Кои от вас се гордеят или срамуват от България и с какво?

• 15 318
  • 224
  •   1
Отговори
# 105
много често взе да ми се случва да се срамувам от сънародниците си.
просто не мога да разбера това масово изпростяване, рухването на ценности, агресията, безучастността, тесногръдието, което сякаш е обзело много критична маса хора. поне аз така ги чувствам и виждам нещата и ми е мн мъчно, защото все по-малко мога да се идентифицирам с тези хора, които ходят по улицата и да кажа ' ето, аз съм от тях'.
и някак си поводите ми за гордост от 'българите' са все в някакви екстремни ситуации, не в ежедневието...

Споделям твоето мнение. 

# 106
2 пъти ме е досрамявало пред чужденци как се излагаме... Sick За политици няма и дума да обелвам, то техното няма оправия ooooh!

# 107

koleva_na,
Ами по принцип значи по-принцип. Ходиш си по улиците и виждаш хора по принцип, не ги познаваш, просто някаква маса хора, които не чувстваш 'твоите' хора. Включваш телевизора и от там те лъха простотия, чалга, изопачаване.
Отиваш на ресторант , влизаш в магазин, качваш се в тролея и си свидетел на сценки от всякакъв род, които не са типични за теб, за твоя мироглед, възпитание, или елементарни реакции - как да се идентифицираш, като част от тях.
Последният път, когато съм се гордяла с хората е било покрай наводненията, а преди това по време на протестите с/у жан виденов. Сега какво да си кривя душата - да, имам си среда, която е отбрана по някакви мои критерии и усещания, хора, с които намирам общ език ( както всеки човек), но общата гледка не ми е приятна, това което става в обществото ( + политиката) не ме прави щастлива. Изпадам във възтрог направо от възпитани хора на опашката на Фантастико, например. Почти ми иде да ги прегърна, че говорят на 'ви', или че са усмихнати, или че са ОК с това да минеш пред тях и т.н.
Или ако някой случайно се сети да ми честити 24 май, иде ми да ревна, честно.
И преди да кажеш, че " всичко е до човека", ще кажа че съм съгласна, само до някъде.
Аз съм доста разочарована от хората в момента, може и да е моментно мое състояние , но покрай резултатите от изборите и поредното гласуване на сляпо за някаъв примат се отдалечих за дни просто от 'хората'. Съжалявам, това е положението с мен, не ми се сърди:)

# 108
Срамувам се от мръсотията, която е безмерна.
Някога София беше хубав и чист град, но вече е невероятно сива, обеззеленена, съсипана и опоскана.
Била съм в доста европейски столици и градове и връщайки се у дома, направо ми става ужасно неприятно и неприветливо.

# 109
Днес на служебния и-мейл получих писмо, което съдържа следния абзац:
"Документи, изисквани за откриване на банкови сметки в RON и EURO за български фирми в Румъния:
1. Удостоверение от НАП...
2. Препоръчително писмо от банката, в която фирмата има сметки в България.
Необходим е превод на румънски език и легализация пред румънски нотариус.
Желаещите за откриване на сметка в румънска банка трябва да имат предвид, че се признават само преводите, направени от румънски оторизирани преводачи и заверки само от румънски нотариуси, като готови и преведени документи от България не се приемат в Румъния. Другото изискване на румънските банки е в деня на откриване на сметките да се представят и оригиналните български фирмени документи, на които се правят копия и се връщат на фирмите."

Член съм на Съюза на преводачите в България и не намирам тук повод за гордост.  [/color]

Хахаха, е ти като член на Съюза  безгласна буква ли си? Не е ли и отчасти твоя заслугата да не признават нашенски преводи? Или  държавата България е кривата?  Mr. Green 

Не мога да кажа, че ти завиждам на фантазията. Явно си въобразяваш, че "държавата" е велико понятие в БГ.
Отделно от това, не споделям колективното ти чувство за "заслуги", когато става въпрос за лични умения и професионална квалификация на специалисти в отделни клонове на науката. Не може преводачи, специализирали в право/бизнес/медицина, да носят отговорност за онези с индустриална/техническа специализация и обратно.
Но ако на теб ще ти олекне, поемам пълната отговорност за глобалната икономическа криза, за глада в Етиопия, сушата в Намибия и земетръса в Италия.
Ще посоча адрес на желаещите за линч.

# 110
Благодаря ви за отговорите.

# 111
От България не се срамувам. Срамувам се, че съм българка и когато съм в чужбина избягвам да споделям националността си (ебати думата)...

# 112
Да се гордея.... сега,с какво newsm78. С ниските заплати, с безработицата, с корумпираната ни съдебна система и здравеопазване, с ниската ни образователна култура, с мръсните улици парково и градина, с мръсната вода в морето, с мръсния въздух, с порутените сгради и пътища, с подтискането на човешките права, с ниската ни интелигентна граница, ......... с кое по точно от това трябва да се гордея.?????? Упс, забравих и инстанциите - така велики в нашето правораздаване.
Но с историята се гордея, с умовете който са създали България, с хората които са се борили за нея, хората които са я възпявали в техните стихове и поезии - да с това се гордея. Ноооо, сега, НЕ, не на този етап. Защото ние не живеем, ние се мъчим да оцеляваме.

# 113
От България не се срамувам. Срамувам се, че съм българка ]...

я поясни, че нещо не ми се връзват двете изречения.

# 114
Срамувам се от овчедушието на българите от това ,че по-голяма част мрънкат ли ли мрънкат , а не правят нищо за да покажат на онези горе във власта ,че са недоволни.

# 115
  • София
http://video.data.bg/339/научни/69779/а_ти_горд_ли_си_че_си_българин

Мисля, че тук са събрани голяма част от поводите за гордостта на българина!
 bg

Дълго е, но си струва да се изгледа до край!
Моля копирайте целия линк, не знам защо не се получи. Клипчето се нарича "А ти горд ли си че си българин?"

# 116
Да се гордея.... сега,с какво newsm78. С ниските заплати, с безработицата, с корумпираната ни съдебна система и здравеопазване, с ниската ни образователна култура, с мръсните улици парково и градина, с мръсната вода в морето, с мръсния въздух, с порутените сгради и пътища, с подтискането на човешките права, с ниската ни интелигентна граница, ......... с кое по точно от това трябва да се гордея.?????? Упс, забравих и инстанциите - така велики в нашето правораздаване.
Но с историята се гордея, с умовете който са създали България, с хората които са се борили за нея, хората които са я възпявали в техните стихове и поезии - да с това се гордея. Ноооо, сега, НЕ, не на този етап. Защото ние не живеем, ние се мъчим да оцеляваме.

Какво всъщност значи интелигентна граница и кой точно ум е създал България? Благодаря!

# 117
Срамът и гордостта ги свързвам със субективни лични изживявания, към България не изпитвам нито едно от двете.

Има неща, които харесвам, неща, които не харесвам, и вбесяващи неща.

Историята не ми внушава гордост, защото се пише от победителите. За нас сме победители, за другите сме поробители. Кланета, изнасилвания и грабежи с какво да ме гордеят?! На тази шепа земя - Балканския полуостров, как все се събраха най-големите мегаломани - Велика Гърция, Велика СЪрбия, Велика България, Велика Румъния... щеше да е смешно, ако не беше жалко.

Природата била уникална - без съмнение е много красива и разнообразна, но истината е, че цялата планета е красива, всяко място по своему. Фолклорите на всяка държава са си уникални и интересни.

И въобще... надявам се някой ден да преодолеем комплексите си на малка държава и да гледаме напред, а не назад.

# 118
Гордея се с България и с това, че съм българка.
Има неща, които ме дразнят, както има неща които ме дразнят и тук. Едно неща само не ми е ясно, защо сте недоволни от политиците - те са точно такива каквито сме ние. Не може да речем кмета на града да доиде да ти изчисти пред блока или да те накара да се усмихваш. Наблюдавам нещо много интересно, и то за българите. Излезем ли да живеем навън започва едно "плюене" по България и отричане на всичко. Но поне едно се научаваме, да спазжаме законите. Защо например нямаме проблеми със спазването на закона например в Канада ( държавата е избрана произволно) а имаме проблеми със спазване на закона в България.

# 119
Защо например нямаме проблеми със спазването на закона например в Канада ( държавата е избрана произволно) а имаме проблеми със спазване на закона в България.

защото в България ще ни се размине.

Общи условия

Активация на акаунт