Лятото дойде с магребинки на море - 18 път

• 28 575
  • 289
  •   1
Отговори
# 90
ра накара ме да се разтърся ,първо никъде не намерих това за окото ,но намерих това

http://gwydir.demon.co.uk/jo/egypt/ra.htm

а тук пише ,че Исис всъщност не е майка на Ра

http://www.ancientegypt.co.uk/gods/explore/main.html

# 91

честит рожден ден на Тито на Елип-Ели ,нека расте  обграден  с обич и усмивки ,са радост на мама и тати

# 92
ра накара ме да се разтърся ,първо никъде не намерих това за окото ,но намерих това

http://gwydir.demon.co.uk/jo/egypt/ra.htm

а тук пише ,че Исис всъщност не е майка на Ра

http://www.ancientegypt.co.uk/gods/explore/main.html

Да, правилно пише... също така пише и на кого е била майка... а пише че тоз, на когото е била майка... е форма на Ра.
Aten was a form of the sun god Ra.
То по принцип се казва Eye of Horus, а не на Ра... но е разпространено като израз на Ра...

Иначе са полезни линковете, ама трябва да се четат.
ето още един: http://www.helium.com/items/699186-the-deeper-meaning-of-the-eye-of-horus
Ох и аз се обърках вече с тоя Ра... сега ще разгледам по - подробно.
Все пак Исис е била майка на Атен, а той е форма на Ра. Не знам само защо окото на Хорус се казва око на Ра... не се бях замислила преди, Деси... Ама и Хорус е бил син на Исис.... newsm78

За самата история има и други версии, аз затова исках да чуя на Далка, като се излекува ще ни разкаже.

А ти, Дес, би ли ми разказала за Бог Атен?? Какво знаеш за него??

Последна редакция: нд, 12 юли 2009, 00:46 от Eye of Ra

# 93
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%82%D0%BE%D0%BD_(%D0%B1%D0%BE%D0%B3)

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0

Добре де Ра ,ако Исис му е майка как ще обясниш този пасаж

Ra was the greatest of the gods and he kept his power in his secret name, which only he knew. He had started to grow old, and sometimes he dribbled. Isis collected some of his saliva and made it into a snake. She hid the snake where Ra would walk. When Ra trod on it, it bit him, and Ra screamed in pain. All the gods gathered round, but none could heal him. Isis said "If you tell me your secret name, this will give me enough magic power to heal you." Ra didn't want to do this, but eventually the pain was so bad that he had to. Isis healed him, and ever since then she has the magic powers that Ra had.

newsm78 newsm78 newsm78

# 94

Добре де Ра ,ако Исис му е майка как ще обясниш този пасаж

Ra was the greatest of the gods and he kept his power in his secret name, which only he knew. He had started to grow old, and sometimes he dribbled. Isis collected some of his saliva and made it into a snake. She hid the snake where Ra would walk. When Ra trod on it, it bit him, and Ra screamed in pain. All the gods gathered round, but none could heal him. Isis said "If you tell me your secret name, this will give me enough magic power to heal you." Ra didn't want to do this, but eventually the pain was so bad that he had to. Isis healed him, and ever since then she has the magic powers that Ra had.

newsm78 newsm78 newsm78

Същото знаех за Бастет - че тя е пуснала змията да го ухапе и така е разбрала тайната...
Не знам, в Египетската митология, както се вижда и от уикипедия, едно и също лице се подвизава с много имена (с което не твърдя че Исис и Бастет са едно и също лице, понеже Бастет му е дъщеря на Ра...) Не знам, Деси, Далка хубаво повдигна въпроса и когато имам повече време ще прочета повече. Понеже трябва да се прочете много повече от една - две статии...

Но за бог Атен искам да ми разкажеш, ако знаеш нещо...  newsm78

# 95
Здравейте  Hug,
Хайде и моето юначе да почерпи за ЧРД.

Помня на вчерашния ден преди три години така му се молих: "Хайде, Тити, излизай да сме на един ден", но той не, та не. Изчака ме да си изкарам партито, да се прибера и сутринта в 5 часа ме събуди в най-сладкия сън  #Cussing out  Mr. Green. Какво да се прави, със собствено мнение е още от началото. Сега се подготвяме за партито след обяд. Ще направя снимки, но ще ги видите чак като се приберем в Джедда.
Лек ден на всички  Hug.

# 96
  • Varna
ФАРАШКИТЕЕЕЕЕ Hug
ЕЛИПЧЕ- да ти е живо  и здраво мъничкото същровище newsm10

честит рожден ден Тити
ОЧЕНЦЕ Hug-във кутията има нещо от естествена коприна- цвят слонова кост със богата дантела във която са вплетени златисти нишки newsm47
Тази полякиня вярва ли си newsm78
Далчето как ли е? Дано Другаря и да и помага.
Марсито къде ли е по това време Thinking
Да отида да нагледам аз Кумчо Вълчо и по някое време пак ще се вясна
За всички  Hug
елипче,това за тебе, че и ти празнуваш, нали newsm47

Последна редакция: нд, 12 юли 2009, 15:01 от DELTA_DELTA

# 97
Оле, Делтаааа, моя РД е след месец, искам и аз такова нещо и в моята кутия  Joy Joy Joy

Честит Рожден Ден сега и на Тити, Елипче да ти е жив и здрав, пожелавам му щастливо детство и много успехи по - нататък в живота!!
  bouquet  за теб,
и за него

една торта с любимите анимационни герои!!!
 Hug

# 98
Първо да благодаря на една съфорумка ,която ми каза,че Исис всъщност на бг е Изида   bouquet

ра имам книгата на Едуард Петишка-Митове и легенди  от древен Египет и Месопотамия-та според тази книга Ра е изплувал от преокеана и приличал на скарабей ,койторажда сам себе си-т.е Ра няма родители ,което се покрива с останалите източници в които никъде не се споменава да има родители  Peace

окото на Ра Ра имал врагове и срещу тях изпращал окото си,в3еднъж след една битка окото се забавило  много и на негово място  се появило друго.Окото заплакало и от всяка негова сълза се появявал човек.Ра се натъжил от плачещото око и го превърнал в змия очиларка и го поставил наглавата си.

само да допълня когато хората престанали да се подчиняват на Ра,той превърнал окото в богиня Хатор-която изпратил да се разправи с бунтарите,та след като Хатон се прибрала Ра я поканил на трапезата,обаче на нея и харесал вкъса на човешката кръв и се върнала обратно да унищожава хората.Тогава РА  заповядал да се направят огромни съдове с вино и виното да се разлее на мястото където се очаквало да отиде Хатор-Хатор го помислила за кръв и започнала да пие,след като се напила се прибрала доволна при Ра
За Атон намерих това-  понеже на БГ Атен е Атон

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%82%D0%BE%D0%BD_(%D0%B1%D0%BE%D0%B3)

Последна редакция: нд, 12 юли 2009, 14:01 от дон Кихот

# 99

Е, има информация и за Атен по другите сайтове. А аз попитах по принцип за твоето мнение поради факта, че при възникването на юдеизма знам, че той е бил бог на Египет, и според някои източници (в момента не мога да цитирам) юдеизма възниква във Египет, при така да се каже, господството на тоя бог. Исляма, който се позовава до голяма степен на юдеизма.. зачудих се - това ли е бога, който почитате всъщност??
И пак да уточня, просто питам, и е хубаво да ми кажеш твоето мнение, защото това го четох някъде, и ако намеря къде ще ти кажа... Естествено, има много грешна информация както в литературните източници, така и в интернет.
Съвсем приятелски питам  Peace Понеже Аллах означава Бог на арабски... кой, всъщност, е тоя Бог???  newsm78

# 100
Да и аз четох някъде ,че се счита за основоположник на монотеистичните религии.Но според мен няма нищо общо-ако си чела добре историята на Пророка Мойсей щеше да си наясно Peace
Повече за религия няма да пиша тук-защото все някой ще се възползва и ще повика модовете  Mr. Green

Допълних си горният пост.

# 101
  • Paris, France
Минавам да ви кажа че ми липсвате и сте подхванали интересна дискусия за Египет а за съжаление нямам време да ви чета

Hug

Честит Рожден Ден на Тити

# 102
Честит Рожден ден на малкият юнак на Елип,да расте жив и здрав за радост на мама и тати !

Намерих това за Ра :

Ра е бога на слънцето според египтяните. Още от древни времена Ра е бил бог на Слънцето. Легендата за него разказва, че той всеки ден се възражда, за да донесе слънце на Земята. Той всеки ден минава през 12 порти,които олицетворяват 12 часа на деня. След дванадесетата порта богът трябва да умре. Тогава той се превръща в бог Ауф. Задачата на бог Ауф е да премине през 12 порти в подземното царство и да донесе слънце на изгубените души на нощта. С името на бог Ра се утъждествяват много богове като например Амон (Амон-Ра). Освен това когато е имало слънчево затъмнение, египтяните са смятали, че чудовище се опитва да погълне слънцето. Той е характеризиран с глава на орел.

Амон -Ра е събирателно божество и е станало върховен бог през 18 династия.
Първоначално Амон(невидим,тайнствен,безграничен)е Тиванския върховен бог творец.Тива е столица на Горен Египет.
Атум (създал сам себе си)Ра(живот,слънце) е върховният бог на Долен египет със столици Мемфис и Иуну(Хелиопол).
След като се възкачва Тиванската 18 династия( 1584-1342 г.пр.н.е.),тя слива двете божества и се получава Амон Ра.
Така че при сливането на двете божества се получава-тайнствен,безграничен,невидим създател на живота.
Интересно е ,че египтяните наричат Амен-ти(Истинския дом)-задгробния живот.
Амон Ра често е изобразяван държащ символа анх -кръст с кръг на върха,който означава безсмъртие.

За Атон не можах да открия много информация на български .

В средата на XIV в.пр.Хр. фараонът Аменхотеп IV провел религиозна реформа. Той провъзгласил култа към бога Атон* (слънчев диск) за единствен и забранил почитането на останалите богове. В чест на Атон бил построен града Ахетатон (хоризонт на Атон), който станал столица на фараона, а самият фараон приел името Ехнатон (угоден на Атон). От този момент в света управлявали двама владетели: Слънцето - Атон и неговият син Ехнатон. Трудно е да се оценят мотивите, подтикнали владетеля към тази стъпка. Някои изследователи считат, че става дума за удар, насочен срещу властта на жреците в Тива. Не бива да се забравя и традиционният за Египет слънчев монотеизъм (вяра в един бог), но след смъртта на Ехнатон култът към Амон-Ра отново възтържествувал. Традицията победила. Хората продължили да почитат старите богове и да се кланят в храмовете им.

Изис: покровителката на жените и децата. Тя е най-популярна сред египетските богини. Изис е наричана още Великата вълшебница. Тя е почитана също от гърците и римляните.

http://ancientworld.wikia.com/wiki/%D0%98%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B0

# 103
Елипче да ти е живо и здраво съкровището и многто много да ви радва!!!
Само ви изчитам и лягам че днес беше отвратителен ден за мен на работа!!!   bouquet  Hug

# 104
Честит Рожден Ден, на малкото ти човече, Елип! Да ти е живо и здраво и да те радва винаги! А как му е цялото име на твоето момченце, от кое име е съкращението Тити Simple Smile Хайде едно зайче да си гушка като заспива.

Аз нямам много за разказване тия дни. Уча, все още по психология. От утре мисля да почвам за другия изпит. Днес като бях на работа и ми стана лошо, падна ми кръвното, причерня ми, не чувах и не виждах нищо. Ръцете ми изтръпнаха, изби ме студена пот...стреснах се. От няколко седмици така все ми пада леко кръвното, ама толкова зле не е било до сега, тъй че утре ще ходя на лекар сутринта....Сега пак ми е едно сънливо. И аз не знам какво ми става последните седмици, все нещо ми има.

Хайде лека вечер на всички!  Hug  bouquet

Последна редакция: нд, 12 юли 2009, 22:59 от Minaaa

Общи условия

Активация на акаунт