Кои от вас се гордеят или срамуват от България и с какво?

• 15 328
  • 224
  •   1
Отговори
# 90

Желаещите за откриване на сметка в румънска банка трябва да имат предвид, че се признават само преводите, направени от румънски оторизирани преводачи и заверки само от румънски нотариуси, като готови и преведени документи от България не се приемат в Румъния. Другото изискване на румънските банки е в деня на откриване на сметките да се представят и оригиналните български фирмени документи, на които се правят копия и се връщат на фирмите."

Член съм на Съюза на преводачите в България и не намирам тук повод за гордост.  [/color]

И какво срамно има в това за нас като българи  или за теб като преводач. Подобни  изисквания са срам за тези, които ги поставят. Говорят не за нашето ниво, а тяхното.

# 91
Гордея се с Българският дух,вековната ни история и традиции.Мисля,че каквото и да става България като територия и дух ще съществува винаги .Срамувам се обаче от това което сме в момента Blush,но с цялото си сърце вярвам че има надежда.Все пак ние възпитаваме и отглеждаме следващото поколение Българи.ако се справиме добре,няма да има от що да се срамиме Mr. Green

# 92
Не бих могла да кажа дали ме е срам, но не се гордея с това което е България днес.

Понеже много плюем "държавниците", нека не забравяме приказката, че всеки народ си заслужава управниците! Излизала съм в чужбина и честно казано в белите държави никъде няма такова масово неспазване на законите. Даже да не коментираме другите, да вземем Правилника за движение по пътищата /макар да знам, че всички тук го спазват безусловно Mr. Green/

Не знам как ще го разтълкувате, но съм твърдо решена да направя всичко възможно да изпратя дъщеря си да учи в чужбина и ще се моля горещо да се реализира там и да се връща само на почивка в България. Ужасена съм от това, което се случва в момента в милата ни Родина! Най-вече това, което става с младите хора. И нека не плюем само образователната система, защото тя не е основния виновник за лошото възпитание на децата. Мои съседи - доктори споделиха за младите стажанти - бъдещи хирурзи, че изобщо не проявяват интерес да се научат на професия, но за сметка на това много се вълнуват да не им пишат допълнително дежурство. И това са хората, които ще лекуват нас и децата ни! Това са хората, които ще станат учители, лекари ..... и ние ще им поверим живота си и този на децата си???

Няма да коментирам причините за това положение, защото може да се разрази твърде широка дискусия, но резултата опредлено не ми е повод за гордост.

# 93
Ето няколко приини да се гордеем с националноста си                                                                                                                                       quote author=Rio link=topic=4432.msg76929#msg76929 date=1212488657]
А вие обичате ли България?
12 причини, от които трябва да се гордеем, че сме българи. Има много повече, но тези са едни от най-ярките.
Това е статия Ивайло Кючуков, actualno.com
Ако на първо време не ви идва на ум с какво и защо можем да се гордеем към днешна дата, помислете върху тези факти:

1. Няколко хилядолетия преди Христа прабългарите създават една от най-точните системи за измерване на продължителността на Земната година. Прабългарският календар е признат от ЮНЕСКО за най-точния в света.

2. През 1971г. българският изобретател Петър Петров представя прототипа на първия електронен ръчен часовник, носещ името "Пулсар".

3. През своята дълга история България няма пленено бойно знаме.

4. През 1955 г д-р Стамен Григоров открива млечнокиселата бактерия "Lactobacillus bulgaricus". Тя се използва за производството на уникалното българско кисело мляко.

5. Българската народна песен "Излел е Дельо хайдутин", изпята от Валя Балканска, e избрана за музикално послание от Земята към далечния Космос. От 1977 г. тя пътува на борда на "Вояджър" 1.

6. Създадена през IX век, днес Кирилицата е третата официална азбука в Европейския съюз.

7. В некрополите край Варна са открити златни предмети на 6000 години, които са признати от историческата наука за най-старото обработено злато в света.

8. Известен като "феномена на века", шестият тон на сърцето е открит през 1955 г. от д-р Иван Митов. Това откритие променя развитието на съвременната кардиология.

9. Джон Атанасов е един от изобретателите на електронната сметачна машина "ABC", разработена през 1937 година, която е първообраз на съвременния компютър.

10. Датиращ от VII век, "Мадарският конник" е най-старият скален релеф в Европа.

11. През 2003 г. проф. Димитър Съселов и екипът му откриват най-отдалечената планета, известна на астрономите. Тя се намира на 5000 светлинни години от Слънцето в съзвездието Стрелец и е наречена OGLE-TR-56b.

12. Асен Йорданов конструира първия български моторен самолет през 1915 г. Той въвежда третото крило в самолетостроенето и е един от създателите на въздушната възглавница.

[/quote]

# 94
аз лично се гордея с нашия фолклор - няма други такива песни и танци!
а напоследък се срамувам от намръщените физиономии по улиците - имам приятели в чужбина, които много биха се радвали да ми гостуват, но аз някак-си не си представям да ги "спусна" в тази среда.  Sick

# 95

добре, кажете ми защо италианците например са толкова горди с националността си, какво са повече, не разбирам ,същите като нас ,корупция , бедност ,мафия ,това италианци са ми го казвали

# 96
ами на мен половината ми живот мина в 4ужбина, в на4алото (е бях и на друга въzраст Wink), бях горда.нали така са ни у4или, българия е мнооооооого красива, ние сме мнооооооого интелегентни, много гостоприемни, много работливи и какво ли о6те не.... с годините се окаzа 4е видях много по големи добродетели и дадености, гордоста ми намаля , а после и иz4еzна.......сега съм 4есто в българия.живот и zдраве 6те раzясня на деzата ми, откъде проиzлиzат, но сте ги у4а да са обективни в предценките си, да са хора на света и от света....... zа6тото останалото води до раzо4арованиа, а понякога и до срам

# 97
много често взе да ми се случва да се срамувам от сънародниците си.
просто не мога да разбера това масово изпростяване, рухването на ценности, агресията, безучастността, тесногръдието, което сякаш е обзело много критична маса хора. поне аз така ги чувствам и виждам нещата и ми е мн мъчно, защото все по-малко мога да се идентифицирам с тези хора, които ходят по улицата и да кажа ' ето, аз съм от тях'.
и някак си поводите ми за гордост от 'българите' са все в някакви екстремни ситуации, не в ежедневието...

# 98
Много се срамувам от манталитета и културата на сънародниците си-подминават се с познати,без да се поздравяват,държат се арогантно при всеки удобен случай,не умеят да пазят чистота навън,шофират като говеда,мачкат хора по зебри и тротоари.... ooooh!То да беше само това....Нямам думи понякога....И тази масова злоба и завист ooooh!А така ми се иска всичко да беше поне маааалко по-различно TiredИсрено се надявам детето ми един ден да живее на по-хубаво място Tired

# 99
Днес на служебния и-мейл получих писмо, което съдържа следния абзац:
"Документи, изисквани за откриване на банкови сметки в RON и EURO за български фирми в Румъния:
1. Удостоверение от НАП...
2. Препоръчително писмо от банката, в която фирмата има сметки в България.
Необходим е превод на румънски език и легализация пред румънски нотариус.
Желаещите за откриване на сметка в румънска банка трябва да имат предвид, че се признават само преводите, направени от румънски оторизирани преводачи и заверки само от румънски нотариуси, като готови и преведени документи от България не се приемат в Румъния. Другото изискване на румънските банки е в деня на откриване на сметките да се представят и оригиналните български фирмени документи, на които се правят копия и се връщат на фирмите."

Член съм на Съюза на преводачите в България и не намирам тук повод за гордост.  [/color]

Хахаха, е ти като член на Съюза  безгласна буква ли си? Не е ли и отчасти твоя заслугата да не признават нашенски преводи? Или  държавата България е кривата?  Mr. Green 

# 100
просто не мога да разбера това масово изпростяване, рухването на ценности, агресията, безучастността, тесногръдието, което сякаш е обзело много критична маса хора. поне аз така ги чувствам и виждам нещата и ми е мн мъчно, защото все по-малко мога да се идентифицирам с тези хора, които ходят по улицата и да кажа ' ето, аз съм от тях'.
и някак си поводите ми за гордост от 'българите' са все в някакви екстремни ситуации, не в ежедневието...

Ами това почти изцяло покрива и моя отговор, въпреки че мога да добавя още дооооста. Трудно е, адски е трудно в такива времена да продължаваш да отстояваш принципите си и да браниш ценностната си система, минавайки през трудности, дори подигравки. Но в името на децата ми се стремя да запазя здравия си разум, въпреки че ми е все по-трудно да обяснявам безумните събития в страната ни  ooooh!

# 101

Ами аз си имам еретична теория: Всички боклуци се изсилиха и се изселиха (изключвам нормалните хора с професия, семейство и други нормални причини за емиграция). Светът съди за нас по масовия емигрант и го оценяват масови  хора с масов вкус.
Моите контакти с чужоземци ( блазня се да кажа с приятели извън черупката ми)  дават само повод за гордост.
Ама то си е така - като се поставиш така те приемат.

# 102
Да, аз не говорех за българите в чужбина.
Тука имам само една приятелка българка ( единствената, к познавам), мн. свестна жена.
Говорех по принцип.

# 103

Не знам защо, но след като изчетох темата последното просто не ме остави без реакция.
Какво е "по принцип"?!
Руснаците - пияници?!; циганите - крадци?!; италианците - мафиоти?! и така до безкрай!!!
На коя нация бихте лепнали "хомо", или "педофили", или каквото и да било друго негативно качество?
В крайна сметка всеки избира своето обкръжение (или почти цялото такова). В България аз имам контакти с много различни хора, от различни етнически групи и чужденци от различни страни. Нямам впечатлението, че българите са по-тъпи, по-некултурни, по-мръсни, по-мързеливи и т.н. Просто навсякъде има и хора, които окачествяваме като "положителни" и такива, които са "неположителни". Въпрос на възглед. А иначе моите български роднини и приятели, разбира се, са най-добрите. Така се отнасям и към България.

# 104
" Съществуват условно два типа общества. В едните се смята за нередно да показваш, че си нещо повече от другите. Чувства като гордост и лично превъзходство, къкто и стремежът към себеизтъкване, трябва да се потискат. Насърчава се скромността, която може да е толкова силна, че човек напълно да се заличи като индивид.
В другия тип общества всичко е точно обратното. Да се самоизтъкваш и да си горд се смята за нормално.
...
Първата от двете характеристики се отнася за Източна Азия /Япония/, донякъде и за Европа, особено Източна, както и Холандия, скнадинавските страни и Германия. Втората е типична за арабския свят, Северна Латинска Америка, Западна Африка, Пакистан, Бангладеш, а след това и за САЩ."
"Защо сме различни"- Михаил Минков

Народопсихология, за мен това е в основата на въпроса и отговора му- кой се гордее от своята националност. За мен причината не е в това, дали националността на когото и да било чини повече или по- малко от друга, защото няма мерки и теглилки по този показател.

Общи условия

Активация на акаунт