядат след два дни(така пишеше) аз вече ги опитах днес и са нещо наистина страхотно на вкус Peace

# 674
  • Мнения: 1 425
Днес и аз бях по туршийките......направих универсалната подправка. PeaceБлагодаря за рецептата мисля, че ще е нещо много хубаво и практично Hug Hug Hug.....А правя също е едно страхотно мезе за ракийка за зимата.С тиквички и моркови..... Peace

Общи условия

Активация на акаунт