Как приготвяте зимнина?

  • 179 048
  • 775
  •   1
Отговори
# 735
  • София
  • Мнения: 1 832
Верабел, значи грубо на 4 кг зеленчук-1 кг сол. Така излиза?!?
   И аз като теб май ще заложа на варианта без луковите  Peace
   Благодаря за отговора   bouquet
Така излиза.
Да кажа за протокола взела съм патладжани - 4кг, чушки - 4кг и домати - 4кг за кьопоолу. Пека на барбекюто и във фризера разпределени в пликчета без да беля зеленчука.
6кг червени чушки за лютеница. Правя я от години. + 1 буркан доматено пюре и чаша препържено олио /когато го изсипя да "изцвърчи"/, сол и люти чушки на вкус. С месомелачката смилам изпечените и обелени чушки и стерилизирам 15-20 мин.
2кгр. люти чушлета /много симпатични малки камбички/. Опуквам ги и в бурканчета топли с оцет, олио, сол малко захар, чесън и зеленина. Не ги стерилизирам.
С две думи "приятен уикенд!" Joy Е, и мъжО оказва сериозна подкрепа!

# 736
  • Мнения: 1 934
Бре,бре, сериозна дейност се развила, Верабел  Simple Smile

# 737
  • Canada
  • Мнения: 139
Такаааа да питам малко и аз за рецепти и съвети....Моля ви,пуснете ми рецепта за мариновани краставички като от магазина!!!Да не са много кисели ми е мисълта..Намерих рецепти с аспирин и такива които се стерелизират бурканите.Позната ми каза,че тези с аспирин стават по-скоро кисели на вкус.Имам за днес едно чувалче да приготвя и ще съм благодарна за изпитана рецепта  bouquet
Иначе вчера от пазара купихме 10кг пипер,който изпекох и ще го прибера във фризера.
Купихме и 10кг камбички.Половината от тях нарязах и наръсих със сол и следобед ще им сваря маринатата,като ще им добавя и карфиол,моркови и чесън.Рецептата е от един стар рецептурник,който харесвам много!
Другата половина камбички ще запукам леко и после в буркани с моркови и чесън-любимата ми туршия.
Като оправя всичко ще пусна и снимки Wink

# 738
  • Мнения: 1 934
Панадила, пусни моля те рецептата тук, защото ядох нещо подобно и останах очарована  Simple Smile

# 739
  • Canada
  • Мнения: 139
Clivia за кое да пусна рецептата?За пуканите камбички ли?
И още един въпрос от мен Колко грама/милилитра оцет е "до ръба на буркана"? Mr. GreenМоите буркани не стига,че са по 1Л ами нямат и ръбче Joy

# 740
  • Мнения: 1 934
Не за пуканите, а другата с карфиола  Simple Smile

# 741
  • Canada
  • Мнения: 139
 Вкусна туршия от червени "Капии" (заглавието е от книгата Mr. Green)

Изчистени и измити 8кг червени капии се нарязват на две с отвора нагоре.Наръсват се с 1/2 кг сол и се остават да престоят една нощ.На другия ден се отцежда водата,която се е отделила и се премерва.Възварява се,като се прибавя същото количество оцет,1кг захар,1/2л олио,2ч.л. чер. пипер и 2-3 дафинови листа.
Заливат се капиите с врящата саламура и се оставят да изстинат в нея.Нареждат се в буркани,като се слага и карфиол,моркови,целина,чесън и копър.Заливат се с изстиналата саламура.

Това е рецептата Wink

# 742
  • Мнения: 1 934
Стерилизират ли се?

# 743
  • Canada
  • Мнения: 139
Нищо не пише за стерилизиране.И аз няма да ги заварявам пък да видим newsm78

# 744
  • Мнения: 98
Никой ли не знае как да си направя динчетата Sad

# 745
  • Canada
  • Мнения: 139
Девора виж тук може нещо да ти хареса Simple Smile
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=243152

# 746
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 13 500
Верабел, как изчисли солта за универсалната подправка?
   Аз също смятам да използвам робот, но не рендетата, а ножа за рязане. Смятам, че ще останат продуктите на парченца, когато не е много дълга процедурата  Peace
   Още един въпрос имам-нещо не ми достигат буркани от малките и средните и исках да попитам дали е проблем тази подправка да се прави в буркани на винт от 600 мл. Някой правил ли е и разваля ли се по-бързо в голям буркан?
Аз правих миналата година с ножа  за кайма от робота. Стана много добре и бързо. Понеже ми свършиха малките буркани, използвах големи от тези за компоти от 800мл. Сол почти не съм слагала, само поръсих сместта и напълних бурканите, затворих ги и стерилизирах 20 мин. Сложих много и имам и за тази година, не са мръднали изобщо.
Ако ще ги правиш по този начин, гледай капачката да е нова, тези на винтовете обикновено са еднократни и не издържат да се ползват втори път. Такива съм ползвала само за сладко и пак не винаги стават, та се наложи да сменявам някои от капачките с нови и чак тогава хлътнаха.

Последна редакция: пт, 10 сеп 2010, 18:36 от Unknown_lady

# 747
  • Мнения: 13 595
Моля за рецептата на кетчупа! Praynig
Голям резил със сушените домати - сумати часове ги суших във фурната, после наредих с подправки и зехтин и...ги сложих на северната тераса. EmbarassedСлед няколко дена се бяха вкиснали Sick

Кетчуп
10 кг смлени домати без семки и ципа
5 глави настърган лук
хрян- 2 супени лъжици настърган
смлян черен пипер- 2 супени лъжици
канела- 1 чаена лъжичка
оцет- 1 чаена чаша
вино червено- 1 чаена чаша
захар- 2 чаени чаши
сол- 6 супени лъжици
карамфил- 1 чаена лъжичка смлян
Всички подправки се слагат в тавата и се варят, докато сместа кипне, след което се добавят доматите. Вари се като лютеница, но се оставя по-рядко. Налива се горещо в бутилки или буркани. По желание се стерилизира.

От миналата година не слагам захар и пак си става, само е малко по-киселичко, но ни допада.

# 748
  • София
  • Мнения: 10 221
Току що сложих да се варят домати за готвене.Смлях ги в месомелачката на кохненския робот,чиста работа Wink.Ще ги варя 20-тина минути,нали?

# 749
  • Мнения: 539
ЛЮТЕНИЦА БЕЗ ВАРЕНЕ

    * 5 кг червени капии
    * 2.5 кг патладжан
    * 2.5 кг моркови
    * 50 г сол
    * 10 г смлян черен пипер
    * 1-1.5 компотен буркан доматено пюре
    * 1/2 ч.ч. счукан чесън
    * 500 мл олио

   
 
   

Приготвяне :
Капиите трябва да са опечени и обелени, патладжаните също, като трябва да са престояли 1 нощ така. Морковите се сваряват. Приготвените зеленчуци се смилат с машинка за месо. Смесват се и се посоляват. Прибавят се подправките, готовото доматено пюре и сгорещеното олио!!! Запечатват се бурканчетата и се стерилизират 30 минути.

По тази рецепта приготвям лютеницата вече 5-6 години. Peace


Общи условия

Активация на акаунт