Как приготвяте зимнина?

• 179 084
  • 775
  •   1
Отговори
# 660
  • София
А така ми се иска да направя лютеница,но пусто в тоя апартамент как да варя тия буркани.

Аз ги варя на балкона в тенекия от сирене с бързовар.

Правя бърза лютеница от изпечени червени чушки, буркан доматено пюре и затоплена чаша олио, сол, черен пипер и няколко люти чушлета. Стерилизирам 20 мин.

# 661
Искам да използвам темата да поитам тези които са правили парената туршия на Блонди дали зеленчуците се кипват с марината,или след като заври маринатата само се заливат с нея ? Имам желание да я направя тази есен,четох хубави отзиви за нея,но това не ми стана ясно.

# 662
  • София
Само се заливат с врялата марината. Туршията е страхотна!

Относно консервираните домати - аз ги правя като настъргвам на ренде доматите (взимам от консервните), омесвам със сол на вкус, наливам в бурканчетата и кипвам 5 мин. за капачката. Рецептата съм я взимала от тук, от форума, адски лесна и успешна.

# 663
Много късно откривам тази разкошна тема. Търсих рецепта за туршия от моркови, си копнах рецепти за какво ли не Mr. Green
Да се отчета какво съм сътворила тази година - направих компоти от ягоди, череши и малини, зелен боб, домати, подправка за супа/ само домати, моркови, чушки, магданоз, сол и босилек/, предстои ми да правя люти чушки, кьополу, компот от дренки и имам доста чорбаджийски чушки и още ги умувам - дали пържени с доматен сос или на туршия.
Сега да питам това заради което ви открих - имам доста моркови - по-едрите ще нарежа и във фризера, а по-дребните искам на туршия в 3-литрови буркани, НО нямам рецепта
 Praynig моля споделете някоя разкошна рецепта за моркови

# 664

Аз пък днес си нарязах чушки за фризера, бяха разноцветни и толкова пъстри и красиви, че ги щракнах. Ама снимката ми хич не отразява действителността. Все пак.........малки късчета лято за зимата! Peace

# 665

Виж рецептата на Пеполина, ако ти хареса, копнала съм я, вкъщи правим смесена туршия, но една година слагахме само моркови, ползвах ги за руска салата.

Цитат
В два 3-литрови буркана си нареждаш морковите, като между тях си слагаш и листа кервиз. Когато се напълнят бурканите в тенджера си слагаш за заврат 3 литра вода с 6 с.л. едра сол. Щом заври, слагаш 1 ч.ч. оцет и веднага снемаш от котлона и както е вряло си заливаш туршията. Затваряш си бурканите и 2 - 3 дни ги обръщаш нагоре - надолу.
Ами това е. След една седмица туршията е готова за консумация. Нашата дори я преполовихме и мисля да сложа още мъничко, защото туршията става много хрупкава.

# 666
  bouquet labrex - както винаги ти си просто невероятна! Благодаря ти, обезателно ще изпробвам рецептата на Пеполина. Heart Eyes 

# 667

Цитат
.

cecunka76 q бях я дала тази рецепта в някаква друга тема тук за зимнина, но я пускам пак за теб, а и всеки, който е готов да опита нещо нова и различно. Вземана е от нето, но не знам откъде, та пак да похваля автора й. Много е сполучлива, стана ни любима на нас,  правя я вече 3 години . Тя вкючва освен моркови и други неща, но не пречи да е само от моркови. Който не обича люто да намалява лютите чушки в нея, защото става доста лютичка (то зависи и от самите чушки как се уцелят като лютивина). Само предупреждавам- не се лъжете да печете чушлетата на плоча, както направих аз миналата година (за по-Бързо, че повече място предлага тя), защото омекват-трябва да е на котлон-силен и за секунди от свяка страна, просто да ги ожари само.

ТУРШИЯ С ЛЮТИ ЧУШЛЕТА
1кг. Люти чушки-бели, топчести
1 кг. Краставички
1 кг. Карфиол
1 кг. Моркови
Чесън, целина, копър, магданоз (по една връзка)

Чушлетата- само леко се пърлят на силен котлон, краставичките и морковите се режат на кръгчета, карфиола-на розички.
Кипва се саламура от:
700 мл. Оцет
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. сол
1 ч.ч. олио
Като изстине се добавят 10 счукани аспирина. Заливат се зеленчуците, престояват 1 нощ-като от време на време се объркват. Подрежда се в буркани с горемина по желание.
Най готината част - Не се стерилизира!!! Joy

# 668
аз днес правих и мариновани гъбки Simple Smile ето снимчица

# 669
Дес, а като си сложила по килиграм от всичко колко сол прибави? Praynig Hug
Kъм 800гр.

# 670
  • Талант на 2012,2013 г.
Много ти благодаря. Hug Hug Hug

# 671
  • София /Абсурдистан

Цитат
.

..................
Като изстине се добавят 10 счукани аспирина. Заливат се зеленчуците, престояват 1 нощ-като от време на време се объркват. Подрежда се в буркани с горемина по желание.
Най готината част - Не се стерилизира!!! Joy

Зеленчуците с гореща марината ли се заливат или със студена?
После като се подредят в бурканите, с марината ли се заливат пак?

# 672
  • France
аз днес правих и мариновани гъбки Simple Smile ето снимчица

Може ли рецептата?
  bouquet

# 673
разбира се -ето от тук почерпих рецептата , която е  предпоследната

http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,177.msg874.html#msg874
макар ,че трябва да се ядат след два дни(така пишеше) аз вече ги опитах днес и са нещо наистина страхотно на вкус Peace

# 674
Днес и аз бях по туршийките......направих универсалната подправка. PeaceБлагодаря за рецептата мисля, че ще е нещо много хубаво и практично Hug Hug Hug.....А правя също е едно страхотно мезе за ракийка за зимата.С тиквички и моркови..... Peace

Общи условия

Активация на акаунт