Как приготвяте зимнина?

  • 179 123
  • 775
  •   1
Отговори
# 645
  • Сливен
  • Мнения: 307
Вентолин, тя пепчо по надолу в рецептата е писала че малка част съхранява в хладилника, а останалото в килера, дано и тя се включи все пак Simple Smile

# 646
  • Мнения: 1 775
Да, благодаря. Понеже все не ми стига мястото в хладилника, а и той самия не е голям...

# 647
  • София
  • Мнения: 1 231

Да попитам относно тази подправка в хладилник ли трябва да се съхранява зимата?

Аз правя подобна от моркови,чушки,целина(листа и глава),магданоз,обаче зависи и какво количество ще слагаш,аз я слагам във фризера.Преди в бурканчета и стерилизирах,но да живеяр фризерите,сега я слагам в картонени чашки и във фризера,на по три реда и пълня цял шкаф.Ползвам ги за всичко за това и слагам по повече.

# 648
  • София
  • Мнения: 10 221
Подправката на Пепчо я правя от две години.е няма такава вкусотия,придава уникален аромат на манджите.Не я държа в хладилника,а в шкаф в кухнята.Изкарва си по цяла зима,та до напролет.Толкова сол има в нея,че няма как да се развали.После в манджите не слагам грам сол.
Именно заради това искам отделно да си консервирам само домати-всичко останало си го има в тази универсална подправка. Simple Smile

# 649
  • Мнения: 779
Валенце Hug
и аз съм на тема зимнина нещо Crazyднес ще правя тази подправката ,но да попитам към колко слагате в манджите ,като готвите newsm78 и фатално ли ще е ако няма пъщърнак и праз?Не можах да открия на нашия пазар. SadИначе да се отчета :направила съм до момента чушки и домати ,както и кис краставички и към 20 тина компота от голи праскови Grinning

# 650
  • Мнения: 1 775
Отново ви благодаря за информацията за тази подправка.   bouquet Така и предполагах за вкуса.  Hug Идеално ме устройва, щом няма да се съхранява в хладилник.

Аз за съжаление нямам много време и засега съм направила само няколко буркана люти чушленца, някоя друга подправка за супички, както и печен лук, също го ползвам за такива, а този уикенд ще пека пипер.  Simple Smile   

# 651
  • Мнения: 2 126
Златина,аз вчера я правих тази подправка.Нямам пащърнак(дори незнам какво е Embarassed) и праз.Сложих по 1кг от всичко - моркови,домати,чушки и кромид,една връзка магданоз.Така ми каза съседка която всяка година я прави,аз - за първи път.Тя слага по една-две лъжици в манджата.

Искам да направя лютеница само от чушки и домати без други зеленчуци,нещо да ми предложите Praynig?

# 652
  • Мнения: 779
ето меееееееееее пристигам с изпълнена задача Laughing Laughingейй цяла нощ го мислех ,ама на- направих я накрая пустата подправка!!Сааамо дето сега ме  е страх да не ми се развали ако я държа в кухнята в шкафа  ConfusedВерно ли да си я държа без да ми пука newsm78

# 653
  • Мнения: 779
Дес,майка ми правеше навремето невевроятна лютеница,която свършваше за  0 време ,но за съжаление трябва си двор с огън ,защото все пак пръска и  не става в къщи Crazy ..ние за това и не я правим (нямам си къща с двор Sad) Та по спомен нещо като рецепта ти давам:на 6кг чушки печени мелени на машина се слагат 3кг домати обелени и нарязани на едро ,олио почти бутилка,кимион доста се слага да не кажа много(10 тина пакета),дафинови листа 5-6 поне ,черен пипер на зърна 1-2 пакета ,сол и захар на вкус и се слага да се вари се на огън докато с лъжицата дървена става пътечка в тавата.Нещо уникално е на вкус ,все едно ядеш луканка Wink

# 654
  • София-Младост
  • Мнения: 24 079
ето меееееееееее пристигам с изпълнена задача Laughing Laughingейй цяла нощ го мислех ,ама на- направих я накрая пустата подправка!!Сааамо дето сега ме  е страх да не ми се развали ако я държа в кухнята в шкафа  ConfusedВерно ли да си я държа без да ми пука newsm78

Вярно Simple Smile) Солта яконсервира и пази. Внимавай в началото с готвенето обаче, много е солена и се слага по малко, за да не стане пресолено.

# 655
  • Мнения: 5 179
Искам да направя лютеница само от чушки и домати без други зеленчуци,нещо да ми предложите Praynig?

Имам една рецепта от стара книга за туршии на моята майка. Рецептата е за Македонска лютеница и в нея няма патладжан, а само пипер и домати с подправки.

Македонска лютеница

Продукти: 3 кг. червени чушки, 4 кг. червени домати, 250 гр. олио, 50 гр. оцет, 150 гр. захар, 3 дафинови листа, сол на вкус, черен пипер, 1 глава чесън, 1 връзка магданоз, 10 зърна счукан бахар

Приготвяне: Изпечете и обелете почистените от семената измити чушки. Обелете доматите. Нарежете и чушките, и доматите на парченца. Изсипете ги в подходящ съд и сложете на огъня. След като сместа заври, прибавете олиото, захарта, оцета и солта на вкус. След 10 минути сипете счуканият черен пипер и дафинови листа. Варете, докато водата се  изпари. Тогава прибавете нарязаните на ситно магданоз, обелените и нарязани скилидки чесън и счуканият бахар. Продължете да варите на слаб огън, като разбърквате непрекъснато. След като свалите от огъня и охладите лютеницата, насипете я в буркани, запечатайте добре и стерилизирайте в продължение на 20-25 минути.

Аз иначе почти приключих със зимнината. Остани ми само печеният пипер за фризера. Днес се отчитам с Лютеница, Апетитка с чорбаджийски чушки и Апетитка с патладжани.

# 656
  • Мнения: 2 126
Meрси момичета,ще пробвам някоя от рецептите.СИгурно доматите ще ги мина през робота да станат на пюре,че децата ще я ядат ако няма парчета Peace
Двор има,Златина,ама няма желание от моя страна,но сега съм се заканила много ми се иска да си направя Grinning

# 657
  • Мнения: 9 460
Вентолин, тя пепчо по надолу в рецептата е писала че малка част съхранява в хладилника, а останалото в килера, дано и тя се включи все пак Simple Smile

ще се включи, ама като види  Laughing

Вече са уточнили момичетата, че солта държи и подправката издържа и на топло място.
После в манджата - започни с 1 лъжица, то зависи и колко е  количеството на манджата, все пак, у нас понякога слагам 2 лъжици.

Може без пащърнак, без друг зеленчук - но това е най-хубавата комбинация, която се получи. Пащърнак има в Метро. Почти винаги. Самия той е много вкусна подправка за супи и манджи, дори да сложите само от него. На пазара сега излезе, ще има до октомври поне. Но където има, защото има места, дето не го познават.
Когато правя и няма все още пащърнак, пълня урканчетатамъничко по-надолу от ръба, а като излезе пащърнака нарязвам, прибавям в тях и разбъркам.

Място във фризера за зеленчуци е мечта, но у нас няма.

Дес, от няколко години пасирам лютеницата - щото и моите големи дечица  Wink не я ядат, ако е на парчета.  Малко преди да сваля от огъня, включвам пасатор и в тавата.

# 658
  • Талант на 2012,2013 г.
  • Мнения: 3 001
Златина,аз вчера я правих тази подправка.Нямам пащърнак(дори незнам какво е Embarassed) и праз.Сложих по 1кг от всичко - моркови,домати,чушки и кромид,една връзка магданоз.Така ми каза съседка която всяка година я прави,аз - за първи път.Тя слага по една-две лъжици в манджата.

Искам да направя лютеница само от чушки и домати без други зеленчуци,нещо да ми предложите Praynig?

Дес, а като си сложила по килиграм от всичко колко сол прибави? Praynig Hug

# 659
  • София
  • Мнения: 10 221
Няма  да се развали,Злати,спокойно,наистина солта го държи без проблем.
Ето как изглежда пащърнака:

Аз днес ще пека във фурната червени чушки,ще ги обеля и после във фризера.
А така ми се иска да направя лютеница,но пусто в тоя апартамент как да варя тия буркани.

Общи условия

Активация на акаунт